25 juli 2012

Backafestivalen!”Sveriges trevligaste festival!” - skrev Ystads Allehanda i en artikel dagen innan Backafestivalen satte satte igång för sjunde(?) året i rad. Jag spenderade en vecka på att hänga på Österlen och  även ge ett handtag när festivalens karaktäristiska cirkustält skulle resas.

Backafestivalen äger rum på fälten bakom Tjörnedalagården i Baskemölla. När man kommer från vägen vandrar man genom en gård av skånelängor, under några pampiga ekar och ut på en vacker äng. Mitt på, en stor ek, och vid ängens slut en slutning ner mot havet som fond. När jag kommer på onsdagskvällen har man rest ett par tält, pizzaförsäljarna har precis slagit läger med sina husbilar. Några stycken från Rörums BackaFestival Kulturförening, en ideell förening med lokala krafter i alla åldrar, håller på sluta för dagen. Men dagen därpå fylls änget av ett stort flitigt gäng som sedan skulle jobba ända tills festivalen stod i prakt på fredagen. 
Backafestivalen är en fest för alla, med en grund i folk- och världsmusik finns något för alla runt om. Två konserttält, ett danstält, ett för poesi och filmvisning, halmbalsborg fyllt med lekande barn, mattält, en fotoutställning, trädklättring, workshops osv. Det är en festival där engagemanget från grunden sprids ut till sista festivalbesökares glädje. Med bra, till stor del osignade akter, den godaste pizzan jag ätit och en himla massa trevligt folk måste jag nog hålla med om, att det här är sveriges trevligaste festival! Missa inte nästa år den som har möjlighet.

Den här filmen fångar stämningen ganska fint:
/Emil Ridderstolpe

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar