12 oktober 2011

LINKÖPINGS FOLKMUSIKFESTIVAL!

I helgen gick höstens kanske största folkmusikkalas av stapeln- Linköpings Folkmusikfestival. Massvis med folk hade begett sig mot de östgötska slätterna för att under två dagar dansa, spela, lyssna och träffa folk på Folkets Park. Mängdvis med artister och band, kurser och föreställningar proppades in under två kyliga kyliga kyliga oktoberkväll. Fast inomhus var det varmt såklart.

Och så var det naturligtvis Studentspelmanslags-VM! Gotlands Folkhögskola blev de mycket, mycket lyckliga vinnarna. Såhär glada blev dom:


(foto: Kajsa Bovin)

Bildbevis:

Kallt ute, varmt inne.Mats Edén och Stinnerbomz spelade upp till dans.Glädjebussen- finaste svänggänget från södra Iran.
Lördagsfika på ett fint café, där cirka 67 procent av festivalens besökare hängde.


Frukostdiskussion.

Folk letar efterfest.Skenet.

Sonus, hederspristagarna i Studentspelmanslags-VM! Varför de fick hederspriset? Jo, för att de var modiga och manifesterade mot rasism. Deras vals går att lyssna på här!

Skurup- som fick pris för typ tidernas bästa låt. Ärofyllt!

Edéns med Stinnerbomz.Beata Bermuda.Ellika, Solo, Rafael, Ami och Håkon.

2 kommentarer:

Anonym sa...

På vilket sätt är det modigt att manifestera mot rasism? Visst är det fint att vara mot rasism men eftersom knappt någon i folkmusiksvängen är för rasism så känns det bara onödigt och uttjatat.

Jag vet att SD försökt göra folkmusiken till sin och att detta säkert är en reaktion på det. Men är inte det att ge SD för stor betydelse? Det finns ingen grogrund för rasism i folkmusiken så därför kommer SD aldrig lyckas. Den antirasistiska sidan vinner även utan sådana här onödiga manifestationer.

Kan vi inte på våra festivaler få bara ha kul utan att blanda in politik?

Martin sa...

Uppenbarligen mycket modigare än att skriva anonyma kommentarer på en blogg iaf..

Aktionen var ju i övrigt inte huvudsakligen riktat mot SD utan snarare mot mer öppet rasistiska Nationaldemokraterna och deras tidning Nationell Idag som rekommenderat folk att åka till Linköpings Folkmusik för att där fanns det "nästan bara vita, och ingen dekadent mångkultur".

Som du säger, det är väl knappt någon i folkmusiksvängen som är "för" rasism, men i dessa tider när högerextrema rörelser försöker få det att verka som att folkmusiken och folkdansen är "deras" kultur (gå gärna in och läs tidigare nämnda rasistiska tidnings artikelserie om folkdansen, folkmusiken och folkdräkterna för extremt tydliga exempel, även om det är lite skrattretande skrivet..) krävs det verkligen att någon tydligt säger stopp och belägg.

Och oavsett hur många som är mot rasism på Linköping så var det ju uppenbarligen Bara SONUS som faktiskt sa något offentligt i denna fråga. Känns rätt oroande att någon då skall klanka ned på detta viktiga initiativ, vad har du själv tillfört förutom att sitta och anonymt kommentera på en blogg? Andra människors tystnad är rasisternas viktigaste vapen.

MVH
Martin

Skicka en kommentar