7 november 2011

RESiDANS I FALUN- ANDERS LÖFBERG BERÄTTAR


Vi befinner oss i Falun och repar i konservatoriets fina lokaler. Projektet RESiDANS har haft sin femte vecka och fler och fler saker faller på plats. En sak som är så kul med detta är att man lär sig väldigt mycket. Det pratas väldigt mycket. Det är bra tycker jag. Jag blir inspirerad både direkt och indirekt.

Föreställningen är uppbyggd av många scener som ett slags collage. Det är idéer som vi jobbat fram hittills. Vissa med musik och dans, vissa med bara dans och tal. Ibland bara prat och agerande och någon gång läses poesi upp samtidigt som dans pågår. I de flesta scener finns det ett ramverk som vi följer men som vi samtidigt känner oss väldigt fria inom.

Det som också är så kul är att vi nu har kommit så långt med scenerna att det känns väldigt presigelöst det vi gör. Vi får alla utlopp för det vi vill och jag känner själv att varje scen har sitt speciella uttryck. Scenerna vi gör bottnar för det mesta i någon slags lek. Lek med humor, allvar, obehag, lust, kättja, energier i olika riktningar. Vi utgår ifrån ämnet om att fostras in i vuxenheten. Frågor dyker ständigt upp så som: Varför är det bra att barn leker? När är man barn och när är man vuxen? Var går gränsen mellan tvång och lust? Vi tar upp ämnen som sexualitet, utanförskap och gruppkänsla. Vi utforskar sångleken. Vi vänder, vrider och improviserar kring den på samma sätt som de gamla lekarna säkert en gång uppstod. Men vi gör det utifrån våra egna referenser och utifrån ett mera dagsaktuellt perspektiv och det är inte alls säkert att en lek alltid innehåller sprudlande glädje…

I princip är allt material framtaget och inför nästa vecka återstår arbetet med att så att säga redigera det. Dvs att förkorta eller förlänga vissa delar, jobba på smidiga övergångar, veta vilken riktning vi ska ha i de olika scenerna så att vi får ett bra flyt genom hela föreställningen. Vi behöver även tänka igenom instrumentbyten, ljussättning, ljud etc. Vi får också våra fina kostymer att repa med. Vi ska helt enkelt knyta ihop påsen i föreställningen "Dans med vuxna"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar