17 april 2011

GALA 2011!!!!

Hallå. Igår gick som sagt Folk och världsmusikgalan av stapeln i Göteborg. Det var fest, glädjetårar, pompa och ståt, gyllene pokaler och kalas på alla sätt och vis! Folk minglade, lät sig inspireras, lät folk celebreras, jublade och summerade Folk och världsmusikvärldens gångna år. Lite som en julafton inpackad i ett paljettfodral.


Inte nog med att det var cirka 40.000 miljarder trevliga människor på plats- allas vår kulturminister Lena Adelsson Liljeroth (Blubby) var också där och delade ut pris. Det gillade jag skarpt. Framförallt hennes egensydda slipsklänning.
Folkbloggen ska pö om pö publicera lite mer bilder från galan och kalaset, men vi börjar naturligtvis med de fina vinnarna. Varsågoda:

ÅRETS GRUPP - NORDIC

Motiveringen lyder:

Strängar i sällsynt samklang parade med en nyfikenhet som inte väjer för det annorlunda och oväntade. Grovt och grant på samma gång. En grupp som syns och hörs med en energi och charm som slår ut det mesta.

ÅRETS ARTIST – HACI TEKBILEK

Motiveringen lyder:

Den här artisten har kanske inte föreställt sig att själv stå i rampljuset. En musiker med en mjuk framtoning både mänskligt och musikaliskt. En gudabenådad improvisatör, solist och samspelare i en och samma person. Till den här vinnaren är det mycket motiverat att säga: - Ney, tack!


ÅRETS NYKOMLING - PUNSCH

Motiveringen lyder:

Friskt, lekfullt, smittande, begåvat och okonventionellt. En röst som fängslar och ett riktigt grymt band. En blandning av folkmusik, pop, fransk chanson och visa som passar fantastiskt bra till dans – men faktiskt lika bra till kaffet!


ÅRETS TRADITIONSBÄRARE – SUSANNE ROSENBERG

Motiveringen lyder:

Vinnaren i den här kategorin har förstås en enorm kunskap i botten men också en sällsynt förmåga att inspirera och dela med sig. En fullblodsartist av stora mått, som juryn inte tvekar att krusa...


ÅRETS TVÄRSPEL – ALE MÖLLER

Motiveringen lyder:

Ett tvärspel som med känsla och värme för oss samman. Här känns ingenting omöjligt. Lust, glädje, nyfikenhet blandas med total avspänning, galenskap och faktiskt medvetenhet och ideologi. Världsmusikens egen Frank Zappa – klart att priset för Årets Tvärspel ska gå till Ale Möller!ÅRETS ARRANGÖR - URKULTFESTIVALEN

Motiveringen lyder:

Här är alla dörrar vidöppna. Här kombinerar man professionellt arrangörsskap med ett helhetstänk med kul för barnen, kurser för spelsugna och ett festivalbygge som lockar besökare från många olika håll. Sexton år i denna fantastiska miljö – detta är en veritabel kultplats!

ÅRETS UTGÅVA/CD – ANNO 2010

Motiveringen lyder:

Bra musik kommer inifrån. Det gör den här musiken. Den är rå, äkta, kroppslig, den kommunicerar rakt in i hjärtat på lyssnaren. Smutsigt och oborstat och på samma gång finstämt, äkta och välspelat. Och det lever hela vägen ut genom högtalarna. Värmlandspunk helt enkelt.ÅRETS UTGÅVA/BOK – DET STORA UPPDRAGET

Motiveringen lyder:

Detta är ett gediget verk med en imponerande bredd av perspektiv. En djuplodande redogörelse över hur insamlingsarbetet har format den svenska folkmusiken som den ser ut idag. Folkmusikens resa från bondekulturen via nationalromantiken till det nutida Sverige. Det stora uppdraget är slutfört!ÅRETS HEDERSPRIS – MÄRTA RAMSTEN

Motiveringen lyder:

Om den här personen inte hade funnits hade vi levt i en fattigare värld. Det hade blivit tråkigare radio, färre böcker och skivor och hundratals traditionsbärare hade gått oss obemärkta förbi. Nu finns en guldgruva att ösa ur. Här är Sveriges svar på Alan Lomax, en hederspristagare vars arbete för folkmusiken i många år framöver kommer att ge återklang!


FRAMTIDSPRISET – SUSANNE LIND

Motiveringen lyder:

Stadigt förankrad i folkmusiken delar den här personen alltid generöst med sig av sina kunskaper. Denna vinnare har verkat landet runt och mött oerhört många barn, och inspirerat till glada sång- och danslekar. Här finns en stark scennärvaro och en ständig vilja till kommunikation i produktioner som Stå, stå rätt på foten … Fioli Fiolej … och Knackeliknack sa Vera Wilson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar