29 november 2012

RAPPORT FRÅN ETT FOLKDANSLAG I MITTEN AV SVERIGE

Spelmanslag, fotbollslag, matlag... Och så naturligtvis folkdanslag. Lagsport är jädrigt hett helt enkelt. Ett av alla fina lag som finns runt omkring i landet är Skönborgs Folkdanslag och för Folkbloggen berättar detta lag mer om vad de pysslar med på söndagskvällar mitt i Sundsvall!


Vi i Skönborgs folkdanslag, en förening med över 80 år på nacken, träffas varje söndag och svänger våra lurviga. Mitt i Sundsvall, i Kårhuset, håller vi till - guldläge! Bra och rymlig lokal är det också minsann. Under dansläraren Leifs stadiga ledning lär vi oss allt från ringdanser till gammelvals. De senaste åren har fler och fler ungdomar börjat dansa och nu är de flesta aktiva medlemmarna under 25 bast. Vi är bortskämda med levande musik, ett gäng spelmän (pojkar/kvinnor/flickor) brukar komma och spela för oss.

 Då och då har vi lägerhelger då vi fördjupar oss extra i något projekt. Senaste gången hälsade danspedagogen Magnus Samuelsson på och gjorde ett dansprogram med oss. Det uppträdde vi med lite där och här, bland annat på Sundsvalls "officiella midsommarfirande" på Norra stadsberget. Det var inte första gången vi underhöll sundsvallborna på midsommar. Tidigare år har vi satt upp folk-teatrar,t.ex. "Trolltyg i Svartberget" 2011, som vi också spelade på Ransäterstämman. En teater späckad med folktro, dans, musik och sång. Titt som tätt har vi också andra uppvisningar eller har dansutlärning. Vi har t.ex. lärt en isländsk scoutkår att dansa och haft modevisning åt en frisersalong. Då blev vi stylade och visade upp kläder i shottistakt.

Nästa uppträdande i sikte är på festivalen Umefolk i februari, då vi ska spela teatern vi jobbar med nu, ”Näcken”.Peace, love och tretakt från Skönborgs folkdanslag!
Vid tangentbordet Klara Michold

1 kommentar:

Anonym sa...

Häftig och fränt!!

Skicka en kommentar