23 mars 2013

PETER ALHBOM: EN MÅNAD KVAR TILL GALAN!

 Hur många bollar är det i luften just nu? Vågar inte titta upp och räkna. Många på väg ned. Man skulle vart bläckfisk...

18-20 april är det Folk & Världsmusikgala i Gävle. Och alltihop är just nu både bollar i luften och som en flock med djur som man med möda föser framför sig. Jagar på eftersläntrare. Styr upp sådana som försöker slinka ut åt höger eller vänster. Det går trögt. Det är långt kvar.

Men plötsligt ser man ju målet. Inte långt kvar. Oj då. Och plötsligt är det liksom nedförsbacke, Rätt vad det är kommer hela galaflocken i rörelse, det börjar mullra under hovar och klövar och snart har man artister, prisutdelare, seminarier, workshops, utställare, affischer, pressreleaser och allt därtill i ryggen. Ivriga att komma förbi och fram. Pockande på vägledning och uppmärksamhet. Och då gäller det att hinna med innan man blir nedtrampad av flocken/ bollarna i luften. Vara dirigent och domptör på samma gång.

På måndag berättar vi vilka som nomineras till pris. Alla tretton personerna i juryn har slitit hår och svettats över listor med briljanta förslag från allmänheten. Försöker jämföra ditt och datt. Omöjligt – men det måste göras. Och nu ska det summeras och jämföras igen. Hur ser det ut med genus? Hur har vi det med mångfalden? Blir det bra det här?

Viktiga saker. Och svåra.

På måndag kommer vi att kontakta de 24 nominerade och fråga om de har möjlighet att vara med på galan. Kanske få pris. Hur många biljetter ska vi hålla? Hur många kan vi släppa – det är redan rätt mycket uppbokat. Hur många vippare ska vi bjuda in? Så få som möjligt förstås – men det är ju också viktigt att vissa kommer. Även om de slipper betala. Beslutsfattare som får se hur bra vi är. Men var drar vi gränsen?

Viktiga och svåra saker även där.

Bollarna i luften är på väg nerför backen mot 20 april som det står på målskynket. Galaartisterna är klara. Programmet blir bra. Östen Eriksson och Lena Willemark filar på sina presentationer. Radion laddar för direktsändning. Det ryktas till och med att ett produktionsbolag ska komma och spela in för SVT. Äntligen, för att travestera en känd mediaprofil.

Och runt själva galakonserten med gyllene statyetter och allt växer galan till en riktig mötesplats för genren. En brokig och spretig sådan förstås. Med seminarier, workshops, utfrågningar. En fullbokad utställningsdel. Dussinet minikonserter dagtid och en hel massa dans och spel på kvällar och nätter.

Ett folk- och världsmusikens färgglada bollhav med andra ord. Kom och bada med oss!

Peter Ahlbom, galakoordinator
www.gala.seKanske kommer nån se ut såhär på röda mattan???
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar