25 november 2011

MAGNUS HOLMSTRÖM: OM ATT DRIVA SKIVBOLAGHejsan Folkbloggen och alla läsare!

Fick förfrågan att göra ett gästinhopp här och berätta lite om livet som delägare i skivbolag. Ska försöka att hålla mig borta från så mycket reklamsnack som möjligt, i den mån det går…
Jag heter alltså Magnus Holmström, boendes i Sigtuna och spelar i huvudsak nyckelharpa. Började spela efter att ha sett Sävardraget, ett spelmanslag som lirade på ett musikcafé i Bullmark. Det var våren 1987…

För att nu göra en lång och kanske inte alls så intressant historia lite kortare, så tog jag år 2000 tjänstledigt från mitt jobb som ”loadmaster” på Luftfartsverket (lastade/lossade väskor, räknade bagagebalans på flygplanen samt stod och vinkade in dessa metallfåglar med lysande pinnar). Jag tog mina instrument och kläder, började på ESI. Sen for jag aldrig hem igen.
2003-2008 var jag på Kungliga Musikhögskolan (har i och för sig lite kvar att göra där fortfarande). Läste musiker och pedagogpåbyggnad.

2003 fick jag göra ett inhopp i gruppen Fomp, där jag sen också blev ordinarie medlem. Där spelar också strängspelaren Tomas ”Limpan” Lindberg. Vi började samtidigt att lira på duo, våra egna kompositioner som vi inte tyckte passade in i dom grupper vi för tillfället lirade med.
2007 så var det alltså dags för att börja planera för en platta. Limpan var också på gång med en annan trio ”Kapten Bölja” (Johanna och Ola Bölja Hertzberg). Med både vår duo ”Storis & Limpan Band” och ”Kapten Bölja” började vi titta oss runt. Men dom bolag vi varit i kontakt med var väldigt omständiga och krångliga att ha att göra med, varav ett av bolagen, verkligen var sugen på att lura till sig alla inkomster.
Då bestämde vi oss för att starta eget. Här bör även tilläggas att Henning Andersson (från bl.a. ”Draupner”) var en av dom meddrivande i att vi tre skulle starta eget.

Sagt och gjort, vi startade skivbolaget och gjorde två produktioner, den första var ”Kapten Bölja” och den andra var ”Storis & Limpan Band”. Efter dessa två produktioner så testade vi att söka fonogramstöd från KUR, och fick det till vår tredje platta, det var Mia Gustafsson (numer Marin) och Micke Marin.
Samtidigt som vi startade hade vi väldigt bra kontakt med ett skivbolag på Island –Dimma Utgafva, som Limpan och Henning hade jobbat en del med, på tidigare produktioner. Adelstein som äger det bolaget hade mycket bra idéer ang. relationerna mellan bolag och artister som vi också gillade skarpt. Det ska vara enkelt! Behöver det egentligen vara svårare?
I nuläget har Dimma Sweden släppt 11 plattor, gjort ett antal produktioner för reklammusik både i tv och radio, samt har ett helt gäng plattor på gång under 2012.

Det svåra för oss nu är att avväga vad vi kan och har möjlighet att ge ut. Det tar en massa tid med bolaget och det mesta av arbetet är fortfarande ideellt arbete på kvällar och nätter. Men det är riktigt kul, och förhoppningen är väl också att man ska kunna jobba mer med bolaget och mindre med anna Vi börjar även att få ihop en hyfsad studioutrustning som är relativt mobil, vilket medför att vi kan plocka med oss sakerna där det relevant att spela in.
En kul grej, som vi var först med, det var att i somras (2011) på Ransäterstämman, ha release av Micke och Mias ”Småfolket” via direktlänk från Kalifornien. Helt otroligt att det funkade utan ett endaste strul.

För tillfället kan vi bara rikta in oss på grupper och artister som är ute och lirar mycket, då det i princip bara är då man säljer skivor. I butik säljs det inte mycket, men, vi är nu på god väg att göra våra produktioner tillgängliga på iTunes.
Nu till sommarn har vi nya releaser på gång på samma stämma, får se var i världen våra artister då befinner sig :D … Kanske t.o.m på självaste stämman i både 3D och fyrfärg!
Ja, det var väl det för nu, kolla gärna in oss på facebook, eller vår hemsida. Nu ikväll/natt ska vi sitta och skicka in våra senaste alster och hoppas att dom blir grammisnominerade allihop! Vi ses!!!
(Dimma Sweden drivs av: Hening Andersson, Tomas ”Limpan” Lindberg och Magnus Holmström.)

//Magnus Holmström

1 kommentar:

Olle Paulsson sa...

Bra Magnus, kämpa på och lycka till med nomineringarna!

Skicka en kommentar