23 januari 2013

EMILIA AMPER OM FOKUS, MAKT OCH SEXISM I MUSIKBRANCHEN

Nya boken Bryt tystnaden handlar om sexuella trakasserier. Heja Sonja Schwarzenberger och Naiti del Sante och alla som bidragit med sina erfarenheter! Ingen ska behöva utsättas för sånt. Vi hade mycket diskussioner på Womex om både mansdominans, sunkiga könsroller och sexuella trakasserier inom musikbranschen. Jag kom med min helt nytryckta, färska första soloprojektskiva, till olika för mig och min karriär viktiga personer (majoriteten var män så klart/tyvärr!) och fick kommentarer om... mina ögon. Mitt leende, min klänning. Vinkeln på mitt ansikte på skivomslaget. Varma djupa flörtiga blickar från gamla gubbar som leder festivaler där jag tänkte att jag gärna vill spela. När jag påpekade detta till lite olika män fick jag höra "But you ARE beautiful. You wouldn't get as many gigs if you were like fat ugly bitches (!) as if you are skinny and beautiful! You are an artist, looks matter! You have to think about your image!", "Fan vad sexig du är! Så HÄR ska du se ut!!" eller den fina "What do you mean? You are a woman here, so YOU HAVE THE POWER! Look around you, they are all men! The agents and bookers and festival bosses! It's much easier being a woman searching for gigs here.".

Jag vet att det visuella spelar roll när man är artist, jag tycker också om tex vackra eller coola eller iaf genomtänkta images. Det är därför jag klär upp mig när jag är artist. Punkt! Sen vill jag inte prata mer om det, jag är ju för tusan inte i modellbranschen. Jag håller ju på med MUSIK, kan vi inte försöka fokusera på det då? Och när den stora majoriteten av alla som fattar beslut, sitter på pengarna, bestämmer vem som ska bokas, får synas och stå på scen i tex showcases på Womex, är män, då tycker jag faktiskt INTE att det är att ha makt att vara kvinna. Om jag däremot letade efter ett one night stand eller var i behov av flörtiga blickar eller ville få en massa order om hur jag ska se ut (eller tom en hand på rumpan som jag också plötsligt och förvånande fick) DÅ kan jag vara med på att det verkligen är positivt att vara kvinna. Men nu letade jag ju inte efter sånt. Jag var på en branschmässa för att göra reklam för min nya platta, ni vet den med så bra MUSIK på, och nätverka för mig själv som yrkesmusiker och artist.

Vi kom fram till att det handlar mycket om timing. När du myser med din partner kan du säga "Dina ögon är så fina!" och ge personen en varm djup blick. När en musiker kommer med sin skiva till dig som producent för att diskutera ett eventuellt gig då ska du inte säga "Dina ögon är så fina!" och ge en varm djup blick. Du kan däremot säga "Skitfina bilder i skivomslaget!" UTAN att ge en varm djup blick. Okejj? Det är lätt att reagera och kommentera det visuella först, man möts ju sas av det, men tänk efter OM och HUR du ska göra det! Att så många män kommenterade just mitt utseende beror inte på "att de inte hört musiken än ju", det beror på att de inte har reflekterat tillräckligt OCH/ELLER (medvetet eller omedvetet) vill utöva någon sorts makt över mig.

Det positiva i detta, ur ett internationellt perspektiv, är ändå att svenskarna, både kvinnor och män, har bäst koll! Det känns gött att vara en del av en miljö där ändå så pass många försöker vara observanta och reflektera över detta. Men vi måste fortfarande bli bättre på detta. Vi måste tänka efter innan! Tjoho, let's go!!

//Emilia Amper

(foto: Per Gulbrandsen) 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jaaaaaa! Hurra för dig Emilia! Kan du inte skriva det på engelska och lansera i den internationella pressen/womex hemsida/...? Det här är viktigt! och de flesta har nog bara inte ens funderat på det.
/Evelyne

Martin sa...

Mycket bra skrivet! Vilka sviniga och okunniga kommentarer, blir mörkrädd över att dela skrået "arrangör" med såna människor.

Miranda sa...

Åh fantastiskt bra! Jag håller med dig till fullo!

Anonym sa...

Heja Emilia det här var riktigt bra! Kom igen och översätt det(eller få hjälp) som Evelyne föreslog, så att det kan läsas internationellt! Isabella

Skicka en kommentar