9 april 2011

LUKAS: GNESTA-KALLE AND HIS MOOGMEN- ETT KULTURHISTORISKT FENOMEN DEL 3

Lukas här med sista inlägget i den omåttligt spännande, öh, ”artikelserien” om plattan ”Ny-Gammal Kultis” med ”Gnesta-Kalle and His Moogmen”. I och med detta tredje inlägg tänkte jag avsluta mina kontemplationer kring skivan, men ser gärna att andra spinner vidare med egna funderingar!

Senast sökte jag sätta in ”Ny-Gammal Kultis” i ett historiskt sammanhang med moogskivor och rymdrock. Denna gång ska jag spekulera lite över prioriteringarna hos skivans producent samt reflektera över varför skivan kanske inte blev riktigt så populär som man hade hoppats, för att slutligen söka sammanfatta detta sammelsurium av tankegångar till någon sorts slutsats.Stikkan Andersson (se bilden ovan – tjusig mustasch må man säga!), som är producent och enligt baksidestexten på skivan dessutom kompositör till alla låtarna, måste rimligen ha trott på den kommersiella potentialen hos hybriden gammeldans och moogsynt. Om det var för att plattan inte sålde tillräckligt bra som han sedan framförallt jobbade med ABBA, eller om ABBA helt enkelt bara dök upp och överskuggade framgångarna med ”Ny-Gammal Kultis” så rejält att Stikkan framgent inte behövde någon ytterligare inkomstkälla, det får vi aldrig veta. Hade det blivit mera gammeldans på moog om inte ABBA hade funnits? Tanken svindlar. Eller hur skulle det vara om Stikkan sökt genomföra idén att modernisera gammeldans med ABBA istället för med moogsynt? Detta kan vi faktiskt åtminstone delvis få svar på! En av Stikkans kompositioner, Tivedshambo, som ju även finns på kultis-skivan, framfördes nämligen av ABBA under ett av deras allra sista publika framträdanden 1986. Här får man också höra låtens text, varav jag känner mig nödgad att publicera ett utdrag:
Hör raska klackar slår När tivedshambo går Har Fridas Verner blivit galen Här sprätter tivedsbor I hambodansens klor Och Verner jagar landsfiskalen Snart blir det gräl och kiv Så avgörs det med kniv För här är rena Vilda Västern Till vardag och till fest Är rapesnuset bäst Kom hit så bär vi bort orkesternJag vet inte säkert vad jag tycker låter modernast eller vad som kan ha störst potential när det kommer till dragspelets och gammeldansmusikens popularitet och bevarande. (För att trassla ihop ämnet ABBA vs. moog ännu mer så kom det förstås i mängden av moogplattor också ut en ”Moog and Guitars Play ABBA”.)

Nåväl, dags att återgå till huvudtemat: ”Ny-Gammal Kultis” må verka underlig för vissa men är ändå utan tvekan till viss del en produkt av sin tid. Gnesta-Kalle följer sin ambition att göra rolig och glad musik samtidigt som man söker modernisera sig med nya instrument, precis som många andra gjort med moogsynt tidigare. Skivans rymdkopplingar anspelar både på en känd händelse och måhända även på då populära musikstilar. (Den ruffiga texten till ”Tivedshambo” antyder väl förresten att producenten Stikkan kan ha sett gammeldans som något lite häftigt och farligt, och sådant tilltalar ju som bekant äventyrlig ungdom. Dock känner jag att det finns för lite att gå på för att vidareutveckla denna tankebana.)

Allting pekar på att gammeldans på moog kunde ha varit ett vinnande koncept – ändå är stilen mer svårsmält än vad som var avsikten. Det måste konstateras att plattan av någon anledning inte blev en riktig storsäljare. Det är inte helt lätt att sätta fingret på vad som gick fel. Kanske överglänstes denna modernisering av folkmusik av det ännu mer renodlat progressiva folkrockbandet Kebnekaise, så att ungdomarna hellre köpte denna musik, samtidigt som den äldre publiken föredrog mer strikt renodlad gammeldans framför underliga moderniteter. ”Ny-Gammal Kultis” kan då ses som en kompromiss som på sätt och viss passade alla lite grann men samtidigt inte riktigt passade någon helt perfekt.

Idag kan vi om inte annat njuta av skivan som en spännande historisk kuriositet och en säregen musikalisk upplevelse – helt enkelt en skiva utöver det vanliga!
Källor för hela ”artikelserien” (utöver de direkta länkar som gjorts ovan):
Wikipedia om Gnesta-Kalle: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gnesta-Kalle Interjvu med Gnesta-Kalle på 80-årsdagen: http://hd.se/familj/2007/09/29/gnesta-kalle-har-staellt-undan/ Skivan ”Ny-Gammal Kultis” på nätet: http://valverdemusic.blogspot.com/2008/04/gnesta-kalle-and-his-moogmen-ny-gammal.html http://wallywashis.name/mp3/Gnesta-Kalle+and+his+Moogmen/Ny-gammal+kultis/ Texten till Tivedshambo samt lite mer info om Abbas framträdande: http://multemusic.com/2008/11/06/abba-tivedshambo-av-stikkan-anderson/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar