28 februari 2011

GÄSTBLOGGSBANDET ZIBUR INRAPPORTERAR

Som sagt, festival i Västerbotten i helgen. Det måste ju såklart rapporteras om. Denna gång blir det några av UmeFolks artister som får rollen som återrapportör. Föst ut- Uppsalabandet Zibur!

Umefolk 2011

Vår norrlandsresa började med ett fiasko. En utlovad livesändning från turnébussen blev direkt bortcensurerad på grund av teknikkrångel och en tveksam bandinsats. Vi tar nu nya tag om det digitala och gör blogg tillsammans med Parkman, folkmusikskribenten.
Zibur blickar tillbaka:

Fredagkväll:
En snäll fröken bjuder på Paella. Vi checkar in i en skola som hämtad från barndomen, tvättar av oss resdammet och slår oss till ro i den himmelsk konsertsalongen Idun. The Original Swedish Arvika Blues Breakers får oss sedan att smälta av välbehag.
Fanny var bäst. Och fiolerna. Och kontrabasen. Och finska Nikolaj som bor i Bagarmossen. Och Tutan! Till slut kan inte Sofie och Jonas sitta still. De bara måste dansa. Precis så känner vi allihop när Sousou & Maher Cissoko spelar. Vi bara måste dansa.

Lördag:
Skridskoturen i morgonljus.
Frukostbuffé: smöret, avokadon, gröten, äpplet, och kaffet. Mums!
Första gigget är i en glasbox på stan. 16 m2. Glashuset heter den. Boxen. En kultursatsning. Zibur vevar igång sitt klezmermaskineri och får Umeås lördagsflanörer att stanna till. Därefter blir det semmeläventyr, upptåg och bus med kära vänner. Att vänta på att spela är inte svårt när man har roligt men att spela är ännu roligare. Andra gigget är i dansvänliga Studion, där P2 för övrigt spelar in oss för att sända vid ett senare tillfälle (livesändningen hann nämligen ta slut).
Studion har en tät atmosfär och en oslagbar närhet mellan artist och publik. Redan före den första tonen har folk radat upp sig ända fram till scenkanten, redo för dans. Strax efter midnatt drar vi igång, och snart anar vi att detta kommer att bli vår bästa spelning någonsin.

Tack Umefolk för en fantastisk festival!

/Zibur

På scen i Studion. Foto: Nils Mörtzell

Omtumlat Zibur i logen direkt efter spelningen. Foto: Olle Viotti

Konferensrum på folkets hus blir Ziburs uppackningsrum. Foto: Niklas Lindroth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar