11 oktober 2012

TVÅ BOKRELEASER ATT HÅLLA KOLL PÅ

Det är mycket som trycks i dessa höstiga tider- massa grymma skivor släpps men just nu också en hel del böcker- här kommer två exempel att spana in: 

1. En bok om Resandefolkets sånger släpps den 21 oktober under Nordic Romani festival på Stallet i Stockholm. Det är första gången Resandefolkets sånger samlas i en bok, och det görs i samarbete med Svenskt visarkiv. Finfint!
Bokens författare säger följande:

 Marie Länne Persson:
"Genom samarbetet med Ralf har jag funnit det folk som vårdat den sortens sånger jag älskar - de berättande sångerna, sångerna som är på liv och död, sångerna som bär all vår sorg utan att tveka! Med ömsesidig nyfikenhet har vi upptäckt samband, släktskap och olikheter mellan våra traditioner. Jag är stolt att ha fått förtroendet att teckna ned romanifolkets sånger så som romanifolket sjunger dem!"

 Ralf Novak Rosengren:

”Som liten satt jag och lyssnade på alla dessa gamla berättande visor. Smäktande kärleksvisor och visor om tragiska öden, kampen om äran och ensamhetens tunga vägar, hästmarknader och affärer som braverade stort, och visor om vandringen på vägen som tycktes vara vårt folks ödeslott. Jag bar visorna inom mig under hela uppväxten och sjöng i smyg lite strofer här och där för att memorera de ålderdomliga visorna som sjöngs på ett, för många utomstånde, besynnerligt gammaldags sätt.

Visorna i boken representerar min egna ärvda tradition. Det är min familjs, släkts och vänners visrepertoar. Därtill finns här visor och sånger som vi fått inskickade till oss under projektarbetets gång, och dessutom ett kapitel med låtar som spelades av resandespelmän och finns som bevarade inom spelmanstraditionen. Romanifolket har en levande, om än utdöende, muntlig sångtradition. En tradition som vi har bevarat och hållit sluten för oss själva under många sekler. Det är med ett stort hjärta jag säger: Välkomna in i de muntliga visornas värld, in i Romanifolkets slutna värld!”
2. Ett annat släpp som är fint och aktuellt: På söndag släpper Svenskt Visarkiv i samarbete med Kungl. Musikhögskolan, Samfundet för visforskning, Föreningen Sveriges sjöfartsmuseum i Stockholm visboken "Sång under segel". För er som läst Folkbloggen länge vet ni att materialet ur denna bok var grunden i den två veckor långa turné Musikhögskolan gjorde på de Brittiska öarna i våras.

Styrmannen Sigurd Sternvall seglade över halva jorden och samlade samtidigt in visor ur sjömanslivet. Svenskt visarkiv återutger nu hans samling Sång under segel från 1935. Med boken följer en cd med ett dussintal visor ur boken, inspelade av studenter vid institutionen för folkmusik vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Boken har också ett nyskrivet förord om Sternvall och hans vissamlande.


Boksläppet äger rum på Sjöhistoriska museet, Stockholm, söndagen den 14 oktober kl. 15.00
Bok kommer att kunna köpas men framförallt kommer KMH Folk spela arrangerade hits ur boken. Prima prima prima!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar