31 januari 2012
KRÖNIKA SIGNERAD ÅNGERMANLANDS SPELMANSFÖRBUNDS ORDFÖRANDE
Speltorkan som blir runt jul har varit över ett tag och jag har hunnit vara med på ett par speltillfällen efter det som början på en ny härligt musikalisk säsong. I spelningen finns så mycket liv och så mycket njutning att det ger bränsle till övrigt i livet och då är det inte underligt att jag blivit ”spelberoende”.
Det är väl inte riktigt så att det blir helt folkmusikfritt även om stämmorna lyser med sin frånvaro, det spelas ju både på den egna felan och via diverse medier i huset (oftast i lurarna då resten av familjen ibland har en del åsikter om mitt musikval). Nåja, det ger inte riktigt samma njutning som att spela med andra, men ändå, man får ju ändå ladda öronen med musikaliskt godis och kanske en och annan låt man bara MÅSTE lära sig för att den är så himla bra. Tyvärr, mitt i det vitt skilda utbudet av folkmusik, lyser den folkliga julmusiken inte speciellt starkt och jag vet inte om jag någonsin har sett en skiva med folkliga julsånger eller dylikt (jag kan ju ha missat), men tycker samtidigt att det borde vara en självklarhet, speciellt om man inte bara vill lyssna på inspelade julpsalmer eller dans-kring-granenlåtar i diverse konstellationer och kvalitéter. Det vore väl något för dem som studerar folklig sång att fundera på, eller hur?
Som tur är, för att motverka ”spelabstinens”, finns det redan nu ett antal stämmor, träffar och kurser att se fram emot under våren både i Ångermanland och i övriga delar av vårt avlånga land. Det enda man behöver göra för att hitta spelplatser är att surfa in på SSR:s hemsida eller någon av landskapsförbundens sidor och VIPS! så finns det en drös saker att välja på, det ska i alla fall jag göra inför planeringen av kommande sommars maximerande av spelupplevelser. Mitt första stopp blir stämma i Ö-vik den 18/2, andra stopp är kurs på folkhögskolan i Härnösand 24-25/3 samt Allsvenskan i folkmusik i Medelpad under Kristi Himmelsfärdshelgen...
Lycka till ni också med ert samlande av folkmusiknjutning!
//Lotta Norlin
Riksspelman
Ordf. Ångermanlands spelmansförbund
30 januari 2012
RAPPORT FRÅN SPELMANSROADTRIP
Med några vetelängder och fioler åkte vi hem till Simon Simonsson i Alfta, Per Gudmundsson i Leksand och Täpp Ida Almlöf i Gärdsjö/Rättvik. Enkelt och fint. Något att rekomendera faktiskt.

Hemma hos Per och Lotta. Per lärde ut två rackabajsarlåtar efter Blank Anders. Och så åt vi ärtsoppa och ädelost. Diskuterade kulturpolitik och möjligheterna med folkmusik. Intressant.

Vi svängde även förbi Skattungbyn och stödkonserten för Olle Lindvall, vars hus brann ner några dagar innan julafton. I bystugan hade musiker från tratken satt ihop en fantastisk konsert med allt från progg till Paganini.
Och Jonny Soling spelade naturligtvis.

Vi bodde hos Jim och Kerstin i deras torp rakt ut i skogen i Ore.

Hemma hos Täpp Ida blev det snack om Pekkos Gustaf och utlärning av feta bingsjöpolskor. Och fika såklart.
Simon Simonsson bodde i ett fantastiskt hus- ett stort träslott mitt i Hälsingland. Simon drog miljarder historier om Älvdalsspelmän som Ekor Anders, om gamla fioler, jämtländska släktfejder, 70-talet, trollgummor och mystiska berg. Och lärde ut minst tolv polskor.


Och här är vi som reste runt några dar Anna, Sara och Sarah samt en bit av Samantha som hakade på första etappen hem till Simon.
Puss //Sara
28 januari 2012
PETER AHBLOM REFLEKTAR EN SMULA ÖVER GALAN
Kan man tävla i FOLKMUSIK?
BÖR man tävla i folkmusik?
Saker man absolut kan fråga sig. Saker som man också milt småleende kan ta lätta små kliv över och lämna därhän. Man FÅR det. Särskilt om man jobbar med den tredje upplagan av folk- och världsmusikgalan.
Nu är det ju inte olympiska spelen eller finalen i Champions league vi talar om. Det är inte Mohammad Ali och Mike Tyson vi ser framför oss när vi funderar på om Björn Ståbi eller Jelena Jakubovitch ska bli årets traditionsbärare.
Men spännande kan det bli lika fullt.
Spänningen är lite kul. Spänningen skapar synlighet och genererar uppmärksamhet och det är något som den här genren inte direkt är så van vid. Det är så att vi nästan skäms ibland för att vi syns. Och sticker ut. Och för att vi ska roa oss med att välja en spelman före en annan. ”Det skulle vara övermaga för mej att stå här och yvas” som en gammal chef sade till mig en gång. Han kunde ha hetat Jante.
Nu väljer vi ut åtta som vi vill hylla med gyllene statyetter och applåder från scen. Åtta av kanske flera hundra som föräldrar, barn, spelkompisar, landsmän, fans och vänner föreslagit. Orättvist javisst. Omöjlig uppgift, oh yes. Men de här åtta statyetterna gör nytta för alla de föreslagna. Oavsett vem som håller i dem. Nästa år kanske någon har övat lite mer. Gjort en ännu bättre platta. Nästa år kanske någon hört galan på radio och beslutar sig för att gå på en stämma eller börja spela djembe. Nästa år kanske en arrangör inspirerats att boka ytterligare några artister till sin konsertlokal. Eller kanske dra igång en egen festival.
Statyetterna glimmar som guld och gnistor slår ned över hela folk- och världsmusikgenren.
Gå in på gala.se och lägg dina egna förslag till pristagare. Gör gnistregnet större.
Klart man inte kan tävla i musik. Men man kan låtsas och ha väldigt trevligt under tiden. Kom till Malmö i mars och dansa i gnistregnet!
26 januari 2012
LYSTRING GÖTEBORGARE!

Här kommer ett tips i sista minuten till er som befinner er i trakterna kring Göteborg!
Ikväll kommer en stödgala för Haiti gå av stapeln med ett fantastiskt gäng artister. På scen kommer man bland annat kunna se Ale Möller, Rafael Sida, Ellika Frisell, Simbi & Sanba Zao (Haiti), Sångensemblen Amanda, Tetra,vMarkus Schwartz (New York) och Jonas Simonsson.
Entreintäkterna kommer oavkortat gå till l´École Communautaire Bazilo i Port-au-Prince, en skola som drivs av musikern Leslie Marcelin alias Sanba Zao och hans fru. Mer info går att läsa här.
25 januari 2012
SVENSKT VISARKV I INTRESSANT FORSKNINGSPROJEKT
Titeln på forskningen är "Zornmärket och dess ideologiska betydelse för traditionell musik i Sverige åren 1980–2010".
På Svenskt Visarkivs hemsida beskrivs projektet med följande ord:
Vad innebär det egentligen att vara riksspelman? Och vem kan bli det? Vad symboliserar och står Zornmärket för – nu som då? Zornmärkets betydelse, roll och funktion som spelmansmärke inom s.k. svensk folkmusiktradition har flitigt diskuterats sedan märkesuppspelningarna inrättades år 1933 av Svenska Ungdomsringen för bygdekultur (idag Svenska folkdansringen). Märket hade ursprungligen framställts av konstnären Anders Zorn i en tid präglad av nationalromantiska idéströmningar och delades ut som minne till deltagarna i samband med den nationella riksspelmansstämman på Skansen i Stockholm år 1910. År 1933 blev märket istället ett förtjänstmärke i valörerna brons, silver och guld. Märkesuppspelningarna lockar ett hundratal folkmusikutövare varje år att inför den s.k. Zornjuryn, enskilt bli granskade och bedömda utifrån musikalisk skicklighet och traditionsmedvetenhet om olika lokala och regionala folkmusikaliska stilar inom Sverige. Märket är idag väl känt både inom och utom spelmanskretsar och är starkt laddat med prestige och status.
Projektet syftar till att söka fördjupa kunskapen om den svenska folkmusikens förändringsprocesser från slutet av 1970-talet och fram till idag med särskilt fokus på ideologiska ställningstaganden när det gäller synen på och konstruerandet av tradition. Genom ett antal fallstudier knutna till Zornmärket och Zornmärkesuppspelningarnas verksamhet söker projektet belysa de ideologier som är förbundna med verksamheten och därmed också synliggöra de bärande diskurser kring traditionell musik i Sverige, som dominerat samtalet inom folkmusikkretsar under de senaste 30 åren.
Utifrån olika samlingar vid Visarkivet, inspelade debatter, klingande uppspelningar, intervjumaterial och observationer kartläggs verksamheten. Vilka ämnen har väckt debatt kring Zornmärket under olika tidsperioder? Hur gestaltar sig uppfattningar om det "lokala", "regionala", "nationella" respektive "internationella" i samtalet? Hur definieras det "svenska" i spelmanstraditionen? Vad innebär ett traditionsbevarande sätt och hur förhåller man sig till urvalsprocesser, kanonisering och förnyelse? Vilken repertoar och vilka instrument är acceptabla att spela upp på och varför? Påverkar detta i sin tur den övriga folkmusikmiljön, och på vilket vis?
Folkbloggen väntar med spänning på resultatet av alla dessa sjukt intressanta frågeställningar!
BEATA BERMUDA!!
Dessutom har dom ju ett väldigt spexigt bandnamn. Inte direkt standardnamnet för en svensk folkmusikgrupp. Då brukar det mer låta kanske såhär: Grova, Stampa, Lin, Bjäller, Flinga osv. Naturromantik hej liksom.
Ett namn som något band gärna får ta är typ Pekkos Teens eller Lapp Nilz. Det hade vart roligt!
23 januari 2012
HEAVY METALNYCKELHARPAN:
Alternativt kanske Nordman är intresserad av denna?
//Sara

21 januari 2012
LÄSARBREV/LÄSARTIPS FRÅN MARTIN
/Martin Olsson
18 januari 2012
STOCKHOLMSHJÄLTEN
"– Jag upptäckte att jag, trots allt, var bäst på fiol. Och vad skulle man spela på den? Genom min bror upptäckte jag Merit Hemmingson, som spelade folkmusik på beat. Då kunde jag ta till mig den musiken. Jag gillade också genrens generösa attityd. Alla får vara med! Det är inte snorkigt inom folkmusiken."
"– Ett av mina mål är att folk ska spela utanför cirkeln. Man bygger upp en repertoar för att kunna åka runt till exempel på spelmansstämmor. Det är då det blir kul på riktigt. Därför går cirklarna ut på att lära sig många låtar. Jag vill att deltagarna ska ut och använda dem. Att spela i cirkeln är förstås kul, men inget självändamål. "
Här kan man läsa en intervju med Buffalo där han berättar om det finfina livet som cirkelledare.
Hej hej och heja dig Buffalo!
//Sara
17 januari 2012
15 januari 2012
PETTER WICKMAN GÄSTBLOGGAR OM RESAN TILL USA DEL 2
Monter är en viktig del. Det är mycket folk i rörelse på mässan och dom som är intresserade söker upp montern och ställer frågor och utbyter kontakter.
Emilia Amper demonstrerade, den för USA mycket exotiska, Nyckelharpan.
Vi har nu haft vårt stora showcase* på Skandinavien House i New York. Svensk jazz, nutida, folk- och världsmusik presenterades under eftermiddagen och kvällen. Emellan showcasen bjöd vi in publiken till mingel och lättare tilltugg.
Irmelin- Eva Rune, Karin Ericsson Back och Maria Misgeld på Skandinavien House.
Haci Tekbilek & Per Lenner, här med Hacis bror Omar Faruk Tekbilek och brors son som gästade dom på Skandinavien House.
Mycket handlar om att möta gamla, nya vänner och knyta kontakter för att vidare ingå samarbeten som kan resultera i turnéer och stora som små projekt, så som nya musikaliska möten eller stora internationella samarbeten eller utbyte av erfarenheter och idéer.
Viktiga minglet mellan Showcasen på Scandinavian House.
Nu efteråt börjar uppföljningen av alla visitkort och kontakter man har fått under denna resa. Odla kontakterna och och stärka relationen med människorna. Detta är ett långsiktigt arbete.
Nu återstår även en uppföljning och utvärdering av projektet som jag garanterat vet kommer leda till nya samarbeten, projekt och möten mellan människor, organisationer, länder.
Jag kommer garanterat skriva några ytterligare rader om mina och andras intryck av satsningen och resan i RFoDs tidning Folkmusik och Dans framöver. Håll ögonen öppna.
//Petter Wickman
*Showcase är en kortare presentation eller konsert för branschfolk där artister framträder inför festivalbokare, agenter m.m. Är ett mycket vanligt inslag i musikbranschen.
14 januari 2012
GALAN BÖRJAR TA FORM...
Samisk, romsk, persisk och skånsk musik är något av det som väntar på årets Folk & Världsmusikgala. Och en överraskning i absolut toppklass ...
Punsch – Maja Eriksson, sång, Erik Ronström, gitarr, Samuel Andersson, slagverk/oktavfiol. Vann pris som Årets Nykomling i fjol. Bjuder på snygga personliga sånger i gränslandet mellan visa och pop. www.punschmusic.se.
