12 november 2012

PRESSMEDDELANDE: BJÄRAN VANN ÅRETS UNGA FOLKBAND!

En liten rockande jävel tog hem finalen i tävlingen Årets unga folkmusikband! 

 Med motiveringen ”Bjärans musik har bredd och dynamik – från det finstämt lyriska till det kraftfullt extroverta. Samspelet är tätt och arrangemangen är underfundiga och musikantiskt genomarbetade. Genregränser tänjs på ett lekfullt sätt men hela tiden urskiljs trådarna till traditionen. Med folktrons Bjära bakom örat, har gruppen en varm scenisk framtoning med humor och glimt i ögat. Detta är akustisk musik av högsta klass!” tog gruppen från Västernorrland hem första priset i tävlingen Årets unga folkmusikband.

- Bjäran är i folktron en liten jävel i form av ett nystan som kan sitta ovanför dörrposten och kasta vatten på husfolket, men förmodligen har vi alla en bjära i oss, hävdar folkrockgruppen Bjäran. På fiol, gitarr, saxofoner och slagverk spelar Magdalena Eriksson, Peter Bonde, Christian Cuadra och Mattias Mårtensson mestadels egenkomponerad musik, med glimtar av Medelpad och Ångermanlands låttraditioner. De tog såväl publiken som juryn med storm med sin samspelta och utåtriktade folkrock dock i hård konkurrens med tävlingens tvåa Adeln och trean Rut. Adeln, med medlemmar som började spela ihop på folkhögskolan Skurup består av lika delar folk- och jazzmusiker med medlemmar som Sofia Andersson – saxofoner, Ivar Hedén – trumpet, Olov Lindroth – piano, Simon Albertsen – trummor och för tävlingen basisten Tommedye Nordén, tog hem andrapriset med motiveringen: ”Med stor potential och musikalisk skicklighet knyter Adeln ihop både jazz- och folkmusikkulturen på ett enastående sätt. Bandet visar prov på en varierad repertoar och ett uttryck i musiken som är dynamiskt och exceptionellt och gåshudsframkallande. Allt detta med finurliga presentationer. Vi vill höra mer!” Trion Rut träffades på Bollnäs folkhögskolan 2011 och går nu alla på Musikkonservatoriet i Falun. ”Med musik som befinner sig mellan morgondagg och åskväder skapar RUT sin helt egna klangvärld. Musiken målas med sirliga detaljer och fina penseldrag. Stor variation i arrangemang och sättning, egna texter, plats för både det vokala och instrumentala, ger prov på en stor musikalisk frihet – Laddad och innehållsrik folkmusik!” lyder juryns motiv för gruppen med medlemmarna Anna Larsson - sång och gitarr, Hanna Blomberg & Maria Kruchov Midtiby båda på fiol.

Första priset på 10 000 skänktes i år av musikern och kompositören Benny Andersson, andra priset av studieförbundet Bilda och tredjepriset av Dalarnas spelmansförbund.

Övriga tävlande grupper var Cirkeln från Umeå, Största trion från Bollnäs och Harald, Magnus och Vega från Dalarna/Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar