29 maj 2013

TIPS TILL ALLA SÄRNAFANS!

Nu har Särna Spelmän lagt ut massa gediget material på deras hemsida som en med fördel kan hitta här. Över 200 olika låtar finns på noter och det om något är en skatt!!


27 maj 2013

HEJ PRISADE FOLKKLUBB!!

Folkbloggen bad Lydia Ojala, en av arrangörerna bakom Göteborgs nya grej Folkklubb som tidigare i vår fick Folk You´s arrangörspris, att berätta mera. 

Folkklubb är ett klubbkoncept där vi vill blanda klubbfeelingen, (DJ:s och drinkar) med folkmusik och instrument-jam. Våra kvällar har varit späckade med ca tre folkmusikspelningar i början av kvällen och sen två DJ-akter. Mottagandet har varit asbra och många har varit väldigt positiva. Folk som aldrig skulle dansat till folkmusik har gjort det och haft kul!

Folk Yous pengar går enbart till gage för musikerna. Vi vann nog för att vi vill förnya och öppna upp scenen här i Göteborg. Vi kommer bidra till att fler och olika personer kommer tycka att folkmusik är en OK grej och inget som bara händer på logen eller om en kan dansa/spela som en gud. Vi vill åstadkomma fest och ett nytt sätt att utöva klubb och folkkultur på. Göteborg är bra som folkmusikstad. Med Allégården, folk-och världsmusiklinjen, internationella spelmansstämman och slottsskogen men vi saknade en riktig jävla brak-fest-scen där det inte behövs dansskor med klack. Framtiden är ljus men mycket gammalt kommer nog förändras, många nya influenser kommer hamna i folkmusiken och begreppet "världsmusik" som någon form av komplement till begreppet folkmusik kommer förhoppningsvis ifrågasättas mer. Ramarna kommer tänjas. Själv är jag bara lite delat oroad över alla utbildningar i folkmusik. Det kanske finns en risk att tappa bort lite av den hära lära låtar/danser av varandra-grejjen när det blir institution och kändis-lärare överallt. Men utbildning i sverige är ju gratis och grymt! Hejja folkklubb!
//Lydia


 

25 maj 2013

SPEXIG MATS EDÈNTÄVLING!!!

En kan ju tävla rätt mycket nu för tin och vinsterna kan variera- årsförbrukning av majonäs, resa till Thailand eller kanske en handduk med valfri företagslogotyp på. Nu finns det också en lämplig och rätt skojig tävling för den folkmusikintresserade!! Mats Edén har tillsammans med sitt skivbolag Gammalthea utlysy en look-a-liketävling och priset är Mats kommande skiva Pastern (som för övrigt släpps på Ransäterstämman!)

Tävlingen går under namnet "Jag är min egen Mats Edén" och mer info kan en hitta här. 

21 maj 2013

TA PLATS!

Hur ser maktrelationerna på folk- och världsmusik/dansscenen ut i dag? Hur vill vi att de ska se ut i morgon? Hur tar vi nästa steg för att uppnå en mer jämlik, mångfaldig och dynamisk scenkonst? Möt de kvinnliga artisterna i mentorprojektet Ta plats som undersöker och bryter upp hierarkierna inom folk- och världsmusiken och -dansen.

Ja- med dessa ord välkomnade Ta plats till en fet showkväll under måndagskvällen på Stallet i Sthlm. 

Ta Plats är ett projekt där dansare och musiker ingått i ett nätverk där kvinnor med olika erfarenheter har mötts och diskuterat, spelat, samtalat och stöttat varandra i ett mentorskapsprogram. Helt enkelt organiserat ryggdunk mellan brudar som rör sig i folk och världsmusikscenen som musiker och dansare. Peppigt och bra!
Måndagskvällen var en gnistrande shåw med alla deltagarna - en jädra kavalkad av grymma musiker och dansare bland andra Emilia Amper, Rojda Sahin, Bridget Marsden, Anna Fält, Pia Pohjakallio, Guljahon Hurramova. Och så var det också samtal mellan undertecknad, Eva Saether och Lena Willemark.
Mer om samtalet kommer lite senare i en separat text. Istället- lite halvtaskiga mobilbilder från eventet: 


 

 

14 maj 2013

MALMÖ FOLK PLUS EUROVISION SONG CONTEST!

Fjolårets vinnare i kategorin "Årets arrangör" på Folk och världsmusikgalan är nu en del av det ENORMA Euroivsion song contestkalaset som har kickat i gång i Malmö.
arrangören Brita Björs berättar:

 - Japp, Malmö Folk samarbetar med Malmö stads ESC-satsning och skickar ut lite folkmusikakter för att göra pop-up-shower i stadens schlager-vimmel. Dessutom avslutar vi vårens program nu på fredag syttende mai med nordiska Tranotra och en vanlig (fast ovanligt bra och pampig) konsert- och danskväll som spelas in av P2 live.
Malmö Folk är med och lyfter fram lite härlig bra folkmusik under det att stora spektaklet ESC-veckan intar staden. Det är små korta musikuppträdanden ute på gatan för glada förbipasserande.

Är schlager och folkmusik en bra kombo?

 - Schlager och folkmusik is a match made in heaven skulle jag säga. knätofs o paljetter. kvartstonshöjningar. Lars Farago och Krister Björkman. Simpla texter med ett universiellt budskap. Koreografi och scenshow.


Har du något du kan rekommendera?

- Det jag rekommenderar är väl att vandra runt på stan o insupa atmosfären av galna tillresta schlager-fans samt njuta av den kolossala mängd ögonblicks-kultur som händer runtikring city de här dagarna. jag hoppas på finväder för att kolla på storbildsvisning av första semin i F
olkets park ikväll!

Här kan ni läsa mer om evenemangen.