Väsen – Olov Johansson, nyckelharpa, Roger Tallroth, gitarr, Mikael Marin, viola. Evigt unga veteraner med världen som arbetsfält. Oerhört samspelt och rolig trio som spelar traditionellt och eget. www.vasen.se.
Jeanette Eriksson, fiol & Beata Söderberg, cello – debut för en ny, spännande konstellation med en skånsk och mycket driven riksspelman och en cellist med förkärlek för bl a egna tangomelodier. www.jeanetteeriksson.se / www.beatasoderberg.com.
Faela - Hugo Coronel, sång/gitarr, Michael Mino, sång/bas, Erik Rask, trummor, Mika Forsling, elgitarr/sång, Göran Abelli, trombon, Edin Bahtijaragic, dragspel/sång. Malmöband som med rötter i Sverige, Sydamerika och Balkan bjuder på röjig ska, reggae och Balkan med stänk av latin och jazz. www.faelaband.com.
Sofia Jannok – Sofia Jannok, sång, Peter Tikkanen, piano, Johan Englund, trummor, Juan Mendoza, bas, Axel Andersson, gitarr. Sofia från Gällivare har på några få år slagit igenom även internationellt med sin folkpopjazz på samiska. Grammisnominerad och även nominerad som Årets Artist här på galan 2010. www.sofiajannok.com.
Jelena Jakubovitch – Jelena Jakubovitch, sång, Lelo Nika, accordion, Olle Linder, slagverk, Martin
Widlund, gitarr, Thommy Andersson, bas, Carl Bagge, piano. Jelena är en ryskfödd sångerska som fokuserat på den romska musiken. Hennes fjolårs-CD med romska sånger från Ryssland, färgade av andra länders musik, väckte uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. www.jelenaj.com.
Bahram Bajelan – Bahram Bajelan, sång/setar, Emma Ahlberg, fiol, Moa Danielsson, tabla, Gunnar Lingegård, luta. Bahram Bajelan är en av världens populäraste persiska sångare. Född i Teheran där han studerat för mästarmusiker men numera bosatt i Sverige. www.bajelan.com.
ConFusión – Ahmad Al Khatib, oud, Robban Svärd, gitarr, Richard Ekre-Suzzi, bansuri/piano, David Kuckhermann, slagverk, Ann ”La Pantera” Sehlstedt, dans. Confusion/förvirring, detta underbara tillstånd uppstår när fyra musiker och en dansare med rötter i den orientaliska, indiska, svenska och spanska flamencotraditionen möts i sann fusion, där musiken låter sig färgas tan att för den sakens skull äventyra respekten för traditionen.
Goran Kajfes med gäster – Goran Kajfes är en av Sveriges mest uppmärksammade trumpetare, kanske mest inom jazzvärlden. Här kommer han i spetsen för en grupp med ett par hemliga gäster i världsklass. Vad det blir avslöjas inte förrän på galascenen men räkna med ett absolut unikt framträdande med något utöver det vanliga!
12 januari 2012
STÖDKONSERT FÖR OLLE LINDVALL
Enligt FaluKuriren samlades hela 17.000 kronor in och insamlingen pågår fortfarande. Simon Simonsson skriver detta på Facebook och Folkbloggen hakar på och uppmanar alla att hjälpa Olle!
10 januari 2012
OCH DE NOMINERADE...
MARIN/MARIN- SMÅFOLKET
MERIT HEMMINGSSON- EQ
NAVARRA- NYA FÖNSTER
SIRI KARLSSON- GRAN FUEGO
Nog känns ändå Manifestpriset som ett sympatiskt och mer kunnigt pris än Grammisgalan då deras nomineringar inom folkmusik och visa ser ut som följande:
CAJSASTINA ÅKERSTRÖM – VISOR FRÅN NÄR OCH FJÄRRAN
ERIC BIBB – BLUES, BALLADS & WORK SONGS
LASSE TENNANDER – EREMIT I ETT KOLLEKTIV
MERIT HEMMINGSON – EQ
Inget ont om de nominerade ovan, men inte en enda instrumental platta finns nominerad och det känns som ett ganska urvattnat folkmusik/visabegrepp om undertecknad får ha en åsikt.
Senare i vår kommer också Folk och världsmusikgalan att släppa sina nominerade. Det blir olidligt spännande.
//Sara
TRALLALORE
ps. tack till Olof Misgeld som tipsade! ds.
8 januari 2012
PETTER WICKMAN GÄSTBLOGGAR OM RESAN TILL USA
Jag är i New York och representerar RfoD – Riksförbudet för Folkmusik och Dans under min vistelsen i New York. Där RfoD är en av åtta organisationer (Musikverket, Musikcentrum Öst, Svensk Jazz, Föreningen Sveriges Tonsättare, Musikalliansen, Musik i Syd och Kultur i Väst) står bakom storsatsningen att marknadsföra och presentera svenska artister på konferensen APAP i New York (Association of Performing Arts Presenters). Detta är en fin möjlighet för artisterna att hitta amerikanska agenter, festivaler, närverka, möta och inspireras av andra branschfolk och musiker.
Artisterna som presenteras genom detta projekt är Josef & Erika, Cecilia Persson, Midaircondo & Michala Østergaard-Nielsen, Vacuum, ThereAreNoMoreFourSeasons och Fredrik Kronkvist Quartet.
Mer folk och världsmusik orienterade artisterna är Skaran (fd Absolut Trio), Irmelin, Haci Tecbilek med Per Lenner.
Här är nästa alla artisterna samlande för en genomgång och möte, genomgången ges av Ragnar Bertling (Musikcentrum Öst), Karin Inde (Svensk Jazz) och Sandra Peevers (Amerikansk producent för projektet) inför konferensens öppnande och praktiska saker gällande de showcase som kommer presenteras på Scandinavian House nu på söndag den 8 januari där viktiga personer från hela världen bjuds in för att höra på artisterna och då detta kan leda till vidare samarbeten med eventuella turnéer i USA och världen i stort.
Konferensen äger rum på hotel Hilton New York 6 – 10 januari mitt på Manhattan.
//Redaktör Sara och Sveriges Spelmäns Riksförbund
4 januari 2012
3 januari 2012
KRISTIN BORGEHED RAPPORTERAR FRÅN BLEKINGE

Konserten Blekingsk jul hölls den fjärde advent för andra året i rad. Folk Practice Trio; Kristin Borgehed (sång, kontrabas) Astrid Selling Sjöberg (fioler, sång, harpa) och Ingrid Björngreen-Nilsson (sång, trumma, harpa) för musiken den här gången. Repertoaren bestod i huvudsak av folkmusik vi funnit i Blekingearkiven. Det innebar förutom polskor och koraler några Alice Tegnérlåtar samt inte minst en juljig (!) kallad ”Gläd dig åt julen”!
Dagen till ära hade vi arbetat fram en variant på Trettondedagsvisan upptecknad av Stålberg på 1930-talet efter Ingrid Isaksson, Röaby. Eftersom uppteckningen var fragmentariskt och full av bläckklumpar krävdes flera timmars detektivarbete innan vi hade en konsertfärdig version!

Eftersom konserten hölls i Slöjdhuset i Ronneby fanns möjligheten för åhörarna att pyssla och dricka glögg under konserten, något som bidrog till en mysig och julig inramning. Allt avslutades med att alla musiker och åhörare tillsammans dansade och sjöng en lokal Staffansballad!
//Kristin och Astrid för Folk Practice Academy