20 september 2011

TANKAR?

Denna krönika publicerades i Dagens Nyheter förra veckan, signerad Po Tidholm. Vad tänker ni? Den har rätt många trådar som han lämnar öppna. Han blandar friskt tankar om nationalism, kvalitet, arkiverande tradition och politik, och personligen känns det lite... taget ur luften. Att hävda att allt som idag kommer ut är skit låter ju också lite bittert i stil med "Hörrni, det var bättre förr".
Men som sagt- Folkbloggen är mer intresserade av era åsikter. Kör ba kör.


4 kommentarer:

Peter Ahlbom sa...

Håller med om att Mats Hellbergs saknas och att det ges ut för lite renodlat spelmansmusik idag. Men varför? Säljer den för dåligt? Är duktiga spelmän och dito kvinnor ointresserade av att lägga ned tid o pengar på en skiva som sedan väldigt få vill köpa? Kanske det.
Men dålig kvalitet? Knappast.

Martin sa...

Personligen köper jag det mesta som skrivs i de första två tredjedelarna, inga konstigheter. Men i slutet förstår jag inte riktigt vad han menar.

"[...] utgivningen av traditionell spelmansmusik fortfarande är närmast obefintlig" skriver Hellberg, och det framkommer strax efter i texten att han tycker att detta är ett problem.
"Den lilla utgivning som sker fokuserar på fartigt ensemblespel snarare än antikvariskt korrekta polskor".
Ehm.. Går ju att tycka vad man vill, men vad tusan skall vi med "antikvariskt korrekta polskor" till annat än i syfte till vetenskapliga studier?

Välkommen till 2000-talet, ingen ger ut "antikvariskt korrekt" 80-talsmusik heller, för gissa vad - Det är inte 80-tal längre :P Kan låta självklart, men varje tid har sin musik, popen låter inte likadant nu som på 60-talet och folkmusiken inte likadan som på 20-talet, konstigare är det inte :)

Själv gillar jag ju fartigt ensemblespel, men vill man inte ha det finns ju hela Gigas katalog som består av huvudsakligen duo- och solospel från mängder av skickliga folkmusiker.

Den sista slängen om att kvaliteten just nu är för låg får ju stå för honom. Kolla in Navarra, Dreamers Circus, Stormsteg, Goodland Trio, Garizim, Vilde, Hoven Drovens nya platta för bra exempel på grym musik från det senaste året :)

Martin sa...

Och sen som vi konstaterat tidigare angående nationalism och folkmusik: Det stora problemet är ju att många nationalister och för den delen hela spektrumet SD-anhängare till rena nynazister har (enligt mig ofta grymt skitnödiga) ÅSIKTER om folkmusik, men i princip inga verkar själva SPELA folkmusik.

Säkert en överdrift från min sida, men i stora drag verkar det stämma. Det är väl som Hellberg skriver i artikeln: De tycker väl att de rimligen "bör" vara intresserade av denna "svenska" kulturform men har problem med att i princip inga folkmusiker (rätt få musiker i över huvud taget) delar deras värderingar i övrigt.

Anonym sa...

Vi ska vara glada att de inte spelar folkmusik. Då kunde vi fått det besvärligt. Minns fortfarande drevet mot den guldsmed som fortfarande hade mage att sälja torskors efter att (dåvarande) skinhedsen börjat gå omkring i sådana. Nä låt dem fortsätta med att ta skinnbyxorna bak-och-fram! / Åke Persson

Skicka en kommentar