27 april 2011

FOLKBLOGGEN PRESENTERAR: VÄRMLANDS SPELMANSFÖRBUND!

Som Folkbloggen nämnt tidigare så består ju Sveriges spelmäns riksförbund av 25 olika landsskapsförbund, som var och en har en egen historia, verksamhet och twist. Fint som snus. Därför låter nu Folkbloggen varje landskapsförbund ta plats och beskriva själva vad just deras förbund gör. Först ut- Värmlands spelmansförbund!


Värmlands Spelmansförbund firade 100-årsjubileum för två år sen (2009) med Zornmärkesuppspelningar och Riksspelmansstämma. Nu satsar vi på kommande 100 år.

I länet har vi tills vidare ungefär 24 riksspelmän, och skaran ökar ständigt, så tillväxten är god.

I förbundet tycker vi det är viktigt med något som alla medlemmar kan samlas kring så vi kan få en samhörighetskänsla, och därför lägger vi stort krut på vår medlemstidning. Den kostar en del att trycka, men hittills har vi tyckt att det är värt det.

Värmlands spelmansförbund kan skryta över att ha en av Sveriges äldsta och kanske till och med den allra äldsta låtkursen, startad 1971 i Ransäter av Gert Ohlsson och Bengt Lindroth. Den har flyttat runt till ett antal olika platser genom året, och har de sista 8 åren varit på Sandvikengården i Edane. I sommar är vi för första gången i Mattila, Östmark, och dessutom i ett nystartat svensk-norskt samarbete initierat av kursledaren Klas-Anders Haglund.

Vår strävan är att få till stånd folkmusikaliska tillfällen där både unga och äldre kan mötas, och det gör vi på vår årliga heldag KVARN i Säffle. Där försöker vi anordna kurser, träffar och scenframträdanden som tilltalar så skilda åldrar som möjligt.

Sedan 2010 delar vi lokal med Svenska Folkdansringen, och tanken är att få igång ett samarbete föreningarna emellan.

Vi har även ett nära samarbete med arrangörsföreningen Gränslös Folkmusik i Karlstad, som lägger ner mycket ideellt arbete på att Karlstad ska bli en trevligare stad att leva i, det vill säga en stad med folkmusikarrangemang.

//Eva Deivert, vice ordförande Värmlands spelmansförbund


Ransäterstämman!


En del av ungdomsverksamheten- FolkBeat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar