Ju fler kockar desto sämre soppa sägs det.
Stämmer dessa gamla visdomsord från fornstora dar borde Folk & Världsmusikgalan blir något av det mest illasmakande och motbjudande katten släpat in i matrummet. Tanken med den här galan var ju från början att ALLA skulle vara med. Spelmansförbund och världsmusikfestivaler, föreningar och institutioner, folkdansare och afrotrummisar. Som en enda stor och brokig familj - som kokar soppa tillsammans.
Så enkelt är det förstås inte, det vet vi alla. Det är lätt att bli osams över ingredienserna och doseringen. Vattentäta skott finns det gott om även hos i vår genre. Men Folk & Världsmusikgalan har ändå kommit en bit på väg.
I år är det tredje gången galan blir av. Den har hittills vuxit år från år. Visst finns det plats för fler partners, särskilt från den ibland svåröverblickade världsmusikscen vi vet finns därute – fast inte alltid exakt var. Visst finns det dom som inte vill vara med fast vi tycker att dom borde. Men det står var och en fritt att stå vid sidan av.
Nu kommer vi till själva kockandet. Tillagandet av den soppa som då borde bli rätt eländig.
Galaarbetet börjar egentligen i maj med en utvärdering av galan som då nyss haver varit. Vad funkade, vad kan bli bättre? Kom igen med synpunkter. I september börjar planeringen för nästa år. Gamla och nya partners informeras och bjuds in. Gamla och nya kommer. Somliga tackar för sig. Men många känner sig kallade, många ställer upp. Utvärderingen diskuteras – och så bildar vi arbetsgrupper. Alla får vara med. Vill du vara med och välja artister till galan? Varsågod. Har du idéer om juryreglerna? Hoppas med i jurygruppen. Är du en fena på att smörja journalister? Kom med i marknadsgruppen. Har du förslag på bra seminarier? Välkommen till kringaktivitetsgruppen!
Och så börjar vi jobba. Per telefon. Många telefonmöten blir det men det går framåt. Man bollar idéer, testar, förkastar, jobbar vidare. Några hoppar av grupperna, andra ansluter. Alla röster räknas och lyssnas på. Den som representerar en liten folkmusikförening på landet är lika mycket värd som tjänstemannen på länsmusikorganisationen.
I årets gala är vi tjugonio partners inklusive två rena bidragsgivare. Det kanske säger sig självt att alla dessa inte kan ses en gång i veckan. Vi har ett stort inledande partnermöte och därefter två till innan galan går av stapeln. För att stämma av och ge utrymme för frågor och diskussioner. Sedan kommer ett utvärderande möte innan sommaren.
Partners går in med pengar och/eller arbetsinsats. Somliga går in med både och, andra med det ena eller det andra. Detta gör att det självfallet blir oerhört komplicerat att gradera dessa insatser. Är den som lägger tjugotusen spänn på ett bräde och sedan tittar på mer eller mindre värd än en som inte har några pengar men som sitter med i en arbetsgrupp och lägger en massa tid?
Bra fråga som det heter.
Vi har inget svar. Vi försöker vara generösa och vi har hittat ett graderingssystem som kanske inte är helt rättvist men ändå accepterats av alla de inblandade föreningarna, institutionerna, organisationerna och vad det nu kan vara.
Samma sak vad gäller vad partners får tillbaka. Loggan i alla annonser? Glöm det, tjugonio logotyper i en annons funkar inte. Vi kan ge plats för alla namn i en programbok och på webben. I många småannonser får inte ens namnen plats. Tyvärr. Ni får tugga i er det helt enkelt. Vi kan ge lite fribiljetter till galan. Det är allt.
Det skulle kunna bli världens diskussioner om detta med loggor och om detta med graderingen. Men det blir det inte och det gör mig glad och imponerad. Det känns som om vi drar åt samma håll och om en och annan liten förening åker snålskjuts så bjuder vi på det. För att det är en viktig sak vi håller på med och för att det är viktigt att alla hänger med. Oavsett resurser.
Partners får veckobrev från galan med all aktuell information. Ingenting är hemligt. Partners har alla möjligheter att höra av sig till det lilla arbetsutskott som jobbar hand on med det akuta. Det känns som om det funkar.
Hur soppan smakar visar sig 31 mars.
//Peter Ahlbom, galasamordnare
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar