2 maj 2012

KMH FOLK PÅ TURNÈ - SARA P OM SKILLNADER

England och Skottland. Så mycket som gränsar till Sverige, både geografiskt och musikaliskt. Men skit samma, jag orkar inte mer We shall overcome och "ohh we also have this tune in Sweden"
Jag har istället gjort en lista på saker som finns i England och Skottland men inte i Sverige, som visar på hur olika vi är. Att vi är olika sorters människor, inte kommer från samma planet, har helt olika kulturer, inte förstår varandra och varför vi inte behöver blanda oss:

1. England är Harry Potterland. Här är det fullkomligt naturligt att göra Harry Potterreferenser minst fem gånger per dan. Typ "oj, heter du Angus? Det är ju som han i Harry Potter..." eller "WOW! Lågstadieskolan ser ut som Hogwarts!" Lika så går det att se hur alla människor i detta land skulle se ut i en Jane Austenfilm- lockar vid tinningarna, empirskurna klänningar och stora oskuldsfulla ögon som egentligen bara vill ligga med greven vid godset nästgårds.2. Här äts det onyttigt! Matlådekulturen existerar ej utan det är dubbelmacka och chipskulturen som regerar.

3. När folk firar högtidsdagar dansar dom med engelska flaggor och hoppar lustigt och sjunger visor som handlar om hur synd det var om engelsmännen i Indien (LOL).

 4. England gör oss sjuka. Minst tio i truppen har legat till sängs med hosta inspirerad från tyfusens guldålder och sprungit på toa alldeles för många gånger. 5. På toaletterna kan man köpa parfym under rubriken "Feromonexplosion". Bra om man ska ragga, men i realiteten - äcklig doft nå så jävulskt.

6. Toner i miljoner är ett koncept musikerna tagit på allvar. Vi har gjort kvantitativa forskningar vid varje jamsessions vi medverkat i och antalet toner som producerats under kvällen är väldigt många. Väldigt.

7. Det är viktigt med den nationella identiteten - minns viftandet med flaggorna. Minns också vikten av att skämta om skottar om du är engelsman och vice versa.8. Jag erkänner- Höga Kusten har svårt att mäta sig i coolhet med Skottlands berg.

9. När som helst förväntar man sig att en riddare på en vit springare ska komma och ropa att typ orcherna eller ondska i trupp ska komma, samtidigt som en ensam ledsen thin wistle spelar en vals i valfri kyrkotonart, men som sen blir avbruten av en kaxig men brutal säckpipa som indikerar på kommande battle.10. Vattenkranarna. Alltså hello Great Britain, men i Sverige har vi faktiskt vattenblandare. Det har ni inte här. Antingen kallt eller varmt vatten. Så otroligt primitivt och tecken på svart/vitt tänk.
Med dessa argument i bakhuvudet är det lätt att förstå varför England inte valde att släppa in oss alla i detta land. Vi är för olika helt enkelt. SKÄMT ÅSIDO. Men skeva är i alla fall dessa gränser som särskiljer på folk och fä.
MEN_ _ _ _ _ _ _ Vi älskar att få vara här. Det är fett - både i ordets rätta bemärkelse och sinnets upplevelse. Att möta grymma musiker, springa runt mellan olika sessions, spana på gamla slott och dylikt är en ynnest som jag tackar skattebetalarna för. Jättemycket. För att få resa med en fiol i bagaget och rätt lite pengar på fickan är en förmån som reder till fett många nya upplevelser. Som att hänga med Skottlands grymmaste dragspelare som dessutom älskar hundar och ugglor, smaka ingefärsöl, åka med en taxigubbe som smygövar på reels, träffa en excentrisk körledare som överanvänder ordet "LOVELY", eller gå på disko på en färja mellan Rotterdam och New Castle.

XOXO /Sara

Tillsist:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar