28 februari 2011

EN RAPPORT FRÅN EN TURNÈ

Anton Schneider har fått i uppdrag av Folkbloggen att skriva lite om den pågående RESiDANSturnén, och voilá, här kommer hans ord:

Polskans historia i Sverige på turné!

En folkmusik- och dansföreställning som med befriande distans penetrerar en fet hinna av knätofsfördomar. Sex människors försök att visa något, som blir något helt annat och på fullaste allvar blir väldigt roligt!

En första händelserik turnévecka i Gävleborg ligger bakom oss, veckan toppades med underbar publik när vi spelade föreställningen på UmeFolk i lördags.

För en vecka sedan, på fredan, hade vi premiär på Gävle teater. Stämningen jag upplevde under premiärdagen var en känsla av kraft och glädje, att vi var redo att bjuda publiken på en fartig och spännande dans- och musikresa; här kommer vi! Det blev en kväll som gick strålande och samtidigt käpprätt åt skogen när Anna Öberg skadade knät så illa att hon inte kan vara med under resten av turnén.

Efter premiären fanns glädjen kvar av att ha fått visa den föreställning vi jobbat med tillsammans under fem intensiva veckor utspridda under ett halvår, men glädjen blandades med oron för Anna och det sorgliga i att hon skadat sig.

Därpå följde två intensiva dagar med att skapa en föreställning på fem personer istället för sex. Vi behöll samma linjer genom föreställningen som tidigare men fick byta om rollerna på vissa ställen, lära in material som Anna dansat, göra nytt material och hitta lösningar för en del övergångar som fick nytt utseende bland annat. Vår koreograf Martin befann sig utomlands men var med via Skype en stund vilket var värdefullt för resultatet och att vi kunde känna att det höll sig till hans idé, tänk vad man kan göra med teknikens hjälp. Efter att ha visat föreställningen fyra gånger med denna nya uppsättning känns det tydligt att den hittar sin form och att den formen är en annan än när vi var fyra dansare, det blir tydligt att det är en annan föreställning även om materialet till största delen är det samma.

I veckan tar vi oss an Uppsala län med sex föreställningar både i skola och offentligt.

Vi som jobbat tillsammans med föreställningen Polskans historia i Sverige är: Andreas Berchtold, dans. Petter Berndalen, slagverk. Martin Forsberg, koreografi. Olof Misgeld, fiol och viola. Magnus Samuelsson, dans. Anton Schneider dans. Anna Öberg, dans.

Klicka här för turnéplan och mer information om föreställningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar