26 februari 2012

RAPPORT FRÅN GNESTASTÄMMAN

För 28:e året i rad gick Gnestastämman av stapeln och som alltid den första lördagen i februari. Gnestas största kulturevenemang samlade i år runt 500 besökare.
Dagen började med ett digert utbud av kurser (samspel, vissång, dans, låtspel samt en kurs speciellt bara för unga spelmän). Årets dragplåster och inbjudna artister var Roger Tallroth Trio – tre fantastiska musiker, som bjöd på underbar konsert. Emma Reid med vackert fiolspel, Daniel Reid så otroligt följsamt och smakfullt spelandes på sina saxofoner och slutligen Roger Tallroth, som fullbordar den musikaliska upplevelsen med sitt fina spel på gitarr m.m.
Allspelet samlade drygt 100 spelmän på Elektrons scen. En stor mängd ungdomar sågs trängas längst fram. Ungdomar som kommer till Gnestastämman för att mötas, spela och dansa tillsammans, men också för att uppleva FOLKBANDSKAMPEN – Gnestastämmans häftiga tävling för unga spelmansgrupper, där utmaningen består i att omvandla en befintlig pop/rock/schlagerlåt till dansbar folkmusik och där vi bl.a. fick höra ”Born in the USA” som finnskogspols och ”Ring Ring” som slängpolska. Vinnare blev i år ÖsUpp från Linköping.
Ungdomarna intog också sen på kvällen också dansgolvet, som blev ett myller av människor. Unga – gamla, damer – herrar, proffs – amatörer. Alla var där. Alla trivdes. Alla njöt. Och alla lovade att träffas igen i Gnesta den 2 februari 2013 – om inte jorden gått under innan dess!
Och mitt i alltihopa stod årets arrangörer Karin Ericsson Back, Åsa & PeO Jacobsson, Leif Johansson och Tove Pettersson och såg rätt nöjda ut.

För Gnestastämman,
// Leif Johansson


Sunniva Abelli

Visstuga

RIX och Leif Johansson spelar i foajén på Elektron

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar