20 april 2011

OCH EN SISTA RAPPORT FRÅN GALAN FRÅN PROJEKTLEDAREN TILLIKA FOTOGRAFEN TILLIKA REDAKTÖREN PETER AHLBOM

Trettiofyra organisationer var med och gjorde Folk & Världsmusikgalan. På ena eller andra viset. Trettiofyra! Från storfräsare som Svensk Musik, Göteborgs Symfoniker och Kulturrådet till små arrangörer som Folkmusikkaféet i Göteborg och Mix Musik i Malmö.

Trettiofyra alltså. Är inte det något slags rekord? Och är inte det ett tecken på att man tycker den här galan är viktig?

Och så kom det nästan tolvhundra personer på galan som också tycker det här är viktigt. Suveränt!

Vi som jobbar med galan vill höja statusen för folk- och världsmusiken. Varför då, säger en del. För att den är så jäkla bra och för att den förtjänar betydligt mer uppmärksamhet och i förlängningen betydligt bättre stöd av samhället, svarar vi. I form av pengar och bättre förutsättningar för festivaler, arrangörer och artister. Konstmusiken får uppenbarligen 90% av de allmänna medel som går till musik i Sverige idag. Kulturministern kunde inte svara på varför det är så när hon frågades ut på galan. Men i jösse namn - är detta rimligt, ministern?

Vi vill också skapa en mötesplats där svenska spelmän möter folkmusiker med andra rötter och annan hudfärg. För att den mötesplatsen är nödvändig i det samhälle vi lever i idag. Vi behöver ses och spela ihop. Vi behöver upptäcka likheterna, vi behöver lära känna varann och ha kul ihop.

Det har vi på galan. Fast alla inte vinner pris. Fast vi grälar om vem som är bäst, vem som är störst, vem som är äldst.

Men så är det väl alltid mellan syskon? Egentligen älskar vi ju varann allihop ...

//Peter Ahlbom, projektsamordnare Folk & Världsmusikgalan 2011 samt fotograf till nedanstående bilder:Märta Ramsten- Årets hederspristagare.

Leif Stinnerbom och Mats Edén.- Årests utgåva

Susanne Rosenberg- Årets traditionsbärare.

Punch- Årets nykomling.

Nordic- årets band.

Skuggpoeten.

Björn Ståbi och Lisa Rydberg.

Alla vinnare, nominerade och arrangörer och kreti och preti och massa fint fölk.

Prisutdelaren Ahmadu Jarr.

En folkmusikalisk shåw!

Per Störsby från New Tango Orchestra.

Kulturministern i slipsklänning och Rfod:S Lars Farago.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar