22 december 2011

JAN BJÖRKLUND PÅ VISIT I SKOLVÄSENDET

För några veckor sedan besökte Jan Björklund Kunglig Musikhögskolan i Stockholm. Linnéa Aall Campell och Sunniva Abelli från folkmusikinstutitionen var på plats och skrev följande statusuppdateringar på Facebook kort efter mötet:

"Träffade utbildningsminister Björklund idag. Han sa jaha så ni spelar nåt slags svensk folkmusik? eh jo vi går på folkmusikinstitutionen. Är det bara tjejer på den här utbildningen? (vi råkade vara fem tjejer som hade stråkrep just då). nej (hade han frågat det om vi varit fem kill...ar?). Vi är nog den mest jämställda utbildningen på skolan tror vi, sa vi. (jan går vidare till nästa ämne) Vad är det där för instrument? En nyckelharpa, nästan Sveriges nationalinstrument. Det är ett lokalt instrument från Uppland (jan flackar med blicken, för mycket information) Hur ser arbetsmarknaden ut för er sen då? Frilans o lite olika. Fast anna går lärarprogrammet. Jaså du ska bli musiklärare? Nej fiollärare. (Jan flackar med blicken). Och ni har spelat länge? Ja vi började väl i sjuårsåldern de flesta av oss. Fast johanna började när hon var sjutton. Jaha så då ligger du tio år efter de andra? Nej. Hahaha. Otroligt vad många nekande svar han lyckades pricka in. Och inte en enda intelligent personligt riktad fråga. Vi började skratta. Då tyckte utbildningsministern med militärbakgrund att det blev för mycket. Nej nu blev det för flamsigt här, tack och hejdå!"

//Sunniva Abelli

"Det roligaste var nästan när han blev informerad om att det även går killar på institutionen och drog slutsatsen; jaha, så ni har dragit er undan för att få vara ifred? -Nej så är det inte. Och trots hans önskan om ordning och reda stövlade han, och ca 10 pers till, in utan att knacka och avbröt med uppmaningen;"Nej nu får ni berätta" Berätta vadå? Jag skulle vilja berätta att jag tycker han och hans rövargäng i regeringen har fått allt om bakfoten (...)
//Linnéa Aall Campell
Så ni sysslar alltså med två saker? Folk och musik? Gillar det förstnämnda bäst. Det sistnämnda känns lite för mycket flumskola för min del.

1 kommentar:

Kari sa...

Haha vilka roliga status! Kul med politiska diskussioner inom folkmusikgenren, det brukar vara tunnsått med sånt annars.

Skicka en kommentar