4 december 2012

HALLÅ DAN ENGMAN OCH PITEFOLK VÄRLDSMUSIKFESTIVAL

Folkmusikern, arrangörern, läraren och entusiasten Dan Engman fixade med finfestival förr två veckor sedan mitt i Piteå. Hur gick det nu då med Pitefolk världsmusikfestival? Vi fick en pratstund med Dan själv!


Dan Engman själv i presentationstagen!

Hur gick festivalen som var för två veckor sedan? 
- Den gick skitbra, kanonartister, nöjda dito, glad, entusiastisk och danssugen publik, men alldeles för få!

Vad fick ni för reaktioner? 
- Varför går inte folk på det här? Det är ju skitbra!

Hur är folkmusiklivet i Piteå och Norrbotten? 
- Inte särskilt livaktigt, det är små öar här och där, Luleå är en större ö förstås… Men vi jobbar på att det ska bli bättre.

Hur är återväxten? 
- Det finns hopp, musik&dansskolan i Piteå hade en grupp ungdomar på plats vid invigningen, så det är en satsning på framtiden på gång. Dock är det en bit kvar till den verksamhet som bedrivs i t ex Umeå.

Kan du beskriva stämningen på plats?
- God, även om det inte blir det där kokande, puttrande då folkmängden inte når upp till den kritiska massan då det börjar självsvänga.

Hur ser det ut inför nästa år? 
- Det blir i alla fall inte en likadan festival, det är säkert, om alls någon. Det är inte försvarbart att lägga så mycket arbete och resurser på en festival med så få besökare, hur bra den än är.

Vad var det bästa som hände under helgen?
- Det går inte att ta ut en enskild händelse, förstås, men det var oerhört glädjande att ha dryga 20 ungdomar med lärare från musik&dansskolan vid invigningen, av enskilda konserter var det nog högst rysfaktor då Merit Hemmingson mötte Jonna Löfgren (Glasvegas trummis). Sen njuter jag ju alltid av att få piska upp lite balkanstämning med mina studenter i Framnäs Folklore Ensemble.

Du arbetar som lärare på Framnäs folkmusikutbildning- hur är det?
Det är skitkul, se ovan! Det är det bästa som finns- att få vara med och se unga människor utvecklas! Jag är ju profilansvarig också, och då får jag bestämma, och det är kul.

Hur är utbildningen upplagd och vad skiljer den från andra folkisar med folkmusikinriktningar? 

- Mycket ensemblespel, både i mindre och större konstellationer, från 2 till 22! Gott om spelningar gör att man får scenrutin. Individuell undervisning på huvudinstrument, givetvis. Musikteori, musikdata, folkmusikhistoria, folkdans. Gästlärare i olika genrer försöker vi ha, så fort det finns någon spännande artist i närheten får dom ta ett pass hos oss. Jag har dålig koll på vad andra folkisar sysslar med, men jag tror vår kombination av ”Folk&Världsmusik” är tämligen ovanlig; nordisk (med en lite spetsning åt finland-tornedalenhållet), balkan, samt spåret som leder mot det keltiska-amerikanska. Plus det som div gästlärare kan ta hand om.

Chickpeas band
Polka chicks!


Allspel!

Merit och Jonna

Framnäs Folklore Ensemble och en dansglad publik i balkanmusikens underbara värld!

samma som ovan...

Alla foton tagna av Måns Engman. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar