22 januari 2013

HALLÅ CARIN KJELLMAN OCH NYA KLINGAN!Vem är Carin Kjellman?
-Jag är sångerska och musiker (f d Folk& Rackare) och numera också musikjournalist på SR. Att kombinera radiomakande med musikskapande är ju en vanlig kombination, varför då tror du? -Det är ju ett annat sätt att få hålla med musik. Och som musiker har man nog en naturlig känsla för ”timing” vilket är viktigt när man gör radio. Själv har jag haft svårt att hålla på med musiken på ett professionellt plan sedan jag började som programledare. Det är ett väldigt uppslukande och roligt jobb. Sen är jag också en person som gärna går in för en sak till minst 100%.

En ihopslagning av Felicia, Folke och Klingan blir Nya Klingan, hur ser ut? 
- Det kommer att bli den bästa av den musik som man tidigare kunde höra i de tre programmen och i ungefär de proportionerna som det var förut. Ingen musik försvinner men blandningen blir ju ny. Vi kommer att ha intervjuer och reportage men de kommer inte att vara lika långa. Sen är det ju som att få ett litet barn. Programmet kommer att växa och utvecklas efter hand.

Vad blir fördelarna? 
-En fördel som jag känner är att ramarna vidgas. Jag har alltid gillat att bygga broar och jag hoppas ju att lyssnarna ska få en och annan aha-upplevelse och kanske börja gilla nåt som de inte gett en chans, eller ens visste fanns.

Nackdelarna?
-Nackdelen är ju att ett tretimmarsblock är så pass långt att man inte kan räkna med att folk ska sitta klistrade vid radion hela tiden. Men ambitionen är när man än börjar lyssna under eftermiddagen ska man kunna få med sig något bra.

Kommer det bli svårare som folkmusiker att få plats?
-Folkmusiken ska ha en lika stor plats som tidigare! Vi är ju en större redaktion nu också. Både Birgitta Sandberg som producerar, Esmeralda Moberg från Folke och Tatiana Rucinska från Klingan och P2Världen finns med.

Hur känns det att jobba med Nya Klingan? 
-Först var vi helt bedrövade när våra andra program lades ner men nu känns det faktiskt väldigt bra och spännande!

Vad förväntar du dig av programmet?
- Att få upptäcka ännu mer underbar och intressant musik som jag får dela med mig av till lyssnarna!

Hur ser framtiden ut för folkmusiken i radion tror du?
-Den har fått ett så starkt fäste i dag så den kommer absolut inte att försvinna från radion. Och jag tror att ett lite bredare program som Nya Klingan kan göra att ännu fler upptäcker folkmusiken. Den går ju igen i allt!


Första programmet av Nya Klingan sändes i söndags och går att lyssna på här. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Råkade lyssna på radioprogrammet Felicia en dag.
Kände igen ditt namn, vet inte om vi känt varandra i ett tidigare tonårsliv i Kungälv.
Radhus på Ängsgatan. Tror att du gav mig bältros genom vattkoppor en gång. No hard feelings, bara kul att känna igen ditt namn.
Du spelande gitarr o sjöng då med,härlig klar röst redan då.Mvh Lillemor Törnqvist(Olsson)

Skicka en kommentar