30 januari 2012

RAPPORT FRÅN SPELMANSROADTRIP

I början av januari for jag och några klasskamrater ut på en spelmanstripp. Med en röd bil åkte vi genom de kargaste skogarna i Dalarna och Hälsingland. Snön låg tung på taken, men klangerna från fioler ljöd över nejden. Okej, nog med naturromantik. Men vackert var det. Och vilken ynnest att få komma hem och besöka spelmän av bästa kaliber!
Med några vetelängder och fioler åkte vi hem till Simon Simonsson i Alfta, Per Gudmundsson i Leksand och Täpp Ida Almlöf i Gärdsjö/Rättvik. Enkelt och fint. Något att rekomendera faktiskt.


Hemma hos Per och Lotta. Per lärde ut två rackabajsarlåtar efter Blank Anders. Och så åt vi ärtsoppa och ädelost. Diskuterade kulturpolitik och möjligheterna med folkmusik. Intressant.

Vi svängde även förbi Skattungbyn och stödkonserten för Olle Lindvall, vars hus brann ner några dagar innan julafton. I bystugan hade musiker från tratken satt ihop en fantastisk konsert med allt från progg till Paganini.


Och Jonny Soling spelade naturligtvis.


Vi bodde hos Jim och Kerstin i deras torp rakt ut i skogen i Ore.
Hemma hos Täpp Ida blev det snack om Pekkos Gustaf och utlärning av feta bingsjöpolskor. Och fika såklart.
Simon Simonsson bodde i ett fantastiskt hus- ett stort träslott mitt i Hälsingland. Simon drog miljarder historier om Älvdalsspelmän som Ekor Anders, om gamla fioler, jämtländska släktfejder, 70-talet, trollgummor och mystiska berg. Och lärde ut minst tolv polskor.

Och här är vi som reste runt några dar Anna, Sara och Sarah samt en bit av Samantha som hakade på första etappen hem till Simon.

Puss //Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar