26 mars 2011

GÄSTBLOGGARE: ÄPPELBO SPELMANSLAG OCH LEO!

Många av medlemmarna i SSR är aktiva genom ett spelmanslag. Då är det inte mer än rätt att vi också låter spelmanslagens ljuvliga röst komma till tals i Folkbloggen. Så mina damer, herrar och alla ni andra: Välkommen Äppelbo Spelmanslag och välkommen Leo Sydborn som gästbloggare!
Hej! Leo här. Jag har fått den stora äran att bidra med några inblickar i ett av landets minsta spelmanslag. Äppelbo spelmanslag har just nu fem - stundom sex - aktiva medlemmar. Flera finns ju men är spridda i olika väderstreck och deltar inte i våra övningar. Senast träffades vi i Äppelbo tisdag kväll - övning varannan tisdag halv sju - och provade på att spela en gånglåt av Udd Axel Johansson. Den är upptecknad av Brodd Leif i Bess dur och för att få den lite mer fiolvänlig transponerade jag den till G dur (får man göra så?). Knagg-Erik Johansson, tongivande i laget, har hittat den någonstans och vi tycker att det är bra att ha lite låtar på hyllan till exempelvis midsommar. Suffre-låten från Särna kommer också att vara med samt Pål Olles Ådringen, jättefina låtar! Så länge vår ordförande Eva Murgård ser glad ut så är allt i sin ordning. Jag kan nämna att vi för protokoll vid varje spelövning, en eftergift till det korta minne, som vi har begåvats med. Två veckor är en lång tid. Noggrann antecknare är Gurry, isländska till börden, som gillar svensk folkmusik och gärna åker till Bingsjö. I tisdags saknade vi Bertil Ferneborg, vår utmärkte stämspelare, men han har många järn i elden, så vi har full förståelse för att vi får klara oss utan honom ibland. Marie Kristiansen, ungdomsrepresentanten, läser till sjuksköterska i Huddinge och dyker upp när det finns en möjlighet. Ja det var väl lite av en presentation, jag ska försöka att ge lite mer av vårt folkmusikliv vartefter. Ha det så bra!! /Leo

Här har vi beviset på att Äppelbo inte bara finns i fantasin. Äppelbo finns på riktigt och är dokumenterade numera både i blogg och i tidning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar