2 juni 2011

EN KORT RESERAPPORT

Jo, som jag nämnt tidigare har jag vart ute på vift i Europa i cirka tio dar. Att vara på resande fot på exempelvis Balkan innebär att jag vart utan dator rätt länge. Det är bra att kurera sig från nätet, kan jag nu känna efter detta något plågsamma datacelibat. Nåväl, att resa är intressant ur många andra synivinklar också. En blir plötsligt mycket mer medveten om sin bakgrund och "sin" kultur. Jag har flera gånger börjat diskutera svensk folkmusik med kroater och bosnier och spelat upp lite svinfina polskor för att illustrera. Det är roligt att se hur mottagaren försöker hantera polsketakten... Men det är också spexigt att försöka förklara hur folkmusiken traderas i ett modernt perspektiv, att det går att plugga det på musikhögskolor och hur vissa aktivt arbetar för att inte ses som en aktiv kulturellt nationsbärare. Samtidigt blev jag och min resekamrat Anna så medvetna under en busstripp mellan de bosniska bergen och medelhavsstränderna i Kroatien att en vemodig senpolska inte skulle kunnit komma till i de här bergen, på samma sätt som t.ex Sigur Rós musik skulle ha problem att födas fram vid det azurblå medelhavet. Fast nån kanske nu tycker att jag blir såhär geografslisksnobbig nu när jag pluttar fram idéen, men just då kändes det rätt logiskt. Att naturen får påverka musiken och dess klang.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressanta tankar, jag tror att du är inne på något här! Jag har haft en lite minipolicy när jag åker utomlands att försöka lyssna in mig, helt kort, på lite av landets traditionella musik bara för att det är roligt, och det känns alltid som att polletten verkligen trillar ner på allvar när man väl står där och inte före.

//Annika @ Blå Koppen

Annika sa...

och,funderar jag, varför hörs det så väl att den vemodiga senpolskan är svensk och inte bosninsk eller norsk?

Sara P. sa...

Ja Annika, det är tametusan inte lätt att förklara. Jag är rätt frälst på socialkonstruktionism, och jag menar, påverkar våra sociala relationer våran självbild och liv så vore det inte konstigt om inte miljön, naturen, färgerna, ljuden och landskapen också påverkar hur vi upplever världen.

Skicka en kommentar