30 april 2012

FILM...

När Sarah Nilsson skrev häromdan bifogade hon en film som aldrig kom med. här kommer den nu istället:

KMH FOLK PÅ TURNÈ- NU FORSÄTTER DET!

Nu har de flesta av oss åkt hem, vi är några hugade som fortsätter! Vi velade länge fram och tillbaka - to Edinburgh or not to Edinburgh. Men vilken lyckträff! Mr Phil Cunningham tog med oss till Captain's bar där vi hade ett mysigt jam i fyra timmar. Sedan gick vi vidare till Sandy Bells, ett riktigt kultställe där många musiker spenderat sina kvällar för att lära sig spela. Det blev en session även där och plötsligt var vi inte turister längre, utan blev fotade av turister... Det var en otroligt härlig söndag! Idag ska vi ge oss ut i det exotiska skotska vädret (blåst och duggregn) för att se oss omkring. Ikväll åker vi vidare mot York. Dagens bloggeri får avslutas med denna fabulösa tolkning av Blueberry Hill av Freddie från igårkväll: Tjipp jopp! /Malin

KMH FOLK PÅ TURNÈ- HANNA SUMMERAR

Hej bloggen! Resan börjar lida mot sitt slut, i alla fall för min del. Vissa är fortfarande kvar ute i Europa och reser runt på egen hand, men jag och tolv personer till har börjat resa hemåt.

Som någon annan kanske redan skrivit har det inte varit helt enkelt för oss hemåtvändande, ett inställt tåg medförde en hel massa krångel. Missade anslutningar har gjort att resan har blivit förlängd med 8 timmar och istället för nattåg till Köpenhamn har vi övernattat på ett av de märkligaste hotell jag någonsin sovit på, Brussels Royotel i Bryssel. Nu sitter vi på tåget från Köln till Hamburg och förhoppningsvis ska det väl flyta på lite bättre från och med nu (peppar peppar!). Jag vill verkligen komma hem i kväll, för trots att det är kul att vara ute så här så vill man hem fort när man väl börjar resa hemåt.

Med facit i hand tänkte jag ge lite glimtar av hur min resa varit, några highlights och annat som jag funderat på under resans gång.

Under resan har vi deltagit i några olika workshops som skolorna vi besökt anordnat. Den jag uppskattat mest var workshopen i indisk sång på Codarts i Rotterdam. Det jag framförallt gillade med den var att det som läraren sade kunde appliceras på all sorts musikutövning och att många av de saker hon pratade om berör saker jag håller på med i mitt eget spel just nu. Det absolut viktigaste jag fick med mig från henne var: ”Are you singing with your voice, or are your voice singing with you?”. Spelar jag på fiolen, eller spelar fiolen på mig? Medvetande, att inte spela maskinellt. En sak att påminna sig om ofta!

Första dagen i Newcastle var vi några som drog ut till Tynemouth, ett litet samhälle vid kusten. Jag hade varit där förut och var glad att folk var sugna på att hänga på, ville nämligen gärna återvända dit. Väl där hade vi några helt fantastiska timmar i solen som plötsligt kom fram bakom molnen och sedan lyste på oss hela tiden ända tills vi åkte tillbaka till Newcastle. Alla blev som kalvar på grönbete, folk slog kullerbyttor, klättrade och hoppade runt, några modiga tog årets första dopp och jag badade fötterna i havet. Det var helt underbart! I Newcastle var det även kul att återse kära vänner som jag inte träffar så ofta, även om det tyvärr bara blev lite kort på en session-trång pub.

En annan highligt under resan var tulpanfälten som vi såg från tåget mellan Rotterdam och Amsterdam. Jag hade hoppats på att få se tulpaner när vi ändå befann oss i tulpanernas Mecka och jag blev inte besviken. Fälten med blommor i regnbågens alla färger var så vackra!

Att göra konserter tillsammans var ändå det som kanske var roligast av allt. Hur slitigt och psykiskt påfrestande det än är innan så ger en konsert som går bra en adrenalinboost och en endorfinkick som inte går av för hackor. Det är ju så jäkla kul att spela ihop, liksom! Kul var också att vi fick så fina ord av publiken efter konserterna. Det enda som var tråkigt var egentligen att vi inte gjorde fler konserter under resan, jag hade lätt kunnat göra dubbelt så många!

Några funderingar: - Går tiden i England långsammare än på andra platser i världen? Den första dagen i Newcastle kändes minst som två dagar, jag hann göra så otroligt många olika saker under en dag!

- Varför är byggnaderna ute i Europa så svarta, när stenen de är byggda av uppenbarligen är ljus i grunden? Är det för alla avgaser och föroreningar i luften? Kom förresten på att det kanske är på grund av att man eldar med kol på många platser runt om i Europa, sotet kanske färgar allt svart?

- Varför brydde sig personalen på vandrarhemmet i Newcastle inte om att det var en vattenläcka i vårt rum? Det var ju inget problem för oss, men om några veckor lär de ju behöva stänga hela vandrarhemmet för att det börjar rinna ner vatten i rummet under…

Den här resan har varit toppen och jag skulle gärna göra den om igen, men nu längtar jag efter att komma hem och sova i min egen säng!

Kram

Hanna

KMH FOLK PÅ TURNÈ - ISAK SUMMERAR FÖRSTA VECKAN

Huga! Om man ska åka från Glasgow till Stockholm med ca 7 miljoner byten, då är det inte bra om tåget redan på sträcka nr 2 är inställt. Inte alls bra! Försening alltså. Efter massamassamassa krångel och telefonsamtal lyckades vi boka övernattning i Bryssel istället för natt-tåg från Köln samt nya tåg så vi kommer fram till Stockholm måndag framåt midnatt istället för eftermiddag. Allt ordnar sig iaf. Så, det om det. Här kommer min lista över bra och dåliga saker under resan:

Bästa frukosten: sista dagen på McClays Guesthouse! Gott och fräscht! Sämsta: Skyline Hotel i Rotterdam bjöd på världens tråkigaste brödskivor med inplastade ost-och skinkskivor till.

Bästa infallet: Ta ett dopp i Nordsjön vid en idyllisk strand i Tynemouth utanför Newcastle med Linnea & Anna M!! Sämsta: Att inte hänga på båtturen runt Rotterdams hamn som är en av världens fetaste. Det hade vart nice..

Bästa köp: Min nya keps och själ! Min förra försvann i Arvika förra sommarn och sen dess har jag gått naken. Sämsta: Tja, kanske maten på tapas-stället i Newcastle som jag och några andra blev helskumma i magen av... Dessutom dyrt. Usch!

Bästa konsert: Vårt korta inslag på student-konserten på Sage Gateshead var magiskt! "Vi styrde" och "Indiska oceanen" rockade järnet. Sämsta: Tja, svårt att säga, men det får nog bli den på Newcastle University. Dåligt pepp att otrevligen bli utkörd från lokalen en timme innan konsert pga dubbelbokning, lite för mycket konferans-feeling över lokalen samt att jag satte ett alldeles förjädra högt tempo på Indiska låten så den vart ju rätt skakig. Typ.

Vackrast: Kusten utanför Newcastle, samt kustsamhället där som hette Tynemouth! Johannas och Sunnivas solon på konserterna förtjänar att tas med här också. Förbannat fina! Fulast: Södra infarten till Glasgow som bara bestod av massa fula höghus och sunkig industristads-feeling.

Ösigast: Mushtis alla Daf-solon samt "Oh there was an old sailor" som Malin och några till lirar. Fett ös! Det var iofs rätt ösigt också med min och Linneas klättring nerför klipporna i Tynemouth som slutade med att vi fick kuta sista tio metrarna eftersom vi började glida och inte hade nån som helst möjlighet att stanna i det blöta gräset och vad som kändes som typ 89 graders lutning! Segast: Alla jävla trappor som jag tvingats kånka dragspel och delar av BOSE-systemet upp- och nerför! Det här med rulltrappor alltså...

Sämsta av allt: Att inte England släpper in två såna fantastiska människor och musiker som Hassan & Mukryan!! Bästa av allt: Att under 10 dagar vara omgiven av bara massa fantastiskt trevliga, fina människor!

KMH FOLK PÅ TURNÈ- RICHARD OM TIMING

Okej KMH Folk-bloggen… Nu har jag suttit och försökt skriva ett lagom seriöst och halvsmart inlägg om timing och hur jag tycker det genomsyrar den här resan men också hur våra liv kan påverkas av timingen runt omkring oss. Du ska få läsa min inledning:

 ”Okej. Jag antar att man börjar med någon typ av ”Hej KMH Folk-blogggen jag heter Rickard och spelar Riq osv osv”. Sen tänker jag att man fortsätter med vad man vill förmedla till dig, Du som läser (Hej Mamma!) osv osv. Klockan är just nu 00:32 lördagen den 28 april 2012 och jag sitter inne i mitt alldeles egna lilla rum i hotellrummet som jag delar med mina medbloggare Elias och Johannes. Elias ligger och tittar på snooker och Johannes sitter nere i The Dining Room och leker datapatamaskin… kanske bloggar han vad vet jag. Grejen är bara att vi skulle ha bloggat fredagen den 27 april 2012! Vilket då aijtomatiskt leder in på vad det faktiskt är jag vill blogga om:

Timing

Hela den här resan kretsar väldigt mycket runt timing och tid. Det är tåg, bussar och båtar som ska passas, frukost, workshops, samling (vart?), soundcheck, incheck, utcheck, på-eller-av check och självklart all musik som repas och framföras.”

Klockan är nu 11.06 på lördag och jag har hittills missat frukosten (07.30-09.00) och missat att dagens sångworkshop var mellan 10-12 och inte 12-14 som jag trodde. Dålig timing? Istället har jag badat badkar och försökt skriva den där texten jag nämnde i början eftersom jag inte orkade skriva färdigt inlägget innan jag gick och la mig. Men nu är en ny tid med nya förutsättningar och jag har tappat tråden från gårdagen och det känns helt ointressant att försöka lappa ihop den med något hittepå. Bra timing?

Jag vill bara avsluta med som det som jag tror är min poäng… Det spelar kanske ingen roll vilken ton du spelar om du spelar den på rätt ställe? När man säger något är kanske viktigare än vad man säger? När jag skriver det är kanske intressantare än vad jag skriver? Och nu skulle jag vilja få till en sista mening som är tänkvärd på riktigt… alltså verkligen på riktigt!... Men jag tror inte det blir någon sån. Och precis nu ropade Johannes (som inte bloggat än!) och frågade om vi ska gå och äta. Bra timing!

//Richard

28 april 2012

ELLIKA FRISELL- NYANSER I BRUNT

Newcastle är mest brunt. Ett collage av hus, fabriker, broar,gammalt och nytt,backar och trappor, högt och lågt, allt liksom på vartannat. En järnväg,ett slott , en motorväg och en flod.Allt i nyanser av brunt. Och sen, uppslängt på flodstranden en stor spektakulär jättekorv (siverfärgad). Det är "the Sage" konserthuset, nytt och flott med fina konsertsalar. Där spelas en mängd folkmusikkonserter men också jazz och klassisk musik. Högt uppe i stan ligger universitetet. Där hälsar vi på hos folkmusikavdelningen. Här utbildar man sig till folkmusiker men alltid med en akademisk del inbakad i kursen . Det visar sig säger Catriona MacDonald, som är både chef för avdelningen och en glimrande fiolspelare från Scotland, att många som aldrig skrivit en rad förr upptäcker en ny sida hos sig . Nu finns flera fina folkmusiker som också fått en akademisk titel förutom sitt musikerskap. Ja, tänker vi , så kan det också vara ...olika vägar är bra . Vi deltar i en sångworkshop med en slags kör. Jag tror våra studenter leder en egen workshop efter det . Vi lyssnar till Desi Wilkinsson, spelman på flöjt. Han spelar och berättar om Irländsk musik personligt och kunnigt. Vi lärare bjuder också på en spelstund. Vi lär ut en polska och spelar lite Orsamusik. 3 versioner av samma låt , tre olika tolkningar blir det och lite prat om kvartstoner och sånt som deltagarna undrar över. Catriona tar med oss på lunch och berättar om skolan. Hon tar hand om oss alla väl och omtänksamt trots att hon verkar ha det precis lika stressigt som det brukar vara hemma på Valhallavägen.... Kvällen , långbord på tapasrestaurang. Vi sjunger och skålar och det är varmt och gott. På hemvägen , under paraplyerna i det eviga regnet och sen vidare i vandrarhemmets bruna pub pratar vi om autencitet, alltid aktuellt ämne. Alla vill väl att folkmusiken ska bli älskad och använd. Men ändå får man höra att folkmusik inte går att lära ut på skola, eller är det högskola föressten ,är det där gränsen går? Det blir inte äkta på högskola säger man , det äkta fattas.... Man måste växa upp i den äkta miljön, är det vad man menar? Men då blir det ju inte många som kan lära sig musiken på "rätt" sätt .... Då blir det ju ganska exklusivt, är det verkligen det vi vill? Och var är den där rätta miljön? Den som är garanterat autentisk? Framåt natten säger vi -vad synd att man inte bara kan konstatera att det finns många olika sätt att spela och att lära sig musiken, och tycka att det är ok. Kanske finns det något som man måste växa upp med för att få med sig . Men det finns ju också något annat som man bara kan få i skolmiljön, eller som man måste bo i storstan för att hitta eller som man lär sig i ett folkdanslag eller på folkhögskola eller på festivaler eller ensam i skogen eller.... olika alltså . Och vad är det som är mera äkta ? mera ursprungligt ? Och varför måste det värderas?
//Ellika

KMH PÅ TURNÈ- SUNNIVA OM SÅNG

I förmiddags hade vi en sångworkshop med Ann nånting. Vi sjöng tre ballader av olika typer och hon berättade om balladtraditioner på brittiska öarna. För mig blev det återigen tydligt hur muntlig berättartradition och balladsång hänger ihop och hur viktiga orden är i balladerna. Som tonåring fick jag en cd med medeltida ballader och blev helt fast och började göra det till en sport att lära mig så många verser som möjligt. Den känslan kom tillbaka nu, men jag insåg också vad det är jag egentligen fastnar för. Varför jag tycker om dem. Jag älskar berättandet, de laddade symbolerna och hur rytmiken i orden bygger upp en retorik. Hur ett omkväde kan kontrastera helt mot verserna för att kanske i allra sista versen få sin förklaring. Den dramatiska och episka berättartekniken. Ann sjöng med "oskolad" röst men med fantastisk berättarteknik. Så inspirerande att få ta del av hennes musikalitet och erfarenheter! /Sunniva

27 april 2012

KMH FOLK PÅ TURNÈ- ANNA LUNDGREN I KOJAN

Hej alla ute i cyberrymden! Jag är Anna Lundgren. Fjärdeårselev som gör min andra resa med KMH Folk. Just nu ligger jag under ett bord på "The Sage" i Newcastle och inväntar konsertstart. Dagen har varit intensiv med både konsert och workshop för musikstudenterna på universitetet. Så, jag har tagit mig en behövlig paus här i min koja under bordet. Varje vår brukar vi anordna en festival på skolan hemma i Stockholm, den kallas "LÅT". Konserten som vi ska spela på ikväll är Newcastles svar på det, och känns lite som LÅT faktiskt. Folk jammar, piffar sig, ljudteknikerna är stressade och en del bara hänger runt, precis som det brukar vara :) Nu kör vi, för Hassan och Mukryan, och alla andra som tror på allt gott som finns i världen!! /Anna
Denna larvliknande byggnad är alltså The Sage of Gateshead. Mäktig!

KMH FOLK PÅ TURNÈ- MOSHTI FILMAR

KMH FOLK PÅ TURNÈ- LINNÈA

Igår tog jag, Isak och Anna årets första dopp i Nordsjön. Det var oundvikligt när sanden bredde ut sig under solen och vågorna slog mot stranden. I förmiddags sjöng vi om falsk kärlek med studenterna från Newcastle University och på eftermiddagen hade vi workshop med Desi, en entusiasmerande flöjtist och historiker från Irland. Resan består av intressanta, komiska och ibland intensiva stunder med olika konstellationer av personer och händelser som löser av varandra och får ta den tid de tar. Vi springer över gatorna eftersom trafiken hela tiden överraskar med att komma från fel håll; Titta, Gissa, Spring! Hassan och Mukryan, vi saknar er!
/Linnéa

KMH FOLK PÅ TURNÈ- JOHAN MÖRK

Äntligen Newcastle! Det har varit jam, workshops, rep, öl, mer jam och långa transportsträckor om vart annat - men allt har ett skimmer av roadtrip över sig. Härligt! Själv har det varit en battle med utrustningen. Har alla riders kommit fram? Finns det förstärkare? Finns det PA? Finns det förståelse? Förhoppningsvis löser sig allt :) Mina tankar går också till Hassan och Mukryan, som på grund av rådande visum/pass-regler inte fick komma med oss andra till England. Våra tankar är med er! Usch för byråkratin .... /Johan Mörk

25 april 2012

KMH FOLK PÅ TURNÈ- SARAH OM FÄRJOR, GRÄNSER OCH TRICKS

Hej!!

Här kommer en liten rapport från Sarah Nilson, fiolist i ettan på folkmusikinstutionen.

Efter en kväll och natt på färja över Nordsjön är kroppen fortfarande i gungning när det är dags att krypa till kojs efter första dagen i Newcastle. Vi anlände tidigt i förmiddags och timmarna innan vi fick checka in på hostelet spenderade jag tillsammans med goda vänner på ett mysigt litet tehus. Eftermiddagen fylldes sedan av rep och besök på en session (folkmusikjam) på en av Newcastles små pubar. Fint som snus!

Igår när vi klev på färjan var vi 24 personer som alla hade samma mål med resan, lika förväntningar av vad vi skulle möta, vi delade allihopa en gemensam lust att genomföra den här turnén och samma ansvar att göra den så viktig och rolig som möjligt.  När det i vår grupp är så självklart att alla är med på samma förutsättningar och villkor känns det så otroligt sorgligt och obehagligt när en person blir utesluten pga av fel nationellt medborgarskap att det faktiskt inte alls är så. Personen som har ett iransk medborgarskap men uppehållsstillstånd i Sverige fick inte gå ombord med oss andra på färjan i Amsterdam. Trots ansökan om särskilda resepapper gick det inte genom passkontrollen. Det är förjävligt. Vi saknar och tänker på personen som har en betydande roll både som vän och musiker i gruppen. Det slår mig ännu en gång, hur vissa människor är så otroligt mer priviligerade än andra enbart för att man råkade födas på olika platser.

Till sist så bjuder jag på ett läckert bagpacking-tips:

/Sarah

KMH FOLK PÅ TURNÈ- KALLE BERÄTTAR

Jag brukar säga att jag har tur med vädret när jag reser. Men denna gång så litade jag inte på min tur och packade med mig hela regnstället, och ett par rejäla stövlar. Vi ankom Newcastle vid 11-tiden, och efter att vi lämnar vårt bagage på vårt hostel där vi alla bor, så gick vi ut på stan och kikade runt lite i det trevliga Newcastle. Newcastle var inte bara trevligt, utan också lite soligt. Då tänkte några av oss att även om vi var trötta och lite slitna efter resor med nattåg och färja från Holland hit, att vi skulle passa på att åka ut till kusten och se hur naturen ter sig nu när vi kanske kan få uppehåll här i England. Vi skaffade oss ett dygnskort på metron, och så bar det iväg ut till Tynemouth. Efter knappt 25 min så är vi framme. Vi möts utav en otroligt mysig och fin tågstation, med målade snirkliga staket och tak i grönt och vitt. Vi kliver rakt in i ett litet ännu mysigare centrum, med lysgröna gräsmattor, tulpaner i massor och en massa små butiker och restauranger. Efter att ha köpt en balsamvinäger- och honungspralin, så köper vi med oss nygjorda fish-and-chips och går mot havet. Utsikten över havet är verkligen inbjudande, och vädergudarna är med oss! Det såg ut som att det skulle bli regn, men som tur var flög dom sin kos mot Sverige. Efter intagande av flott av finaste kvalitet, så tar vi oss ner till stranden. Det är lätt att föreställa sig England som hårt och kallt. Ett land utan berg och rikt djurliv. Men när vi ser havet och solen skiner, då för vi en inblick i det otroligt vackra och kraftfulla med England och med havet och kusten med sin sargade och starka uppbyggnad av sand och sten. Jag vet inte riktigt om det var havets kraft, eller om det var kraften från allt flott, men innan långlunchen var slut med en härlig promenad längs stränderna, så hade vi sprungit ut över sandstranden, mot havet och vips, så hade några utav oss tagit sig årets första dopp i havet. Härliga sol, strand, hav, och senare på eftermiddagen, musik.
//Kalle


KMH FOLK PÅ TURNÈ: MUSIK FRÅN HAVET

Temat för denna resa är "Sång under segel"- alltså gamla bitar som sjungits av sjömän, sjöfolk och ömkande kvinns vid strandens kant. Vi har arrat gamla låtar och gjort dom till nya, lagt till andra element och skapat nya melodier och stämmor. Här nedan kommer ett exempel på en bit som vår Johanna Karlsson skapat. En visa har blivit ett fyrstämmigt körarr. Här är kanske en tredje del av styrkan vid en bautastor strand och sjunger lite spontant, och därav också kvaliten. Men känslan går ej att ta miste på! Saltdoften, frihetskänslan och tonerna från havet är fina grejer att ha i hjärtat när en musicerar. Varsågoda!

24 april 2012

KMH FOLK PÅ TURNÈ- ANNE, MUKRYAN OCH ANJA BERÄTTAR

Hello allihopa, Here is Anne reporting från ett grönskande Rotterdam! När vi kom hit i förmiddags möttes vi av strålande sol, blommande hägg och glittrande vatten i kanalerna. Det var helt otroligt vackert. Det är fantastiskt hur mycket mer vår/sommar det hunnit bli här. Ändå inte toklångt hemifrån. Inger hopp om att den svenska sommaren snart är inom räckhåll! Nu är klockan snart midnatt och jag är helt slut i hela kroppen. Man fick så mycket äventyrs- och upptäckandelusta av det fina vädret, och jag är inte direkt känd för mitt fantastiskt pricksäkra lokalsinne, så det har varit en dag full av kartläsning, runtirrande, och ont i fötterna. Men jag har och andra sidan sett rätt mycket av staden! Men nu blir det en välförtjänt, god natts sömn för att ladda energi inför imorgon. Godnatt och sov gott alla fina Allt gott /Anne safareki xisha hewadarm ba sud bet hamu katakan baxoshi darwa wak musik pekanin qsai xosh xaweki xrap -- . pratar +skrattar + lyssnat på musik - ++ vin /Mukryan Nu er vi kommet til New Castle efter en lang tur på den store båd. Hvor skönt at opleve foråret! Meget var grönt i Rotterdam, men her er de få pletter grönt som findes inde i byen endnu grönnere! Vi kan håbe på, at det lovede regnevejr holder sig borte. Vi har nået en bytur i dag. Nu ordner vi sengene, og SÅ skal vi spille og öve til turens förste koncert på torsdag. Det var godt at man kunne jamme i kahytterne på båden igår, for alle er efterhånden godt spillelystne. I aften er vi inviteret til jamsession - det bliver vores förste möde med de lokale ligesindede :o) Yeah! /Anja

23 april 2012

KMH FOLK PÅ TURNÈ- ANNA MÖLLER BERÄTTAR

Kära bloggen!
Jag är Anna Möller, stolt förstaårsstudent på folkmusikinstitutionen. I går började vi vår efterlängtade tågluff mot Glasgow, via Köpenhamn-Rotterdam-Amsterdam-Newcastle. Dagens höjdpunkt var nog nattåget som vi tog från Köpenhamn till Utrecht. Faktiskt första gången i mitt liv som jag åkte nattåg. Det var ju jättekul!
KMH Folk intog ett antal kupéer och festen var igång. Jag, Hassan och Moshti Habibi hade ett riktigt gott jam med en trevlig trombonist från Belgien.
En tjej från Texas ville lära sig daff och hängde också på ett tag. Hon hade varit i Höör i tre månader på någon yogautbildning där dem tydligen hade förbud mot allt musiklyssnande och mobiltelefonpratande. Vilket vi alla märkte i morse klockan halv åtta då hon väckte oss allihop sjungandes och dansandes med sin iPod.
Resan har börjat, och den har börjat bra!
HEJ! :)

22 april 2012

GÄSTBLOGG: KMH FOLK PÅ TURNÈ!

En skola på tågluff. Det kan låta som en saga, eller bara som ett förvirrat skolexperiment. För studenterna vid Institutionen för folkmusik på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm är detta dock vårens sanning, och en viktig del av deras utbildning. Ett gäng på fyrtio personer kommer under tolv dagar gemensamt luffa genom Europa med målet inställt på de Brittiska öarna. Kunskap ska inhämtas, konst ska framföras. Resan är till för att låta unga musiker upptäcka andra musikaliska krokar, och samtidigt turnera med sin egen musik. KMH Folk tar med sig en repertoar där mindre ensembler blandas med den stora orkestern. Ett ständigt givande och tagande som bara kan sluta i ett äventyr ingen kommer att glömma. Länderna kring Nordsjön har sedan urminnes tider alltid haft nära utbyte med varandra - handel, arbeten och kultur har obehindrat seglat över vattnet mellan de olika nationerna. KMH Folk tar sig an denna musikskatt som under hundratals år har skapats i mötet mellan nordsjöns olika nationer - sjömännens visor, mödrarnas längtan och kaptenernas klagosånger. KMH Folk spelar: Fioler, cello, nyckelharpa, vevlira, sopransaxo- foner, baritonsaxofon, dragspel, akustisk bas, zittern, dutar, sång. Under två veckor kommer ni på Folkbloggen kunna följa studenternas resa genom ord, bilder och videoz. Puss från KMH!

21 april 2012

Svensk folkmusik på facebook.

Ett litet tips! På facebook finns det en grupp som heter "Svensk folkmusik". Den är öppen för alla att båda läsa och skriva i, och där kan man se tips på saker som händer runt om i långa landet falukorv, tipsa andra, göra lite reklam, ställa frågor och med väldigt stor chans få ett snabbt och bra svar. Ja, man kan använda den till lite vad man vill. Ett hett tips. Sök antingen på "Svensk folkmusik" eller tryck på länken nedan och logga in på din facebook.

17 april 2012

TÄVLING!


I fredags hade bandet Nordic skivsläpp, och jag har fått tag i en skiva som jag tänkte att någon av er skulle få den stora äran att lyssna på hur mycket ni vill! 
För att ha chansen att vinna måste man svara rätt på tre frågor! Alla svaren finns att hitta på SSR:s hemsida www.spelmansforbund.se. (Utav dom rätta svaren lottar jag fram en vinnare) 

  1. Hur många spelmansförbund finns det i Sverige?
  2. Vad heter SSR:s ordförande?
  3. Hur många nummer av tidningen "spelmannen" kommer det ut per år?

Posta dina svar och en emailadress i en kommentar innan den 23 april så är du med i tävlingen!




// Stina

UPDATE: Nu har jag lottat en vinnare, kolla din mejl för att se om du vann! :) 
Och så får jag be om ursäkt för tvetydig information på hemsidan, såg i efterhand att det stod två olika svar. Nu är detta korrigerat, men alla som svarade 25 innan detta blev ändrat fick vara med i lottningen. Men det rätta svaret är egentligen 23 landskapsförbund! 

13 april 2012

Nytt hopp!

Här ser ni mig, till vänster, spelandes någon slags tandemfela med Maggis.

Hej! Stina Brandin heter jag! Det är jag som har tagit över folkbloggen medan Sara tar en välförtjänt paus. Jag är född och uppvuxen i Boda Kyrkby, Rättviks kommun. Jag har bott i Leksand, tagit en liten svängom i Arvika och är just nu bosatt i Malung för att få ta del av Jonny Solings stora visdom. Jag spelar alltså fiol, och det är nästintill mitt enda intresse. Fast jag gillar att lyssna på musik också, och jag lyssnar tydligen mest på äldre män från dalarna som spelar solo, om man ska se till min "mest spelade"-lista i iTunes. Jag tittar gärna på hockey, och hejar självklart på Leksand! Folkdans är ett intresse, som just nu underhålls via en distanskurs. Jag ägnar ganska mycket tid åt att läsa bloggar, men dom är av ett litet annat slag än den här, men jag ska hålla i mig i styr från att förvandla den här bloggen till en modeblogg. Annars gör jag väl mest som folk gör och sover i snögrottor, hoppar i isvakar och dricker öl... Puss och kram från Stina


11 april 2012

Folkshred!

Det här är inte helt nytt, men jag vill inte att någon ska missa detta, det är fantastiskt roligt. Alltså, jag gillar Ale Möller Band. Men den som har gjort det här har humor. Det var länge sen något hände på youtubekanalen, men om vi håller tummarna kommer det kanske något nytt snart. Det finns fler videor om ni söker på folkshred på youtube. Och det finns också en facebookgrupp.

Enjoy! ;)



//Stina

10 april 2012

Bingsjö!

Snart är det dags för årets händelse! Det är bara 83 dagar, 19 timmar, 4 minuter och 10sekunder kvar! (Till tisdag eftermiddag!) Följ nedräkningen här!
(Marika i Bingsjö fotad av mig!)


//Stina