26 november 2012

HEJ ANDERS NORUDDE! VEM ÄR DU DÅ?

Nu fortsätter vi serien med intressanta folk!
Idag- Anders Norudde! Om du vet någon spännande, ball, finurlig, rolig person som borde bli hallåad här på Folkbloggen- hojta till i kommentarsfältet!





Vem är Anders Norudde? 

- Jag? 52-årig gubbe som fortfarande känner sig som en ung lovande spelman! Uppväxt i bruksorten Degerfors och som tonåring spelade elgitarr men gick över till fiol vid 18-årsåldern. Min idol då blev Anders Rosén och blev intresserad av många äldre folkinstrument. Var då även lovande orienterare men musiken tog sedan överhanden. Gick första kullen i Leksand, violinbyggarutbildningen 1982-86. Bodde sedan i Furudal och samtidigt som Hedningarna bildades och gjorde musiken till teaterföreställningen "Den stora vreden". Den teaterformen var ursprunget till bla Västanåteaterns sätt att framföra teater.

Med intresse av gräva fram bra gamla låtar och även komponera var jag även med och bildade gruppen Blå bergens borduner 1984. Spelar förutom fiol även sv säckpipa, moraharpa, vallhorn, stråkharpa etc. 2 soloCds år 2000 och 2003 där man fick tömma ur sig den mångfald av låtar man då hade samlat på sig. Medverkade på Ulrika Bodéns CDs 2001 och 2004. Har haft samarbete med Lennart Gybrant där lokal musik från Visnums-Kil, söder om Kristinehamn, även spelats in och utkom på GIGA 2005.  Ett entimmes TV-program om oss som sändes i vintras, kanske många har sett?

Annars familj med 2st 16-åringar och fritidshus/torpstuga som man vill åka till jämt! Såga ved och slå med lie etc. Är mycket ute i skogen, är lokalhistoriskt intresserad och gillar att leta fram gamla stigar etc. Hade min första torpvandring när jag var 20 år... Har min fiolverkstad där jag reparerar och bygger nya stråkinstrument. Jag har byggt ett antal udda instrument sista tiden, flera med resonanssträngar, viola d´amore etcetera.
Inte så mycket spelningar nu för tiden, det kan vara månader i mellan. Nästa med Lennart Gybrant på Allégården 8 febr 2013. Det är en bra mix att få sitta i min verkstad och sedan att få komma ut och spela av sig ibland. 90-talet var mest spel och verkstaden fanns ju kvar när man kom hem. Byggde bla Mats Edéns och Magnus Stinnerboms Viola d´amores då. Fast de sista 5 åren har det varit verkstad till 90%.  Förutom folkmusiker har jag alltid varit gubbrockare, lyssnade förr mycket på blues och Status Quo.

Vad händer med Hedningarna just nu? 

- Under de sista 2 åren då Hedningarna blivit en trio har vi haft den gemensamma idén att en CD måste ges ut. Även att en idol som heter Philemon Artur ska kunna göras i Hednatappning. Jag och Philemon har haft kontakt i snart 20 år då vi blev varandras idoler när skivan Kaksi kom ut 1992. Fick en hel del outgivet material av honom som även blev med på sista albumet &. Av de 15 låtar som spelades in blev det med 5 Philemonlåtar. Samuel Andersson som är ganska ny i bandet gav vi plats och har de flesta kompositionerna med. Han är en bra Hedna-arvtagare! Skivan har ju sålts en hel del, fast vi har inte kunnat vara ute o spelat så mycket. Bara 3 spelningar i somras. Vi ska ut igen i vår, då till Frankrike och förhoppningsvis även i Sverige.

Hur är Karlskoga som folkmusikort? 

- Karlskoga är en ort där det finns en förening som tar hit folkmusikartister några gånger per termin. Det finns flera som spelar folkmusik, var och en på sitt sätt. Bla finns en spelman som heter Per Saxholm, ganska okänd men har en jättestor repertoar i direkt tradition efter äldre som han träffat under de sista 30-40 åren. Har börjat dokumentera honom och vill i framtiden även spela in en riktig utgåva med honom! =Hjärteprojekt!

Som sagt, du är också fiolbyggare. Hur ser livet ut för ert skrå? 

- Idag finns i Sverige ett antal fiolsnickare. Flertalet har kontakt med varandra och flera är med i SVM, Sveriges Violinbyggarmästare. Vi träffs en gång om året med årsmöte och ordnade föredrag av utländska mästare. Nu för tiden finns det fler professionella fiolmakare än det fanns för typ 25 år sedan. Finns ju även duktiga amatörer. Annars är det ingen skillnad på folkmusik / klassiskt-fiolbyggeri. Ofta är de professionella klassiska musikerna mer kräsna vid val av instrument.

Glömde skryta om duoprojektet med Matti Norlin. Matti på plåtgitarr och jag på konstiga instrument. Deltablues/folkmusik. Gubbrock??!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar