9 september 2012

VEM KAN SPELA?

Idag gick jag förbi en kyrka i Stockholm och såg att det pågick en mässa inne i kyrkan. Mässan heter "Himlen inom" och är skriven av Anders Nyberg, en av de föredetta medlemmarna i Fjedur. Jag kunde inte låta bli att smita in och lyssna, och framme i koret stod en stor kör iklädd folkdräkt och sjöng tillsammans med ett gäng musiker. Det var fint och Vårvindar friska klingade stort i kyrkan. Fast en sak stack en smula i ögonen, och det var att det var uppenbart att inga av de fyra musikerna var folkmusiker. Det både hördes och syntes. De spelade jättefint, men det märktes att deras genre inte var folkmusik. Ja, alla har rätt att spela. Det som blir lite trist är när det finns hur många duktiga folkmusiker som helst som går arbetslösa, och så anställs klassiska musiker för att spela folkmusik. Det motsatta skulle aldrig hända- att tre folkmusiker ska spela Händel i en kyrka på Östermalm (om det skulle hända, skulle det vara ett litet happening- typ "folkmusiker tolkar Händel, vad händer då?!")

Jag minns också kläddesignern Gudrun Sjödéns sommarprat, som mest bestod av snack om hennes ö i skärgården och hur härligt det var på 60-talet. Hennes musikval var katastrofalt mainstream och intetsägande, och samma sak hände här. Hon valde två folkvisor, som sjöngs av... MALENA ERNMAN! Jättefint, fast tja. Det finns ju asmånga folksångerskor/sångare som kanske gör det lite bättre. Som vet vad hur det går till.
Nog har alla rätt att sjunga och spela vad som helst, men detta blir lite som ett tecken på den hierarki som råder mellan de olika genrerna. Folk kanske tänker "Äsch, vem som helst kan spela en polska!" Men så är det ju inte.
När det är så att de mesta av de statliga bidragen går till konstmusik och de fasta anställningar som finns för musiker är i orkesterdiken, vore det väl på sin plats att de potentiella arbeten som finns går till personer som är grymma folkmusiker?

Eller är jag en småvrång surtant? Vad tycker ni?

1 kommentar:

Trumgottist sa...

Som en som nalkas folkmusiken utifrån (jag är klassiskt utbildad fagottist) så kan jag både hålla med dig och inte.

Jag har stor respekt för duktiga folkmusiker och lyssnar med glädje på någon som verkligen kan.

Men samtidigt så ger jag mig gärna på den musiken själv, fast jag vet att jag inte kommer i närheten av en "riktig folkmusiker" i mitt spel. Det finns ju så mycket bra musik!

Så… jag ser gärna att folkmusiker ges mer plats, men jag skulle inte tack nej om jag fick frågan att spela en folkmusikmässa. (Jag har varit med och framfört "I välsignan och fröjd".) Det är ju så härlig musik att spela! Jag skulle tro att det också är anledningen till att Malena Ernman spelat in folkvisor också. Och vem vet - kanske hennes version (som jag inte hört) inspirerar någon till att upptäcka en folkmusikaliskare version? Jag tror att min introduktion till bluegrass (som jag nu lyssnar ganska mycket på) kan ha varit Yo-Yo Ma.

Skicka en kommentar