23 augusti 2011

EN AV ARRANGÖRERNA BAKOM URKULT BERÄTTAR


Att träffas. För varje dag som går kommer det fler besökare och fler som vill arbeta, och till slut är det torsdag. Då samlas alla vid midnatt till invigningen Eldnatten. För mig handlar Urkult om möten, möten mellan människor som vill att världen ska vara bättre, vänligare mot både natur och människor. Jag har aldrig upplevt Urkult utan att på något sätt arbeta med festivalen, jag började som volontär och har de senaste åren varit ansvarsperson. Det som ger mig energi att fortsätta arbeta är kontakten med festivalpubliken. Det finns något fint med att i telefon kunna hjälpa människor att hitta till Näsåker, tipsa om resvägar eller berätta att vi faktiskt kan hämta dem sent på natten i Långsele om de kommer med nattåg. Det ger energi att se lyckan i någons ögon då det fortfarande finns platser kvar på den kurs de vill gå. Eller som i år då systrarna i bandet Rising Appalachia, bland alla andra, använde våra datorer för att skypa hem till familjen i New Orleans. För mig är det dessa möten som jag lever på resten av året.

Festivalen bygger på vad många kallar för en Urkultsanda. Det är som en viss atmosfär, en känsla i den plats vi är på tillsammans. Det är svårt att med ord beskriva de värden och idéer vi tillsammans är en del av att skapa. Det finns en kraft i att träffas med ett gemensamt mål om att bygga en festival. Kan vi bygga en festival, kan vi också bygga en bättre värld. Utifrån kärlek och respekt möter vi varandra. Utifrån kärlek och respekt till naturen gör vi det möjligt för tusentals människor att mötas.

Det märks väldigt väl att vi som arrangerar Urkult delar detta mål med publiken. Publiken är snälla mot varandra, publiken är snälla mot naturen. Bakom miljöprofilen ligger ett intensivt arbete med hållbar sophantering och hållbar konsumtion av ekologiska produkter. I år har vi fått Urjord, alltså jord från vår stora kompost som vi är så stolta över. Den är ett resultat av att allt som serveras, inkl. tallrikar och bestick, är komposterbart. Jorden använder vi på nytt och skänker till besökare med uppmaningen att ge en slant till Läkare utan gränser. Urjorden känns som en viktig symbol för vår idé om omsorgen av naturen.

Förutom miljöperspektivet är jämställdhet en del av Urkultsandan. Jämställdhet har länge varit en röd tråd i organisationen och för att förtydliga att festivalen ska bygga på jämlikhet både på scen och i organisationen togs för några år sedan beslutet att vi vill ha en jämn könsfördelning på scenerna. Vilket vi har lyckats med i år med 47% kvinnor och 53 % män.

Urkult har ett decentraliserat arrangörskap där en eller två personer ansvarar för ett område eller en viktig funktion. Arbetet bygger på att vi litar på varandra, berättar när vi behöver hjälp och när det går toppen. Jag har de senaste åren haft hand om kurs- och festivalkansliet på Markusgården. För mig börjar förberedelserna för festivalen ungefär nu, i slutet av augusti. Nu är det tid att ta in synpunkter från de människor som arbetat tillsammans under årets festival. I slutet av september träffas alla vi ansvarspersoner igen och har en hel helg av utvärdering. Sedan träffas vi till våren och har ännu ett stormöte, en slags upptakt inför sommarens förberedelser. Dessa stormöten utanför festivalen är viktiga, för att vi tillsammans ska kunna skapa relationer och utveckla våra tankegångar. Att mötas är viktigt, framförallt att skapa helger där alla kan träffas oavsett var vi bor och lever. Stormötet på våren är som en väckarklocka, nu är det snart festival! Som ansvarig är det då hög tid, om det inte redan gjorts, att bygga samarbeten, hitta människor som vill arbeta och förbereda sig för festival. Hela sommaren följs av mindre arbetsmöten varje onsdag, då den som har möjlighet kommer. Dessa möten är till för att alla ska veta att det finns tid för att träffas och hjälpas åt med förberedelserna. För varje vecka som går ökar arbetstakten, glädjen och förväntningarna. Så till slut samlas vi åter på söndagskvällen innan festivalen, då vi stöttar och peppar varandra. Cirka 80 personer sitter i en stor ring, vi gör rundor, lyssnar på varandra och hittar praktiska lösningar tillsammans. Dessa möten fortsätter varje morgon hela festivalen ut. Stormötena är vår bas, det är då vi vet att vi är en del av något stort, större än det egna ansvarsområdet. Var och en är en del av en festival som vi tillsammans bygger. Alla behövs, alla har något de kan göra. Kärlek och respekt!

//Olle de Vahl

Foto: Mattias Lundblad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar