1 december 2011

ETT ÖPPET BREV TILL JIMMIE FRÅN ESMERALDA


Jag såg dem på håll, de dyra männen som klev ut på regnglittrande kullersten från Victory Hotel. Några steg närmre inser jag att det är själve Jimmie Åkesson i sällskap med en man i en rock för minst 20 000kr samt en säkerhetsbuffel med sladd i örat.
Min första instinktiva reaktion var "Jag Tittar Bort Föraktfullt".

Men hjälp vilken okonstruktiv reaktion!
Jag känner igen den från den gång en man som satt mitt emot mig i en halvtom tunnelbanevagn halade fram snorren under sin blå täckjacka. Jag bara reste mig och gick och låtsades som om han och hans organ inte existerade.
O vad jag har grämt mig i efterhand. LOVAT mig själv att om det någon gång händer något liknande ska jag ställa mig upp och ropa;
-Hallå allihop! Den här mannen drog just fram sin kuk mitt framför ögonen på mig! (ni får ursäkta, men det är de ord jag tänker använda!)
Kan det vara detta löfte som nu gnistrade till i min hjärna där i en mörk gränd i Gamla stan?? ;

Nä, nu har jag min chans! tänkte jag, sa hej och smattrade sedan på om kulturpolitik ända tills säkerhetsbryfflot bryfflade upp sig framför mig och sa att nu räcker det, nu måste de få åka.
Jimmie Åkesson sa ingenting, han var obehagligt blek och blank och såg ut att vara en protes helt och hållet.
Den andre personen (Jag kan inte lista ut vem det var. När jag tittar på deras hemsida ser flera förbryllande lika ut.) hade en sympatisk och öppen attityd och bad mig skriva till sverigedemokraterna.se "så tar vi debatten där".
Även jag höll en charmerande om än intensiv ton men jag skakade, bokstavligen skakade av vrede säkert en timme efteråt.

Det jag fick sagt var det "gamla vanliga":
Ni försöker lura oss att ställa saker emot varandra som egentligen inte alls står i konflikt! Mångkulturen främjar i verkligheten den svenska traditionen. Jag är folksångerska och ju mer jag spelar med musiker från andra kulturer desto mer stolt blir jag över den svenska traditionen. Jag vill ju visa dem något lika starkt och unikt som deras musik.
Och om man ska kunna blanda, hörrni ni, så måste man ju ha NÅGOT EGET att lägga in i blandningen!

Efteråt då jag försökte diska bort den värsta aggressionen kände jag mig djupt missnöjd med min egen infallsvinkel!
Där stod jag och förklarade och försvarade min verksamhet mot.. mot.. vaddå??

Har vi någonsin fått höra svart på vitt vad de tänker och vill utöver de konsekvenser vi själva har dragit utifrån deras svepande luddiga förslag och påståenden.
Sedan pågår diskussionen om hur det verkligen förhåller sig mest mellan oss som gillar samkultur.
Vi vill förklara och bevisa för allmänheten hur det förhåller sig.
Otroligt viktigt, men hallå! Kom igen Sverigedemokrater -kom med era argument för att det verkligen förhåller sig på det vis ni tror! Var är era idéhistoriska underlag? Era egna erfarenheter? Och vad i KONKRETA ordalag är det ni tror på?

Vänner och kollegor; Varför låter vi dem sätta agendan och hamnar i en position av att försvara det vi tror på??

Sagt och gjort, du okände dyrrocksman; jag skriver ett öppet brev till er och vidarebefordrar det till alla debattforum på alla tidningar jag kan komma på.

Ja, ja, jag vet -man måste begränsa sitt ämne och hålla sig kort om man vill bli publicerad, men det var O.M.Ö.J.L.I.G.T!

Här följer brevet jag fradgatuggande skrev;

Öppet brev till Jimmie Åkesson

Söndag kväll den 20e november mötte du en av dina farligaste fiender i en mörk gränd i Gamla stan
(utanför ett hotell på Lilla Nygatan. Kommer du ihåg?).

Ja det är sant, jag är en av dina farligaste motståndare.

Vad är det som är så farligt med en svensk folksångerska som tonsätter svensk poesi, har en folkdräkt som hennes mamma själv vävt tyget till och som, på riktigt har varit fäbodpiga i Dalarna, mjölkat getterna och ropat på kossorna,( eller KULAT efter kossorna som vi säger. Känner ni till att det kallas så?)

Det farliga är att jag är en av de människor som jobbar med kunskap och tror på fakta och att jag har mycket mycket större kunskap än ni vad gäller den svenska kulturen. Jag har själv jobbat fler timmar än alla era riksdagsmän tillsammans för att bevara och levandegöra svenskt kulturarv.


Det är möjligt att ni har något dokument som har tyngd och förankring hos sakkunniga. Det kanske bara är så att ni inte har några talespersoner som på något klart eller begripligt sätt kan redogöra för vad ni innefattar i era begrepp eller vad ni grundar era antagande om kulturhistoria, kulturutveckling eller tvärkulturella influenser på.
Allt jag hört hittills har varit så vagt och kraftlöst så jag vet inte vad jag egentligen kan säga om det alls.


Om ni är intresserade av att de kulturarbetare som arbetar med exakt det ni säger er måna om ska ta er på allvar så måste ni ju vända er till oss, söka kunskap och inspiration direkt från auktoriteter, forskare, lärare och legender på området.

Har ni kontaktat Svenskt Visarkiv?
Har ni kontaktat RFoD (riksförbundet för folkmusik och dans)?
Har ni kontaktat Folkmusikens hus i Rättvik?
Har ni kontaktat någon på Institutionen för folkmusik på Kungliga Musikhögskolan? Susanne Rosenberg, prefekt?Sven Ahlbäck? någon annan?
Har ni kontaktat lärarna vid tex Malungs folkhögskola eller Bollnäs folkhögskola?

-För att bara nämna en handfull vars kunskaper borde intressera er.

Ni får ursäkta att jag frågar så basala frågor, men samtidigt förstår ni då kanske vilket svagt och ofokuserat intryck ni gör.
Ni kan ju inte säga er vara intresserade av svensk folkkultur om ni inte går in i dialog med de verkligt sakkunniga och framstående utövarna, lärarna och forskarna som jobbar stenhårt varje dag på att frälsa själar till svensk traditionskultur.

De gånger förgrundsgestalter inom folkmusiken framträder eller uttalar sig blir de undantagslöst ignorerade eller bemöts med enbart spott och spe av sverigedemokrater.
ALLA utövare av den kultur ni vill främja kan ju omöjligt vara ovärdiga representanter i era ögon, för om dessa inte utövade kulturen, skulle det inte existera någonting för er att värna om.
Eller hur tänker ni? Berätta för mig vilka ni tycker ska "levandegöra kulturarvet" för att använda ert eget uttryck.


Jag nöjer mig med ett enda konkret exempel: Ni har påstått att utomnordisk folkmusik tränger undan den svenska folkmusiken på våra högre lärosäten. Jag vill väldigt gärna höra er referens till denna uppgift, för om man frågar ovan nämnda Sven Ahlbäck eller Susanne Rosenberg så är det inte alls överensstämmande med fakta.

Om ni inte ens kan lägga den ringa tid det tar att ringa till KMH och göra denna faktaresearch undrar jag;

HUR TROR NI ATT NI SKA KUNNA VINNA VÅRA SVENSKA HJÄRTAN?


Ge mig en programförklaring där ni tydligt beskriver vad ni menar med svensk kultur, svensk tradition och svensk musik i mer specifika ordalag än "jul" eller "midsommar".

-Evert Taube kan ni väl omöjligt syfta på när ni talar om svenskt kulturarv, så mångkulturell som han var i sin poncho, hatt och melodier direkt importerade från Pampas. Jag hör dock ofta hans namn nämnas jämsides med senapssill i dessa sammanhang.
Med eran syn på saken ser jag det snarast som att han bidragit till att urvattna genuin tradition genom att låna och blanda med argentinskt i en enda sörja. Eller?
Skulle ni vilja stödja hans skapande om han levat idag?

Detta är en viktig fråga som jag kräver svar på -Skulle ni vilja stödja Evert Taube ekonomiskt om han levde idag?

Exakt vilket främmande kulturarv är det som ni anser gör intrång och riskerar att ta över, och genom vilka kanaler?
Ni måste rimligtvis mena den amerikanska, för det är den enda främmande kultur som verkligen strömmar in i våra liv via TV, radio, litteratur osv. Jag kan inte se att någon annan kultur har den ringaste chans att på något sätt överrösta det svenska.
Nästan ingen av mina vänner kan nämna en enda egyptisk popstjärna, turkisk TVserie eller pakistansk författare
Kan ni? Eller vilka tänker ni på som håller på att ta över?

Om ni inte kommer med ett saftigt dokument kan jag inte annat än tro att ni är otydliga med flit. Att syftet är att alla människor ska kunna läsa in sina helt egna versioner av " Vi och dom", att allt detta bara är en rökridå där man övergått från det inte längre gångbara begreppet
"renrasiga människor" till att tala om "renlärig kultur". Det senare ett lika odefinierbart och verklighetsfrånvänt begrepp som ska appellera till irrationella känslor av osäkerhet och fientlighet.

Jag märker till mitt förtret att jag och andra kulturarbetare går in och försvarar sin/vår verksamhet gentemot de vaga formuleringar ni presterar, eftersom ni ju provocerar många kulturarbetare -ja, att spela på känslor tycks faktiskt vara det ENDA ni kan!

Det är hos ER kära vänner bevisbördan vilar.

Alla seriösa hårt arbetande politiker är värda respekt, men bara om deras jobb underbyggs av fakta, inte diffusa känslor eller rent felaktiga ogrundade antaganden.


Bästa hälsningar

Esmeralda Moberg

Man får ett automatiskt svar att de försöker ge personliga svar på alla brev inom 48 timmar. Nu har det gått en dryg vecka. Kanske snart dags för en påminnelse? Från mig, och kanske från någon av er också?

217 kommentarer:

1 – 200 av 217   Nyare›   Senaste»
nalle9 sa...

+ en 10 - 20 på det brevet. Det borde få knätofsarna att sloka på mången sd-medlems hyrda folkdräkt

/Björn - en helt vanlig träfiolspelare

Anonym sa...

Jimmie Åkesson är en fegis som aldrig skulle våga diskutera detta. Tystnaden talar.

Clas Kristiansson sa...

Beträffande Evert Taube så är det ännu mer intressant. Under ett par år innan första världskriget var han argentinsk medborgare. Han återvände till Sverige vid krigets utbrott. I ett land styrt av främlingsfientliga hade han inte blivit insläppt. Och kanske blivit Argentinas främste visdiktare.

Karin sa...

Bra skrivet Esmeralda!

Tsopuaifa sa...

Du är en stjärna Esmo och jag gillar liknelsen med blottaren inte bara på det personliga planet med Jimmie utan även på ett samhälleligt plan där sd blottar många svenskars allra mörkaste sidor.

Esmeralda sa...

Oj vilken bra tolkning Tsopuaifa! Mycket elegant symbolik om jag får säga så i detta allt annat än eleganta ämne.
Den anammar jag omedelbart! Ett rejält steg längre än jag själv reflekterat.
Det är intressant hur hjärnan omedvetet gör kopplingar och associationer när man är under stress vilka man först senare kan förstå något av innebörden i.
Jag tror min koppling var det enkla att se något djupt omoraliskt som kränker mig personligen.

Anonym sa...

Underbart formulerat, du träffar verkligen mitt i prick!

Esmeralda sa...

Se där Clas! Ännu bättre än vad jag ens kände till! Man behöver typ inget annat än att begrunda enbart Taube för att förstå hur kultur fungerar och utvecklas och anammas som identitetsskapande ikoner...

Marie Stensby sa...

Eftersom det finns en "tung" traditionsbärare inom svensk folkmusik, som aktivt tagit ställning för SD, nämligen jag, så borde det vara intressant för t ex tidningen Spelmannen att göra en ordentlig intervju med undertecknad. Det borde vara intressant att veta varför och på vilka grunder jag omvärderade mina politiska åsikter, och dessutom är såpass modig att jag står för dem?

Men jag har inte hört nå´t... Är man rädd för att låta åsikterna komma fram?

Hälsningar
Marie Stensby

Anonym sa...

Hej du Esmeralda.
Det var väldigt bra tänkt och skrivet.
Tack för det!
Gotte

Esmeralda sa...

Hej Marie.
Jag övervägde självklart din existens i mina formuleringar kring sds bristande kommunikation med sakkunniga, tyckte dock inte att det kändes sjysst att skriva "förutom då Marie Stenby", vilket jag tyckte hängde ut dig i ett samtal du inte var del av. Ett val jag hoppas att du förstår.
Den smala lyckan kan jag bjuda dem på att de har åtminstone ett namn att komma med.
En fluga gör ju ingen svensk sommar, som man brukar säga.
Hur ser ditt dagliga arbete med partiet ut? Jag har nog tyvärr missat om det är så att du tex sitter i riksdagen?
Det vore ju nesligt för min inledande presentation av mig själv i brevet, ha ha!

Jag är inte rädd. Bring it on, sis! -som man kan säga i Sverige nu för tiden när den främmande amerikanska kulturen håller på att ta över! ;-)

Erik Rydvall sa...

Hej Marie
Först läste jag Esmeraldas artikel. Sen läste jag en intervju med dig på Gimle. http://gimle.cc/?page_id=604
Är det verkligen så illa som du skriver? Är hotet så nära?

"Så mycket är glömt och fördolt. Låg- och mellanstadiebarn i Sverige har ingen aning om vem Taube och Bellman var."

Taube var grym. Han kommer nog alltid finnas som en legend. Som man kan läsa in Esmeraldas text hämtade han mycket inspiration från Argentina som för övrigt ligger rätt långt bort appropå nästa citat från intervjun med dig:

"Folkmusiken och den folkliga kulturen har alltid utvecklats. Intryck utifrån har korsbefruktat, men aldrig förr har påverkan kommit från så avlägset liggande länder. Aldrig förr har vår egna kultur officiellt nedvärderats. Aldrig förr har allt som kommer utifrån ansetts mycket bättre än vårt eget. Aldrig förr har offentliga medel använts som påtryckningsmedel för att inplantera främmande kulturer i vårt land. Aldrig förr har det Sverige vi fått i arv hotats inifrån, av våra egna folkvalda politiker."

.... ska du inte lägga till. Aldrig för har vi haft så många högskoleutbildade folkmusiker med inriktning på Svensk folkmusik. Tycker du glömde det i din uppräkning. Känner du till att det är så?

Om du vill att folk ska minnas Taube kan du väl inte på allvar påstå att det finns några hot överhuvudtaget....... Taube hämtade ju förtusan massor av inspiration utifrån. Jösses. Man kan ju inte bara välja å vraka hur man vill Marie! Du kan ju inte välja in Taube men välja bort salsa, tango, choro av idag. Kanske skapas den en ny Taube i en replokal på Södermalm ju nu? Lite svenskt vissång med inspiration från tango. Lite bidrag kan väl inte skada för en ny Taube?

Sen kan man förstås fundera på hur pengar ska fördelas, men det är väl bara en del av denna fråga. Så här tycker jag och det tror jag många andra svenska folkmusiker kan ställa upp på:

Gärna massor av pengar till oss svenska folkmusiker. Det är inte mer än rätt så bra som vi lirar :-) Men inte på bekostnad av andra musiker och musikstilar. De behöver oxå stålar för att utvecklas. Jag tror på ett inkluderande samhälle. Jag tror på mångfald. Jag älskar solospel på träfiol. Detta handlar inte om det.

Anonym sa...

"Ge mig en programförklaring där ni tydligt beskriver vad ni menar med svensk kultur, svensk tradition och svensk musik i mer specifika ordalag än "jul" eller "midsommar"."

Det behövs ingen lång beskrivning av detta.De som gillar SD:s invandringspolitik har nog rätt klart för sig vad som är svenskt.

E P

Esmeralda sa...

Hej E P!

Förstår jag dig rätt om jag tolkar din kommentar som att du oxå tycker att deras kulturpolitik bara är en rökridå eller ett alibi för helt andra agendor?

Det är åtminstone därför jag vill tvinga dem att formulera sig!
Jag tror självsäkert att vad de än kan prestera så kommer deras logik vara ganska lätt att demontera och hopplöst illa underbyggd av kulturhistoria, forskning och fakta.
De tycks ju faktiskt ha relativt bristfällig förmåga att redogöra för vad de tycker och vill:

http://www.youtube.com/watch?v=g9dJtGUvtcE&feature=related
..tex.

Jag välkomnar klipp eller länkar till några mer välartikulerade utlåtanden!

Det farliga är inte att de dumma är så dumma utan att de smarta är så dumma när de tror att saker är alltför dumma för att behöva ställas mot väggen.

Sedan får alla läsa in vad de vill i mina vidlyftigt använda begrepp "dum" och "smart"!

Esmeralda sa...

eller, rätt ska vara rätt; "..att deras kulturpolitik TYCKS VARA en rökridå.."
borde jag ha skrivit, eftersom en enorm brist på information råder!

Esmeralda sa...

Men du Marie!
Du borde verkligen börja med att skriva ett blogginlägg här! Här når du ju många andra tunga kunniga personer som kan reflektera över dina åsikter!
Det är ju inte bara små fjärtar i rymden som jag själv som läser detta forum, hi hi!
Gör det!

Jag har också läst intervjun med dig i Gimle. Jag förstår om du känner att dina åsikter inte kommer ut för det som står i den artikeln är ju i alla fall sorgligt undermåligt! Återigen: Bättre om du skriver själv så att du kan utveckla och underbygga det du säger!
Jag har fram till denna dag inte upplevt något sådant nämligen!

Kanske har du några länkar till intervjuer/artiklar där du känner att du får komma bättre till tals? Eller länkar till andra personers texter som du tycker uttrycker sig välunderbyggt och bra? Tips på böcker? artiklar?

Marie Stensby sa...

Har inga uppdrag för SD i nuläget, är sålunda bara en "gräsrot". Det som uttrycks i Gimle-artikeln står jag för.

Marie Stensby sa...

Du efterlyser böcker... då kan jag rekommendera en bok skriven av pseudonymen Julia Caesar; Världsmästarna - när Sverige blev mångkulturellt(2010). En väl faktaunderbyggd bok, som förtigits av större delen av svensk media, såsom mycket annat... Hon är pensionerad journalist, men kan i dagens samhällsklimat inte skriva under sitt riktiga namn. Att boken är sanningsenlig är ställt utom tvivel, då den, om den innehållit stora felaktigheter, beredvilligt hade "slaktats" i åtskilliga recensioner. Nu valde man att helt tiga ihjäl boken, darrande av skräck för att väcka den sovande och hjärntvättade svensken, dvs han som tror på Aftonbladet, tv4, svt o.s.v.

Anonym sa...

Ganska töntigt politiskt korrekt inlägg måste jag säga. När folk inte kan acceptera en annans, nej tusentals andra människors åsikter bara för att vara slätstruken med majoriteten är fegt. Jag är inte SD sympatör men måste erkänna att det är ett parti som lyfter frågor till ytan som inga andra vågar. Invandringen i Sverige är en sjuk fråga ur många parametrar sett. Allt från kostnader till kriminalitet som aldrig får benämnas i rädsla för ett utfrysande eller rassist stämpel som kommer sitta kvar i evigheten. Men framför allt har vi haft en integration som är ett av världens största fiaskon i manaminne som får Frankrike och USA att verka perfekta. Men att belysa detta skapar bara en politisk korrekt opposition som gör allt för att slakta utroparen för att gynna sina egna mediala behov att synas. För inga får mer mediatid än dom som bekämpar de politiskt inkorrekta. Sverige är ingen Demokrati i min mening, man får inte tycka som man vill. Gör man det måste man vara varsam på att man måste försvara sig mot påhopp i vilken gränd i gamla stan man än kan befinna sig i. I alla fall om man har en åsikt som skiljer sig från majoriteten och är politiskt inkorrekt. När jag fick reda på att Syrianerna la ett bud på att köpa Södertälje kommun, och att förslaget inte avfärdades utan las under granskning insåg jag att vi är så snett ute i Sverige att hälften vore nog. Nej belys dessa problem öppet så kommer inget rashatande parti ha skuggan av en chans att komma till tals. tyvärr så hindrar blogginlägg som detta Sverige att ta ett steg framåt, det hindrar människor att våga säga stopp till situationer som är helt fel oavsett hudfärg och kultur. Men det är bara min åsikt

Nisse i Hökarängen sa...

"Även jag höll en charmerande om än intensiv ton men jag skakade, bokstavligen skakade av vrede säkert en timme efteråt."

Du borde verkligen gå och kolla upp vad den där vreden egentligen bottnar sig i, nåt från barndomen kanske !?

Varför så arg på SD? Vad är det för hemskt SD vill göra som får dig att bli så arg så du skakar? Är det nya koncentrationsläger med gaskammare som oroar dig? Eller är det att Jimmie ska börja tvinga muslimerna att bära en symbol på sina kläder? Eller är det helt enkelt så att det du blir så arg för att någon har "fel" åsikt, för vi vet ju alla att i Sverige finns bara utrymme för en rätt åsikt i taget, gud nåde den som anmäler en avvikande åsikt inom detta lands gränser!

Och så till en sista fråga som alltid tyvärr träffar rätt... Får man fråga var du bor? Har du bosatt dig i mångkulturens smältdegel eller gömmer du dig i något vitemans reservat som t.ex Södermalm, Lidingö? För det är ALLTID så att de starkaste förespråkarna för mångkultur och massinvandring ALLTID bosatt sig så långt ifrån det de talar sig så varma för! Men vad vet jag du kanske är det första undantaget som bekräftar regeln!?

Esmeralda sa...

Hej "Anonym"!
Du känns så anonym på nåt sätt bakom det namnet! ;-)

Nu ska vi se här.. Invandring. Kriminalitet. Syrianska affärsplaner.

Nu tror jag att du råkat svara på fel blogginlägg min vän, för inget av dessa ämnen finns med i min text.
Jag pratar om att jag vill veta mer om sd's kulturpolitik.
Ha mer information och kött på benen.
Skulle inte det vara roligt för dig också? Eller kultur är kanske inte ditt intresseområde? Vad jobbar du med?

Och angående gränder i Gamla Stan så hade jag och (kan det ha varit Erik Almqvist möjligen -de ser ju så lika ut, flera stycken!)
en stund med, precis som jag skriver -öppen och sympatisk attityd och en charmerande om än intensiv ton.
Allt gick värdigt till kan jag försäkra och det slutade ju med att mannen utan hår (vem av dem han nu var) bad mig att skriva till honom!
Jag tror inte du behöver vara orolig för dem!

Jag tänker att om jag skulle bli politiker så skulle det vara för att ha kommunikation, debatt, möta och lyssna på människor och känna elektriciteten och vinden i håret (eller, ja..). Vill man inte ha spontana möten och lyssna på charmerande om än intensiva personer blir man inte politiker, eller vad tror du, Anonym?

;-)

Anonym sa...

Sträcker sig din kunskap inte längre än folkmusik i dalarna. Dina frågor om " Dom " har kontaktat folk verkar inte sträcka sig utanför Masland.

Anonym sa...

Du kan omöjligt bo där jag bor. Här är det totalt kasst att vara Svensk. Där jag kommer ifrån känns det som att Jimmie kan ge oss tillbaka något som från början var vårt. Jävla flower power skitsnack du håller på med

Esmeralda sa...

Hej Nisse!
Tack för din omtanke om min hälsa. Rätt kvick och slagfärdig är du också! Kul.

Nu ska vi se.. Massinvandring? Var hittar du den referensen i min text? Där blev det nog lite galet. Det tar jag inte upp.
Det blir mycket roligare om alla anstränger sig lite för att hålla sig till ämnet -då blir det så mycket mer givande och man kan utbyta åsikter och tankar!

Jag har bott tio år i Tensta. Har en trevlig lya där.
Märkligt nog är min reflektion att en majoritet av de största skeptikerna till tvärkulturella influenser bor så långt ifrån några kulturella smältdeglar som möjligt i mindre samhällen på landsbygden.

/E

Esmeralda sa...

Hej igen Anonym!
Det går lätt att googla fram adresser till den lilla handfull platser jag nämner i min text.
Dags att damma av gamla geografiboken måhända ;-)

/E

Anonym sa...

Snälla Esmeralda. Angriper du SD näst intill enbart med Evert Taube som grund. Tror du verkligen att Jimmie går tillbaka till sitt partimöte och säger till sina partimedlemmar, helvete Esmeralda har rätt, vi har ett dåligt program när det gäller folkmusik och dess tradition. Deras politik, tro det eller ej är mer djupgående än så. Kanske inte solid, men mer precis än din vaga frågeställning. Deras invandrarpolitik gäller mycket ekonomi och brottslighet och dom har vid flertal tillfällen understrykt att det samhälle vi har idag ska inte förändras utan bibehållas. Ämnet kulturarv är djupare än Evert Taube för tusan. Kom in i matchen nu

Esmeralda sa...

Hej för tredje gången fru/herr Anonym!
Svårt för mig att veta var du bor, du är ju som sagt lite anonym i din framtoning!

Vilken typ av musik, litteratur, film eller annan konst är det du saknar nu och som du önskar att Jimmie ska ge tillbaka?
Själv saknar jag inte något på det området så det vore spännande att höra!

/E

Nisse i Hökarängen sa...

"Ge mig en programförklaring där ni tydligt beskriver vad ni menar med svensk kultur, svensk tradition och svensk musik i mer specifika ordalag än "jul" eller "midsommar"."

Att fråga vad som är svensk kultur är egentligen är skändning utav Sverige som land, att ifrågasätta att vi har någonting gemensamt som folk är den ultimata formen utav landsförrädarens influens att splittra oss som folk. Det finns få saker som ger en mer hopplöshet och apati som att känna att man inte har någon historia och att ens egen kultur, om den ens existerar.

Frågan är helt irrelevant som saknar ordentligt svar. Vi kan endast berätta vad som vi anser är svenskt. Ställ frågan "vilken form har en sten?" så kan vi få oändligt många svar på den frågan. Formen må vara olika och folk kanske inte kommer överens över hur formen exakt ser ut men trots det så EXISTERAR stenen och stenen är inte en träbit oavsett hur mycket man försöker tro det. Hela vårt samhälle har ju maniskt indoktrinerat sig själv genom att säga "träbiten är en sten, den brinner i eld men den är ändå en sten och den är lika mycket värd som andra stenar."

Men snälla varför fråga efter något som står klart och tydligt på deras hemsida:

Om vi skulle göra en lista på 100 saker som vi anser ingår i svensk kultur, och person från ett annat land skulle göra en likadan lista över vad som ingår i det landets kultur, så skulle förmodligen en del av dessa 100 saker vara samma på bägge listorna. Det innebär inte att vi saknar en kultur eller att den svenska och det andra landets kulturer är likadana. Det innebär bara att själva sammansättningen av kulturella fenomen på respektive lista är unik, och att vår kultur därmed är unik precis som det andra landets kultur. Vissa kulturer är lika varandra, som de skandinaviska, och andra är väldigt olika varandra.

För att vara del av den svenska kulturen måste inte ett fenomen ha funnits här sedan folkvandringstiden. Kultur betyder odling, och vissa saker odlas av folket till att passa in i den befintliga kulturen. På så sätt utvecklas kulturer. En bra förutsättning för att något ska kunna integreras in i den svenska kulturen är att det finns något som påminner om det vi uppfattar som svenskt redan innan. Den kristna julen kunde tas in av svenskarna, eftersom de redan vid samma tid firade jól, på den förkristna tiden. Att vi i Sverige äter mycket fläskkött på julen har att göra med den typ av jordbruk och traditioner som redan fanns här. I andra länder äter man andra saker på julen, som passar med deras kultur och deras tidigare traditioner.

Typiskt svenskt kan väl vara köande, att sätta sig på ett helt tomt säte på bussen, att ha med sig matlåda till jobbet, att betala tillbaka 5 kr till en vän eller släkting, att inte vilja sticka ut, att lägga julklapparna under granen, att titta på Kalle Anka på julafton, att dricka snaps och äta sill på midsommarafton, att inte tuta i trafiken, Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf, Elsa Beskow, Esaias Tegnér, Vasaloppet, 14 juli på Solliden, folkdans, folkmusik, bonader på väggarna, Carl Larsson, trasmattor, ljus inredning, att hålla upp dörren för den som kommer efter och att inte tränga sig på.

Vi tror att Sverige och svenskarna blir rotlösa och identitetslösa om vi inte har ett tydligt definierat kulturarv och pratar om att kultur är vitt skilda saker, inte bara musik och mat, utan mentalitet och interpersonellt agerande och beteende. Vi anser också att de värderingar som råder i det traditionella Sverige är sympatiska och värda att bevara. Vi menar att en del värderingar som kommer in i landet och ges stort utrymme i och med att vi ska vara ett mångkulturellt samhälle hotar att få en splittrande effekt för samhället.

Detta utgör de viktigaste bitarna av det som vi kallar det svenska samhället, kulturen – det som binder oss samman.

Esmeralda sa...

Hej Anonym, återigen, eller är du en annan person som heter samma sak?

Nu ska vi se. Jag förstår det som att du hade velat ha mer av en programförklaring från min sida?
Hela grundläggande konceptet med min text , som jag hoppas man kan uppfatta om man läser noga är att jag inte har någonting att angripa hos sd alls. Ingen konkretisering av deras kulturpolitiska tanke finns tillgänglig.
Eller har jag varit otydlig på den punkten att det är ett frågande, tycker du?
Detta är ju första gången jag skriver något offentligt över huvud taget så man kan alltid bli tydligare med hjälp från sina läsare! :-)

Jag frågar alltså bara enträget sd efter information om vad deras kulturpolitik innehåller och betyder, hur de definierar den och vad de stöder sig på för sakkunniga, forskare etc.
Det vore roligt att få! ;-)

/E

Anonym sa...

Du får ursäkta mig Esmeralda. Men jag är väldigt van med att människor som du hela tiden undviker frågor som ställs och lägger ner mer kraft att hitta det som din opposition nämner i den bredare bilden, bara för att gripa det halmstråt och benämna det som " vart någonstans har jag nämnt det " Det klargör bara hur trångsynt du är. Du kan verkligen ha en karriär som politiker för du duckar för all information som inte passar in i din portfölj och ignorerar den. Du är alltså irriterad på SD angående Film, musik och litteratur. Han är inte Hitler om du inte visste det. Vi kommer inte ha bokbål i Sverige, detta är 2000 talet. Försök ducka för denna fråga, Vad har Jimmie sagt om att invandrarna har förstört våran Film produktion, Musikproduktion och våran berikande litteratur. Vart kan jag läsa om detta. Ge mig en länk. 1000000 kr till dig om du kan ge mig en länk till detta. Ett uteblivet svar betyder att du inte kan. Bara så du vet.

Erik Rydvall sa...

Eriks svar till Nisse ang. "Får man fråga var du bor? "

Jag är en annan som inte tycker som du Nisse.
Jag har bott i Rinkeby och bor nu i en annan förort till Stockholm och jag gillar folk med annan bakgrund än mig. Mitt bästa musikläger som jag varit på är folkmusiklägret Ethno för ungdomar från hela världen. Varför? Jo, jag har en väldigt stark drift att lära mig nya saker och inspireras av andra. Det kan vara en fiolspelman eller en koraspelman.

I mitt specifika fall är det faktiskt så att jag blir en bättre nyckelharpsspelman genom att spela med musiker från alla världens hörn. Precis som Taube och Argentina, vi känner till historien :-).
Det betyder inte att jag kommer sluta åka på spelmanstämmor eller glömmer bort vilken taktart polska går i. Vet du det Nisse?

Anonym sa...

Erik: Ytterligare en djup människa som genomsyrar sina åsikter grundat efter ett Nyckelharpsläger. Skämtar alla här med mig eller har jag hamnat i en blogg från twilight zone.

Esmeralda sa...

Hej Nisse i Hökis!

"Ge mig en programförklaring där ni tydligt beskriver vad NI menar med svensk kultur, svensk tradition och svensk musik"

Jag frågar förstås inte vad svensk kultur ÄR (det vore ju knasigt!) utan hur sd vill definiera det, vilket kanske syns tydligare om jag sätter ordet NI i versaler?

"Det finns få saker som ger en mer hopplöshet och apati som att känna att man inte har någon historia och att ens egen kultur, om den ens existerar."
Håller med. Det är viktigt med kunskap och nyfikenhet kring kulturell identitet. Det märker du säkert i min text då jag skriver om att jag hela tiden blir mer stolt och mer inspirerad att fördjupa mig i min egen traditionskultur. Jag ryser och blir ofta rörd till tårar när jag hör mina fantastiska förebilder spela eller tala och känner mig så tacksam över att så liten och obetydlig jag är så är jag en del av denna fantastiska levande skatt av musik och människor!

Vacker och klok liknelse med stenens form! Den påminner om den indiska sagan där en kung bjöd in religösa ledare från alla jordens religioner, satte på dem ögonbindlar och ledde dem i blindo fram till en elefant. Beskriv för mig det föremål ni står inför, sa kungen. Den som höll i örat beskrev att förmålet var platt och fladdrigt som en pannkaka, Den som höll i snabeln blev sur och sa nä! Det är ju som en orm som ringlar sig i luften och den som stod vid elefantens rumpa blev jättesur och sa, nej det är som en klyfta mellan två skrovliga bergväggar varifrån små vindpustar blåser i mitt hår! Snart slogs de religiösa ledarna vilt, bäst de kunde med sina förbundna ögon.
Ha ha! sa kungen. Så är gud! han är så stor att en människa kan bara känna en liten viss del av honom men i själva verket är det en och samma stora varelse vi känner på!

Liknelsen med stenen är väl ändå lite bortkastad på mig eftersom jag inte på något sätt påstår att svensk kultur inte existerar. Tvärtom!


Texten slutligen!
Jag vet! Jag blev jätteglad när jag hittade denna rubrik på sd´s hemsida. den fanns inte där då jag varit in och kollat och inte dagen jag skrev brevet. Den kanske tillfälligt var nere för uppdatering men du må tro att jag letat,

Jag blev glad för det är ju iaf ett livstecken. Sedan tycker jag kanske att den passar bättre i någon veckotidningspublikation än som politiskt manifest eftersom den är en fin och poetisk text om svenskhet som på veckotidningars vis inte kan störa eller uppröra någon och som inte står i motsats till något. Ganska ömsint skrivet.
Som man kan utläsa av min text så är det lite mer konkret material jag är frågar efter. Denna text är ju just en text av typen "jul" och "midsommar" som jag nämnde och inte något mer avancerat än så.
Eftersom jag är en förkämpe för och stor älskare av svensk traditionskultur, historia och lokala identiter och bara törstar efter vassa resonemang och heta argument så kan jag allt förvänta mig lite mer!

Jag noterar att de glömt ta med Taube i sin lista över svenska konstnärer. Jag och de svenskar som beskrivs i texten ÄLSKAR ju Taube! Jag skulle tro att många fler njuter av Taube till vardags än av Esaias Tegnér! Vi -oss som texten syftar på håller nog i stort Taube för att vara en av de största svenska visdiktarna!

Eller "vi" förresten! Man känner ju inte något sorts statistiskt genomsnitt av befolkningen så det är alltid svårt att avgöra vad VI egentligen tycker om, eller vad tycker du?

Esmeralda sa...

Bäste Anonym.
Nu blir jag extremt besviken på dig!
Om du var intresserad av och engagerad i svensk traditionskultur skulle du veta vem Erik är!
"ett nyckelharpsläger" -come on! Erik är en av de hetaste och bland de mest framgångsrika i sin generation spelmän!

Vad är ditt intresseområde som gör att du är här egentligen, Anonym?

Esmeralda sa...

Självklart är du i Twilight zone!
Sverige är de oändliga skymningarnas och svala dimmornas och den mörka djupa djupa skogens land,
fru Anonym!

Erik Rydvall sa...

Anonym. Ethno = Nyckelharpsläger.... well inte riktigt.

Det måste vara tråkigt att leva i din bubbla. Typ som att vara allergisk mot allt utom blodpudding kan jag tänka mig. Ingen höjdare.

Erik Rydvall sa...

Blev lite konstigt det där senaste :-) Skulle ta bort den om jag kunde.
Vad jag menar är nog att blodpudding är gott. Men att det kan vara kul att testa olika maträtter... kåldolmar t.ex. Vi säger så.... Nu gör jag kväll och konstaterar att det är skönt att det finns andra kloka människor som uttrycka sig väl. Då tänker jag inte på "Anonym" utan på min nya idol. Hon heter Esmeralda Moberg.

Anonym sa...

Ha ha, snacka om insnöade människor. Arga på ett parti pga en punkt och endast en punkt. Jag personligen är arg på flera partier pga flera av deras " teser " i deras partiprogram men inte står jag och " skakar " av ilska och frågar ut dom i en gränd i Gamla stan bara för att jag stöter på dom . Jag kan nämna minst 10 sakfrågor per parti som jag vill utfråga dom om, men pga situationen att Jimmie leder ett kontroversiellt part som är befogat att sparka på så släpper vi det sunda förnuftet och faller in i den Politiskt korrekta kampen. Patetiskt och ensidigt samt enkelspårigt. Pröva gå till val med ert partiprogram. Jag skulle vilja debatera med er i live tv och ni skulle bli lika face rape:ade som Mona Sahlin blev mot Jimmie när hon försökte. Ställ er själv denna fråga, Varför debaterar ingen mot Jimmie. Dom försöker intala alla att det beror på att dom inte vill ge honom mediautrymme. Nu har man fastställt att det är bättre att bemöta honom för att kväva SD och deras åsikter men ingen vill fortfarande möta honom i Live tv. Kan det vara så att han har för mycket statistik att slänga i ansiktet på politikerna. Jag vill fortfarande understryka att jag är politiskt neutral. Du och jag Esmeralda har en gemensam vän, tro det eller ej. Men om man inte är förmögen att se styrkan i det man möter kan man inte förutse sin fiendes nästa drag och bemöta det med den kraft det förtjänar. Ledsen mina vänner men den kulturpolitik NI refererar till kanske är stor i den " MINIMALA " bubbla ni lever i men som 95% av Sveriges befolkning inte bryr sig om. Nu lägger jag ingen mer tid på er eller Evert taube heller. Jag har aldrig gillat gubben. Jag är mer av en Strebers och DLK kille. Jag är en realist och inte en drömmare som Gessle sjunger om. Ni måste tänka utanför boxen, ni kanske är stora inom er grupp av max 1000 människor, grattis men mer än så kommer ni aldrig bli.

Erik Rydvall sa...

Well. Anonym. Känns ganska skönt att du lämnar oss här till ett fortsatt liv i periferin. Det känns inte som att du har bidragit med mycket insiktsfullt men du ska ha cred för att du har gjort det på ett alldeles eget anonymt sätt. God natt.

Esmeralda sa...

Bäste anonym!

Nu blev tråden så lång så jag citerar dig:


"Anonym sa...
Du får ursäkta mig Esmeralda. Men jag är väldigt van med att människor som du hela tiden undviker frågor som ställs och lägger ner mer kraft att hitta det som din opposition nämner i den bredare bilden, bara för att gripa det halmstråt och benämna det som " vart någonstans har jag nämnt det " Det klargör bara hur trångsynt du är. Du kan verkligen ha en karriär som politiker för du duckar för all information som inte passar in i din portfölj och ignorerar den. Du är alltså irriterad på SD angående Film, musik och litteratur. Han är inte Hitler om du inte visste det. Vi kommer inte ha bokbål i Sverige, detta är 2000 talet. Försök ducka för denna fråga, Vad har Jimmie sagt om att invandrarna har förstört våran Film produktion, Musikproduktion och våran berikande litteratur. Vart kan jag läsa om detta. Ge mig en länk. 1000000 kr till dig om du kan ge mig en länk till detta. Ett uteblivet svar betyder att du inte kan. Bara så du vet."Det tror jag verkligen inte att han sagt det skulle förvåna mig mycket.
Jag säger ju hela tiden att jag är ledsen för att jag INTE får veta NÅGOT konkret överhuvudtaget.

Det enda jag kan tro att du på något sätt tolkat lite på sniskan är kanske mitt svar på en person som hette Anonym och som hoppades genom Jimmie få tillbaka kultur somAnonym blivit berövad där Anonym bor.
Anonym beskrev inte vad för kultur som hon/han kände gått förlorad så
jag frågade då intresserat vilken film, musik eller litteratur Anonym saknade, eftersom jag själv inte saknar något.

Såhär gick samtalet:

Anonym sa...
Du kan omöjligt bo där jag bor. Här är det totalt kasst att vara Svensk. Där jag kommer ifrån känns det som att Jimmie kan ge oss tillbaka något som från början var vårt. Jävla flower power skitsnack du håller på med

Esmeralda sa...
Hej för tredje gången fru/herr Anonym!
Svårt för mig att veta var du bor, du är ju som sagt lite anonym i din framtoning!

Vilken typ av musik, litteratur, film eller annan konst är det du saknar nu och som du önskar att Jimmie ska ge tillbaka?
Själv saknar jag inte något på det området så det vore spännande att höra!

/E


Det kan ju vara så att det blev stökigt i samtalet eftersom så många heter Anonym.(för om det bara var du gissar jag att du skulle förstå vad jag svarade på?) Det är svårare kanske att se vad som är ett svar på vad när allt inleds med "Bäste Anonym". Något för er att tänka på i fortsättningen. Ni kan ju välja att heta Lisa Gunnar och Anna eller vad som helst. Det blir så mycket lättare att följa med för alla så att de rätt kan se vad som är svar på vad!

/E

Sedan tycker jag att vi alla svenskar tillsammans i denna tråden anstränger oss för att hålla en trevlig ton. Det ska ju vara typiskt svenskt att "inte vilja sticka ut, inte tuta i trafiken, att hålla upp dörren för den som kommer efter och att inte tränga sig på" har jag hört,
så att hålla en hövlig ton i en kommentarstråd ska vi väl klara av?
Nu tar vi alla varandra i hand i en stor ring, precis som svenskar traditionellt älskar att göra runt granen och bevisar att vi är riktiga svenskar! (någonting säger mig att man efter en sådan här mening måste skriva; "detta var lite humoristiskt och hade glimten i ögat" eller liknande.. hihi )

/E

Esmeralda sa...

Man tvingas ju citera här;


Anonym sa...
Ha ha, snacka om insnöade människor. Arga på ett parti pga en punkt och endast en punkt. Jag personligen är arg på flera partier pga flera av deras " teser " i deras partiprogram men inte står jag och " skakar " av ilska och frågar ut dom i en gränd i Gamla stan bara för att jag stöter på dom . Jag kan nämna minst 10 sakfrågor per parti som jag vill utfråga dom om, men pga situationen att Jimmie leder ett kontroversiellt part som är befogat att sparka på så släpper vi det sunda förnuftet och faller in i den Politiskt korrekta kampen. Patetiskt och ensidigt samt enkelspårigt. Pröva gå till val med ert partiprogram. Jag skulle vilja debatera med er i live tv och ni skulle bli lika face rape:ade som Mona Sahlin blev mot Jimmie när hon försökte. Ställ er själv denna fråga, Varför debaterar ingen mot Jimmie. Dom försöker intala alla att det beror på att dom inte vill ge honom mediautrymme. Nu har man fastställt att det är bättre att bemöta honom för att kväva SD och deras åsikter men ingen vill fortfarande möta honom i Live tv. Kan det vara så att han har för mycket statistik att slänga i ansiktet på politikerna. Jag vill fortfarande understryka att jag är politiskt neutral. Du och jag Esmeralda har en gemensam vän, tro det eller ej. Men om man inte är förmögen att se styrkan i det man möter kan man inte förutse sin fiendes nästa drag och bemöta det med den kraft det förtjänar. Ledsen mina vänner men den kulturpolitik NI refererar till kanske är stor i den " MINIMALA " bubbla ni lever i men som 95% av Sveriges befolkning inte bryr sig om. Nu lägger jag ingen mer tid på er eller Evert taube heller. Jag har aldrig gillat gubben. Jag är mer av en Strebers och DLK kille. Jag är en realist och inte en drömmare som Gessle sjunger om. Ni måste tänka utanför boxen, ni kanske är stora inom er grupp av max 1000 människor, grattis men mer än så kommer ni aldrig bli.


Jag tror säkert vi har flera gemensamma vänner Anonym. Varför skulle vi inte ha det?

Jag blir lite trött på att folk tycks kommentera för kommenterandets skull och inte bemödar sig om att förstå det jag skrivit.

Jag vill ju ABSOLUT INTE tysta sd! Tvärtom! Jag bönar och ber ju att de ska komma med mer information och mer underlag och UTTRYCKA sig!
Hur kunde du missa det?
Ja nu är det sent och jag börjar bli grinig!


Det är klart att vi är en liten grupp och detta mest är viktigt för oss. Det gör väl ingenting? Man får väl tycka och tänka och prata fritt även om inte ALLA är intresserade av det som intresserar mig.
Vad härligt för dig att du har så många frågor du är engagerad i -minst tio sakfrågor per parti!

Jag blir lite full i skratt av det där samurajavsnittet. Kan du inte förklara vad du menar med att inte se styrkan och inte se sin fiendes nästa drag. Det lät snyggt men jag förstod inte vad du syftade på..?

Esmeralda sa...

Jag noterar i kommentarerna här en märklig motsättning mellan positivt omhuldande av begrepp i stil med "vi svenskar" "vår gemensamma svenska kultur" osv
samtidigt som det uttrycks ett förakt för den politiskt korrekta majoriteten; att "vara slätstruken med majoriteten är fegt" som Anonym säger, eller;
"Sverige är ingen Demokrati i min mening, man får inte tycka som man vill. Gör man det måste man vara varsam på att man måste försvara sig mot påhopp i vilken gränd i gamla stan man än kan befinna sig i. I alla fall om man har en åsikt som skiljer sig från majoriteten och är politiskt inkorrekt." som Anonym säger.

Nisse i Hökarängen som talar sig varm för svensk kultur och säger
"Att fråga vad som är svensk kultur är egentligen är skändning utav Sverige som land, att ifrågasätta att vi har någonting gemensamt som folk är den ultimata formen utav landsförrädarens influens att splittra oss som folk. "

Samtidigt säger Nisse att
"i Sverige finns bara utrymme för en rätt åsikt i taget, gud nåde den som anmäler en avvikande åsikt inom detta lands gränser!". Och identifierar sig här som den utstötta minoriteten.

Detta gör mig konfunderad. Hur vill man ha det? Vill man vara med gruppen som representerar "det som alla känner är svenskt och det som vi kan samlas kring och känna igen oss i vilket såklart beskriver en majoritet om man tex skulle titta på en normalfördelningskurva (http://sv.wikipedia.org/wiki/Normalfördelning)
eller vill man vara en rebellisk minoritet som går emot den grå massan av.. av.. vaddå? Svenskhet?

Jag tycker att vi utifrån dessa kommentarer kan fastslå att ett väldigt genuint svenskt drag är att vara så kallat "politiskt korrekt".

Esmeralda sa oxå:

Noterar roat att "skaka av vrede" är den formulering i min text som flest gånger refereras till.
Vad kan det representera?
Är förhoppningen att jag på något sätt ska skämmas eller förminskas av detta? Är det pinsamt med starka känslor?
Intressant.
Jag är en typisk, nej extremt! svensk enligt alla kriterier sd hittills lyckats framföra.
Alltså är det jag gör typiskt och äkta svenskt.
Mitt sätt och det jag gör levandegör det svenska kulturarvet varje dag om jag förstått saken rätt.
Att skaka av vrede = mycket svenskt och värt att bevara och levandegöra!

Anonym sa...

Min poäng är Esmeralda, är att du inte kan vara sur på ett parti och som du så utsökt beskrev det " skaka av vrede " pga deras brist på en utförlig beskrivning av kultur och folkmusiks program. Kan du nämna alla andra partiprogram gällande både regerande och oppositionen. Tror inte du kan ett skvatt om det men fokuserar endast på SD för det är inom ramarna av spott och spe och att bjäbba med tex socialdemokraterna skulle kosta dig minst 70 % av dina bloggläsare vilket inte är av intresse för dig. Kanske 50 % för jag gissar att många av dina läsare kan högst troligen vara vänsterpartister, kanske 20 %. Skandal att dom inte blivit tjärade och fjädrade och kastade ut ur Sverige med en ledare som erkänner sig som kommunist och anser att utrotning av etniska grupper VIA en revolution är okej. Pinsamt. En enda sakfråga är du intresserad av och för det dömer du ut ett helt parti, partiledare och deras hela partiprogram i skakande vrede. Jag ska logga ut nu så du har lång tid på att läsa igenom allas partiprogram över nätet, för det kommer du att göra. Poängen med att inte veta din motståndares styrka är tex det du gör nu, argumenterar för att förlöjliga andra vilket bara får läsare som mig att sympatisera med SD vilket leder till fler röster till dom. Dom kommer vara parti nr 3 i nästa val och vi tillsammans måste hitta en väg så att så inte blir fallet. Så plocka inte bara russinen ur kakan och kommentera det som faller dig i smaken utan allt i deras politik, gör du inte det utan bara gör ett statement över det som omedelbart berör dig så blir du inte trovärdig utan en smula förlöjligad över av själv. Om du vill att SD ska beskriva vad svenskt är så kan nog ingen säga det. Du pratar om Taube som hämtade sin insperation från Argentina, nu blir Sverige påtvingad " Insperation " från hela världen. Min mor jobbar i en skola där dom inte får kalla sin årliga Midsommafest för just Midsommarfest längre utan måste kalla det Sommarfest pga nyanlända. samt att flaggan får inte hissas och kyrkobesöken är strykna ur rullorna. Det är Svensk kultur och det tas ifrån oss medans du och jag sitter och munhuggs över ett blogginlägg. Detta är en sak hon saknar redan nu från vår kultur som kanske är en trivial fråga för dig men inte för gemene man. Du blir jätteglad att höra utländsk musik, men hur glad blir du när du blir påtvingad att spela den fast du inte vill. Förändringen är redan här och nu är det bara frågan om hur vi svarar upp till den. Sverige är svagt pga dessa bloggar och inlägg för även jag vet att om jag inte är anonym så kommer detta bita mig i häcken i framtiden. Varför tror du en vän av dig inte ville svara över bloggen för att han var rädd över vad folk skulle tro om han så han vill svara via mail. Även du måste inse det sjuka i Sverige där den mest ärliga inte vågar yttra sig om en sakfråga som är åt helvete fel ( Ja nu är jag också trött ) Menar du att om Jimmie kommer med en ärlig och utförlig beskrivning av vad han tycker är Svenskt och vad han vill bevara så kommer du tagga ner och låta dina känslor rinna av dig. Jag tror inte det. Du och dina vänner skulle aldrig acceptera sådana åsikter så att att gömma dina argument bakom kulturpolitik bidrar bara till ett löjes skimmer över disskutionen och dig själv. Hoppas du inser det, eller så är du helt tillfreds med att ha en idol i livet, eller kanske några till så som Erik med nyckelharpan. Du gömmer dig bakom falska påtryck och det blir lite larvigt i hela samtalet. Lycka till med din blogg i fortsättningen, jag kan se att antalet besökare håller sig stadigt genom tiden. Kanske för att du inte tar ut dina svängar och våga tycka något annorlunda

Esmeralda sa...

Ah, Marie jag tappade din tråd där!
Jag menar förstås inte att Gimle skulle ha skrivit något du inte står för, men det är ju så erbarmeligt torftigt bara som det ju blir när man ska passas in på ett visst antal tecken i någons intervju.

Kan du inte skriva ett gräsrotsinlägg och skicka till Folkbloggen. Jag tror många skulle uppskatta det.

Två reflektioner på detta avsnitt. Jag citerar Marie Stensby:

"Att boken/Världsmästarna -Julia Ceasar/ är sanningsenlig är ställt utom tvivel, då den, om den innehållit stora felaktigheter, beredvilligt hade "slaktats" i åtskilliga recensioner. Nu valde man att helt tiga ihjäl boken, darrande av skräck för att väcka den sovande och hjärntvättade svensken, dvs han som tror på Aftonbladet, tv4, svt o.s.v."

Jag ifrågasätter inte boken då jag inte läst den, men din slutledning är inte helt korrekt: Förutom att undvika att publicera av rädsla så är det också mycket som det inte talas om för att det inte ens anses vara värt mödan, för att det är av så dålig kvalitet eller låg vetenskaplig dignitet. Det kan också vara så att inte tillräckligt många människor är intresserade av en speciell bok för att den ska lyftas fram. Sedan finns det förstås andra saker som spelar in också-vad sägs om otur? Hur mycket FANTASTISK musik får vi aldrig se recenseras eller höra omtalas? Saker kan försvinna under radarn av många anledningar.
Det är knappast ett bevis för någonting. Jag kan ju inte hävda att om människor inte får tag i min platta tex så är det för att mediavärlden är rädd för dess budskap eller kraft.
Eller hur. Låt oss inte dra förhastade slutsatser!

Det andra är att jag undrar om det är så klokt att kalla en absolut majoritet av alla svenskar för sovande och hjärntvättade.
Att använda TV4, SVT och Aftonbladet - där ramar du ju in de allra flesta svenskar på ett bräde.
Att slå på nyheterna klockan sex eller nio på kvällen -att ha en pappa som sitter och småsnarkar framför TVn eller att vara en pappa som äntligen får vara ifred en stund framför nyheterna. Att kliva upp och sömndrucket slå på TV4 morgon och vakna till liv till morgonsoffepratet med en rykande kopp kaffe i handen. Att köpa kvällstidningen på vägen hem även om man knappt läser den så känns den trevlig att bläddra i och de blir liggande lite varstans i hemmet och på helgen kan man sitta och lösa korsordet tillsammans med trubbig blyertspenna och glömma att TVn står på.

Dessa saker är verkligen en del av en svensk vardagsidentitet som långt fler har koppling till än till folkdans om jag ska vara ärlig. Denna sköna trygga svenskhet kan man inte döma ut och avfärda med hårda ord om man söker den svenska folksjälen och vill värna om den.
Om du inte vill värna dessa människors upplevelse av sig själv som svenskar, vilka vill du värna då?

Bara en fråga.

Kram
Esmeralda

rostam sa...

Esmeralda, tack för ditt intressanta och berörande öppet brev. Man bör våga och välkomnar det öppna diskussionen även i sådana forum, kring villkoren för musikens utveckling i allmänhet och utvecklingen av sitt eget musicerande i synnerhet. Jag håller verkligen med dig att möte med olika uttrycksformer i båda musik, dans och alla andra konstformer är en viktig anledning för utvecklingen av sitt eget artisteri, sina egna traditioner samt ett viktig bidrag till kulturutvecklingen i allmänhet. Som en folkmusiker från sydöstra del av Iran, Balochistan som bor nu här i Sverige har jag utvecklat mitt musicerande och mitt uttrycksform tack vare mitt kreativa möte,med framförallt dem nordiska folkmusiker. Jag är oerhört tacksam för det. Och jag hoppas verkligen att mina musikaliska resurser och mitt arbete som musiker har också bidragit något positiv i Sveriges musikliv. I hopp om en mer framgångsrik, lysande,utvecklande och demokratisk kulturmiljö i Sverige önskar jag dig det bästa. Peace/Rostam

Marie Stensby sa...

God morgon! Det har tydligen hänt mycket här på bloggen, sedan jag lagt mig att sova...

Läs boken, Esmeralda! Tyvärr är min slutledning korrekt, dvs den innehåller s-å mycket politiskt inkorrekt fakta att media väljer att inte "göra reklam" för den.

Vad gäller media som Aftonbladet, Expressen, tv 4, svt o.s.v. så är den oerhört censurerad, pixlad, ljugande och förtigande. Tar man del av annan info, t ex på nätet kommer en helt annan bild av det verkliga Sverige fram. Det finns ett par bra bloggar som du kan ta del av; journalisten Per Gudmundson på Svenska Dagbladet har en, där han forskar fram mycken sanning bl a om hur islamismen frodas i Sverige. Där kan han skriva sanningar som inte kan skrivas rakt ut i Svenskan. Merith Wager, f d flyktingombud har en blogg, där man kan läsa, för oss anonyma (inte för henne), inlägg skrivna av "miggor" (anställda på Migrationsverket). Här kan man läsa hur det verkligen går till inom asylindustrin... Vill man ha en övergripande bild kan man gå in på avpixlat.info, dock finns där ibland en del ganska onyanserade, frustrerade kommentarer, men vill man inte läsa dem kan man hålla sig till artiklarna. Snaphanen.dk är en dansk site, där t ex Julia Caesar skriver dräpande söndagskrönikor om förhållanden i Sverige, rekommenderas!

Flera inlägg här tar upp invandringen, asylindustrin, och du ställer dig naturligtvis frågande till det, då du bara skriver om kulturpolitik. Tyvärr hänger allt ihop. Det finns en pengasäck med skattemedel, och innehållet i säcken är i högsta grad beroende på asyl- och invandringspolitiken... Detta är kommentatorerna väl medvetna om, därav svaren.

Ofta klagas över att SD är ett enfrågeparti, vilket det kanske i viss mån har varit, men det nya principprogrammet har förbättrat saken. Sedan är det så att denna "enfråga" påverkar varenda annan samhällsdel, och då handlar det förstås om pengar. Svensken måste förstå varför det "sparas" inom alla sektorer i samhället, utom EN. Förstå varför pengarna i äldrevården inte finns, varför det är ideliga neddragningar inom skola och vård. Trots moderat styre har vi inte längre ett försvar värt namnet o.s.v.

Fundera över varför det kan finnas tre personal nattetid på ett stort demensboende med flera avdelningar (50-60 boende), medan ett boende för "ensamkommande barn" med 10 boende har lika mycket personal som boende, och naturligtvis ett par om natten...

Detsamma gäller pengar till kulturpolitiken. Allt oftare villkoras dessa pengar med att det även skall innefatta satsningar på mångkultur, vilket möjligen innebär att summan inte minskar, men den del som går till vår svenska kultur minskar. Har sett exempel på detta när det gäller folkmusik, bl a i västragötalandsregionen, där det skrevs in att spelmansförbunden även skulle jobba mot den invandrade kulturen för att pengar skulle utgå.

Jag har inget emot andra länders kultur, utan tvärtom jag uppskattar den mångfald det ger till världen, men för vår del, i Sverige, är det vår svenska kultur som är vår "röst i världsorkestern", som Hugo Alfvén så träffsäkert sade. Därför bör svenska medborgares surt förvärvade skattepengar gå till svensk kulur, som dock inte är statisk, utan utvecklas långsamt. Det vi vill inlemma i vår svenska kultur gör vi, men att tvinga på en snabb förvandling är av ondo, och det är det som sker idag, anser jag. När dessutom höga politiker, partiledare dessutom uttalar sig nedsättande om vår kultur är faran än större.

Jag säger inte att de invandrare som redan kommit till Sverige totalt skall släppa allt inom sin egen kultur, men de får bekosta det själva, eller söka bidrag från sina hemländer. Det finns dessutom inslag i en del kulturer, som öht inte är anpassningsbara i västerländska, demokratiska länder, och de som förespråkar dessa kulturinslag borde överväga att flytta till något land där de säkert kan trivas bättre.

Hälsn Marie

Marie Stensby sa...

Ps. Julia Caesar "levererar" en utmärkt krönika idag, på snaphanen.dk , läser man den hittar man många ledtrådar till att jag är sd-medlem. Ds.

Erik Rydvall sa...

Anonym. Ang. Esmeralda som idol.
Jag tror inte att jag är speciellt ensam just nu.
Inlägget skrevs 1 dec och delades på Facebook. Sedan dess har minst 255 personer delat artikeln på sina facebooksidor. Jag tror inte det går att blunda för att många tycker att Esmeraldas artikel var nödvändig och jäkligt bra skriven. Hon kan verkligen känna att hon har ett starkt stöd bakom sig och slipper även i fortsättningsvis vara "anonym".

Nisse i Hökarängen sa...

Så förvånad jag blev när du Esmeralda och din vapendragare Erik skriver att ni INTE längre bor kvar i det mångkulturella himlarikena (tensta, rinkeby). NOT! Som jag skrev tidigare så är det jobbigt att alltid ha rätt om vart de ivriga mångkultur förespråkarna bor. Hycklarnas parad...
Ska man börja ta er på allvar så flytta tillbaka till valfritt invandrar-ghetto och fortsätt förespråka era åsikter därifrån. Själv har jag tagit mina barn under armen och flytt från mångkulturella Hökarängen pga att de svenska barnen var i minoritet på dagis samt att fröknarna knappt förstod Svenska...

Ge mig Hökarängen tillbaka!

Dr.A Cula sa...

Erik skrev: Jag tror inte det går att blunda för att många tycker att Esmeraldas artikel var nödvändig och jäkligt bra skriven.

Ja den var verkligen nyskapande och nödvändig, äntligen någon som sätter Hitlers avkomma på plats! Äntligen en modig person som vågar göra det ingen gjort förut, dvs kritisera och kasta skit på rasisterna i SD. Äntligen säger jag bara!

Tsopuaifa sa...

Här har det hänt grejer!
Efter att ha plöjt igenom alla dessa inlägg så är min första tanke att de som är kritiska till Esmeralda verkar något mindre läskunniga än övriga (eller så väljer de att missförstå med flit) vilket givetvis är helt ok då alla har ett existensberättigande men faktum är att det försvårar debatten.
Kan det också vara så att ni känner att ni har så lite kött på benen så ni är tvungna att fabulera???
Skärp er om ni vill bli tagna på allvar.

Erik Rydvall sa...

Marie. Du och jag känner inte varandra personligen, jag vet inte ens om du vet om vem jag är. Men jag tycker att solospel på fiol är bland det finaste som finns precis som du.
Jag har inte lyssnat mycket på ditt spel men tänkt tanken många gånger. Tycker du verkar vara en riktigt cool spelman med stark integritet. Dessutom är du ju flerfaldigt prisbelönad. Bohuslän är för mig ett ganska obekant område både geografiskt och musikaliskt. Jag har väl helt enkelt inte hunnit dit än.....

Jag har en fråga till dig, kanske puckat formulerad men ändå något som jag grubblar lite över. Så här lyder den:

Jag började musikskolan som 7 åring och har pluggat musik hela vägen till Musikhögskolan i Stockholm. Typ pluggat musik i 18 år. Hela tiden har jag haft folkmusik som min grej och jag har alltid känt att jag är i en minoritet. Detta gäller även musikklasser, och musiklinjen på Gymnasiet. (Detta är egentligen inget problem eftersom jag tack vare detta har fått försöka lärt mig både en del blues, klassiskt, lite jazz. osv) Det har gjort mig till den jag är idag.

Problemet som jag kan känna idag är att den klassiska musiken har så ofantligt mycket högre status och mer pengar än folkmusiken. Kan vi vara överens om att det är så? För mig är det där det stora problemet ligger om man pratar fördelningspolitik. Den hierarkin kan vi väl inte lösa med SDs kulturpolitik? Hur SVENSKT är egentligen med Chopin, Bach, Vivaldi, Dvorzák och Bartok. Det är ju på bl.a. dessa kompositörer det satsas absolut mest pengar. Är det inte isf. här problemet ligger? Eller har jag missat nått?

Jag fick en idé:

Om man skulle ta alla pengar som satsar på Vivaldi i Bohusläns län under ett helt år och satsa alla dessa på Arthur Lundberg. Skulle allt vara frid och fröjd då? Kanske är detta något som SD kan klura vidare på, för det är inget dåligt förslag tycker jag? Vad tror du Marie, kan du inte höra med Jimmie. Frågan är om Jimmie verkligen är uppriktigt intresserad av en storsatsning på Arthur Lundberg om det inte sker på bekostnad av mångkulturen?

Om detta förslag skulle läggas fram kan jag tänka mig att det kommer protester. Men på andra debattforum.

Detta är mitt kreativa förslag för dagen.

Nu är det dags att förbereda nyckelharpan inför dagens flamencogig.
http://www.flamencos-enroute.com/1-1-Upcoming+Events.html
Fan vad jag har det bra alltså!

Hoppas få lyssna på ditt spel någon gång i framtiden Marie för jag tycker som sagt att du verkar vara en riktigt cool spelman. Det har inte ändrats!

Vänliga hälsningar / Erik Rydvall

Marie Stensby sa...

Hej Erik!

Nu är det väl inte Jimmie, som är den som har kulturfrågorna på sitt bord, utan främst Mattias Karlsson.

Om jag inte missminner mig alldeles, har jag faktiskt sett nå´t om omfördelning av resurser, d.v.s ge mindre till de stora pengaslukande klassiska institutionerna, till förmån för exvis folkmusiken och andra missgynnade svenska kulturformer.

Hälsn Marie

julian Vigil sa...

Till Anonym:
Träd fram ur skuggorna eller stanna där i tystnad. Fegis.

Till Nisse i Hökarängen:
Menar du, på fullt allvar, att det skulle vara en del av det som är svenskt att "hålla upp en dörr, betala tillbaka 5 kr till en vän...."? Seriöst...du måste skämta.

Till Erik:
Du rockar som få på din harpa!
Hälsa Fredrik!

Erik Rydvall sa...

Hej Marie!
Gärna mer pengar till Arthur Lundbergforskning,
MEN INTE PÅ BEKOSTNAD AV MÅNGFALD.

Lite omfördelning av resurser från klassiskt till folkmusik välkomnar jag eftersom att jag tycker det känns rimligt. Där finns ju dessutom så mycket stålar. Inte de slantar som alla vi olika folkmusiker i Sverige tvingas dela på.

Därför kommer nu min fråga igen.....

Skulle du tycka det var bra om man bara genomförde det förslag som jag skrev om tidigare. Dvs. överförde resurser i Bohusläns län från Vivaldi till Arthur Lundberg. Du kanske tycker frågan är löjlig och därför väljer att inte svara men du fattar väl iaf poängen? Skulle du vara nöjd om man stannade där? I sådana fall tror jag du har många vänner här. Det finns naturligtvis folk som skulle protestera men garanterat inte många i detta forum. Snarare på OPUS hemsida om de nu har en blogg.

Om du däremot (som jag tyvärr misstänker) framförallt gärna vill se att bidragen till mångkultur minskas eller stryps. Då känns det som att du är rädd för något som jag och många med mig inte känner igen oss i. Då får du leta efter stöd i andra kretsar än bland oss moderna folkmusiker tror jag. Det är därför jag skriver och vill veta! Svara gärna på frågan ang. Vivaldi vs. Arthur Lundberg. Skulle det räcka för dig? Skulle du vara nöjd om det stannade där? Om det var det enda som ändrades i ditt specifika fall med folkmusiksatsningen i Bohuslän.

Kanske skulle det kunna vara ett förslag för hela landet. Man tar bort en klassisk tonsättare och ersätter denna med en lokal. t.ex. Arthur Lundberg i Bohuslän, Pelle Fors i Östergötland, Ante Falk i Jämtland, Hultkläppen i Hälsingland osv..... Sen gör man en satsning mellan länsmusiken och lokala spelmän. En ny spelman varje år. Kanske det skulle kunna vara något? Nu blev jag lite peppad. Positiv energi är bra och den behöver vi mycket av.

Det var väl en bra idé som jag kom på nu Marie?
Ska vi spåna vidare på den?

Jag känner fortfarande att jag gärna skulle vilja höra dig spela solo på träfiol igen. Har faktiskt bara hört dig live en gång tror jag. I Hovra för några år sedan. Det var riktigt bra vill jag minnas. Kan du inte lägga ner det här snacket om hotet från andra kulturer och stämma upp till dans i stället? Ingen skulle vara gladare än jag. Det känns som att FolkmusikSverige håller på att gå miste om en riktigt fin och omtyckt spelman (Marie Stensby) som har kört fast i leran (SD). Hoppas hon kommer loss och hittar tillbaka till gemenskapen igen.

Bästa hej
Erik

Esmeralda sa...

Mmm! Jag loggade precis in här och myser när jag läser de nya inläggen! Ser mycket fram emot att svara på allt så snart tid finnes.

Jag blir lite besviken dock för ni svarar inte ALLS i samma utsträckning på de frågor jag ställer tillbaka till er som jag svarar på era frågor.
Är inte det lite tråkigt? Skulle jag inte lära känna er bättre om ni svarade lika öppenhjärtigt som jag!

Godnatt Nisse i Hökarängen -nu släcker jag lampan i mitt älskade Tensta!
Om du utläser ur mitt svar på bostad att jag inte bor här så läser du fel, kompis!

Allt gott till er alla engagerade ärliga människor därute. Ni lyser upp min tillvaro!
Det känns lite som att jag känner er nu på nåt vis. Vi har kommit varandra närmre, eller hur?
Vi hörs snart igen!

Erik Rydvall sa...

Esmeralda - Nisse i Hökarängen 1-0

Vilken skön avslutning på denna kväll!

Andreas sa...

Ursäkta att detta blev långt och att jag glider av spåret allt eftersom.

Först av allt, detta var riktigt intressant att läsa och jag kommer med glädje följa hur detta fortskrider.

För att inte vara en sådan där anonym och för att folk ska få lite bättre förståelse för mitt inlägg så ger jag er lite information om mig själv. Jag är en 20 år gammal pojkvasker som just nu studerar Datorspelsutveckling på högskolenivå. Jag är ¾ svensk, agnostiker och miljöpartist. Jag åker till Kultur i Tiomilaskogen varje år http://www.kulturitiomilaskogen.se/ , där är skogarna är så som Dan Andersson så magiskt beskriver det svenska landskapet och dansen i Riihimäki på Lejsme Pers loge höjdpunkterna. Jag har dansat tango, lindy hop, folkdans, bugg, salsa m.m. Jag har goda kunskaper i nordisk mytologi såväl som flertalet andra mytologiska verk. Jag är öppen för omvärlden men har mitt svenska arv, som jag knappast tror att man kan hitta i en stockholmsförort, i bakgrunden.

Till Erik: Men om man ska vara sådan så är det ju inte bara klassiskt musik som tar över folkmusiken och dylika mindre grupper. Se bara på hur mycket pengar ungdomslag i fotboll och hockey får av staten medan motsvarande fritidsaktiviteter som scouting, musikskolor och andra ungdoms aktiviteter har svårt att överleva får att staten inte prioriterar dessa när de ger ut pengar.

Till Nisse: Tycker det mest intressanta i Nisse i Hökarängens meddelande är att han kallar det för invandrar-ghetto. Ordet ghetto kommer från Nazi-Tyskland, när de slängde in judar och andra som de inte gillade i speciella förortskvarter för att hålla koll på dessa och hålla dem samlade. Denne Nisse vill dessutom att folket som bor i dessa "ghetton" inte ska få bo där. Fin etnisk rensning du börjar diskutera när du säger "Ge mig Hökarängen tillbaka!".

Jag kan knappast säga att jag håller med, tyvärr så har det alltid varit så att de rikaste eller de med mest makt fått det mest eftertraktade ägorna att bo på. Jag skulle mer säga att det är där den just nu hypokritiska staten som försöker vara så nära politiskt korrekthet har gått fel. Att bygga upp lågprisstadsdelar är ett perfekt sett att segregera samhället. Det är nästan som om staten har planerat att bygga upp dessa så kallade "invandrarghetton" och inte bostadområden, nog för att det låter som konspirationsteorier men det funkar med de fakta vi i dagsläget kan se. För familjer som är är nya i Svergie är detta den ända platsen att lyckas ta sig in medan resten av samhället fortfarande är låst. Efter det så kommer arbetslösheten och immigrationsverkets försök att slänga ut dessa för att samhället vägrar att släppa in folk från utsidan. Denna plan låter ju nästan som om den vore planerad av någon form av politiskt styre som är rädda för omvärlden(FRA?).

Andreas sa...

Jag skulle säga att problemet är att det skapas dessa stadsdelar som ansamlar de nyligen immigrerade och sedan stängs dessa grupper utanför samhället. Sedan att någon SvergieDemokrat kommer och blir irriterad på att en av dessa områden råkade vara där hans eller hennes hem ligger, väcker inte några känslor alls för denna främlingsfientliga människa hos mig. Man kan hålla av traditioner ändå, utan att omvärlden ska följa samma tradition. Jag har rest en del utomlands och varit med på tillfällen då man visar svensk folkmusik utomlands och varit på extremt svenska kräftskivor utanför Svergie. På dessa tillfällen har de flesta av besökarna inte varit svenska eller satt en fot innan för Svergies gränser men mer än gärna tagit del av våra traditioner även om kräftor, snaps och surströmming varit skrämmande. Det är skillnad på att bjuda in folk att ta del av våra traditioner och tvinga dessa att delta. Om man går in med attityden att man inte vill ha en del av mångkulturen så är det klart att mångkulturen har svårt att ta emot dig och antagligen inte vill ha dig där heller. Om en Svergie Demokrat inte accepterar en invandrare så gör denna SD-medlem att invandren inte kommer acceptera honom. Det är en omskrivning av kristendomens gyllne regel "Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen och profeterna säger." (Matt. 7:12, Bibel 2000) eller bara helt simpelt "Behandla andra såsom du själv vill bli behandlad". Jag är inte kristen men dess poäng är vältalande, och om du är så mycket för svensk mentalitet så bör du hört detta tidigare, då det är så allefall jag ser svenskar.

Samhället och dess medborgare, mår bättre av att hela samhället fungerar tillsammans. Skulle man bara sprida ut det mångkulturella och personerna som håller det skulle vi leva i ett häftigt samhälle. Att bygga upp China town och little Italy var en lösning för att stänga det mångkulturella ute. Om man i stället skulle skapa ett jämnlikt samhälle där alla kulturer var öppna och välkomna att ta den plats de behöver utan att överrösta och förstöra något annat skulle det skapa något unikt unisont och vackert, presic som i en världsorkester! (En liten pik mot Maries text om Hugo Alfvéns citat. Det handlar om ett internationellt sammarbete där vi tar del med vår kultur, och detta kan inte ske utan interaktion mellan vårt och deras. Musiker som experimenterar i hur folkmusik samverkar med internationella stilar och verk vore väldigt häftigt. Lyssna på den tidigare nämnda Taube till exempel. Han är ett perfekt exempel på detta.)

Ursäkta om jag går till angrepp men jag tycker dina uttalanden Nisse, men hittills har dessa till stor del varit löljliga och jag är inte så bra på att hålla mig artig när jag blir upprörd på folk, långt ifrån hur snyggt Esmeralda har sköt situationen.

Erik, Sthlm sa...

Hej Esmeralda. Om du verkligen vill försöka förstå SD:s syn på kultur så tycker jag att Mattias Karlssons (kulturpolitisk talesman) anförande i riksdagen nedan är upplysande.

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2010/11:35#anf55

En Eloge till Marie Stensby som tog debatten i Sveriges radio, det var bra gjort, särskilt med tanke på att du är gräsrot snarare än luttrad politiker.

SD skulle säkert gärna ställa upp på en kulturdebatt så länge den når ett rimligt antal väljare. De har mycket att göra och man får förstå att toppolitiker (från vilket parti som helst) som regel inte har tid att debattera med väljare en och en.

Marie Stensby sa...

Erik Rydvall; Om du läser mina svar ordentligt tror jag du får svar på dina frågor, och,ja, jag kan visst tänka mig en omfördelning från de pengaslukande stora klassiska institutionerna till svensk folkmusik. Dock, den klassiska musiken är en del av vårt västerländska kulturarv, vi har svenska klassiska kompositörer o.s.v. , där man kan höra att deras musik är unikt svensk i sitt tonspråk, precis som när Benny Andersson skriver sina Klinga mina klockor, Duvemåla m.m.

Med en sverigedemokratisk asyl- och invandringspolitik finns väldigt mycket mer pengar att fördela, på 4 år minst 100 miljarder, så det skulle göra stor skillnad inom många samhällssektorer.

Erik, Sthlm; Tack, och jag håller med; lyssna på Mattias, han är bra!

Nisse i Hökarängen sa...

Esmeralda> "Godnatt Nisse i Hökarängen -nu släcker jag lampan i mitt älskade Tensta!
Om du utläser ur mitt svar på bostad att jag inte bor här så läser du fel, kompis!"

Ja du skrev BOTT... Så du menar att du är skriven på adressen i Tensta, där bor du permanent? Vem försöker du lura? jag är inte lika dum som fåren på Gotland...

Erik> "Esmeralda - Nisse i Hökarängen 1-0
Vilken skön avslutning på denna kväll!"

Erik du kanske kunde ha skrivit 2-0 om det hade varit så att du bodde i ett mångkulturell paradis förort, men så är inte fallet. Det finns en anledning till att du avstår från att säga var du bor eller hur?Till Andreas:

När fick Svenska folket bestämma om att vi skulle bli ett mångkulturellt samhälle?
När frågade våra politiker oss svenskar om vi ville ha massinvandring och ghetton? Om som vanligt så antar jag att du Andreas själv inte bor i ett sådant område, eller? ... Det är väldigt lätt att vara stöddig och kaxig på avstånd från något men inte lever i själv.

Jag vill inte ha ett mångkulturellt samhälle, jag har ALDRIG blivit tillfrågad vilket samhälle jag vill ha.

Anonym sa...

Nisse i Hökarängen;
Ett klargörande bara... När hade vi inte ett mångkulturellt samhälle? Vad är gränserna för vad som är mångkulturellt och inte? Du får ursäkta en okunnig och dåligt upplyst... För mig är mångkulturellt samhälle liktydigt med att människor från olika etniska bakgrunder och kulturer lever på samma plats. För, om det är så, så har vi väl haft i olika skala, ett mångkulturellt samhälle i ja... vad kan det vara? 1000 år? ännu längre? give or take... Mao, sen den tid då man började förflytta sig över längre sträckor... om det är den utvecklingen du inte gillar, så är det väl snarare du, Nisse som inte kan acceptera utvecklingen. Eller är det så att du bara vill exkludera vissa folkslag/religioner? Eller är det det språkliga? För då bör vi ju även se över folk som pratar bl.a. pitemål, älvdalska och skånska som kan uppfattas svårförstådda, beroende på vad man är van vid...

Mvh
Okunnig


PS. När jag var liten var jag rädd för att gå ner i vår mörka källare, upptäckte dock ganska snart att, om man bara tände lyset, så var det faktiskt inte så farligt och läskigt. DS.

Erik Rydvall sa...

Marie:
Jag frågade inte om jag fick läsa alla dina inlägg utan frågade om du kunde svara på en fråga. Det gjorde du inte! Jag tolkar ditt "ickesvar" som att du framförallt inte värnar din folkmusik utan att du framförallt är rädd för hotet utifrån, (det där "läskiga i källaren" för att citera Anonym ovan.) MÅNGFALDEN. Jag känner inte igen mig i att det är ett hot (kanske tände jag lyset redan som liten). I mångfalden hittar jag massor av inspiration, tidigare nämnda Taube är en annan som gjorde det. KMH är ett utmärkt ex på att detta går att få till.

Hoppas verkligen inte att dina idéer om hotet utifrån förs vidare på elever som du träffar. Om du försöker tota i dom sådana dumheter så hoppas jag att de gör revolt fort som attan och anmäler sig till Ethnolägret i Rättvik.

En ny fråga, man kan ju alltid testa att fråga.
Är Ethnolägret i Rättvik din största fiende på jorden.
Jag undrar eftersom att det var min största musikaliska upplevelse som ung.

Nisse:
Min bostadssituation i Stockholm som nerflyttad norrlänning kommer här. Flyttade från Rinkeby eftersom jag bodde där i andra hand. Du vet hur bostadsmarknaden ser ut. Har alltså bott på följande orter.... : Rinkeby, Gärdet, Gärdet igen, Zinkensdamm, Blackeberg och nu till sist Bagarmossen. Har trivts bra på alla dessa platser. Bäst i RInkeby, Blackeberg och Bagarmossen eftersom att det är nära till skogen. Storstan är inget för mig.

Nisse i Hökarängen sa...

> Okunnig

Ett mångkulturellt samhälle är ett samhälle där olika kulturer existerar parallellt och staten inte blandar sig i detta eller försöker anpassa dessa till en annan kultur. Vilken kultur de tillhör är invandrarnas egen sak.

Det innebär exempelvis att de har rätt att starta egna skolor (tex muslimska friskolor) och helt stå utanför den svenska kulturen om de vill. De har också rätt att skapa egna områden där endast deras egen kultur råder. Staten har ingen rätt att "försvenska" sådana områden.

Ett mångkulturell samhälle innebär också att de främmande kulturerna har samma status som original-kulturen (dvs den svenska kulturen). Exempelvis är den arabiska kulturen lika mycket värd som den svenska kulturen här i Sverige.

Mångkultur behöver inte innebära att folk från olika kulturer bor huller om buller. Utan mångkultur innefattar också att kulturella enklaver (typ ChinaTowns) existerar parallellt med det övriga samhället.

Sedan år 1975 bedriver Sverige en politik som baseras på integration (tidigare assimilation). I Sverige innebär detta bland annat ett uttalat övergripande mål att invandrare ska kunna behålla sin kulturella särart och sitt hemspråk snarare än tvingas till t.ex. en språklig anpassning för att kunna ta del av det svenska samhällslivet.

Nej jag accepterar inte utvecklingen som kommer i kölvattnet av massinvandring. Jag precis som de flesta av europas ledare har kommit fram till att mångkulturen är misslyckad och död.

Margareta Lundgren sa...

Hej Esmeralda!
Jag vill bara säga att jag beundrar din uthållighet! Det lättaste är naturligtvis att bara rycka på axlarna åt Anonym, och så gör vi kanske för ofta. Du kommer förstås aldrig att få honom/henne att tänka om eller tänka klart - det brukar aldrig de göra som inte kan stå för sina åsikter. Men det du skriver har stort värde för att det är väl uttryckt och angeläget och kan ge inspiration åt såna som är mindre förhärdade. Vi skulle ha många fler som du!
Margareta Lundgren

Marie Stensby sa...

Erik Rydvall; men nog har jag väl svarat...? Annars kanske du får skaffa en stämpel; "Läst, men ej förstått."

Du behöver inte oroa dig för mina elever, till skillnad från många vänsterorienterade lärare jag haft under skolåren, är jag professionell i min yrkesroll. d.v.s. undervisning skall vara neutral, inte ta ställning till varken politik eller religion. Att ta ställning får mina elever göra alldeles själva, när de är vuxna nog att klara det!

Nu kommer ett s-v-a-r ang. hot och Ethnolägret. Nej, jag ser inte det "som min största fiende på jorden".

Sedan är jag inte rädd för mångfalden av kulturer i världen, men vill att Sverige ska satsa tillgängliga ekonomiska medel på just svensk kultur.

Patrik sa...

"vi har svenska klassiska kompositörer o.s.v. , där man kan höra att deras musik är unikt svensk i sitt tonspråk, precis som när Benny Andersson skriver sina Klinga mina klockor, Duvemåla m.m."

Marie, som en del av gruppen svenska (nu levande) tonsättare så tar jag illa upp när du använder Benny för att bekräfta din regel om svenskt klangspråk (du har antagligen inte varit på Sound of Stockholm). För det första: Den grupp moderna tonsättare som idag utbildas och verkar i Sverige är nog så långt ifrån Benny Andersson man kan komma, både klangligt och estetiskt. För det andra: Benny är långt mer influerad av amerikansk / engelsk pop-rock-musical-musik, även i Duvemåla, och, går man in än djupare kan man finna en hel mixtur av källor som inte alls är unika för Sverige. För det tredje: Är verkligen (billig) upp-poppning av folkmusik något vi i Sverige vill ska representera oss, det som är "unikt svenskt" som du säger.

Mitt svar är att man inte kan sätta en låda runt musiken och kalla den svensk för den musik SD menar svensk är importvara likt förbannat. Även är folkmusiken regional och åker man mellan landskap eller ens byar håller folk fan inte överens om vad som är rätt och bra. På sin yttre-yttersta gräns är musiken faktiskt individuell, du har inte mer rätt än någon annan, så varför ska du få mer pengar än någon annan? Den svenska folkmusiken representerar i grunden ett gäng individer, konstmusiken representerar ett gäng individer, popen, rocken, alla andra genrer med. Därför måste vi sponsra vår förmåga att komma samman, enas i mångfald, inte i singularitet, det är enda sättet att överhuvudtaget existera vidare.

Marie Stensby sa...

Ja, du Patrik...

Jag är förstås unik, men också i min fulla rätt att faktiskt tycka mig höra en svensk, nordisk klangbild i den klassiskt-symfoniska svenska musiken, från nationalromantikerna (Peterson-Berger, Stenhammar, Alfvén)fram till Benny, då.

Jag har inte hört din musik, så den kan jag inte uttala mig om. Däremot brukar jag snabbt stänga av tv och radio om s k modern eller atonal "musik" kvider ur högtalarna... Men folk får hålla på med vad de vill, och många uppskattar det säkert, så länge det finns en avstängningsknapp för mig...

Jag är mycket medveten om att folkmusiken är "lokal", och som någorlunda införstådd kan jag höra skillnad på varifrån i landet låtarna kommer ifrån. Svårt kan det vara med gränsmusiken mellan t ex Sverige och Norge, då den gränsen varit administrativ.

Positivt i denna tråden tycker jag är, att jag inte längre behöver känna mig så ensam. Jag vet att många tycker som jag och, liksom jag, har upptäckt att någongting oönskat håller på att ske med Sverige. Så småningom kanske fler vågar stå för sina åsikter offentligt, också.

Esmeralda sa...

Jag noterar här och i liknande diskussioner på nätet att människor som tycker om gemenskap och samverkan mellan kulturer ofta avkrävs att berätta sin bostadsort under förespegling att de inte är trovärdiga om de inte säger var de bor.
Detta står i bjärt kontrast till att oftast inte en enda av deras kombattanter ens säger sitt förnamn!
Här är Marie Stensby den ENDA kritiska röst som är rakryggad!
Varför är det så?

Anonym säger:
"Sverige är svagt pga dessa bloggar och inlägg för även jag vet att om jag inte är anonym så kommer detta bita mig i häcken i framtiden. Varför tror du en vän av dig inte ville svara över bloggen för att han var rädd över vad folk skulle tro om han så han vill svara via mail. Även du måste inse det sjuka i Sverige där den mest ärliga inte vågar yttra sig om en sakfråga som är åt helvete fel"

Ändå förväntas andra människor som är ärliga med sin övertygelse säga var de bor.
Det är ju inte bara de som inte "håller med mig" som är rädda för följder och hot.
Flera som uppskattar det jag skriver vill inte sätta ut sitt namn eller skriver privata mail till mig med sin uppskattning.

Som ett exempel kan jag säga att efter att jag talat i Ring P1 (ca 23 september 2011) så dröjde det 20 minuter innan en ANONYM man letat upp ett hemligt telefonnummer till mig och talade i hotfulla ordalag.

Nisse i Hökis (och han kanske heter Nisse, men det är också en klassisk seudonym med den ungefärliga innebörden"den enkle rejäle knegaren", men han bor inte kvar i Hökis) skriver efter att han missuppfattat mitt ordval som att jag inte längre bor i Tensta:

"Ja du skrev BOTT... Så du menar att du är skriven på adressen i Tensta, där bor du permanent? Vem försöker du lura? jag är inte lika dum som fåren på Gotland..."

Esmeralda svarar:
Har Nisse hört talas om dubbelt boende på grund av studier eller arbete?
Eller att skriva sig på annan ort på grund av förföljelser och trakasserier?
Jag förutsätter att Nisse tar min personliga säkerhet i beaktande i vidare kommentarer.
Nisse kan säkert oxå hitta min adress i Tensta men jag förutsätter att han är mån om en medmänniskas säkerhet i fortsatta kommentarer!

(Jag är ledsen om mitt ordval var förvirrande men att på en fråga om var man bor svara "Jag har bott i Linköping i tio år" är ett vanligt ordval. )

Det tycks som att Nisse inte heller tar i beaktande att de flesta som flyttar inte heller gör det för att de har råd att unna sig lyxen att som du säger "fly" till en ny bostad på en ny plats som de gillar bättre.
Många flyttar på grund av att de fått arbete någon annanstans, eller för att de bott i andra hand och deras kontrakt går ut.

Nisse (inte längre) i Hökis behöver inse att han och de som kan välja att flytta på det viset är en priviligierad människa.

Jag hade helst velat köpa ett hus på landet, på Ingarö, men jag hamnade slumpmässigt i Tensta. och efter att jag väl kommit hit trivs jag bättre än jag nånsin gjorde i Alvik, Abrahamsberg eller på Ingarö (i det HYRDA huset).

Att människor flyttar är alltså inte ett hållbart underlag för att ingen vill bo på vissa platser. Man måste fråga VARFÖR de flyttar.

Men jag tycker att vi kan sluta diskutera detta ämne nu, vi har så MYCKET INTRESSANTARE ämnen att tala om.
Jag fattar att det inte var kul att ta miste på denna detalj. Jag tycker inte heller att det är kul när jag inte har haft alla fakta på bordet.

Hoppas Nisse som är så härligt intensiv och engagerad (-även det kan jag känna igen mig i!) låter sitt engagemang flöda till saker som är bredare och djupare. Jag ser fram emot hans reflektioner!

Jag vill svara på ALLAS kommentarer men jag får ta det pö om pö, jag har fler svar redan påbörjade men nu måste jag ägna mig åt svensk folkmusik! Gör det ni med!

Vänligast
Esmeralda

Muammar sa...

Anonym sa...

Jimmie Åkesson är en fegis som aldrig skulle våga diskutera detta. Tystnaden talar.

säger mannen som skriver från anonym, abo.

Anonym sa...

Tack Esmeralda!

Det har visat sig vara lätt att ryckas med dessa vindar som blåser från SD. För det kan vara nog svårt att känna hur kalla deras vindar är, speciellt när deras politik inte berättar åt vilket håll vinden blåser.

Jag tycker faktiskt att du lyckats blotta blottarens kuk i din artikel. Och om inte det har du i alla fall upplyst mig om hur impotent den är när man väljer att inte titta bort. Hoppas nu att den krymper av kylan och att alla i tunnelbanevagnen ser den!

Med mycket vänliga hälsningar
Miden

Anders Hall sa...

Hallå gott folk!
Mycket intressant här nu! inläggen har snirklat sig iväg åt olika håll. OCH fortsätt med det!
Jag har dock fortfarande en önskan om och få lite mer konkreta svar på det som i utgångspunkten fånga mitt intresse med den här bloggen, nämligen Esmeraldas öppna brev till Jimmy. Tex dom, som hon utryckte det "basala" frågorna:

Har ni kontaktat Svenskt Visarkiv?
Har ni kontaktat RFoD (riksförbundet för folkmusik och dans)?
Har ni kontaktat Folkmusikens hus i Rättvik?
Har ni kontaktat någon på Institutionen för folkmusik på Kungliga Musikhögskolan? Susanne Rosenberg, prefekt?Sven Ahlbäck? någon annan?
Har ni kontaktat lärarna vid tex Malungs folkhögskola eller Bollnäs folkhögskola?"

Eller:

"Berätta för mig vilka ni tycker ska "levandegöra kulturarvet" för att använda ert eget uttryck."

Och:

"Ni har påstått att utomnordisk folkmusik tränger undan den svenska folkmusiken på våra högre lärosäten. Jag vill väldigt gärna höra er referens till denna uppgift, för om man frågar ovan nämnda Sven Ahlbäck eller Susanne Rosenberg så är det inte alls överensstämmande med fakta."

Även:

"Skulle ni vilja stödja Evert Taube ekonomiskt om han levde idag?"

+

"Exakt vilket främmande kulturarv är det som ni anser gör intrång och riskerar att ta över, och genom vilka kanaler?"

Finns det någon av denna trevliga bloggs läsare/inläggare som kan komma med några mer konkreta svar till dessa frågor?
Tex info sidor om SD s kulturpolitik och där det framgår vilka källor dom baserar den informationen på?
Finns det kanske någon officiell SD representant som läser det här och kan komma med en kommentar på detta?
Är inte intresserad av div. bloggar som innehåller en massa åsikter och påståenden utan källor.
Tack på förhand
/En nyfiken Anders Hall, spelman och musiker från Arbrå i Hälsingland

Esmeralda sa...

Miden! Du är poet! Vackert skrivet!

/E

Esmeralda sa...

Wow! Det här blir bara roligare och roligare! :-)

Ni kommer eventuellt att märka att jag modifierar min kommunikationsstil:
Jag kommer citera de avsnitt jag avser samt återupprepa namnet på de personer vars åsikter jag ger min reflektion på.
Allt för att försöka undvika att vår tid tillsammans ska gå åt till scrollande och att jag ska agera "magister i läsförståelse", vilket jag fick göra ett flertal gånger lördag kväll. Boring!

Jag vill att ni gör detsamma. Vår sköna tråd börjar bli väldigt lång och nytillkomna läsare kan omöjligt hitta alla de passager vi refererar till. Dessutom behöver åsikter som tex Anonyms vid 4/12 03.34 "du gömmer dig bakom falska påtryck" exemplifieras med citat som visar vilka av mina uttalanden man syftar på, annars blir det en gissningslek att bemöta dem och ni får inte respons på det ni vill!

Och jag vill VERKLIGEN bemöta allt som dyker upp här!
Detta är min första offentliga text någonsin och det var baske mig det roligaste jag varit med om på länge! Jippie!

Anonym 4/12 03.34 säger;
"Lycka till med din blogg i fortsättningen, jag kan se att antalet besökare håller sig stadigt genom tiden. Kanske för att du inte tar ut dina svängar och våga tycka något annorlunda" och
"..att bjäbba med tex socialdemokraterna skulle kosta dig minst 70 % av dina bloggläsare vilket inte är av intresse för dig."

Det förefaller som att Anonym 4/12 03.34 inte har noterat att detta är ett gästinlägg i Sveriges Spelmäns Riksförbunds blogg och att det är min allra första text nånsin. så jag passar på att förtydliga det för alla:
LIVSPREMIÄR!

Anonym sa...

Anders S sa...
(1/2)
Esmeralda, som beskriver sig som en förstående och öppen person, är upprörd över att hon såg en person som hon har väldiga förutfattade meningar om. Så upprörd att hon skakar av ilska i en hel timma efter att ha konfronterat personen med 101 frågor och antyder att hon planerar att skrika högt "Hallå allihopa! Här är Jimmie Åkesson!" nästa gång hon ser honom, och då jämföra honom med en blottare som hon råkade ut för på tunnelbanan... Moget.
Pinsamt nog så tar hon inte ens i bejakande att i det där fallet så var det hon själv som gick till debattattack den där kvällen när hon såg Jimmie mfl.

Hon skriver också: "Den andre personen... ...hade en sympatisk och öppen attityd".
Ja, SD och särskilt Jimmie Åkesson HAR en sympatisk och öppen attityd. Men föreställ dig själv hur du kliver ut ur på gatan efter en trevlig middag på en restaurang och helt plötsligt blir påhoppad av en intensiv politisk motståndare. Ganska obehagligt och oförskämt.

Skulle han stå där i regnet och börja diskutera jobb? Skulle du ha gjort det? Och vad ska den diskussionen leda till i slutändan? Stora viktiga beslut? Förstå hur många gånger han blir påhoppad av folk som "bara vill diskutera".

Det hon skriver härnäst verkar också mest vara en massa olika uttryck av hennes personliga känslosvallningar. Man kan bara sucka och ta sig för pannan när hon börjar: "Jag är eran farligaste motståndare..."

Att hon i slutet av sitt öppna brev mer eller mindre hotar med att inte tro på svaret som hon kommer att få från SD känns även det bara som mer förutfattade meningar och känslosvall: "Om ni inte kommer med ett saftigt dokument kan jag inte annat än tro att ni är otydliga med flit."
Jag tänker då inte vara lika barnslig och fråga: "Hur saftigt då? Ska den vara röd inuti?"

Sen att alla andra partier också är luddiga i väldigt många av sina formuleringar är ju en helt annan sak som inte nämns. Något som man, om man har någon skam i kroppen, bör ta hänsyn till.

Fortsättning följer...

Anonym sa...

Anders S fortsätter…
(2/2)
Men innan dess kommer det hon skriver som faktiskt är av intresse.
Hon tar upp många riktigt bra frågor om huruvida SD tar kontakt med olika Folkmusikförbund och andra organisationer, inte bara Svensk Folkmusik, utan alla områden av livet, för att då få mer kött på benen. Här har hon 100% rätt!
Hon talar om en typ av Head-Hunting. Det är så kul att hon säger det här för precis vad SD håller på med!

Att jaga för att anställa kompetenta människor att hjälpa SD i sakfrågor är ju just det som SD jobbar på i detta nu.

Det här är info jag fick på ett möte med SD:
"Privatmänniskor som gratis och frivilligt agerar informatörer till SD -utan att SD bett om det- finns det hur mycket som helst av. Dessa människor är folk inom ALLA olika kretsar. Allt från grovarbetare till direktörer och popstjärnor.

Men problemet för SD är just sortering och behandling av ALL denna info som VÄLLER in. Det finns inte folk nog att sortera allt och det blir bara mer och mer. Situationen är akut.
Det är SDs verkliga svaga sida och något som de faktiskt jobbar för att bli bättre på, genom rekrytering av pålitliga och sakkunniga människor mm. SD vill ju verkligen bli bättre och därför jagar de människor som är bra på att sortera och hitta guldkorn och vet hur man ska behandla dessa guldkorn".

När det kommer till de specifika frågorna så är det som Esmeralda talar om MYCKET viktiga frågor särskilt för SD. Men frågorna är inte på något sätt nya. SD jobbar på det här för fullt. Men politik är tungrott och går långsamt.
Tyvärr, verkligen tyvärr! så går det inte att svara konkret på Emseraldas frågor... ÄNNU. Därför att det inte finns klara specifika direktiv... ÄNNU. Tyvärr.

Eftersom SD är det mest granskade och synade partiet av alla just nu, så piskas de också till att skärpa till sig och vara mer tydligt och klarspråklig än något annat parti. Något som jag tror på sikt kommer att göra SD till ett sånt parti som andra partier tittar på och i smyg försöker efterlikna. Det har faktiskt redan gjorts innan valet 2010 när jag tänker efter.
Bonnierägda Sexpressen skrev om det med sina typiska "SKANDAL CENTERN OCH FOLKPARTIET!" löpsedlar.

Att SD inte svarat på Esmeraldas brev är ju oförskämt pinsamt. Men som jag sagt tidigare; under mötet med SD så fick jag reda på att det blir så här pga att SD helt enkelt inte har tillräckligt med folk. Tyvärr. Där är ju en av anledningarna till att de nyanställer för fullt.

Esmeralda, om du har lite is i magen så ska du se att du, tids nog, kommer att få ett "saftigt" svar från SD ;)

Mvh
/Anders S

Julia sa...

Heja Esmeralda, för att du är modig och talar om och efterfrågar saker som så många kulturarbetare söker svar på! Modigt också att vara öppen med den där första mänskliga ilskan/frustrationen eller vad det nu må vara vi alla drabbas av ibland, som du så klokt omvandlar till något konstruktivt, istället för att dela med dig av otrevligheter. Jag har själv varit med om att någon/några har utsatt mig för obehagligheter såsom hakkors skickade till mig, på grund av att jag velat förespråka att vi ska ta hand om varandra och inte vara rädda, i all enkelhet. Tack Marie Stensby för att du också förespråkar att fler ska våga tala, nu gör jag det! : )

Inte lätt att veta var man ska börja, är ovan bloggare och kommer säkert att skriva ogenomtänkta saker som jag kommer på att jag skulle ha formulerat annorlunda för att vara tydligare....kan börja med att berätta att jag är en lantis som numera bor i en av Sveriges största städer, i en omgivning och stadsdel fylld av människor från olika håll i världen. Och det går alldeles utmärkt, för vi är människor allihopa och så länge man respekterar andra får man detsamma tillbaka, det är min erfarenhet både vad gäller det privata och i mitt arbete som kulturarbetare. Respekt handlar också om att ha viljan att sätta sig in i ett annat lands struktur, kultur och tex utbildningssystem, för vi kan alla lära oss något av varandra och bli starkare genom det. Hade jag inte haft en sådan längtan till landet (där jag vuxit upp men inte bott under hela mitt vuxna liv) hade jag nog stannat kvar i denna mångkulturella stadsdel, för när jag tänker på att jag om några år kanske har flyttat härifrån är det första jag tänker på alla fina MÄNNISKOR från Sverige, Iran, Somalia, Irak mm som jag kommer att sakna! Så din tes, Nisse i Hökarängen, är inte så vattentät, skulle jag säga. Och Nisse, angående detta:

"Jag vill inte ha ett mångkulturellt samhälle, jag har ALDRIG blivit tillfrågad vilket samhälle jag vill ha." Citat Nisse i Hökarängen

....så vet jag inte om någon någonsin har frågat mig heller, om jag vill ha ett samhälle som strävar efter att INTE ha ett mångkulturellt samhälle...så jag vet inte om ditt konstaterande ger något egentligen...

Erik, Sthlm sade:
SD skulle säkert gärna ställa upp på en kulturdebatt så länge den når ett rimligt antal väljare. De har mycket att göra och man får förstå att toppolitiker (från vilket parti som helst) som regel inte har tid att debattera med väljare en och en.

På det svarar jag att eftersom detta med fördelningen inom kulturen trots allt är en av frågorna som är så pass stor att den tas upp på SD:s agenda, är det väl rimligt att anta att det är mer än någon enstaka väljare som blir berörd, (och Esmeralda efterfrågar vad jag kan se inte att de ska debattera med ngn enstaka person, utan samla och delge sig av fakta som vi alla kan ta del av). Man skulle alltså helt klart kunna säga att eftersom omfördelning av pengar inom kulturen finns med på SD:s agenda är det rimligtvis en tillräckligt stor fråga för att den ska kunna få plats i diskussionerna. Därför är Esmeraldas frågor högst relevanta. Annars skulle man ju kunna säga detsamma om vilken politisk fråga som helst, och det vore ju att inte ta sakerna på allvar, eller hur? ; )

Kanske är det så att SD har tagit sig vatten över huvudet, eftersom de har saker på sin agenda som de enligt Anders S egentligen inte hunnit sätta sig in i?

Citat, Anders S: "Det finns inte folk nog att sortera allt och det blir bara mer och mer. Situationen är akut."

Mig och många andra veterligen har inte någon av de mest kunniga inom folkmusiken i Sverige ännu blivit kontaktade av SD för att få mer kunskap. Men det kan ju ha hänt nu, utan att jag vet.

Julia sa...

Det är inte heller konstigt att Esmeralda försöker hålla sig till ämnet. Det är ju trots allt i Folkbloggen hon har valt att publicera detta öppna brev, en blogg kopplad till Sveriges Spelmäns Riksförbund. Och ämnet hör även hemma inom andra områden, så att människor som råkar hitta till andra ställen också ska kunna ta del och uttrycka sig, naturligtvis. Även jag ska försöka att lyssna på hennes uppmaningar att prata om ämnet, man är inte mer än människa och jag märker själv att man lätt halkar hit och dit! Och babblar på som jag gör nu, så inlägget blir onödigt långt. : )

Jag håller med om att det behövs mer samtal kring dessa frågor, och jag skulle tycka att det vore så intressant att få höra ett samtal mellan SD och till exempel några av dem Esmeralda nämner. Även om även jag har rätt stor kunskap inom det vi kan kalla folkmusik, så finns det så många områden att ha koll på, så om inte JAG hänger med på SD:s definitioner och vad de har för tankar om gränser för vad som ska få extra stöd och vad som inte ska få det, hur ska man kunna förvänta sig att någon som inte arbetar med kulturfrågor ska ha en chans att förstå vad det är de väljer när det väl är val?

Och "heja Patrik!" vill jag också säga! Och Marie skulle jag vilja fråga, angående att "folk får hålla på med vad de vill" så länge du har din avstängningsknapp: En musiker som Patrik...det låter lite onödigt nedvärderande att säga så bara för att just den genren kanske inte faller dig i smaken, och kanske övertolkar jag dig...men saken är ju just den att för att ge människor/yrken lika värde så måste man sluta att tänka så, och ge alla en likvärdig chans. Till syvende och sist är det bara människor med olika smak som sitter och tar politiska beslut, och därmed kan vi aldrig veta var den där gränsen går. För vi har ju inte fått veta var den där gränsen går på allvar, jag tror det krävs mer forskningsarbete för SD innan de bör uttala sig politiskt eller agera politiskt inom dessa frågor.

Angående detta med att vara så kallat politiskt korrekt...är inte även det en del av tiden, hur man förväntas vara då man är politiskt korrekt? Är det inte också så att detta uttryck används för att skapa makt på olika sätt? Både att vara politiskt korrekt och att inte vara politiskt korrekt kan vändas mot en människa/grupp, och ofta har jag läst att SD skulle vara så bra och nytänkande för att de inte är så politiskt korrekta. Kanske är det idag en trend, att inte vara politiskt korrekt, så till den grad att det har blivit politiskt korrekt att inte vara det! Och därmed hakar människor på, vågar vara burdusa och peka ut syndabockar för att man tror att livet då ska bli lättare, "nu är vi alla äntligen ärliga", när vi i själva verket tappar greppet och slutar att tänka på de grundläggande saker som allt handlar om, i våra försök att vara "i tiden" och i våra försök att vara politiskt korrekta, dvs att INTE vara politiskt korrekta!

Hur kommer det sig att tex barnkonventionen plötsligt ska sluta vara viktig när vi blir vuxna? Läs den, och byt ut alla "barn" till "människor".
http://unicef.se/barnkonventionen

Nu kanske jag gick ifrån ämnet? Eller?

Det får hur som helst bli mitt slutord. Nu ska jag öva inför morgondagens folkmusikaliska framträdande på Finlands självständighetsdag! Heja Finland! : )

/Julia

Erik sa...

Anders S:

"Att jaga för att anställa kompetenta människor att hjälpa SD i sakfrågor är ju just det som SD jobbar på i detta nu"

Om SD vill sätta sig in i hur beslutsfattare inom genren Svensk Folkmusik ser på frågan om mångkultur och utomnordisk musik kan man väl bara helt enkelt bara fråga dem som sitter i beslutande postition. RFoD, Svenskt Visarkiv, ... osv. .Lyssna intressant och lära sig en hel del tror jag. Frågan är om man är beredd att ta emot hela bilden? Om man letar upp SD-trogna spelmän kan väl inte tro att man skaffar sig en bred bild över hur genren Svensk Folkmusik ser på hotet från utomnordisk musik.

Det är ju inte seriöst.

Om vi snackar i fotbollstermer:
Det är som att påstå att det är en sanning att fotbollsspelaren Messi är en jävla skit och filmare baserat på intervjuer med hysteriska Real Madrid-fan.

Så åter till frågan om hur invandrad musik tränger undan Svensk folkmusik på lärosäterna i Sverige.

Om ni ska kunna använda detta som fakta måste det ju stödjas av de som undervisar på t.ex. KMH, eller Ingesund.. osv osv. Eller hur?????? Det gör det inte vad jag vet! Därför ett detta bara ett löst påstående utan substans. En fabulering om man nu kan uttrycka sig så.

Eller har jag missat något?

Vad säger du om detta Marie?
Eller tycker du att du även kan svara på vad man tycker på KMH och Ingesund, Bollnäs osv. osv. ?

Anders Hall sa...

Till Anders S från Anders H

Okej, har jag förstått dig rätt nu Anders S?
P g a Personal brist inom partiet, så finns det inte, per idag, kapacitet att gå igenom den mängden information som finns och som inkommer. Så Sverige demokraterna, per idag, saknar konkret kunskap och direktiv om den svenska traditionsmusiken, Sveriges kulturhistoria och kulturella arv?
Det finns inga klara direktiv på dessa områden men dom behöver och söker assistas till detta?
För övrigt, vad är din relation till partiet?

Esmeralda sa...

Här händer det grejer!
Själv har jag sjungit Tranströmerpoesi i modal tonsättning som jag skrivit för en konsert på Västerås konserthus på torsdag. Det blir också en låt gjord på en de dikter som lyssnare har skickat in till radio Västmanland under hösten. -äkta svensk folklig gräsrotsdiktning! Jag har givit den en inramning av folklig koral/äldre folklig andlig visa.

Marie Stenby skriver;
"Flera inlägg här tar upp invandringen, asylindustrin, och du ställer dig naturligtvis frågande till det, då du bara skriver om kulturpolitik. Tyvärr hänger allt ihop. Det finns en pengasäck med skattemedel, och innehållet i säcken är i högsta grad beroende på asyl- och invandringspolitiken... Detta är kommentatorerna väl medvetna om, därav svaren."

Esmeralda svarar;

Kulturpolitik är INGENTING annat än pengar och fördelning!
Det är det jag äntligen skulle vilja komma fram till att diskutera om Sd kunde prestera sin idé om
VEM som skulle avgöra vad som är svenskt och ska få bidrag och vad som inte är svenskt och därmed inte ska få bidrag. HUR ska man avgöra var gränsen går och VAD i form av FORSKNING FAKTA SAKKUNNIGHET ska man basera denna gränsdragning på? Det räcker ju inte enbart med Maries eller någon handfull andras känsla för vad som är svenskt.
Ska tex salsa- och tangodans få bidrag eller ska dessa brett folkligt förankrade danskurser försvinna från studieförbunden?

Så länge SD inte presenterar hur denna beslutsprocess ska se ut så kan jag ju inte ge någon respons på det eller angripa det. Jag kan ju enbart ställa frågor. Vissa förstår inte poängen med det, men jag finner det löjligare att gå till strids mot väderkvarnar -det vill säga något som inte finns definierat och konkretiserat i verkligheten.


Marie säger vidare;
"Med en sverigedemokratisk asyl- och invandringspolitik finns väldigt mycket mer pengar att fördela, på 4 år minst 100 miljarder, så det skulle göra stor skillnad inom många samhällssektorer."

Om man vill ha mer pengar till kultur,
varför ska man ställa just precis ASYL mot SVENSK KULTUR?
Varför ska de ökade anslagen till kultur komma just därifrån?
Är det SDs mening eller Maries?
Jag kan inte se att det är det enda alternativet.
En statsbudget har så oerhört många poster.

Marie säger;
"Detsamma gäller pengar till kulturpolitiken. Allt oftare villkoras dessa pengar med att det även skall innefatta satsningar på mångkultur, vilket möjligen innebär att summan inte minskar, men den del som går till vår svenska kultur minskar. Har sett exempel på detta när det gäller folkmusik, bl a i västragötalandsregionen, där det skrevs in att spelmansförbunden även skulle jobba mot den invandrade kulturen för att pengar skulle utgå. "

Den typen av tvångsreglering Marie beskriver är problematisk och leder till många negativa motreaktioner så klart. Tex kan det ge en mer negativ attityd till andra kulturers folkmusik.
Precis på samma sätt blir det om pengarna ska delas ut på villkor att det INTE förekommer något arbete med andra kulturer. Det kommer att ge negativa reaktioner mot den svenska traditionskulturen. Studieförbunden som inte skulle få några pengar till sina salsa och tangokurser som de har drivit i kanske tjugo år och som har skapat mänskliga sammanhang och sociala mötesplatser kommer INTE tycka att det ä roligt att TVINGAS byta ut detta mot svensk folkdans (även om just jag och kanske Marie tycker att polska är den sexigaste och vackraste dansformen).

Jag har ibland hört åsikter i stil med att "det inte kommer vara så populärt i början, men det är en övergångsfas för att kunna förändra något men efter ett tag kommer förändringen att landa"

-samma skulle man i så fall kunna säga om att ekonom iskt styra verksamheter att ta in andra kulturutryck än de svenska -det svider i början och det knorras men sedan kommer förändringen att landa"

Det betyder inte att jag förespråkar vare sig det ena eller andra. Jag tror inte någotdera skapar glädje lust kreativitet eller nyskapande.

/E

Rydis sa...

En parantes men ändå! Man kan aldrig räkna med att få riktiga svar.

Marie:
Om du känner att svarade på min fråga så känner jag att du är i stort behov av en sån där stämpel som du pratar om. Man kan inte nöja sig med att nästan svara på frågan. Det är inte samma sak som att svara på den. Man kan inte heller hitta på en egen fråga att svara på. Det är inte heller samma sak. Nog tusan kan du svara på hela frågan.

Så här löd f-r-å-g-a-n:
"Skulle du tycka det var bra om man BARA genomförde det förslag som jag skrev om tidigare. Dvs. överförde resurser i Bohusläns län från Vivaldi till Arthur Lundberg. Du kanske tycker frågan är löjlig och därför väljer att inte svara men du fattar väl iaf poängen? Skulle du vara nöjd om man stannade där? I sådana fall tror jag du har många vänner här."

På denna fråga kan du även välja att svara nej. Det räcker inte med mer pengar till Arthur Lundbergforskning. Dessa pengar måste framförallt tas från MÅNGKULTURSATSNINGAR!!!!! Är det det du menar att jag ska läsa in..

Förlåt att jag är puckad. Vill bara att du göra detta väldigt klart så att vi vet var vi har varandra.

/ Ethno-nyckelharps-Erik

Nisse i Hökarängen sa...

>Julia

"så vet jag inte om någon någonsin har frågat mig heller, om jag vill ha ett samhälle som strävar efter att INTE ha ett mångkulturellt samhälle...så jag vet inte om ditt konstaterande ger något egentligen"

Men snälla nån, om man ska göra stora förändringar så tycker i alla fall jag att det är på sin plats att svenska folket får säga sitt. Vi har ju ändå demkorati (folkstyre) än så länge i detta land, fast det i mina ögon mer liknar en demokratur. Hade man haft en omröstning så hade både du och jag fått rösta om vad för samhälle vi vill ha, det kan väl knappast vara fel?

Invandringspolitiken och det mångkulturella samhället är den faktor som har förändrat Sverige mest sedan andra världskrigets slut. På bara några årtionden har mer än en femtedel av den svenska befolkningen bytts ut. Nu lever vi med resultaten: en snabbt ökande och alltmer brutal våldsbrottslighet, Europarekord i anmälda våldtäkter, importerad hederskultur, tvångs- och barnäktenskap, en havererad integration, nedbrända skolor och bilar, stenkastning mot polis och räddningspersonal och allt fler bidragsförsörjda etniska enklaver som lever isolerade från det svenska samhället.

Nisse i Hökarängen sa...

Ska jag vara ärlig Esmeralda så tror jag inte du har så stora chanser att få svar på dina frågor.

Det är knappast en bra start att hoppa på någon på stan och gapa och gasta och sen tro att man ska kunna "kräva" ett svar från samma person genom att skicka ett mail som förmodligen kommer vara ett mail av tusen andra som strömmar in till SD. Ett parti som lider av växtvärk för att partiet växer så det knakar och fått en mycket stor kostym till sin lilla organisation.

Om du hade haft lite bättre koll så hade du försökt kontakta Mattias Karlsson istället för Jimmie. Om du vill så kan du försöka skriva ett mail till Reinfeldt och se om han har mer tid att svara... skulle inte tro det.

Det är väldigt naivt att tro att du ska få ett personligt svar från Jimmie, jag tror och hoppas ärligt talat att han lägger sin tid på att uträtta vettigare saker...

Julia sa...

Nisse i Hökarängen, ber om ursäkt för ordvalet som gjorde mig lite otydlig. Ingen har frågat mig om saken mer än dig, var nog det jag ville säga. Jag är naturligtvis för demokrati. Men vi kan ju för sjutton inte rösta i en fråga som drar med sig en massa andra saker som man bara får ta på köpet? Det kan väl knappast kallas demokrati. Att kalla kulturfrågan för mindre vettig går inte heller under begreppet demokrati.

Esmeralda sa...

########################################################
Nisse i Hökarängen skriver;
"Det är väldigt naivt att tro att du ska få ett personligt svar från Jimmie, jag tror och hoppas ärligt talat att han lägger sin tid på att uträtta vettigare saker..."

Ett persoligt svar i dessa sammanhang betyder ett svar som inte är ett datorgenererat autosvar utan ett brev skrivet av en levande person riktat till en annan person, vilket väl de flesta känner till.

Jag har svårt att se att SD har något bättre att göra än att definiera den politik de gått ut så hårt för att profilera sig med. Detta håller även egna anhängare, som Anders S (5/12 22.38) med om.

Anders S säger :
"När det kommer till de specifika frågorna så är det som Esmeralda talar om MYCKET viktiga frågor särskilt för SD. Men frågorna är inte på något sätt nya. SD jobbar på det här för fullt. Men politik är tungrott och går långsamt.
Tyvärr, verkligen tyvärr! så går det inte att svara konkret på Emseraldas frågor... ÄNNU. Därför att det inte finns klara specifika direktiv... ÄNNU. Tyvärr."

Uttrycket "Politik är tungrott och går långsamt." som Anders S använder, är en allmängiltig sanning vi alla kan förstå, men som vanligen betecknar politisk implementering (genomförandet och förverkligandet av fattade politiska eller administrativa beslut.)
Att använda uttrycket som ursäkt för att ett parti som -har funnits hur många år?? särskilt har profilerat sig med sin kulturpolitik, gått till val med detta som ett av det flitigast återkommande temana och uttalat sig återkommande i media, inte ÄNNU har svar på konkreta frågor om vad de vill med sin kulturpolitik känns inte förtroendeingivande.

/E
########################################################

Esmeralda sa...

########################################################

Och än mer FANTASTISKT!

När Nisse i Hökarängen skriver
"Det är knappast en bra start att hoppa på någon på stan och gapa och gasta och sen tro att man ska kunna "kräva" ett svar från samma person genom att skicka ett mail som förmodligen kommer vara ett mail av tusen andra som strömmar in till SD. Ett parti som lider av växtvärk för att partiet växer så det knakar och fått en mycket stor kostym till sin lilla organisation. "

så ger han uttryck för någonting som väldigt väldigt många känner, nämligen att det är så långt till maktens korridorer, pyramidens topp eller ens till de som är professionella från oss som bara är en liten anonym (ha ha) person.

Det FANTASTISKA är att bara en vecka efter att jag skrivit mitt brev så TILLKOM EN NY RUBRIK på Sds hemsida!! :
"Vad är svensk kultur"

och trots att deras egen talesperson för traditionskultur Marie Stensby (numer ej i den befattningen) UPPREPADE gånger nämnt Taube i intervjuer om vad det svenska man vill bevara är så STÅR TAUBE INTE MED i texten!

Det går inte att utesluta att det finns ett samband:
ETT mail från EN person utan högskoleutbildning och det händer grejer på deras hemsida.
EN fråga från EN person gällande Taube och den tidigare omhuldade ikonen smusslas undan och får inte stå med i den nya texten.
FATTA vad vi alla kan göra om detta har minsta samband!!

SDs text som för övrigt skulle platsa i nästan vilken veckotidning som helst med sitt vaga schablonmässiga innehåll om hur svensken är och vad svensken tycker om, beskriver ju mig på pricken!
Det är ju JAG! ; Jag tycker om kräftor och Astrid Lindgren och tutar inte i trafiken!
Och allt som står där stämmer ju in på min kompis Sabahat som är turkisk folkmusiker i Sverige oxå!
Ändå har partiet inte hittills yttrat ett ord som gör att jag eller Sabahat känner att partiet tilltalar oss eller tillvaratar våra liv och intressen.

Inte direkt det sakkunnigt underbyggda politiska styrdokument jag behöver, men om Hemmets Journal gör ett Sverigespecial-nummer så kan de kanske få några kronor för texten.

/E
########################################################

Esmeralda sa...

Rättelse ; "vad gäller Taube -den tidigare omhuldade ikonen" -inget OCH där. Det är Taube som åsyftas!

/E

Anonym sa...

Anders S svarar:

Anders H Frågar: "Så Sverige demokraterna, per idag, saknar konkret kunskap och direktiv om den svenska traditionsmusiken?"

S: Enligt Esmeralda själv så har SD stöd av Marie Stensby som är en "tung" karaktär inom Folkmusiken. Jag är övertygad om att det finns fler tunga personer som hjälper SD, men jag själv vet inte mer eftersom jag inte har full inblick. Det jag VET däremot är att SD iaf jobbar på det här för fullt ;)

F: För övrigt, vad är din relation till partiet?

S: Jag är en av alla de där människorna som de sökt upp för att anställa. Det var på mötet med SD som jag fick inblick i hur otroligt ont om personal de har.
En del tycker att SD tar sig "vatten över huvudet". Men för tusan! Vi skulle bara ha en enda biltillverkare i världen om ingen annan också provade att starta upp en bilfabrik.
DET TAR TID att bygga en så stor organisation som ett politiskt parti. "Jamen SD har ju funnits så länge" gnäller en del då. Svaret på det är: Nej, SD som det är idag "föddes/bildades/skapades" 2006 när Jimmie Åkesson kom till makten och började kicka ut alla smygnazister och andra kufar och idioter. Det här ledde till massa hålrum i Partiet. Hålrum som de desperat nu försöker fylla med vettiga människor. I flera kommuner har SD stolar som de inte har folk att fylla upp med och det är svårt att hitta folk som VÅGAR börja jobba för dem, eftersom det är så tacksamt att i nästan alla former attackera SD och dess anhängare.
Vill du ha lite Publicitet?
Vill du göra något Galet?
Vill du ha folks stöd?
--> Attackera SD.
Det fungerar alltid!

Att vara Sverigedemokrat idag är som att vara Kristen under Romartiden. De kristna var tvungna att leva med sin tro i hemlighet, annars förföljdes de, häcklades, misshandlades och till och med mördades. Ofta kastade man in de Kristna i Colluseum att förtäras av Lejon och andra importerade vilddjur.

Att vara Sverigedemokrat idag är som att vara Jude strax innan Nazi-Tyskland. Förföljda, häcklade, misshandlade...

Folk inser inte vad fan de håller på med.
Media är Åklagarna och den stora Pöbeln är Domare och Bödel. Det är inte tacksamt att vara SD supporter idag.
Jobberbjudandet jag fått från SD är mycket lockande. Men jag tvivlar på att jag kommer att ta jobbet, trots riktigt bra lön. För jag skulle inte palla med att dagligen bli oförskämt påhoppad av massa människor som vill ställa mig mot väggen.

Mvh
/Anders S

Esmeralda sa...

En reflektion kring öppenhet och debattkultur:

Det Anders S säger 5/12 22.30 är riktigt intressant;

"Esmeralda, som beskriver sig som en förstående och öppen person, är upprörd över att hon såg en person som hon har väldiga förutfattade meningar om.
Pinsamt nog så tar hon inte ens i bejakande att i det där fallet så var det hon själv som gick till debattattack den där kvällen när hon såg Jimmie mfl."

Om man tycker att det är dålig stil att gå fram till någon på gatan och ta upp en debatt i sakfrågor och att detta på något sätt visar bristande öppenhet undrar jag vad Anders och de Anonyma tycker om att skriva kränkande omdömen om personers utseende och fantisera om att utöva våld mot personer, anonymt på tex avpixlat.
Är det bättre att närma sig människor anonymt och UTAN sakfrågor?

Anders S antagande att " /Esmeralda/ antyder att hon planerar att skrika högt "Hallå allihopa! Här är Jimmie Åkesson!" nästa gång hon ser honom, och då jämföra honom med en blottare som hon råkade ut för på tunnelbanan"
skulle om det hade varit en riktig tolkning av min text ha varit oerhört milt i jämförelse och inte alls anonymt.

En artikel som nämner "debatt"kulturen på avpixlat.
http://www.dn.se/kultur-noje/man-kan-inte-ha-respekt-for-en-lag-dar-det-ar-okej-att-kalla-svenskar-idioterJag är trött på att bemöta bristande läsförståelse. Jag ångrar att jag skrev en text med vissa tydligtvis alldeles för komplicerad eller litterära resonemang.

Det känns futtigt att behöva förtydliga innebörden av sina ord, men men:
Avsnittet med blottaren och löftet till mig själv handlar om att inte låta något som upprör mig passera genom att vara så feg att jag väljer förakt istället för konfrontation!
Det är ingen framtidsplan utan det visar att löftet som gällde en upprörande sak (en blottare) hjälpte mig att övervinna min feghet inför en annan upprörande sak.

Har jag av misstag beskrivit mig själv som öppen och förstående för övrigt?? Kan inte se det någonstans (help me out Anders S!).
Jag skulle snarare säga charmerande om än intensiv och därtill jävligt bestämd.

####################################################

Esmeralda sa...

Esmeralda vidare om öppenhet och debattkultur:

Anders S säger också;

"Skulle han stå där i regnet och börja diskutera jobb? Skulle du ha gjort det? Och vad ska den diskussionen leda till i slutändan? Stora viktiga beslut? Förstå hur många gånger han blir påhoppad av folk som "bara vill diskutera".

Återigen -det är kanske inte ett perfekt artigt beteende, men är det fulare att i egen hög person prata med någon på gatan än att hota med våld mot en person och deras familj anonymt på nätet?
Det är närmast en retorisk fråga väl? Eller kan Anders S eller någon annan motivera varför det senare är mindre klandervärt?

Sedan alla dessa referenser till att jag skakade av vrede eller att jag -som de själva föreslår ska ha "gapat och gastat".
Tror inte ni att de hade kunnat låta säkerhetskillen gå emellan och bara kliva in i bilen med en gång utan att jag fick chans att säga någonting? Så klart de kunde.
Om ni behöver veta, för att kunna släppa detta så utväxlades självklart blickar mellan "den skallige i rock" och vakten, vakten stod beredd, men den skallige gjorde en avvärjande gest mot säkerhetskillen som stod tillbaka tills killarna satt sig i bilen och den skallige sagt "skriv till sverigedemokraterna.se så tar vi debatten där!" med ett leende.
Ingenting var otrevligt i konversationen.
Jag kontrollerade mig ju så till den grad att jag skakade efteråt ;-)
Jag höll en som jag sagt från början "charmerande om än intensiv ton" och jag tror inte den skallige i rock hade varit intresserad av att lyssna ens en liten stund om jag gapat och skrikit.

Jag tror att Nisse kan finna bemötande på det han säger ovan. Nisse 6/12 11.03:
"Det är knappast en bra start att hoppa på någon på stan och gapa och gasta och sen tro att man ska kunna "kräva" ett svar från samma person genom att skicka ett mail"

Esmeralda:
Det jag kan säga i övrigt om denna kommentar är:

Är det en bra start av tex Nisse att börja med uttalanden som:

"Att fråga vad som är svensk kultur är egentligen är skändning utav Sverige som land, att ifrågasätta att vi har någonting gemensamt som folk är den ultimata formen utav landsförrädarens influens att splittra oss som folk."
(vilket inte ens överensstämmer med vad jag skrivit)
och:
"Du borde verkligen gå och kolla upp vad den där vreden egentligen bottnar sig i, nåt från barndomen kanske !?"

och sedan förvänta sig att jag ska svara på tex var jag bor.
Faller inte Nisse på eget grepp här?

/E

########################################################

esmeralda sa...

Återigen, Anders S 6/12 17.56;

Jobberbjudandet jag fått från SD är mycket lockande. Men jag tvivlar på att jag kommer att ta jobbet, trots riktigt bra lön. För jag skulle inte palla med att dagligen bli oförskämt påhoppad av massa människor som vill ställa mig mot väggen.

Jag önskar att någon kunde komma med en enda länk som innehåller så mycket hat, helt renons på sakfrågor som man finner på avpixlat.

Bring it on! (som man traditionsenligt kan säga i Sverige där den amerikanska kultueren flödar in på gott och ont)Nej, SD som det är idag "föddes/bildades/skapades" 2006 när Jimmie Åkesson kom till makten

esmeralda sa...

Nej, SD som det är idag "föddes/bildades/skapades" 2006 när Jimmie Åkesson kom till makten

-2006 till 2011 är en rimligt lång tid att ta kontakt med kunniga människor om man vill göra ett stort nummer av folkkultur eller åtminstone lära sig vilket håll folkdräktsbyxan ska sitta! (syftar på killen på ett torg i värmland i en traditionskulturmanifestation av SD)

esmeralda sa...

En Anonym som jag har glömt vem han är i tråden sa;

"En enda sakfråga är du intresserad av och för det dömer du ut ett helt parti, partiledare och deras hela partiprogram i skakande vrede. /.../
Så plocka inte bara russinen ur kakan och kommentera det som faller dig i smaken utan allt i deras politik, gör du inte det utan bara gör ett statement över det som omedelbart berör dig så blir du inte trovärdig utan en smula förlöjligad över av själv"

Sedan när blev det oseriöst och löjligt att bara tala om det man har kunskap om och brinner för?

Jag skulle bli måttligt imponerad om man i tex en intervju med någon i egenskap av läkare eller lokförare och krävde att den skulle uttala sig om fördelningspolitiken för svensk traditionskultur för att hon eller han skulle kunna tas på allvar.

Esmeralda sa...

#############################################

Marie har sagt;
"Med en sverigedemokratisk asyl- och invandringspolitik finns väldigt mycket mer pengar att fördela, på 4 år minst 100 miljarder, så det skulle göra stor skillnad inom många samhällssektorer."

Esmeralda sa:
Om man vill ha mer pengar till kultur,
varför ska man ställa just precis ASYL mot SVENSK KULTUR?
Varför ska de ökade anslagen till kultur komma just därifrån?
Är det SDs mening eller Maries?
Jag kan inte se att det är det enda alternativet.
En statsbudget har så oerhört många poster.

Andreas sa:
Se bara på hur mycket pengar ungdomslag i fotboll och hockey får av staten medan motsvarande fritidsaktiviteter som scouting, musikskolor och andra ungdoms aktiviteter har svårt att överleva får att staten inte prioriterar dessa när de ger ut pengar.

Esmeralda säger;
Se där en högst aktuell fördelningsfråga. Kultur och fritids pengapåsar har slagits ihop. Det är något som är rimligare att börja förändra innan man börjar diskutera asylkriterier för att få mer pengar till schottis!

/E
################################################

Jimpa Å sa...

"Kommer du ihåg?"

Ja jag tror det.

"KULAT efter kossorna som vi säger. Känner ni till att det kallas så?"

Nej det visste jag faktiskt inte, men nu fick jag lära mig något nytt =) För övrigt så uppfattar jag niandet som tråkigt och ohövligt.

"Har ni kontaktat Svenskt Visarkiv?
Har ni kontaktat RFoD (riksförbundet för folkmusik och dans)?
Har ni kontaktat Folkmusikens hus i Rättvik?
Har ni kontaktat någon på Institutionen för folkmusik på Kungliga Musikhögskolan? Susanne Rosenberg, prefekt?Sven Ahlbäck? någon annan?
Har ni kontaktat lärarna vid tex Malungs folkhögskola eller Bollnäs folkhögskola?"

Det är inte så lätt som du tror att ta kontakt med folk hur som helst. Pga den hetsjakt som utförs av massmedia och den felaktiga bild många fått av oss genom medias hets- och smutskastningskampanjer så vill många inte ens prata med oss när vi talar om vilka vi är.

"Eller hur tänker ni?"

Ja sa åt dig att lägga av med niandet, skärp dig nu!

"HUR TROR NI ATT NI SKA KUNNA VINNA VÅRA SVENSKA HJÄRTAN?"

Genom att bredda vår politik dag för dag och fortsätta att vara den enda oppositionen mot sjuklöverns destruktiva svenskfientliga politik.
Vi är ett sverigevänligt parti som eftersträvar en hög grad av trygghet och samhörighet i det svenska samhället. Vi önskar oss ett varmare samhälle där människor känner trygghet och visar omtanke genom att ta ansvar för varandra. Ett sådant samhälle byggt på samhörighet är en förutsättning för en gemensamt finansierad välfärdspolitik, låg brottslighet och en fungerande arbetsmarknad. Partiet ser därför med stor oro på den splittringspolitik som de andra partierna bedrivit de senaste decennierna. Det är en politik som segregerar allt mer och har gjort att det växt fram stadsdelar avskärmade från övriga samhället. Vår politik syftar istället till att ena och sammanföra människor kring gemensamma grundläggande värderingar med en gemensam syn på jämställdhet, yttrandefrihet, demokrati och på vad som är rätt och fel.

Jimpa Å sa...

forts. på tidigare inlägg

"Ge mig en programförklaring där ni tydligt beskriver vad ni menar med svensk kultur, svensk tradition och svensk musik i mer specifika ordalag än "jul" eller "midsommar"."

Använd google människa!
Men okej här ska du få några exempel:

Musik: Johan Helmich Roman, Björn Skifs, ABBA, Roxette, Ace of Base, Jill Johnson, Matz Bladhs, Sven-Ingvars, Thorleifs, Vikingarna, Europe, Hammerfall, Siw Malmkvist och självklart Ultima Thule!

Ett viktigt och påtagligt moment för svensk tradition/kultur är naturligtvis det svenska språket.

Andra moment är känslor, värderingar och beteenden. Självbilder och förväntningar på - liksom förståelse av - varandra. Konkreta exempel (utan rangordning eller anspråk på att vara uttömmande):
- vi är ofta tystlåtna
- vi är ganska laglydiga
- vi väntar på vår tur i kön
- vi kommer i tid och håller ord
- vi har en känsla för demokrati
- vi kommer inte oanmälda på besök
- vi undviker offentliga känsloutbrott
- vi ogillar konflikter, söker gärna kompromisser
- vi tror helst andra om gott, kan vara naiva intill dumhet

VARNING:
a) de gäller inte alla svenskar.
b) de behöver inte vara exklusivt svenska.
c) de finns inte garanterat oföränderliga hos oss.

Svensk kultur är det svenska folkets gemensamma skapelse. Det är den identitet och de traditioner vi skapat, utvecklat och pusslat ihop. Det är vad som binder ihop oss som ett folk.

"Detta är en viktig fråga som jag kräver svar på -Skulle ni vilja stödja Evert Taube ekonomiskt om han levde idag?"

Politik handlar om prioriteringar och om övergripande beslut. Politik handlar inte om enskilda fall eller människor, även om de kan användas som exempel i en politikdiskussion. Enligt oss ska dubbla medborgarskap ska vara omöjligt, så i det fallet skulle Herr Taube tvingas välja. Man kan inte båda ha kakan och äta den...

"Exakt vilket främmande kulturarv är det som ni anser gör intrång och riskerar att ta över, och genom vilka kanaler?"

Du kan få exempel på den pågående islamiseringen:
-Muslimer i Sverige slipper att skaka hand med personer av det motsatta könet.
-På vissa bad i Sverige, bland annat Alnöbadet har muslimska kvinnor en egen badtid, där de slipper beblanda sig med män.
-Vissa skolor inför lovdagar för Ramadan
-Moskéer ansöker om tillstånd för bönutrop.
-Skolor slutar servera fläskkött
-Den blomstertid nu kommer tillåts inte på alla skolor
-Nationalsången tillåts inte på alla skolor

Kärleksfulla nationalistiska socialkonservativa hälsningar

Jimpa Å

Bengt Backlund sa...

Hej alla! Har nu läst igenom alla kommentarer från början. Har tidigare bemött otaliga SD-anhängare på nätet, men efter en lång paus känns det dags igen att bemöta SD:s kultursyn. Är själv inte folkmusiker, men håller på en del med konstnärlig kultur. Ska försöka hålla mig kort, men texten kan bli lite för långt ändå.

Det här jag skriver nu har inget med bloggens ursprungsfråga att göra, men jag vill poängtera att det ofta krävs en speciell mentalitet för att rättfärdiga SD:s politk som en förnuftig reaktion på dålig integrationspolitik, och den mentaliteten inom SD styr också den kulturform som ska ersätta "mångkulturen" eller multikulturalismen.

När det gäller kulturkonservatism, så ligger det i inställningens natur att vilja skapa folklig enhet genom att mer eller mindre, eller helt, låsa fast kulturen i en viss form. Den inställningen kan formas av provokation utifrån, eller av inlärning, av behovet av igenkänning, av individens inre känslomässiga och mentala verklighet. Dock, vi funkar väldigt olika.

Men när det gäller SD, så är detta ett parti som sitter fast i BOKSTAVSAVLÄSANDETS princip, och därmed också FASTLÅSANDETS princip. Det gäller inte bara i hur man läser av texter, men även hur man läser av samhället man ser framför sig, när man trycker upp det uppenbara på näsan.

BOKSTAVSAVLÄSANDET avspeglar sig bl.a i SD:s principprogram och definitionen av svenskhet, men också i hur man vill forma folkmusiken och den konstnärliga kulturen. Även konsten ska vara övertydlig, gärna med en romantiserad yta som ska anpassas till de BOKSTAVSAVLÄSANDE, de som inte alls vill, eller ens förstår fria tolkningsformer av konst, musik eller svensk kultur, samtidigt som man normaliserar behovet som folkligt - som om vi alla, det svenska folket, har samma behov av övertydlighet.

Och beträffar SD:s BOKSTAVSLÄSNING och FASTLÅSNING avspeglas det även i hur man låser fast andra kulturer, och även religiös tro. Ta Islam t.ex. Liksom bland ultrakonservativa islamister accepteras inom SD ingen tolkningsfrihet av Islam. "SANNINGEN" skall utgå från BOKSTAVSAVLÄSANDET och inget annat. Det innebär att INGEN muslim kan vara en moderat muslim, och därför kan ALLA muslimer jämföras med nazister!!! Det är bl.a Kent Ekeroths åsikt, som applåderas och sprids inom SD, och inom ND, Sp och samtliga nazistiska partier. Dessutom påstår flera SD-politiker och anhängare att vi som ras är överlägsna araber och afrikaner!!!

Detta är säkerligen en obekväm sanning för många SD-anhängare, men det är ett faktum. Och tro fan att att människor blir provocerade av SD när även ledande politiker får lov att ha de åsikterna.

För att mjuka upp både Islam, samhällen och världen, dess kultur, med konst, musik mm, ja då är det viktigt att man inte bara utvecklar den växelbefruktande uttrycksfriheten - utan också tolkningsfriheten.

PS. Nationalistisk förankring i svenskhet blir lite konstigt om PK inte ingår - må jag säga.

Anonym sa...

Ett kortare brev från Mirakelgåren

Klockor ring, ring, ring, ring, ring, ring, ring, ring.
Frollo i Hökarängen tycks inte höra dom.
Upptagen med att leta efter något som inte finns.

Beundransvärt är ljudet som spelas upp. Trumhinnan kittlas vid varje svar och jag kan inte annat än häpna och buga mig inför din retoriska lans.
Din melodi gillar jag. Det känns som att refrängen kommer behöva återupprepas. För medan vissa har upptäckt kuken i tunnelbanevagnen tycks andra ha klamrat sig fast vid den. Det har visat sig tydligt att de skakar inför dina melodier. Då de försöker omformulera dom till något fulare än vad dom är oroar jag mig att de inte släpper taget. Hoppas de snart inser hur kletigt det kan bli ifall de inte släpper taget. Och de som påstår sig vilja hålla tunnelbanevagnen ren!


Ekot har du åstadkommit. Jag ser det på Facebook bla.

Sist ett ödmjukt tack för komplimangen poet
/Miden

- En första generationens invandrare som inte tutar i trafiken. Nej jag cyklar faktiskt!

Nicki sa...

Esmeralda är en sverigehatare. OM man inte vill stoppa invandringen är man för att främlingar kommer hit och tränger undan vår kultur med sin egen. Vilken plats ska svensk kultur/svenskarna ha om inte sitt eget land ifred? Tänk efter för helvete.

Anonym sa...

Bajskorven!
Jag kan inte annat än likställa ditt inlägg med din bajsnödighet.

Jag må vara en "främling" som bott i Sverige större delen av mitt liv.
Men jag kommer fira Jul i Barcelona. Och det var här jag firade påsk. Du hade ju varit bjuden men jag drar slutsatsen att du inte vill tränga bort den katalanska kulturen.
Hoppas verkligen toa vattnet isolerar din stank. Så den inte smutsar ner våran svenska kultur!
/Miden

esmeralda sa...

#####################################################
Bäste Bajskorv!

Denna blogg har inte "för eller emot invandring" som ämne. Endast "vad vill vi med svensk kulturpolitik"

När vi påstår saker om varandra här så klistrar vi in citat på vad i en text vi reagerat på.
Det är anledningen till att denna kommentarstråd hållit så långt och i så många dagar och är den bästa kommentarstråd på ämnet EVER!

Var snäll och citera de passager som gör att du känner att jag är en Sverigehatare, annars blir det omöjligt för mig att kommentera dina tankar. Jag vill inte kommentera utifrån något jag TROR att du tänker. Då spiller vi vår tid tillsammans!

Välkommen hit!
/E

kul namn du valt! ;-)
##################################################

esmeralda sa...

#########################################

Hej Jimpa Å!

Jag önskar SÅÅ att jag kunde låta bli att bemöta petitesser, men nej det klarar jag inte, debuterande skribent och bloggare som jag är!

Jimpa Å säger:
För övrigt så uppfattar jag niandet som tråkigt och ohövligt.

Om någon mer än Jimpa Å har undrat över niandet så kommer det sig av att mina resonemang riktar sig till partiet som helhet även om brevet så klart är adresserat till deras partiledare Jimmie Åkesson. Det vore snarast fräckt att fråga "Har du kontaktat den eller den" -som att ders partiledare skulle göra det själv, eller ännu värre om jag frågade
"Vad menar DU med svensk kultur" -vilket skulle antyda att jag inte ser partiet som demokratiskt utan som om jag förutsatte att det helt och hållet va partiledarens åsikter som utrycks genom partiet.

/E

kul namn du valt ;-)

################################################

Anonym sa...

Tillbaka till frågan som det här handlar om!

Vad är Svensk kultur?
Det har påståtts att den Svenska folkmusiken trängs bort från lärosäterna av utomnordisk folkmusik. Därför undrar Vi som är högskoleutbildade Svenska folkmusiker var detta sker? Aldrig förut har det utbildats så många som nu.

Om man bara frågar en fiolfröken på en kultur/musikskola i västsverige så har man inte ansträngt sig för att få koll på läget.

Ansträng er lite nu Jimpa å gänget!
Bättre än Matz Bladhs kan Ni väl ändå komma på.

Nisse i Hökarängen sa...

>Bengt Backlund

Om det är något jag har svårt för så är det lögnare.

Citat från dig:
"Dessutom påstår flera SD-politiker att vi som ras är överlägsna araber och afrikaner!!! "

Det där får du visa upp en källa på! Att FLERA SD-politiker säger att vår ras är överlägsen araber och muslimer kan inte vara något annat än en stor FET LÖGN.

Hade det där haft en gnutta sanning i sig så hade de politikerna fått springa gatlopp i varenda svensk dagstidning. Observera att du nu skrev FLERA så jag nöjer mig inte bara med ett exempel på nån dåre utan det ska vara flera som du påstår. Upp till bevis!

Tomma tunnor skramlar mest...

Esmeralda sa...

#############################################

Jimpa Å skriver;

"Det är inte så lätt som du tror att ta kontakt med folk hur som helst."
angående RFoD, KMH etc.

Jag har förståelse för det, men det är inte en ursäktande omständighet för ett parti som sitter i riksdagen och menar sig profilera sig mot dessa grupper.
Dessutom är det ju väldigt sent att börja nu när de redan har blivit utsatta för den som Jimpa Å kallar den så "felaktiga bild många fått av oss genom medias hets- och smutskastningskampanjer".

Till stor del ligger just den bristande konkreta information som SD har erbjudit omvärlden, samtidigt som de i vaga ordalag föreslår drastiska förändringar på kulturområdet.
En regel är ju att om man ska få människor att förstå ett drastiskt eller nyskapande projekt så är det EXTRA viktigt att ha mycket på fötterna i form av fakta och sakkunnighet.
Då SD vill profilera sig inom traditionskultur förvånar det mig mycket att de väntar tills de kommit in i riksdagen innan de börjar försöka underbygga den politik de för.
Anders S 6/12 17.56 hävdar att partiet funnits i sin nuvarande form sedan 2006. Självklart hade partiet redan då en agenda för sin utveckling och sitt mål att komma in i riksdagen.
Från 2006 har de haft fem år fram till valet 2010 att uppvakta och övertyga olika kunskapscentrum för traditionskultur.

Att komma dragandes NU, efter fem år med att de är så nya så de "inte kan sortera sin inkommande information" och liknande drar faktiskt ner mitt förtroende för seriositeten i arbetet.

/E
#################################################

Esmeralda sa...

#############################################

TRADITIONSMUSIK ÄR DET PERFEKTA INTEGRATIONSVERKTYGET!
Jimpa Å skriver;
"Partiet ser därför med stor oro på den splittringspolitik som de andra partierna bedrivit de senaste decennierna. Det är en politik som segregerar allt mer och har gjort att det växt fram stadsdelar avskärmade från övriga samhället. Vår politik syftar istället till att ena och sammanföra människor kring gemensamma grundläggande värderingar med en gemensam syn på jämställdhet, yttrandefrihet, demokrati och på vad som är rätt och fel."

Esmeralda reflekterar:
Kanske är det för att så få av SDs politiker själva utövar eller konsumerar svensk traditionskultur som tanken aldrig har slagit dem att
MUSIKEN har en enorm förenande och integrerande kraft.

Jag känner personligen flera av de invandrade svenska traditionsmusiker som innan KMH startade sin utbildning för "Annan Folkmusik" (annan än svensk menar man med det), inte kunde försörja sig på sitt yrke, inte hade någon kontakt med infödda svenska kollegor och inte umgicks utanför sin ursprungskultur eller fick särsklit gott om tillfällen att träna sitt svenska språk.

Genom sin traditionsmusik från det tidigare hemland och med hjälp av KMH har de kunnat möta infödda svenskar på ett område där de själva är kompetenta och självsäkra.
Grundläggande psykologi är att en människa lär sig långt mycket mer och snabbare om det sker via inre motivation, glädje och självförtroende än genom enbart lagar och påbud.

De har alltså klivit in i den svenska kulturen genom sin egen musik!
Undervisningen de fått på KMH har varit genomgående på svenska, de har lärt sig svensk folkmusik, de har pratat om ämnen de kan med infödda svenskar som har motsvarande kunskaper. I förlängningen leder det ofta till att de kan försörja sig själva, att de spelar i band med infödda svenskar, turnérar i Sverige och har ett integrerat liv där de genom naturligt umgänge tar del av "svenskheten" på alla plan. Ett liv som de före musikhögskolan inte ens kunnat drömma om.
Och de högaktar den svenska traditionsmusik som tex Marie Stensby vill värna.

Dessutom kommer många gånger publik som själva är invandrade svenskar från samma land för att lyssna på sin traditionsmusiker, med den påföljd att de får upp ögonen för svensk folkmusik och att födda och invandrade svenskar möts i publiken.
Ärligt talat hur många är de områden där Födda svenskar och Invandrade möts kring ett GEMENSAMT intresse?

Innan man kan mötas i språket kan man mötas i musiken. Så upprättas en kommunikation en trygghet och en nyfikenhet på varandra som sedan skapar en lust till verbal kommunikation och förståelse på fler plan.
På så sätt är traditionsmusiken det perfekta integreringsverktyget!

/E

######################################################

esmeralda sa...

############################################
Förtydligande till tidigare kommentar:

"..det som Jimpa Å kallar den så "felaktiga bild många fått av oss genom medias hets- och smutskastningskampanjer".

Till stor del ligger just den bristande konkreta information som SD har erbjudit omvärlden, samtidigt som de i vaga ordalag föreslår drastiska förändringar på kulturområdet, till grund för dagens mediasituation för SD.
Hade det funnits konkret information hade det kunnat föras en konkret debatt!
######################################################

Esmeralda sa...

#################################################
Som ett sista godnatt skickar jag en kulning till alla SDare!

Ingen är gladare än jag at kunna lära Jimpa Å eller någon annan av era anhängare något nytt om folkmusiken, som tillexempel att KULA är att kalla hem kossorna.
Eller kommunicera med varandra på stora avstånd.

/E
################################################

Lill-Thore Härdelin sa...

Kanoninlägg!

Jag vill ge Erik och Esmeralda m.fl. en extra eloge för att ni så tålmodigt och sakligt diskuterar kommentarerna här, samt även en tummen upp Till Marie Stensby för att du deltar i öppen och saklig debatt, till skillnad från mycket av det anonyma och luddigt formulerade dravel man vanligen stångar sig blodig mot när de här frågorna diskuteras.

Även här haglar ju deflektionsargument, cirkelresonemang, mer eller mindre medveten brist på läsförståelse, strategiskt skanderande av värdeladdade termer och haltande logik bland de sedvanligt anonyma SD-anhängarnas inlägg.

Allvarligt talat, jag förstår inte att inte partiledningen går ut på bred front och säger åt "väljarna" att sluta "hjälpa till". Så mycket halvgalna idiotier som de häver ur sig i diverse kommentarsfält och bloggar, är det inte konstigt att folk tittar snett på SD.

Inte för att jag klagar. Varje gång de mindre välartikulerade SD-anhängarna öppnar truten är det lilla julafton. Om man ids, vilket jag tyvärr sällan gör.

Vad SD's kulturpolitik går ut på har vi väl fortfarande inte sett något konkret exempel på från någon stabil källa ? Allt vi får veta -utom möjligen från Marie S, som diskuterat konkreta exempel- är att mångkultur är dåligt och utomnordiskt eller icke västerländsk kulturpåverkan av någon anledning är skadlig. Exakt vad kulturtermerna i fråga innefattar eller exakt varför dom är dåliga eller skadliga har i vart fall jag fortfarande aldrig fått något riktigt sammanhängande eller förståeligt svar på.

Som kulturpolitiskt program lämnar det en del i övrigt att önska. :P

Lill-Thore Härdelin -Musiker, kulturarbetare, folkmusikfantast.

Anders Hall sa...

Godafton Allesammans!
Detta går verkligen på hög varv. kul!

Det har tidigare förkommit en viss förvirring hos vissa insändare över att det läggs stor vikt vid temat kultur här på denna blogg. Det beror på att detta är SVERIGES SPELMÄNS RIKSFÖRBUNDS blogg
Och i 1:a stadgan står det
"Sveriges Spelmäns Riksförbund är en sammanslutning av utövare och vänner av svensk folklig musik och har till ändamål att som riksorganisation främja och företräda folkmusiken."
Så därav det naturliga fokuset på kultur.
OCH i detta forum är det tämligen opassande att t e x snacka skit om nyckelharpan, erkänna att man pissat på klockstapeln i Delsbo eller kalla någon för Sverigehatare.
Till diverse anonyma bajskorvar: Det är inte rätt kontext att skriva sådana inlägg i, det finns andra sidor för sånt. Folk här har en väldigt intressant diskussion om Sverige och framför allt Sveriges kultur, som också är erat land och som ni borde engagera er ni också.
Och för er nykomna som inte vet vad t e x en schottis, ett etno läger, kulning eller liknande begrepp är.
SÅ FRÅGA. Ni kommer garanterat svar!

Då var det sagt

/Anders Hall

Anders Hall sa...

Väldigt bra att det blir det diskuterat många andra saker utifrån öppnings temat. Kör hårt!
Men jag poängterar att jag fortfarande söker mer konkreta svar på utgångspunkten till dessa blogg inlägg, nämligen:
Esmeraldas öppna brev till Jimmy.
Finns det någon från SD som kan komma med några konkreta svar på hennes frågor?
(Och tack till Anders S för svar! Du kanske känner någon hos Sverige demokraterna som sitter på mer info om deras nuvarande status angående kulturfrågorna? Kan du isåfall göra honom observant på denna blogg och att han är mer än välkommen att göra ett inlägg här?)
*Och min tidigare fråga (som blev lite kort citerad, den löd): "Så Sverige demokraterna, per idag, saknar konkret kunskap och direktiv om den svenska traditionsmusiken, Sveriges kulturhistoria och kulturella arv? Det finns inga klara direktiv på dessa områden men dom behöver och söker assistas till detta?"
Stämmer detta påstående?


OCH sist: Nisse i hökarängen du måste förklara detta:

"Att fråga vad som är svensk kultur är egentligen är skändning utav Sverige som land, att ifrågasätta att vi har någonting gemensamt som folk är den ultimata formen utav landsförrädarens influens att splittra oss som folk. Det finns få saker som ger en mer hopplöshet och apati som att känna att man inte har någon historia och att ens egen kultur, om den ens existerar."


Vad menar du med detta?!! Förklara och precisera ditt svar, är det:

-Esmeraldas frågor i sitt öppna brev till Jimmy:? med ett par väldigt konkreta frågor till Sverige demokraterna?
(som enligt mig fortfarande är väldigt obesvarade)

-Eller hävdar du att Sverige demokraterna skändar och begår landsförräderi, när dom får in mycket information och måste ifrågasätta den?!!

-Eller menar du att Sveriges spelmäns riksförbund skändar Sverige och gör sig skyldig till Landsförräderi och arbetar för att splittra Sverige som folk?!! (Hos Sveriges spelmäns riksförbund finns det mycket kunskap om den svenska kulturen, men det ställs också en hel del frågor.)

-Eller alla som skriver inlägg här och frågar (och då även du själv)?

Sveriges spelmäns riksförbund främsta syfte (som framgår i tydligt i stadgorna) är att främja och företräda den svenska folkmusik. Varför tar du inte kontakt med oss om du känner dig musikaliskt historielös? Det finns även flera organisationer (T e x dom som esmeralda nämner i sin ursprungliga text) Svenskt Visarkiv, RFoD (riksförbundet för folkmusik och dans), Folkmusikens hus i Rättvik, anställda på institutionen för folkmusik på Kungliga Musikhögskolan. Lärarna vid tex Malungs folkhögskola eller Bollnäs folkhögskola"
Här finns en oöverskådlig tillgång till konkret fakta om det svenska folkmusiken, Sveriges kutlurhistoria och kultur arv (och väldigt mycket roligt folk).

Det som jag fortfarande undrar över är vart man finner denna konkreta fakta hos Sverige demokraterna?
Och återigen, Jag är inte intresserad av div. bloggar som innehåller en massa anonyma personers åsikter och påståenden utan källor.

Mvh
/Anders Hall

Anders sa...

Uups!! skrev vist "han och honom" jag vet ju gott och väl att Sverige demokraterna har representanter av båda kön. Det var i denna del:
"Kan du isåfall göra honom observant på denna blogg och att han är mer än välkommen att göra ett inlägg här"

Jag välkomnar givetvis också alla kvinnor!

Beklagar om detta, från min sidan, blev lite politiskt inkorrekt, eller politiskt korrekt, eller konkret politiskt bra, eller dåligt, eller politiskt inkonsekvent korrekt. bla bla
Det får bli upp till dig, läsaren att ta ställning till
Tack för ikväll nu går jag och lägger mig
/Anders Hall

Magistern sa...

Snälla Anders lär dig skriva ihop! Dina särskrivningar ser riktigt illa ut.

http://skrivihop.nu/

Esmeralda sa...

#####################################################
EN HALV MILJARD TILL SVENSK KULTUR

Signaturen Jimpa Å skriver;

"Ge mig en programförklaring där ni tydligt beskriver vad ni menar med svensk kultur, svensk tradition och svensk musik i mer specifika ordalag än "jul" eller "midsommar"."

Använd google människa!
Men okej här ska du få några exempel:

Musik: Johan Helmich Roman, Björn Skifs, ABBA, Roxette, Ace of Base, Jill Johnson, Matz Bladhs, Sven-Ingvars, Thorleifs, Vikingarna, Europe, Hammerfall, Siw Malmkvist och självklart Ultima Thule!

Är detta alltså exempel på artister som SD vill ska åtnjuta statligt stöd? Är detta goda exempel på artister vars musik idag inte hörs och som SD befarar inte kan överleva om de inte får statliga bidrag?

Tro det eller ej men jag är en så stor älskare av sakkunnighet och konkret kunskap att det är EFTER användandet av Google jag anser mig nödd att fråga SD dessa ting!

/E


###################################################

Esmeralda sa...

######################################################
VEM AVGÖR VAD SOM ÄR SVENSKT I BEMÄRKELSEN -VART SKALL DE STATLIGA MEDLEN GÅ?

På SDs hemsida under rubriken Vad är svensk kultur ,går att läsa:

Om vi skulle göra en lista på 100 saker som vi anser ingår i svensk kultur, och person från ett annat land skulle göra en likadan lista över vad som ingår i det landets kultur, så skulle förmodligen en del av dessa 100 saker vara samma på bägge listorna. Det innebär inte att vi saknar en kultur eller att den svenska och det andra landets kulturer är likadana. Det innebär bara att själva sammansättningen av kulturella fenomen på respektive lista är unik, och att vår kultur därmed är unik precis som det andra landets kultur. Vissa kulturer är lika varandra, som de skandinaviska, och andra är väldigt olika varandra.

Signaturen Jimpa Å beskriver här i bloggen vad han ser som typiskt svenskt och tillägger en varning:


VARNING:
a) de gäller inte alla svenskar.
b) de behöver inte vara exklusivt svenska.
c) de finns inte garanterat oföränderliga hos oss.

Svensk kultur är det svenska folkets gemensamma skapelse. Det är den identitet och de traditioner vi skapat, utvecklat och pusslat ihop. Det är vad som binder ihop oss som ett folk.

Jag är osäker på om Jimpa Å´s varning är riktad till mig eller till SD :

Han har ju helt rätt! Dessa punkter är ju det som kommer göra det svårt för SD att avgöra vad som ska stödjas statligt och inte.
Det är positivt att att SD känner till detta om kulturers utformning men VEM har den överblicken över våra överlappande listor och HUR skaffar man sig den den överblicken så att man kan avgöra på krass konkret ekonomisk nivå vad som ska åtnjuta statligt stöd.

Eftersom SD och anhängare som Jimpa Å är så medvetna om dessa svårigheter blir man ju mycket nyfiken på hur de då tänkt förhålla sig till överlappning och varningspunkter i sin kulturpolitiska, ekonomiska implementering.

/E
#######################################################

Esmeralda sa...

########################################################

ENLIGT SD-ANHÄNGARE HANDLAR INTE POLITIK OM ENSKILDA MÄNNISKOR

En fråga som ställer upplevelsen av Äkta Svenskt Kulturarv på sin spets är:

Skulle SD vilja stödja Evert Taubes konstnärliga skapande ekonomiskt om han levde idag?"


Signaturen Jimpa Å replikerar på detta;
"Politik handlar om prioriteringar och om övergripande beslut. Politik handlar inte om enskilda fall eller människor, även om de kan användas som exempel i en politikdiskussion. Enligt oss ska dubbla medborgarskap ska vara omöjligt, så i det fallet skulle Herr Taube tvingas välja. Man kan inte båda ha kakan och äta den..."

Jimpa Å tycks inte ha så mycket erfarenhet av politik annat än som ideologiska luftslott.
Politik är det som avgör på vilka villkor enskilda människor lever sina liv och om enskilda fall får statligt stöd/bidrag till sitt konstnärliga skapande.
Tyvärr har Jimpa Å inte tagit fasta på Taubes yrkesutövande i sitt svar utan på hans medborgarskap, vilket är en omständighet jag aldrig själv lagt vikt vid.

Som kulturarbetare som söker statliga bidrag, och för oss traditionsmusiker som får höra att kulturblandningar som inte vuxit fram över lång tid är skadliga för den svenska kulturen, men samtidigt hör samma människor, tex Marie Stensby, säga att Taube är en god representant för det som är värt att satsa pengar på för att bevara, blir det motsägelsefullt eftersom Taube drastiskt importerade och blandade musik och scendräkt från ett land långt borta.
Ja han gjorde EXAKT det som vissa kritiserar oss traditionsmusiker för om vi gör det idag.
Och ändå så är Taube en galjonsfigur för vad samma människor beskriver som kulturarv som ska åtnjuta ekonomiskt stöd för att leva.

Om Taube som är den bredast och djupast förankrade och älskade visdiktaren genom tiderna i Sverige skulle kunna få bidrag beviljat för att blanda svensk syrénberså med Pampas gröna slätter så blir det en tydlig guidelinje för musikskapare idag för vad som skall stödjas av staten i en sverigedemokratisk kulturpolitik.

/E
####################################################

Esmeralda sa...

ATT BLANDA KULTURELLA KONSTNÄRLIGA UTTRYCK MED KULTURELLA "KARAKTÄRSDRAG" BLIR EN BRUN SOPPA!
-SD vill att vi kopplar olika konstnärliga uttryck till olika värderingar och normer!

Signaturen Jimpa Å ger exempel på svensk musik och fortsätter sedan;
"Andra moment är känslor, värderingar och beteenden. Självbilder och förväntningar på - liksom förståelse av - varandra. Konkreta exempel (utan rangordning eller anspråk på att vara uttömmande):
- vi är ofta tystlåtna
- vi är ganska laglydiga
- vi väntar på vår tur i kön
- vi kommer i tid och håller ord
- vi har en känsla för demokrati
- vi kommer inte oanmälda på besök
- vi undviker offentliga känsloutbrott
- vi ogillar konflikter, söker gärna kompromisser
- vi tror helst andra om gott, kan vara naiva intill dumhet"

Samma typ av mischmasch finner man på SDs hemsida i den text som kommit upp sedan jag skrev mitt brev till dem:

http://sverigedemokraterna.se/vara-asikter/var-politik-a-till-o/vad-ar-svensk-kultur/
ingressen:
" en kultur ingår många olika saker, det handlar om sådant vi producerar, som musik, konst, litteratur och danser. Det är också sådant vi utövar, som traditioner, ceremonier, högtider och riter. Det är sådant vi är, som tystlåtna, reserverade, försiktiga och gästvänliga. Även yttre fenomen som klädsel, mat, dryck och inredning är kulturella markörer. Värderingar är en av de största och viktigaste kulturyttringarna."

Esmeralda anser;
Viktigast av allt; suddar man ut gränserna mellan HANTVERKSUTÖVANDE (spela bodapolska och balkanmusik) och PSYKOLOGI (tycka om sill och inte vara rädd att säga sin åsikt) förleder det oss att tro att dessa saker har ett samband de inte har.
SD vill att vi kopplar olika konstnärliga uttryck till olika värderingar och normer. Det ska bidra till misstanken att 7/8 takt kanske har någonting att göra med kriminalitet, att oudmusik oxå uttrycker en uppmaning till bombdåd eller att qawwalisång förespråkar ett odemokratiskt samhälle.


Genom att skriva alla dessa saker på samma lista gör man också arbetsbördan på sin egen rygg med avgöra var gränsen går för den traditionskultur som skall åtnjuta statligt stöd fullkomligt oöverskådlig!
Är det inte jobb nog att avgöra vilka kvartstoner som ska få statliga bidrag och inte?
Likställer man dessa hamnar man i ett ingenmansland där vem som helst eller vad som helst har rätt till statligt kulturstöd eller lika gärna INTE har det. Att blanda ihop musik, dans, teater och litteratur (m.m) med dessa alltigenom luddiga personlighetsdrag och fester ger mig intrycket att jag kan söka kulturrrådspengar för att köpa sill och nubbe till min midsommarfest, eller för att skriva en uppmaning att följa ordningsreglerna i tvättstugan.

Dessutom är det ett skamligt nedvärderande av konstnärliga hantverk som människor lägger ned hela sina liv på att behärska. Gilla sill kan vem fan som helst!

/E
#######################################################

Anders Hall sa...

Till den så kallade "Magistern" från Anders H

"Magistern sa...
Snälla Anders lär dig skriva ihop! Dina särskrivningar ser riktigt illa ut."

Är det något i min text du inte förstår? Citera det, så ska jag försöka göra det mer begripligt för dig.

Har "Magistern" någon vettig information att komma med angående det tema jag undrar över? Eller kanske till och med något vettigare namn?

/Anders Hall

Esmeralda sa...

##################################################
SD PEKAR SJÄLVA UT SIN OMÖJLIGA UPPGIFT!

Självinsikt!

På Sds hemsida under rubriken "Vad är svensk kultur?":

"Om vi skulle göra en lista på 100 saker som vi anser ingår i svensk kultur, och person från ett annat land skulle göra en likadan lista över vad som ingår i det landets kultur, så skulle förmodligen en del av dessa 100 saker vara samma på bägge listorna. Det innebär inte att vi saknar en kultur eller att den svenska och det andra landets kulturer är likadana. Det innebär bara att själva sammansättningen av kulturella fenomen på respektive lista är unik, och att vår kultur därmed är unik precis som det andra landets kultur. Vissa kulturer är lika varandra, som de skandinaviska, och andra är väldigt olika varandra."

Signaturen Jimpa Å här i bloggen varnar efter sin uppräkning av svenska ting;
VARNING:
a) de gäller inte alla svenskar.
b) de behöver inte vara exklusivt svenska.
c) de finns inte garanterat oföränderliga hos oss."

Det tycks ju på dessa textavsnitt som att SD börjar inse själva att de aldrig kommer kunna avgöra vilka som har rätt till statliga kulturpengar.

Är det därför vi inte får se något som helst förslag på konkret tillämpning?

/E

Jag vet att detta är väldigt snarlikt ett av mina tidigare kommentarsinnehåll, men mina motdebattörer drar sig ju inte för att upprepa sig i det oändliga å andra sidan!
#####################################################

cosmoson sa...

Följer med stort intresse kommentarerna här. Lägg gärna in exempel på temat - "Nutida kulturrörelser" på FB-sidan "Progg" (en hållbar framtid med inkludering och civilkurage - tillsammans) https://www.facebook.com/#!/pages/Progg/254471244608354?sk=wall

Magnus von Wachenfeldt sa...

Kan vi inte prata om låtar och musik istället för politik här på SSR:s blog? Jag tycker jerr-jerr är najs!

Nilla sa...

Hej allihop!

Jag läser och följer resonemangen här med stort intresse, STORT tack till Esmeralda som tagit upp frågan på allvar, och tack till alla som bemödar sig försöka svara på ett vettigt sätt!

Jag har en liten fundering apropå
Jimpa Å:s inlägg (6 december 2011 20:47):

Han skriver
"Använd google människa!"

Till att börja med så undrar jag, om jag/du/man måste googla vad som är typiskt svenskt så sitter man kanske inte inne med några konkreta exempel i sakfrågan? Borde det inte vara så att det är något som trippar av tungan så fort någon frågar?

Vidare så listas några exempel, som jag antar INTE kommer via google utan direkt från Jimpa Å:

"Men okej här ska du få några exempel:

Musik: Johan Helmich Roman, Björn Skifs, ABBA, Roxette, Ace of Base, Jill Johnson, Matz Bladhs, Sven-Ingvars, Thorleifs, Vikingarna, Europe, Hammerfall, Siw Malmkvist och självklart Ultima Thule!"

Vi kan väl börja med Siw Malkvist; hon var väl väldigt svensk... fast hon sjöng ofta på tyska och italienska och var gift med en finländare...

Sen kommer vi till Johan Helmich Roman... Ursvensk? Det tycker de inte i Finland. Han studerade i London under Händel (tysk/engelsk).

Rätta mig om jag har fel, men är det inte så att Roxette, Ace of Base, Europe och Hammerfall skriver sina låtar, och sjunger dem, på engelska? Räknas inte det som en onödig (eller farlig!) influens utifrån? Borde de inte sjunga på svenska? ABBA gjorde det åtminstone ibland...

(Jag märker överhuvudtaget att kommentarerna i princip bara citerar arabiska influenser som det stora hotet (Esmeralda undantagen - jag kan ha fel men jag tror faktiskt hon är den enda här i tråden som nämnt USA:s inflytande i svensk musik/kultur) - jag är frestad att kalla det islamofobi men jag vet inte om jag törs... :))

Jill Johnson är väldigt tydlig med att hon influeras av Country&Western; hon sjunger ibland på engelska och har spelat in åtminstone ett album i Nashville, med amerikanska musiker. Räknas hon fortfarande som typiskt svensk?

Dansbanden: fantastiskt skickliga musiker som somliga skulle säga var helsvenska... spelar ofta covers av engelska/amerikanska/andra låtar. De räknas som svenska? Eller?

Ultima Thule... Jag visste ingenting om dem men tog ditt förslag på allvar, Jimpa Å, och googlade. I första stycket på första sidan på deras hemsida står det så här:
"Tro det eller ej, men 2012 har det gått tre hela decennier sedan de första fosterlandsvänliga tonerna togs av bandet Ultima Thule. Inspirationen kom från England och den spirande Oi-scenen och Thule skapade något man tidigare inte sett i Sverige."

Hm. Kan de verkligen räknas som typiskt svenska?

Jag avslutar min fundering med ett sista citat från Jimpa Å:

"Ett viktigt och påtagligt moment för svensk tradition/kultur är naturligtvis det svenska språket."

Mvh
Nilla

Esmeralda sa...

#############################################

Magnus! Jättebra idé! Skriv en gästblogg och skicka till
redaktören på adress
sara@spelmansforbund.se

Det behöver verkligen inte vara något avancerat -se bara på mig ; man kan skriva direkt ur hjärtat.
Det räcker med ett bra musiktips och en uppmaning till alla att ge förslag så kommer vi alla till din tråd och fyller på med våra favoritlåtar och musik!

Ser fram emot!!

/E
######################################################

Gunnar Hall sa...

Magnus: Är det här ämnet inte relevant för SSR? Skicka gärna in ett eget blogginlägg om jerr-jerr till adressen som står på startsidan, så kan vi diskutera det där.

/Gunnar Hall Spelman och Lokförare

Esmeralda sa...

ESMERALDA HAR SJÄLV SKRIVIT ALLA ANONYMA INLÄGG!

Det är uppenbart -hon vill bara ha kommentarer som framställer SDare som ytliga och ogenomtänkta och skriver anonyma kommentarer för att få saker som är riktigt lätta att demontera och publicera!!!

/Anonym

Magnus von Wachenfeldt sa...

Gunnar, Esmeralda: Lätt!

Mattias sa...

Till Nisse i Hökarängen: Det är så roligt att ens bostadsort ska vara en mätare på hur trovärdig man är. Jag möter det ofta själv. Jag har bott på alla möjliga platser, största delen av mitt liv på platser som ansetts livsfarliga.

Jag vet inte hur det är för dig, men för mig finns det flera parametrar än tyngden i ens argument när man väljer bostadsort. Ibland kan man behöva flytta långt ut på landet för att ens jobb ligger där. Ibland kan det hända att ett schysst kollektiv råkar ligga i ett välbärgat villaområde. Ibland kan man bli förälskad och flytta till en håla på amerikanska ostkusten.

Känns det inte lite väl billigt att frånta folk deras trovärdighet bara på var man bor?

Anonym sa...

Om detta är den oficiella kanalen för Sveriges Spelmäns Förbund, så skäms jag av dessa barnsligheter och total avsaknad av närvaro ifrån vuxenvärlden.

Skall detta förbund inte skäöta sig mer vuxet undrar jag som sedan generationer har stött folkmusiken samt är privat vän med flera kända riskspelemän !

Anonym sa...

Jag skall taga kontakt med detta riksförbund, detta är ju nonsens !

Bengt Backlund sa...

Apropå att förmana om vuxenhet. En del av vuxenhetens natur, inkluderad med god självkänsla och känslomässig mognad, torde vara att inte ställa sig själv på en "vuxen" piedestal där man värderar nedåt och spelar ut människor och uttryck som mindre betydelsefulla.

"Om detta är den oficiella kanalen för Sveriges Spelmäns Förbund, så skäms jag av dessa barnsligheter och total avsaknad av närvaro ifrån vuxenvärlden."
Anonym: Avsaknad av vuxenhet? Vuxenhet torde väl också innehålla självreflektion och ett ansvarstagande - inåt, både för det egna känslolivet och för attityderna mot andra. Eller?
Jag vet att min egen reflektion här kan betraktas som betydelselöst psykologiserande flum, men för mig handlar vuxenhet om att skapa utrymme, både för sig själv och andra, att växa i. Barn får svårt att mogna om den "vuxna" kommunikationen är för självcentrerad. "Du skall vara som jag - och du skall helst vara det här och nu".

Esmeralda sa...

###############################################

ESMERALDA MÅSTE HA SKRIVIT ALLA ANONYMA INLÄGG SOM FÖREKOMMER I DETTA FORUM

-bara för att hon sedan under sitt eget namn ska kunna tillintetgöra de ytliga ogenomtänkta anonyma inläggen.
Det måste ju vara så -för så jävla lite substans kan väl inte så många SDare prestera tillsammans??

/anonym
####################################################

Esmeralda sa...

##########################################
Anonym vid 15.30 7/12känner en avsaknad av vuxenvärlden här. Jag välkomnar Anonym att beskriva vad Anonym konkret önskar sig mer av här? och vad som åsyftas med vuxenvärlden.

Anonym har tyckt om folkmusik i flera generationer och känner PERSONLIGEN flera riksspelmän, vilket gör Anonym till en i mängden i detta forum av till stor del riksspelmän som känner riksspelmän och har en släkt som älskat folkmusik i flera generationer.

Välkommen i gänget!

/E
###############################################

Nisse i Hökarängen sa...

>Nilla

Har du problem med läsförståelsen?

Det Jimpa Å gav exempel på var Svensk Musik, men du måste tydligen komplicera till allt och börja yra om ursvenskt och typiskt svenska/svenskt och att de kanske inte bör sjunga på engelska!? Herregud hur lågt får man sjunka i sin argumentation!?

Du kanske menar att det exemplet som gavs på Svensk musik/musiker/grupper egentligen inte är svensk musik utan kanske till och med kan vara afrikansk musik med ditt resonemang?! För vi alla härstammar väl från Afrika från början...

Suck, höj nivån lite på argumenten tack!

Jenny sa...

Tack Esmeralda för ett utmärkt blogginlägg! Vi är många som känner den där vreden. Även jag ser det som en sundhetstecken:)

Alla Nisse i Hökarängen och Anonyma har förstås rätt, ur sitt prespektiv. Det de sett och upplevt är verkligheten. Och jag förstår att de är arga och känner sig förfördelade i "sitt eget land". Men slutsatserna de drar är naturligtvis helt felaktiga. Det är samma klassiska mekanismer som alltid skapat grogrund för rasism i världen. Och att fortsätta påpeka det och att orka ta den debatten, det är det viktigaste.

Esmeralda sa...

##################################################
Tack Jenny för en klok kommentar!
Bra att det lyfts upp att de anonymas upplevelse har sina grunder av olika slag och är sanningar i deras liv men att slutsatserna är fel.
Bra poäng!

Låt oss alla på Nisse i Hökis inrådan ständigt höja argumentationsnivån!
Vi gör det genom att ha en tillåtande attityd gentemot en mångfald kommentarer och om man tycker att man har något bättre att komma med så tar man avstamp i andras kommentarer som på en trampolin och gör sakliga saltomortaler genom att seriöst bemöta och vederlägga motståndaren och inte svara genom att gå till personliga angrepp som krymper oss själva!
Ett annat sätt är att träda ut ur anonymitetens skugga. Genast tas ditt inlägg då på många gånger så stort allvar!

/E
#################################################

Nisse i Hökarängen sa...

Jag är ledsen mina vänner men jag måste tyvärr meddela er att mångkulturens tid är förbi, det var kul när den kom men det är ännu roligare när den försvinner!

Sverige ses som extremister ute i Europa och som den sista sovjetstaten med sin ledare Fredrik Svinpäls som inte lyckats bli av med ögonlappar och fetvadden i öronen. Europas ledare sågar en efter en det mångkulturella samhället vid fotknölarna, det är dödsförklarat. Nu är det även dags för det insomnade landet uppe i norden att vakna upp!
Högerns vindar och nationalismens vindar blåser i Europa och börjar äntligen så smått tillta i styrka även i Svearnas Rike!

För ni vet väl att inget är så starkt som en idé vars tid är inne!

~~~
Vi är på gång nu! Vill du va me?
Kom hör vår sång nu ska du få se,
hur vi drar hand i hand och vandrar kvinna man,
vi tar tillbaka vårt land!

Hallå Sverige, hör du mig? Lyssna till min sång.
Nu är det dags, du kära folk, att ryta än en gång.
Vi säger det du tänker tyst, vi lyssnar och tar strid.
Men vem är rädd för minsta knyst i denna svåra tid?

Och vem hörs tala sant och fritt om galen politik?
Här tystas den som reser sig, här kväves all kritik
Som gisslan tagen nu min vän av maktens fega män
Och tycker du inte som jag att det är nog för länge sen?
~~~~

Tack för mig!
Nu lämnar jag er mina kulturmarxist vänner åt ert öde!

/ Bengt Eriksson
AKA Nisse i Hökarängen
som numera bor i det underbara svenska Wendelsö!

Bengt Backlund sa...

Arrogant attityd som går ut på att förminska människor är kanske inte så mycket att göra åt om man överreagerar för mycket, men dessa SD-anhängare får gärna förklara hur man skapar en förenande kultur med arrogans?

Apropå folkmusik. Kan inte påstå att jag är speciellt kunnig när det gäller ursprungsmusiken, även om min farfars far, innan han hamnade i Älvdalen, luffade från gård till gård i Värmland tillsammans med Lomjansguten. Jag lärde dock känna en del folkmusiker på folkhögskolan i Skinnskatteberg 86/87 när Ale Möller var ledare där för ett stort antal svenska professionella folkmusiker. Hedningarna bildades under det året.

Även om mitt eget intresse för spelemän var lågt, så kunde jag konstatera hur folkmusikerna, som gärna influerades av andra kulturers musik, också var mån om det svenska ursprunget, och gärna belyste det genom att bjuda in spelemän. Det existerade ingen kulturmotsättning mellan ursprunget och den nyskapande folkmusiken. Det fanns en spännande men stillsam växelbefruktning med andra kulturer och genrer. Och det fanns inte heller någon som spred paranoida skräckscenarion om att den svenska folkmusiktraditionen och kulturen är hotad. Det fanns ingen anledning heller.
Men nu säger SD att den är hotad, trots att det inte finns någon anledning. Att dessutom påstå att det svenska folket är på väg att dö ut i en stilla suck, om man ska tro Kent Ekeroth o co, gör inte SD till en mindre extrem kraft.
Dock finns det ingen anledning att tro att SD får någon större genomslagskraft när majoriteten inte håller med. Men det är illa nog att det finns krafter som medvetet vill spela ut det ena mot det andra, som om vi, hela det svenska folket, är i behov av det.

Esmeralda sa...

##################################################

Tusen tack Bengt Eriksson aka Nisse!

Tack för ditt bidrag med kommentarer som hjälpt oss andra att formulera oss ännu tydligare.

Och tack för att du presenterade dig! Jag blev faktiskt nästan rörd. Det var som att du plötsligt blev riktig människa av kött och blod som det är så mycket lättare att känna mänsklig medkänsla med. Inte bara någon sorts dataspelsfigur eller liknande!

Ha det gott i Wendelsö där är fint!

/E
####################################################

Hanna G sa...

Så många fantastiska människor det finns här i världen. Inte hade jag kunnat ana att jag skulle få ta del av alla dessa åsikter och all denna visdom innan läggdags. Det är ett vackert land vi lever i.

När jag var liten frågade jag såklart hur det kom sig att jag blev till. Ni förstår förmodligen att det ledde till ett trevligt och mycket informativt samtal om ägg och spermier, inte blommor och bin(vi körde med öppna kort hemma). Men det var inte det jag undrade egentligen. Jag funderade på hur det kom sig att just precis jag fick födas och växa upp i min familj, i mitt hem, i min by, i mitt Norrbotten, i mitt land. Och jag funderar ännu. Hur kan det vara så att jag får kalla allt detta för mitt? Vad har jag gjort för att förtjäna min familj och mina vänner? Jag tror att det handlar om tur. Jag hade turen att födas i en trygg och kärleksfull familj, i ett land med mycket skog och få bilar, i ett land med allmän skolplikt och rösträtt, yttrandefrihet, religionsfrihet och flera andra friheter och rättigheter. Med alla dessa rättigheter kommer naturligtvis skyldigheten att känna solidaritet med de som inte hade samma tur som jag. Jag kunde ha fötts i en annan fantastisk familj, i en annan vacker by, i ett annat land. Kanske i ett krigsdrabbat land.

Låt musik och kärlek förena oss. Vi som varken kan sjunga eller spela särskilt bra kan i alla fall nynna med och ta i från tårna. En mer human flyktingpolitik skulle inte heller skada. Jag tror det finns plats för ännu fler fantastiska människor här.

Vänliga hälsningar Hanna

Mattias sa...

Nu är ju inte Nisse i Hökarängen kvar dessvärre, men jag måste ändå bemöta påståendet att Sverige ses som extremister och Sovjetstat i övriga Europa och allt det.

Kanske det. Av det jag hör av folk utanför Europa att döma, så är dock den allmänna uppfattningen ofta att Sverige har en tradition som ett tolerant, vettigt och välfungerande samhälle, som nu tyvärr håller på att gå förlorad i den Europeiska våg av högerpopulism som pågått ett tag.

Kanske är det Europa som håller på att bli extremistiskt?

Lill-Thore Härdelin sa...

Vänta lite nu Bengt/Nisse. Du efterlyser högre argumentationsnivå och sedan levererar du det där ?

En upphaspling av diverse laddade men totalt substanslösa nationalistiska slagord och svepande politiska invektiv med en liten dikt på slutet ?

Inser du inte att du uttrycker dig precis lika flummigt som den tänkta tokvänster som du avslutningsvis försöker klumpa ihop dina meningsmotståndare med ?

Och vad gäller de senaste anonymerna som sveper in och hojtar lite löst om barnslighet och nonsens. Inte heller ni lyckas på minsta vis bidra till diskussionen. Kommentarsvärde absolut noll. Har man verkligen ingenting att säga bör man låta bli. Skillnad vore om man talade om vari detta nonsens och dessa barnsligheter förelåg, men icke. Ett snabbt, indignerat, anonymt skott långt utanför målet är vad man förmår...

Hade vi inte börjat diskutera kulturpolitik här ? Mer tyckande än tänkande som vanligt. Kan ingen tala om för mig varför utomnordisk eller icke västerländsk kulturpåverkan är dålig, farlig, skadlig eller på annat sätt icke önskvärd i den här kontexten ? Vad är det som är på väg att dö ut ? För vem, vart ?

Jag har fortfarande inte hört särskilt mycket konkret i den vägen, och gudarna ska veta att jag inte sett några sådana problem själv, så här får ni i så fall upplysa oss. Det är ju trots allt så, att den som förfäktar en ståndpunkt som inte delas av majoriteten faktiskt har skyldigheten att backa upp sina påståenden om man vill bli tagen på allvar. Ergo: Bevisbördan ligger hos "nationalisterna" här.

"Du kan väl googla", "alla vet att" eller "det ser ju vem som helst" duger icke!

Lill-Thore

Erik sa...

Marie: det är väldigt synd att du har förvunnit här ett tag. Kanske har du precis som jag haft några hetsiga dagar och svårt att hinna skriva? För att kunna hålla oss till den diskussion som detta handlar om."Vad är Svensk kultur" så är du viktig. Lite mothugg får du tåla. Du har verkligen chansen att säga din sak. Jag har så många f-r-å-g-o-r :-) till dig. Är det värt att ställa dem?

Jag är sugen på att lära några Arthur Lundberg låtar. Är det ok om jag letar upp dig på en stämma?

Sara Parkman sa...

Hej!

Tack för en fantastisk debatt! Detta är ett viktigt forum och Folkbloggen och SSR tycker detta är väldigt intressant och bra!

Jag som redaktör för Folkbloggen vill bara förtydliga att detta debattinlägg är skrivet av Esmeralda Moberg som på så vis är avsändaren. Folkbloggen bygger på olika insänt material för att visa på bredden i folkmusiken- både debattinlägg, tips, tankar och musik får plats. Det är ett forum för diskussion, och det är fint.

Som redaktör gör jag ändå ett urval av texter, det som publiceras som debattinlägg på bloggen ska vara saker som skulle kunna publiceras i en dagstidning. Rasism och sexism är inte välkommet i blogginlägg, men diskussionen får vara friare under kommentarsfältet.

Fortsätt diskutera och tack för att ni gör det!

Sara Parkman

Ulf Klarström sa...

#########


Nisse i Hökarängen sa...
>Nilla

Har du problem med läsförståelsen?

Det Jimpa Å gav exempel på var Svensk Musik, men du måste tydligen komplicera till allt och börja yra om ursvenskt och typiskt svenska/svenskt och att de kanske inte bör sjunga på engelska!? Herregud hur lågt får man sjunka i sin argumentation!?

Du kanske menar att det exemplet som gavs på Svensk musik/musiker/grupper egentligen inte är svensk musik utan kanske till och med kan vara afrikansk musik med ditt resonemang?! För vi alla härstammar väl från Afrika från början...

Suck, höj nivån lite på argumenten tack!

#########

Alltså, det här är ju lite öppet mål, men jag måste kommentera.

Är det inte PRECIS det Nilla försöker göra här? Att höja nivån på argumenten? Hur LÅGT man får sjunka?

Är det inte den otroligt skiftande bilden av vad Svensk musik/kultur är som är problemet här? Vi behöver VERKLIGEN "komplicera till" detta begrepp och inse att en definition alltid medför förenklingar och uteslutningar.

Man kan, som Jimpa Å gör med sina musikexempel, dra gränsen för vad som är svenskt någonstans i sin egen livstid.

Hammerfall och Ultima Thule är ju inte på något vis grundade i äldre svenska musiktraditioner, snarare väldigt tidstypiska uttryck för exakt den kulturella blandning som var vanligt förekommande när de gjorde sin musik (även om jag i mina mest ortodoxa Metal-älskande stunder anser att speed-metal var ganska uråldrigt redan när Hammerfall gjorde entré...). Kanske är dessa grupper fortfarande aktiva idag, vet ej faktiskt.

Det handlar i slutändan bara om detta, var drar vi vår personliga gräns? Om vi nu gör det.

Så klart man kan säga att "nu får det banne mig vara nog, vår kultur är hotad, Sverige är inte likadant nu som det var när jag var elva år."
Men snälla, inse att det vi anser vara "vår" kultur aldrig har funnits i någon slags beständig/av naturen given form. Allt förändras och utvecklas och tar nya former. Och har alltid gjort det.

Jag förstår att det känns läskigt ibland, det tycker jag med.
Min barndoms Sverige kommer aldrig att komma igen. Men min barndoms Sverige var inte detsamma som mina föräldrars bardoms Sverige heller. Och var deras "Sverige" per definition mer "Svenskt" än mitt bara för att det ligger en generation längre bak i tiden?

Så nej, det är inte att sänka ribban på debatten när man väljer att problematisera kring dessa frågor och påståenden. Man kan inte hävda att "den Svenska kulturen är hotad" utan att definiera den. Och när man försöker definiera något så komplext som ett helt lands kultur så kommer man att förenkla den.

Nisse, det här låter banalt det vet jag, men du var ju något på spåret där med att vi alla härstammar från Afrika. Ja. Det gör vi.

Om man i ena andetaget namedroppar Hammerfall och Ultima Thule som "svenska" band och i nästa demoniserar "islamiseringen" så har man en väldigt historielös världsuppfattning. Att ifrågasätta en sådan världsuppfattning är INTE att sänka nivån på debatten.

Om man anser att ett band som har lånat i stort sett alla sin influenser från andra länders kulturer (inklusive språket) ändå är ett svenskt band av den enkla anledningen att bandets medlemmar bor och är födda i Sverige, så har man RÄTT så klart. Givetvis är det ett svenskt band.

Om man anser att en religion som har sitt ursprung i ett annat land, med en annan kultur, inte har rätt till utrymme i Sverige så har man FEL.

Fatta detta:
Det multikulturella samhället är här för att stanna. Det har funnits väldigt länge och du har varit en del av det sedan du föddes. Det uppkom i samma stund som det fanns fler människor på denna jord än vad man för ögonblicket kunde se med sina egna ögon.

/Ulf Klarström

Ulf Klarström sa...

Och ursäkta mig allihopa för ännu ett långt inlägg som inte riktigt behandlar ämnet i Esmeraldas öppna brev. Men det skrivs så många kommentarer här som jag känner att jag måste svara på.

/U

Marie Stensby sa...

Erik; sommaren som gick besökte jag inte några stämmor. Det är inte alldeles lätt att stå upp för det man tror på. I våra kretsar blir man ganska ensam. Vänner har slutat att höra av sig, min lämplighet som lärare har ifrågasätts (av fler än du) o.s.v.

Att jag avslutat denna tråden beror dels på annat som tränger på (jobb, uppsats, motion m.m.), dels på att jag tyckte det blev lite mycket "omtugg".

Ni lär inte kunna omvända mig, men jag tror att tiden arbetar för mig. Den som lever får se...

Ser du mig på någon stämma, eller dylikt, är du självklart välkommen att ta kontakt!

Ha det gôtt!

Marie

Rydis sa...

Hej Marie
Tack för ditt svar:

Jag har fortfarande den där bilden av dig som cool spelman kvar. Har liksom inte gett upp hoppet :-)

Jag vill visa dig en video på ett av mina nyaste och för mig mest spännande projekt. Jag förväntar mig inte att någon annan från "motståndarsidan" förstår att uppskatta denna video. (Kan naturligtvis inte räkna med att du diggar det heller) Inte heller tror jag att de andra kommer förstå hur ofantligt mycket tid jag har lagt ner på dessa 49 sek. (spela typ hela melodin i lågt andra läge) lurigt!

http://www.youtube.com/watch?v=zfbEt_K859I

Det är den här nyfikenheten som jag vill värna i mitt musikliv. Den känner inte till gränser. Jag tror verkligen du förstår vad jag menar med den där känslan när det bara säger klick och samspelet bara finns där.

Problemet är att jag även vill spela med t.ex. flamencogitarr, tabla, saz, saxofon osv.... för att jag är nyfiken och vill lära mig.

Det är så tråkigt om du tycker att det är fel och vill stoppa det.

Ett ex på en fråga som jag skulle vilja fråga dig är denna. Det påstås att utomnordisk folkmusik tränger undan Svensk folkmusik på lärosäterna idag. Det stämmer ju inte. Du vet att detta inte stämmer. Är det inte något som ni borde sluta påstå. Om det nu påstås så är det en fabulering. Inte vill du väl stödja ett parti som hittar på egna sanningar?

Tack för att du har fört en dialog här på bloggen.
Jättetråkigt om du tackar för dig. Hoppas du känner att du har tillfört dialogen många intressanta infallsvinklar. För det har du verkligen gjort. Skulle gärna fråga dig mer men får vara nöjd för det man får kanske.

Jag kommer försöka lära mig några bitar av Arthur ändå. Och även leta upp dig om det finns tillfälle. Har du några favoritlåtar? Kanske kan jag omvända dig? Konstigare saker har väl ändå hänt på denna jord än att en människa kommer på att hon kanske överdrev ett problem lite. Jag kommer iaf ge det ett försök.

Som sagt. Diskussionen skulle må väldigt bra av att du stannade kvar, men jag förstår om det är tufft att stå mitt ibland alla anonyma och försvara sig.

Ha det nice, som vi säger efter den Amerikanska kulturella invasionen. Skit man vad den har tagit över radio och tv alltså. Fucking skit skulle man nästan kunna säga om det inte var att ta i för mycket
:-)

Erico

Rydis sa...

Hej Marie. Motion, vilket bra tips! Frisk luft är inte dumt alls, skulle verkligen inte vara fel om det då och då fläktade lite i denna debatt :-)

Här kommer det en vinterfläkt till alla debattglada. SWISCH, SWISCH som det heter på Svenska!

Jag saknar verkligen din röst i denna blogs "världsorkester". Detta är förstås ditt forum för att förklara din åsikt och möta de som tycker annorlunda. Dessutom är det ingen som censurerar dig innan utan du får faktiskt säga precis vad du tycker. Hoppas du kan överväga att fortsätta diskussionen här. This is your place som vi brukar säga!

En fråga till:
Taube hade tydligen lite för mycket Argentinsk tango över sig för att passa in i vad som är Svenskt, eller är han ok? Är inte det en väldigt intressant ämne att tala vidare om. Du tar ju upp han som ett av två exempel på sådant som Svenska barn inte längre känner till. (http://gimle.cc/?page_id=604) Han å Bellman, grymt bra radarpar! Nu verkar det ju nästan lika bra att ungarna inte känner till han, eller?
(Ny syftar jag på det som Esmeralda tar upp i sin kommentar 6 december 14:04) . Vad är Svensk kultur? Är inte den frågan väldigt svår att svara på?

Jag ska verkligen se till att tacka för tipset å se till och få till motion jag med. Vintern i Sverige. Jäklar vilken häftig skön luft att vara ute i om man har tillräckligt på fötterna!

Ha det greit
Erik

Anonym sa...

Jag röstade på SD så jag tycker som Jimmie i dom flesta fall men inte alla! Men det måste bli en kraftig minskning med invandringen av muslimer för vi kan inte ta emot fler. Det kostar bara pengar!! Varför ska man bygga moskéer åt dom när dom kristna inte får ha det i deras muslimska länder? Inte rättvist!! Jag har sett hur dom bär sig åt här i Sverige så det är hutlöst!! Dom "tar" våra pengar och skickar hem till dom sina släktingar. Behöver jag fortsätta??

Anonym sa...

Ja, dom skulle aldrig ha byggt ölandsbron. Det var då det började!

Elin Maria sa...

Jag har en liten fundering som leder till dem som pratar om att värna om svensk urgammal tradition. En av de äldsta kulturbärarna vi har i sverige är vår samiska kultur (som ursprungsfolk) som innefattar såväl levnadssätt som slöjd och musik för att nämna några delar. Hur många Sverigedemokrater, hur många ickesamer, hur många svenskar nedanför Sundsvall har kunskap om denna starka ( och faktiskt traditionsbärande) kultur vi har i vårt land?
Tvärtom så går Sverigedemokrater till angrepp mot samer och den samiska kulturen.

Detta är för mig alldeles vansinnigt motsägelsefullt och ett bevis för okunnighet.

Bengt Backlund sa...

Till Anonym som röstar på SD.

"Jag har sett hur dom bär sig åt här i Sverige så det är hutlöst!! Dom "tar" våra pengar och skickar hem till dom sina släktingar. Behöver jag fortsätta??"
Du behöver inte fortsätta, jag känner till retoriken väl. Kollektivt skuldbeläggande av muslimer, eller av ett visst folk, är besläktat med samma mekanism som håller rasismen igång.
Jag bor själv utanför Landskrona, mitt i det största SD-deltat i Sverige. Även om jag upplever de flesta anhängarna som vanliga hyggliga personer, så är för mig tyvärr den öppna rasismen lite för vanlig bland anhängare, och tyvärr är också vissa politiker smittade. Och eftersom partiledningen applåderar den främste förespråkaren mot Islam, Kent Ekeroth, som påstår att det inte finns några moderata muslimer, betyder det att kollektiv skuldbeläggning är OK. Då blir det för lätt för en högerextrem rasist att känna sig besläktad med SD, både ideologiskt och retoriskt, hur mycket än SD tar avstånd från rasism.
Därför ses SD ett obehagligt parti som majoriteten av svenskarna tar avstånd från.

I Malmö t.ex med sin uppenbara kriminalitet, där SD borde vara starka, har de nu gått från 5,3 till 3,6 procent, ty folk är trötta på SD:s retorik och hur man utmålar hela Malmö, som om alla Malmöbor kollektivt ska känna sig som offer och vara väldigt rädda. "Titta som de håller på!" "Vår kultur förstörs" "De tar våra pengar!" "Vårt folk utplånas!" "De tar över!"

Och så låser man fast den bilden. Och den görs övertydlig, som om det inte finns ett annat sätt att se och förhålla sig - som är bra.

Men att spela ut folk, eller mångkultur, som kommer att finnas i Sverige, vare sig man vill eller inte, är inte så lyckat. Man bör nog ha en plan B om man inte vill ägna resten av sitt liv att beklaga sig över invandringen.

Tobias sa...

Till Anonym:
Vilka är de där "muslimska länderna" där det inte finns kyrkor? Det enda landet jag kan komma på är Saudiarabien, och du kan väl inte påstå att den Saudiarabiska regeringens åsikter motsvarar en majoritet eller ens en betydande del av alla muslimers? Sen vill jag inte heller påstå att kyrkor är särskilt representativa för Sverige, då vi är ett väldigt sekulariserat land med en stor andel icke-troende.

Själv är jag folkmusiker på amatörnivå, med inriktning på svensk folkmusik, och det finns få saker jag finner härligare än att höra folkmusik från olika kulturer blandas. Det är fantastiskt att höra t.ex. polskor på kora eller chilenska toner på nyckelharpa. Lägg märke till att jag även bor i ett område med en majoritet invandrare, bara några meter från en samlingslokal där det hålls muslimsk bönestund.

Var finns det där läskiga hotet som SD påstår existerar? För jag har aldrig stött på det. Visst finns det lite problem med integrationen, men det grundar sig främst i dåligt förd bostadspolitik och inte i invandringen.

Det är lustigt att den "nationella" center/högerrörelsen försöker överta folkmusiken och påstå att mångkulturen är ett hot mot denna. Jag skulle vilja påstå att det är till stor del tack vare 70-talets vänsterrörelse som folkmusiken fortfarande lever och frodas. Även under den tiden fanns det mycket mångkulturella influenser. Trots detta så har inte den svenska folkmusiken försvunnit eller ens börjat brista i sina rötter. Snarare så lever folkmusiken idag mer än den gjort sedan dansbanan och brännvin var helgens höjdpunkt.


Till sist så får jag tacka för ett trevligt blogginlägg och en intressant debatt.

Olov sa...

Jag kan inte förstå rädslan för andra kulturers influenser på svensk folkmusik. Det är inte en fråga om folkmusiken trängs undan av mångkulturen; det är i mångkulturen den växer!
Den tas inte över av andra kulturer, utan sprids snarare till dessa kulturer, skapar stolthet bland många av oss folkmusiker som får möjlighet att utöva musiken utanför sängkammaren, eller som bäst på stämmorna. Aldrig förr har svensk folkmusik kommit fram och ut i världen som nu.
Det är med enorm glädje jag ser, mina vänner i Hoven Droven (bland många andra) resa över världen och sprida vår underbara folkmusik, och det är med stor stolthet min far och Offerdals Spelmanslag har fått möjlighet att dela sin musik i såväl Ryssland som USA och Sydafrika. När de återvände komponerade de svensk folkmusik utifrån sina upplevelser i andra kulturer, och därmed utvecklas den svenska folkmusiken. Hur kan det vara dåligt?
Ska vi utesluta alla influenser från andra kulturer så skulle vi få en liten grupp som låser in sig med Svenska Låtar och sitter och värnar om traditionen tills de dör, och med dem dör folkmusiken i Sverige.

I egenskap av såväl historiker (folkmordsforskare) och folkmusiker, så har jag ett och annat att säga om SD:s retorik och dess likheter med forna och nutida totalitära diktaturer, men detta är inte vad debatten handlar om, så jag väljer att hålla den frågan utanför.

Jag vill bara säga: Låt folkmusiken leva, växa och spridas, vilket den gör i mångkultur. Och ett tack till Esmeralda för det öppna brevet. Mycket bra!

Esmeralda sa...

############################################
Jag har varit iväg och spelat i Västerås och ser till min glädje att Ni har fortsatt skriva här!
Roligt!

Anonym 8/12 23.11!

Du har uppenbarligen hamnat på fel blogginlägg!
Jag ser bara att du tycker att invandring av just muslimer kostar pengar och någonting om moskéer och kyrkor.
Denna tråden handlar om kultur och kulturutveckling i termer av KONSTNÄRLIGA uttryck, främst musik. (se gärna min kommentar från 7/12 11.14 varför det är en dålig idé att blanda ihop begreppen KULTUR i betydelse konstnärliga uttryck med KULTUR i bemärkelsen "seder och bruk")
Andra saker som kan dyka upp bör göra det i anknytning till dessa ämnen som du förstår annars kommer det sluta med att vi diskuterar kärnkraften och skolmaten under samma rubrik till ingens glädje.
Jag uppfattar det som att du vill diskutera främst religion eller ekonomi i immigrationssektorn?
Du kommer inte att få några bra svar på de tingen här.
Häng på och prata musik istället!

/E
################################################

Esmeralda sa...

################################################

VARFÖR ÄR DET SÅ SVÅRT ATT TÄNKA BÅDE OCH??

Mina motdebattörer här tycks ha svårt att greppa att jag med många andra BÅDE är för forskandet, fördjupandet, odlandet av särpräglat svenska stilar
-att grotta ned sig i en enda spelman eller ett enda geografiskt område OCH att vi är för möten och korsbefruktning och bejakar det faktum att kultur är överlappande cirklar som möts och berikar och inspirerar varandra.
Människor har i alla tider BÅDE hållit på sitt OCH varit sugna på att vara först med olika nya ting.
Det är så djupt okunnigt att tro att kultur bara utvecklas åt ett håll och genom en princip.
Kultur utvecklas alltid åt flera håll och enligt flera principer samtidigt.

Kultur är ingen matematik och inte ett snöre som spänns från forntid till nutid.
Kultur utvecklas BÅDE långsamt OCH i stora hopp SAMTIDIGT. Den blickar framåt och bakåt, utåt och inåt, hela tiden, samtidigt.

Ge mig ett enda exempel i världshistorien där lagar och påbud som ska främja till att renodla en kultur från nya influenser eller omvandling varit lyckad!

/E
############################################

Esmeralda sa...

#############################################
NATIONALISTER RISKERAR LADDA VÅRT KÄRA KULTURARV SÅ ATT DET BLIR OBRUKBART!

Då jag gick gymnasiet i Botkyrka sjöngs ett år inte nationalsången på skolavslutningen och ett annat år var det hetsiga debatter om hur det skulle bli.
Var det flyktingars och invandrades påtryckningar?
Nej, det var panik hos en svennerektor och svennekollegiet som kände att Nationalsången blivit så förknippad med nationalism och extremism att de övervägde att slopa den för all framtid.
Vi kan inte låta detta ske med vår musik och poesi!

Om vi marginaliserar andras kultur kommer de inte ta till sig någon annan kultur som påbjuds.
Man får en så kallad MOTREAKTION hos den som känner sig trängd.
Grundläggande psykologi.
Det går inte att utesluta att detta bidrar till människor med annan etnicitet protesterar och vill ta bort även de svenska traditionerna ur vissa skolor.

Det ges dock oerhört felaktiga proportioner i kommentarerna här. Det utmålas som något som "håller på att ske runtom i Sverige".
Jag utmanar vem som helst att göra en enkät att skickasw ut till Sveriges samtliga skolor så får vi se hur detta "hot" håller på att "ta över".

Påbudsmetoden är som att inleda ett samtal med att säga -Hej. Jag är inte ett dugg intresserad av vem du är, men nu ska du lära dig hur jag är och följa med mig på mina släktkalas.

Man kan åstadkomma lydnad men aldrig glädje och kärlek. Vad i helvete har vi att vinna på att omöjligöra för nya människor att älska svensk traditionskultur?
(Något också Andreas 5/12 00.21 tagit upp på ett tydligt vis!)

Fatta hur sjukt liten och marginaliserad den redan är! Min erfarenhet av tex SDare är att de själva inte ens konsumerar svensk folkmusik, för de vet ju aldrig vilka svenska folkmusiker är som uttalar sig i olika sammanhang.
Hur mycket större ska vår kultur bli genom att vi försäkrar oss om att nya grupper människor inte ska kunna tycka om den?


Eller.. måste man vara född i Sverige för att rätt kunna lära sig att spela spelmansmusik på det riktigt svenska viset?? Vilket århundrade är vi då tillbaka i?

Det jag hör tex Marie Stensby förespråka är så kontraproduktivt och självemotsägande att jag blir alldeles livad!

Hittills har jag inte hört några tankegångar som visar att SDs kulturpolitik är något annat än ett alibi för frustration och rädsla.
Då jag i mitt brev efterlyser en utförlig programförklaring av SD för hur de tänker ringa in och dra gränserna för vad som ska få kallas svenskt
kommenterar E.P 3/12 17.19 exempelvis;

"Det behövs ingen lång beskrivning av detta (progrförkl t svenskt).De som gillar SD:s invandringspolitik har nog rätt klart för sig vad som är svenskt. "

Ingen SDare har trätt fram och dementerat detta. Ska jag tolka detta som att det alltså inte handlar om kultur -dvs konstnärliga uttryck, utan att allt i grunden handlar om invandring?

/E
############################################

Ebba sa...

Jag älskar den här debatten och att ni orkar svara på alla puckade anonyma kommentarer. Det är beundransvärt och jag är så väldigt glad att ni förstår vikten av att föra kampen mot enfald och rasism även här! MASSA KÄRLEK VÄRME KRAMAR OCH ENERGI till er underbara människor!

Själv väljer jag att vara anonym pga att jag inte vill få fler hatiska mail och brev från rasister och SD:are som inte tycker att jag ska få finnas här.

Esmeralda sa...

##########################################
SDARE TAR LÖST PÅ BEGREPPET SANNING

Det är viktigt med korrekta fakta som du kanske anar att jag tycker. Läser Marie Stensby detta fortfarande?
Jag tänker exemplifiera med ett citat ur hennes kommentar 4/12 07.55 angående en bok som visats ringa medialt intresse :
"Läs boken, Esmeralda! Tyvärr är min slutledning korrekt, dvs den innehåller s-å mycket politiskt inkorrekt fakta att media väljer att inte "göra reklam" för den."

Detta är ett i mina ögon typiskt retoriskt knep som nu Marie Stensby får stå exempel för:
Genom att hävda något med bestämdhet som inte kan motbevisas menar man sig själv ha rätt.
Att man sedan själv inte heller kan bevisa sin tes är ovidkommande. Man var helt enkelt bara först och "paxade" en sanning.

För att kunna hävda att en slutledning är korrekt och inte göra bort sig när någon ifrågasätter det måste man kunna visa på fakta.
Att ta fram en undersökning som visar vad journalister känner inför en text är ju snarast omöjligt. Därför är det viktigt att både jag, Marie Stensby och andra brukar ord som "anser, håller för troligt, misstänker, tror, det tycks, som jag ser det" osv, när vi vill framföra just det som vi TYCKER är sant men inte med fakta kan stödja.

/E
###########################################

Anonym sa...

Har själv lite svårt att ta SDare som lirar ihop med dömda pedofiler på allvar. Just en snygg kombo...

Edit Holm sa...

@Anonym som skrev den 8/12.

Invandrare kostar inte alls bara pengar. Människor med utländsk bakgrund driver ca 70 000 företag i Sverige, enligt Tillväxtverket (som är en myndighet under Näringsdepartementet). http://www.regeringen.se/content/1/c6/04/74/90/a6839642.pdf

En annan sak.. Det är intressant att människor, bl a SD, klagar på att människor flyr hit när Sverige är det land som säljer mest vapen i världen. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:PHzPRc91im0J:www.dn.se/nyheter/sverige/svensk-vapenexport-slar-nya-rekord+svensk+vapenexport+sl%C3%A5r+nya+rekord&cd=1&hl=sv&ct=clnk&gl=se

Skulle gärna vilja höra SD:s resonemang om svensk vapenexport, men det kan vi ta i en annan diskussion, som inte handlar om konstnärliga uttryck.

Esmeralda sa...

#########################################
Bäste anonym 9/12, 02.54!

Det där är ett exempel på personlig ilska och frustration som vi till varje pris måste hålla borta från den offentliga diskussionen. Vi måste lägga vår energi på att bemöta det som egentligen upprör; politiken!

Det är så skrattretande enkelt att pulvrisera ALLT de hittills har lyft fram. Det är mycket tillfredställande att ägna sig åt att skjuta ned ihåliga resonemang. Sedan får man skrika i kudden eller begå karaktärsmord i ytterst privata sammanhang!
Vi har inte råd att låta en debatt som kan visa SDs brist på verkliga grunder i sin kulturpolitik eller kanske t o m brist på kulturpolitik som i grunden handlar om kultur över huvud taget drunkna i ömsesidiga personangrepp!

/E
###################################################

Esmeralda sa...

-sorry : Anonym 10/12 02.54 var ju svaret till!

Esmeralda sa...

#################################
GLÄDJE OCH LUST ÄR EXKLUDERANDETS FARLIGASTE FIENDE!

Det är spelglädjen, nyfikenheten och lusten att kreativt utforska som styr utvecklingen av alla typer av mångkulturella uttryck inom folkmusiken.
Inte något ideologiskt ställningstagande. Kom ihåg det! En påminnelse om skrattet som utgångspunkt fick jag här;

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article14058511.ab

Jag citerar;
"Viktigt med icke-våld.
Ytterligare tre motdemonstrationer är planerade. Den mest innovativa verkar vara ”Brittans damgympa” som iklädda tajta trikåer ska dansa mot främlingsfientlighet.
– Cyndi Lauper och rosa tajts sätter skräck i de flesta, säger ”Frank” från gruppen till Dagens Nyheter."

Jag säger bara: Ett underbart initiativ som kan vara oss alla kulturarbetare till inspiration om hur vi kan uttrycka ett kreativt motstånd i politiska sammanhang.

Alla röster behövs. De som talar med allvar och rynkade ögonbryn och de som får oss att skratta och komma ihåg att vi som är för fri kultur och kreativitet står för lust glädje och humor!

Jag noterar för övrigt att ändring skett i SDs "vår politik från A-Ö" där att "motverka provocerande kultur" stått listat. Vilket de ju också gått till val på. Vad har hänt?
Har de gått med i Brittans gympa och insett att det var riktigt roligt att provocera med glädje istället för med exkluderande?

Esmeralda sa...

#############################################
FLER SER PROBLEMET MED HUR SD LADDAR VÅRT KULTURARV NEGATIVT!

En krönika i Nöjesguiden av Jonas Adner jag just hittade, apropå min kommentar 9/12 21.26!

http://nojesguiden.se/artiklar/kronika-explosivt-provocerande-kultur

en liknelse ur Jonas Adners krönika;
"Bilden förstärks också av att det normalt sett när SD närmar sig en kulturform alltid uppstår samma stämning som när Mårran hasar sig in i Mumindalen."

/E
################################################

Esmeralda sa...

##############################################

SDs JOHNNY SKALIN GER DE SEDVANLIGT SUBSTANSLÖSA STAKANDE SVAREN OCH TALANDE TYSTNADERNA DÅ HAN SKALL FÖRKLARA PARTIETS KULTURPOLITIK!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=3748353

Särskilt luddigt blir det vid 1.08 och framåt.
http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=2405477&t=69

Samt från 2.40 då detta med provocerande kultur skall få sin konkreta förklaring:
http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=2405477&t=152

Detta talar för sig själv. Ingen ytterligare reflektion från mig nödvändig!

/E
#############################################

Esmeralda sa...

#######################################

Kan inte tänka mig en bättre lördagskväll än att mysa med en kopp te och Kammarens protokoll -utskrift av riksdagens debatt i december förra året om respektive partis skuggbudget. Kulturbudgetdebatten är den del jag fokuserar på;

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2010/11:35#anf55

Jag fick länken av Erik i Stockholm tidigt i tråden. Han menade att jag här skulle få svar på frågorna i mitt öppna brev till Jimmie, men nästan allt jag ser är en kör av riksdagsledamöter som från höger till vänster saknar och efterfrågar exakt samma saker som jag.
Och då är det ändå deras heltidsjobb att sätta sig in i materialet!
Mattias K gav fem texter som exempel, men av en av dem drog han slutsatser som motsade det han själv stod och propagerade för. Intressant.
När tillfälle ges ska jag absolut sätta mig in i dessa texter!
Dock verkade ingen av dem handla om konstnärliga uttrycksformer.

Här ser vi en annan person som saknar underlag för SDs valmanifest.

http://www.youtube.com/watch?v=Ncm3CGnU3UQ&feature=player_embedded

-detta inbegriper så klart oxå kulturbudget!

(förekommnade förolämpningar tycker jag att vi bortser ifrån helt! Ointressant!)

/E
#############################################

Esmeralda sa...

#####################################

TVÅ MISSTAG I BEMÖTANDET AV SDS UTTALANDEN

Jag reflekterar framför allt utifrån debatten om kulturpolitik i riksdagen
från förra året:

http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2010/11:35#anf55

Nästan alla debattörer i riksdagsdagen tar upp hur det vi idag ser som ursvenskt är utifrånkommande influenser.
Det har SD slutligen förstått att de inte kommer undan, så de poängterar numera detta själva;
"Vi sverigedemokrater har aldrig sagt att saker måste ha sitt ursprung i Sverige sedan hedenhös för att kunna räknas till svensk kultur. Det kan mycket väl vara så att det kommer kulturimpulser utifrån som det svenska folket väljer att frivilligt ta till sig och som genom en organisk process blir en del av den svenska kulturen och färgas och formas av den svenska kulturen." säger Mattias K i riksdagen

De poängterar på sin hemsida att en hypotetisk lista över olika kulturers särdrag skulle överlappa varandra och de typiskt svenska kommer inte att hittas hos alla svenskar.

Vi måste alltså släppa våra favoritargument om importerade kulturuttryck.
Det viktiga är att SD nu ålägger sig själva den omöjliga uppgift de själva definierat; att särskilja dessa listor och dra gränsen för det svenska i detta de numera själva beskriver som en komplex verklighet.
Frågan nu är alltså HUR de ändå tänker sig att detta ska kunna gå till på ett trovärdigt sätt som avgör vem som kan få pengar och inte!

Det andra misstaget är att man inte går in och tydligt markerar skillnaden mellan Konstnärliga uttryck, utövande av högtider och liknande kulturella aktiviteter å ena sidan och dessa sk "kulturella karaktärsdrag" i människors personlighet och attityder.
Blandar vi dessa har vi hips vips en situation där tex olika typer av musik kan sägas uttrycka olika "med västerländsk kultur icke förenliga" värderingar.

Det är inte lätt att dra gränsen mellan alla sorts konstnärliga verksamheter och deras opinionsbildande eller normbildande verkan, men om vi inte passar oss så sitter vi där med SDs beskrivning av att inte tränga sig på eller att ha matlåda på jobbet i samma andetag som Carl Larsson och Johan Helmich Roman i knät.

/E
###############################################

Curt Linusson sa...

Esmeralda skrev: "Jag säger bara: Ett underbart initiativ som kan vara oss alla kulturarbetare till inspiration om hur vi kan uttrycka ett kreativt motstånd i politiska sammanhang."

Ja jag förstår att Brittans damgympa är inspirerande för vänsterpack, men man undrar om det är stenkastningen eller flaskkastningen som inspirerar mest? Viktigt med icke-våld... haha tillåt mig skratta! Men vadå, jag är inte förvånad. Hyckleri är ju eran paradgren!

/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14060288.ab
Idag grep polisen i Stockholm hela truppen för att ha kastat flaskor mot demonstranter – alla utom en som i handgemänget med polisen råkade få foten under hjulet på en polispiket. ROFLMAO!

Arne Fridhelmson sa...

Curt Linusson:

Det är ju precis detta som Esmeralda säger att hon avskyr.
Inte kan du klumpa ihop henne med idioter som kastar flaskor.

Du är på en sajt som älskar folkmusik. En folkmusik i ständig utveckling som inspireras av intryck utifrån. Kan vi inte hålla oss till ämnet tack?

///// En av alla spelmän som älskar folkmusik och mångfald!

Esmeralda sa...

##############################################

Bäste Curt Linusson!
Du skriver "Hyckleri är ju eran paradgren!" och jag TROR att du härmed föreslår att jag ingår i någon politisk grupp. Jag är inte säker så jag ber dig förtydliga vilken grupp du menar att jag tillhör.

Jag är kulturarbetare och jag sympatiserar med alla som vill främja vår svenska traditionskultur och vår traditionella svenska mångkultur .Från höger till vänster!
Som du säkert märker om du läser tråden här så är det ingen som talar utifrån någon som helst partitillhörighet eller propagerar för någon politisk sida här.

Om du läser min text igen kommer du att se att jag tar upp "Brittans Damgympa som ett exempel på kreativa konstnärliga oväntade bemötanden av det som lätt tystar oss i rädsla. Jag förespråkar som kulturarbetare inte våld som du kan se.
Om nämnda aktion sedan har spårat ur så är jag den första att beklaga.
Jag har precis som du läst nyheterna om gårdagen och jag blev precis som du ledsen. I många manifestationer ingår en uttalad antivåldshållning. Särskilt i kultur/konst-manifestationer, men ingen demonstration kan styra över alla som ansluter sig ute på gator och torg. Det ser man i samtliga grupper.
Oavsett så är det IDÉN och inte utförandet jag tar som exempel.
Och det kan säkert Curt och alla andra greppa skillnaden i.

/E
##########################################

Esmeralda sa...

#########################################

SANNINGSENLIGHET OCH RÄTT CITERADE KÄLLOR ÄN VIKTIGARE ÄN ÄMNESKONSEKVENS!

Jag är som jag inledningsvis beskriver en älskare av fakta. Om man inte vill hålla sig till ämnet här så är det ä nviktigare att man påtalar viktigheten i sitt resonemang med rätt citerade källor.

Tex skriver signaturen Curt Nilsson;

Idag grep polisen i Stockholm hela truppen för att ha kastat flaskor mot demonstranter – alla utom en som i handgemänget med polisen råkade få foten under hjulet på en polispiket. ROFLMAO!

apropå Brittans Damgympa som ett exempel för kulturarbetare och folkmusiker om en alternativ inställning till demonstrationer.

Om man läser artikeln Curt hänvisar till
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14060288.ab
kan man läsa att polisen gripit 6-10 personer samtliga kvinnor.

Kanske upplevde tex Curt formuleringen "samtliga kvinnor" som att "samtliga kvinnor i demonstrationen" gripits?
En noggrann läsning innan man publicerar här föreslås ALLA å det varmaste!

/E
#########################################

Curt Linusson sa...

Du är för pinsam! Du tycker att en vänsterextrem grupp som använder våld på oliktänkande är något man kan "inspireras" av.

En litet tips: hylla inte grupper vars motiv du inte känner till. Det här är inga duvungar direkt...

För övrigt så var jag på plats och såg hur samtliga personer ur Brittans damgympa greps så kom inte och snacka fakta med mig!!! Hon som fick foten överkörd var också gripen men kom undan men en ambulans istället.

Esmeralda sa...

################################################

Bäste Curt!
Det är möjligt att du har fakta på din sida som du inte redovisade då du la upp länken i din förra kommentar, som inte berättar det du nu delger. Desto större anledning för dig att inte komma med personliga omdömen om mig eller någon annan här i tråden. Som du märker undviker vi här att säga nedlåtenheter till varandra. I de fall frestelsen att ge utlopp för sin egentligen POLITISKA ilska i ett okvädande, så ombeds personen sansa sin ton.

Jag rekommenderar att du läser min reflektion kring konstnärliga humoristiska manifestationer. Jag uppmanar dig att citera de passager där jag hyllar våld mot oliktänkande eller hyllar vänsterextremism.
Om SD eller nazister tog ett humoristiskt kreativt grepp på någon manifestation är jag den första att uppskatta detta och inspireras av detta även om jag inte delar de bakomliggande ideologierna.

Jag ber ödmjukt att få presentera den information som förelåg vid tillfället jag skrev kommentaren och återigen poängtera att det är humor och kreativitet som inspirerar mig, inte politiska åsikter;

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article14058511.ab
http://brittansdamgympa.wordpress.com/

Och slutligen den beskrivning av gårdagen jag baserade mitt utlåtande på;
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=4849942

Men jag HÅLLER VERKLIGEN MED CURT -jag var inte där och jag överlåter mer än gärna till de som verkligen var där på plats att diskutera vad som verkligen hände i själva demonstrationen.
Kanske företrädelsevis i någon annan tråd då tillräckligt utrymme här ägnats åt den misslyckade demonstrationen
och kommit långt bort ifrån min paroll:

GLÄDJE OCH LUST ÄR EXKLUDERANDETS FARLIGASTE FIENDE
som syftar på folkmusikers spelglädje, nyfikenhet, lust och kreativitet som vårt oövervinnerliga kapitalet.
Allt behöver inte vara så allvarligt hela tiden, ens i en allvarlig situation - ideologiska och upprörda röster kan bemötas med kreativitet och humor.
Parallellen jag drog till rosa tights och Cindy Lauper är möjligen svår att förstå då en sorglig händelse inträffade strax efter.
Som Curt säkert förstår var en misslyckad = våldsam utveckling av en demonstration inte det jag syftade på 10/12 14.57 eller önskade mina folkmusikkollegor!
Jag ger dock inte upp hoppet att en ickevåldsmanifestation baserad på kreativ humor är genomförbar!

/E
################################################

Anonym sa...

Esmeralda! Du är från och med nu officiellt älskad av mig och min blogg som heter Trots er!

Stay strong!

Bengt Backlund sa...

Apropå demonstrationen i Sthlm, och mot svenskfientlighet. Varför sker en SD-stöttad demonstration tillsammans med nazister? http://www.frihetssmedjan.se/2011/12/puckona-demonstrerar-puckona-har-fatt-nog/

Svenskfientligheten tycks bara upplevas och bekräftas av dem som tillhör SD, ND, Sp och andra nazistpartier, en slags gemensam genomgående känsla bland alla nationalister som provoceras eller hotas av "fel" svenskhet, dvs av extrema yttringar, eller av den svenskhet som består av majoriteten svenskar - vi som tar emot nya människor - vi som bakar in andra kulturer i vår svenskhet i en ständig växelverkande, rörlig och flexibel identitetskänsla.

Är en statisk identitet verkligen förankrad i psyket? Det tycks för lätt för vissa nationalister att drabba av svårartad tunnelseende vid provokation. Då åker ständigt de extrema yttringarna upp på näsan, och vi, majoriteten, döms kollektivt som onda när vi försvarar andra kulturers inflytande, även i musiken, som om vi inte alls skulle bry oss om våra egna, vår historia och vårt kulturarv.

I jämförelse med nationalisterna, vill vi, MAJORITETEN motverka statisk identitet, empatisk kortsynthet och kulturell inskränkthet - även i framtiden. Vi kommer att definiera oss och svenskheten efter vårt behov.

Extrema representanter för den "goda sidan", allt från retoriskt arroganta nationalister till våldsbenägna anti-fascister, kommer aldrig att kunna stödja sig i majoriteten. Vi är alldeles för många som går samman mot det extrema.

Bengt Backlund sa...

Jo, Esmeralda, jag har glömt att påpeka att det är sååååååå bra att du skriver och bemöter SD. Och ju fler som bemöter dem och ifrågasätter deras kulturpolitik desto bättre. De propagerar intensivt på nätet, därför behöver vi mala emot.

Angående att konstnärlig kultur inte ska vara provocerande, konstig eller störande för landets kulturella identitet, så klippte jag ihop en liten film i somras för att påminna om vilka extrema rörelser i historien som haft samma slags agenda.

Se filmen här: http://www.youtube.com/profile?user=Friskapa#p/u/5/q13bVsboyaY
Ja, om lust finns förstås.
Vill man bara se lite kan man börja vid ca 8,26 min, då dagens nationalism yttrar sig, med bl.a SD. Jag jobbar inte bara med konst, jag renoverar och bygger om hus också, därav symboliken i titeln, därav huset i början, med traditionell beklädnad och kosmopolitisk insida :)

Och jag har bott i Israel, och vistats en del i muslimska länder, därav mitt intresse för hur SD tar parti mot Palestina och Islam. Fundamentalister utmärker sig på båda sidor och skulle aldrig få för sig att mötas i en fredlig musikalisk fusion. Däremot kan andra det - på båda sidor.

Bengt Backlund sa...

aj angav fel adress till filmen. Här är den:
http://youtu.be/q13bVsboyaY

Varg i Veum sa...

Varför tror en del att känsloutbrott kommer att tas på allvar? Tror man att man nån meningsmotståndare kommer att ändra åsikt? Att du blir upprörd är ganska meningslöst om man vill påverka politik. Irrationella känslor är oftast det som skapar krig och hat. Bättre att vara saklig än att beskriva en annan människas fysik för att nedvärdera.

Men kanske är det så att du inte vill ha diskussion utan vill predika för de redan troende så att hatet hålls vid liv?

Esmeralda sa...

###################################################

Bra kommentar av signaturen Varg i Veum som ytterligare understryker det vi lyckats åstadkomma här -en kommentarstråd där vredesutbrott och irrationalitet stävjs, där alla inspirerar varandra att komma med sakliga resonemang och faktaunderstödda argument.
Detta kan inte poängteras nog många gånger!

Min egen utveckling har sett ut såhär:
Detta brev och denna gästblogg kan ses som en resa från en känslomässig instinktiv reaktion som kanaliserades i ett brev med helt rationella frågor. Känslosamt men sakligt. Brevet i sin tur har följts av ett långt samtal här, där många guldkorn och ny inspiration vaskats fram och har gjort mig mysig och glad till sinnes.

Förutsatt att det "du" Varg i Veum syftar på är jag så ber jag vänligast att få veta i vilka passager jag nedvärderat någon samt inte kommit med några sakliga resonemang. Framförallt är jag bekymrad över vilka delar i mina resonemang Varg i Veum anser riskera att "hålla hatet vid liv", vilket är en rädsla Varg i Veum känner precis som jag.

/E
###################################################

Olle af Klintberg sa...

Riktigt intressant läsning och ett viktigt ämne att ta upp tycker jag.

Jag älskar svensk folkmusik och uttrycker oftast mig genom den även om jag spelar musik från många olika platser i världen. Jag känner mig säker i min svenska kultur. Kan det vara så att jag inte känner mig hotad av andra länders kulturer av den anledningen? Vad tror ni andra här ute?

Sen tycker jag dock att det är tråkigt att det inte satsats så mycket pengar på att bevara den svenska kulturen genom att t ex utbilda lärare som i sin tur förmedlar till sina elever. (fast förresten så vet jag inte om det stämmer, jag kommer ihåg att vi fick lära oss om svenska folksagor på svenskan, en del folkvisor på musiken. Men jag vet inte om det är representativt för hur undervisningen sett ut) Det är kanske mest tydligt i massmedia att det får lite utrymme.

Således; kan det vara så att om vi i Sverige överlag haft en starkare kulturidentitet så hade inte folk känt sig hotade av andra kulturer? Eller kommer man inte undan det ändå?

///Olle

Josefin Norén sa...

Hej! Ni får förlåta att jag inte minns vilket inlägg som kommenterade om svenska nationalsången osv. Jag vill bara komma med en liten instickare för att visa på mångfalden. Jag arbetade tidigare på en somalisk förskola i Rinkeby där barnen ofta och med glädje sjöng både svenska och somaliska nationalsången. :) ett gäng flickor gick ofta runt och sjöng Idas sommarvisa. Jag menar inte att det här är en allmän sanning men det är en del av vårt älskade svenska samhälle och ett för mig tydligt bevis på att svensk kultur kan leva och blomstra även i ett somaliskt-muslimskt kontext.
Tack för en väldigt intressant diskussion!
Med vänlig hälsning, Josefin Norén

Esmeralda sa...

#####################################################
SD HAR OMFORMULERAT SIN DEFINITION AV MÅNGKULTUR 180°!

Upptäckte det nyss i en motion från oktober i år!

Ur motionen
http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2011/12&bet=Fi242#_Toc307908425:

"Sverigedemokraterna tror inte på mångkulturalism, eller någon annan segregationspolitik, som en hållbar utgångspunkt för att bygga ett harmoniskt och välfungerande samhälle. Det samhälle vi eftersträvar bygger istället på gemenskap och delaktighet. Vi vill bryta segregationen genom att gå från mångkulturalism till en politik som värnar nationen och den gemensamma identiteten."

Och desto bättre för oss! Vi arbetar ju med möten som utifrån våra respektive rötter skapar gemenskap, harmoni och ömsesidig respekt för varandras traditioner! Perfekt!
Interkulturell traditionskultur = det perfekta integrationsverktyget!

Det är anmärkningsvärt hur SD hela tiden tar bort och omformulerar saker då de stöter på motstånd. Avsnitten om "provocerande konst" tas tex inte upp längre. Folkmusik/dans/hantverk nämns inte i årets förslag utan muséer, riksarkiv, och renovering av byggnader. Döda ting som alltså inte kan fråga efter bevekelsegrunder.

Om vi snor dem runt i dansen några varv till så tycker de snart precis som vi !

/E
#####################################################

Anonym sa...

Hej, och tack för allt som skrivits av alla.

En del av motsättningarna här tror jag beror på missförstånd. Som jag ser det finns det en brist i svenska språket, nämligen ordet kultur. Det är svårt att veta vad som menas.

En arkeolog kan prata om att i den och den kulturen levde man så och så. Det är ungefär så sverigedemokrater brukar använda ordet.

En kulturarbetare syftar oftast på ett smalare område med ordet kultur, kanske ungefär vad som täcks av kulturradion eller kulturpolitiken i Sverige.

Ovanstående gör att det ofta talas förbi varandra, ni talar helt enkelt om helt olika saker trots att samma ord används.

Svenskan behöver utvecklas! Eller har jag fel?

Tänk om denna tråd kunde utmynna bland annat i att vi fick olika ord för de här skilda sakerna, då skulle språkförbistringarna och missförstånden minska och både Esmeralda och sverigedemokraterna kunde mysa ännu mera.

Som Esmeralda redan konstaterat 9 december 2011 15:28: citat: det är en dålig idé att blanda ihop begreppen KULTUR i betydelse konstnärliga uttryck med KULTUR i bemärkelsen "seder och bruk"

Borde vi ite ha olika ord för så skilda betydelser?
Eller finns det redan sådana ord fast jag inte känner till dem? Om det inte finns, borde vi väl skaffa? Har någon förslag?

/Kristian, en enkel snubbe, varken musiker eller sverigedemokrat.

Anonym sa...

Ps.

Själv är jag lite avis på kulturarbetarna måste jag erkänna, eftersom deras klangkultur och sedbrukskultur blir ett och samma. Ungefär som en proffessionell gycklare en gång i tiden, han levde ju mitt i gyckleriet var han än var. För en vanlig svensk är det ju annorlunda, och då är det ju viktigare att det är en trevlig stämning i sedbrukskulturen på gården där den statistiskt vanligare svensken lever sitt liv.

Här kom alltså mina egna förslag.
KULTUR i betydelse konstnärliga uttryck: Klangkultur.
KULTUR i bemärkelsen "seder och bruk": Sedbrukskultur.
Ds.

Pps.
En framtida arkeolog kommer nog förundras över vår tids vurm för att sitta i bilar och framför skärmar. Dds.
/Kristian

Anonym sa...

I konstnärliga uttryck bör ju förresten alla konstnärliga uttryck finnas med inte bara ljudliga, Jag ändrar därför mitt förslag till:

KULTUR i betydelse konstnärliga uttryck: Konstkultur.
KULTUR i bemärkelsen "seder och bruk": Sedbrukskultur.

/Kristian.

Esmeralda sa...

###############################################

Tack Kristian för dina reflektioner!

Jag har själv funderat vidare kring det här med kulturella uttryck. Det är knepigt! Det är en glidande skala med diverse korsverkan -tex vissa högtider och ceremonier är förknippade med viss musik och konsthantverk samtidigt som de är manifesteringar av värderingar. Musik har ibland politiska budskap osv.
Det jag dock inte kan se någon koppling mellan är traditionella seder eller konstnärliga uttryck å ena sidan och påstådda nationella karaktärsdrag i stil med de som SD tar upp i sin text å andra sidan; att lämna tillbaka fem kronor man lånat, sätta sig på ett tomt säte på bussen eller ha matlåda på jobbet och inte tränga sig på.
Liknande "nationalkaraktärsdrag" måste definitivt lämnas utanför!

Även om många trådar i en kultur löper i komplexa mönster och korsas i musik, filosofi, måleri och politik så kan vi inte lämna walk over till de som förespråkar segregation via assimilering.
Vi kan inte ge oss bara för att vi inte kan framföra några färdiga lösningar och lämna åt de grova förenklarna att ge sig in med storsaxen i kulturväven.

Jag gillar ditt ord sedbrukskultur, klangkultur kanske inte faller dans/hantverk/teater/film etc på läppen, även om själva ordet är vackert!

När vi verkar för "trevlig stämning i sedbrukskulturen på gården där den statistiskt vanligare svensken lever sitt liv." så är det viktigt att inte blanda ihop saker och ting OCH SAMTIDIGT se att klangkulturen och dess syskon är ett utmärkt verktyg för att jobba med integration genom att skapa en så påtaglig gemenskap, deltagande och firande av varandras kulturella rötter.

Dessutom tror jag att du Kristian lever mitt i en konstnärlig kontext i en högre utsträckning än du tänker på -så gott som alla lever ju varje dag i ett musikflöde, tittar ofta på film, följer ett designmode i sina kläder - kanske mest med amerikansk/engelsk influens.
Mitt i vår förunderliga vurm för bildskärmar och bilar..
Det som saknas är väl att vid sidan om brukandet av kultur själv aktivt skapa.
Kanske är det så att samtidigt som fler har konstnärliga uttryck i sitt liv varje dag så är det färre som skapar själva.

/E
##########################################

Esmeralda sa...

-Ditt uppdaterade ord konstkultur kom under tiden jag skrev! :-) Tack!

Alla bidrag till tankeutvecklingen på detta område välkomnas varmast!

/E

Julia sa...

Hej!
Ville bara meddela att jag läser bloggens inlägg varje dag! Heja, det är så bra att detta diskuteras!

En tanke jag får är att bara för att SD ändrar lite i texterna på sin hemsida behöver det inte betyda att de tänker och vill agera annorlunda än tidigare i politiken, och det är jag naturligtvis och uppenbarligen inte ensam om att ha reflekterat över... Poängen med de frågor som Esmeralda söker svar på, är ju att komma under ytan och ta reda på vad SD egentligen vill göra, så att något försvinner från SD:s hemsida kanske inte gör det direkt tydligare...

Heja, keep up the good work, Esmeralda! : )

Esmeralda sa...

#############################################

Hej Julia! Vad roligt att du följer detta! Eftersom det är den första offentliga text jag skriver över huvud taget så är det ju väldigt spännande för mig och otroligt roligt att så många blir peppade och engagerade!

Nej jag tror verkligen INGENTING om SDs kulturpolitik förrän de kommer med konkretiseringar!

Jag konstaterar dock att VARENDA enskild fråga som ställs till ett otydligt och känslostyrt parti har stort inflytande. Den typen av parti omformar sig ideligen efter de reaktioner och frågor de får ! Tillslut slår det knut på sig självt om där inte finns något verkligt underlag för de vidlyftiga resonemang som förs!

/E
#############################################

Esmeralda sa...

#######################################

SD KANSKE TAPPADE BORT MITT BREV I JULSTÖKET?

Nu har de i alla fall fått en påminnelse. Den lligger uppe här på Folkbloggen samt på P2s sida för programmet Folke:

http://folkblogg.blogspot.com/2011/12/en-paminellse-fran-esmeralda.html

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2487&artikel=4851630

Jag förstår att mitt första brev var lite i matigaste laget så nu tänker jag plocka ut frågorna en och en -som här Taubefrågan och skicka varje fråga i ett separat brev.
Det kan bli många brev och roligt.
Skickade för säkerhets skull påminnelsen även till Jimmies och Mattias Karlssons riksdagsadresser. De har nämligen svarsplikt där.

Med stöd av alla er som engagerat er här så kan de inte avfärda brevet som en ensam själs ovidkommande frågor.

Det känns stort att så många har läser och peppas av mitt brev och i sin tur peppar mig som sjutton!
Tack för alla kloka kommentarer, poänger och resonemang som inkommer! Det är såhär vi bygger vår gemensamma och personliga tankeplattform i detta ämne! Vi formulerar våra åsikter klarare, nyanserar och fördjupar varandras tankar och breddar varandras perspektiv.

Glädje!!
/E
##############################################

Esmeralda sa...

######################################
SVENSKT ÄR SVENSKT, PUNKT SLUT!
Jag har fått frågan varför jag ej problematiserar begreppet svensk kultur på fler sätt.
Mottagaranpassad kommunikation kan jag säga med ett ord. Jag noterar i debatter och skrivna forum att det allra minsta någon försöker påtala olika enkla problem med begreppet "svenskhet" i någon form så skjuter man genast långt över förståelsehorisonten och fastnar i en "du är svenskfientlig"-debatt. Det kommer säkert jag också göra men jag vill prova att ta hela den stora luddiga osammanhängande bollen av våra enskilda eller gruppspecifika känslor för vad som är svenskt och krama den lika hårt som mina meningsmotståndare.
ALLA röster behövs. Problematiserandet behövs på andra nivåer och för andra publiker.

/E
###############################################

Anonym sa...

Är det du på bilden Esmeralda? Den ser proffsig ut, är den tagen med tanke på denna artikeln?
/Kristian

Annika Hammer sa...

Oj oj. Vilken helkväll det blev med den här tråden. Fantastiskt! Verkligen intressant att läsa, både de kloka inläggen och snömoset. Att du har orkat ta dig tid att bemöta alla Esmeralda, det är starkt. Nu väntar jag med spänning på att någon ur SD:s ledning, lämpligen Mattias Karlsson, ska ta några ynka minuter av sin tid och besvara de mycket konkreta frågor du ställer. Annars kan han hålla snattran om folkmusik i fortsättningen tycker jag.

Det här med folkmusikens delvis undanskymda tillvaro som en del skriver om, att vi är förfördelade jämfört med andra mer poppis musikgenrer, jag har en fundering om det: vi som "håller på" är kanske inte alltid så bra på att göra folkmusiken tillgänglig? Visst får den väldigt lite av "kulturstödskakan" jämfört med klassisk musik osv, men det kan nog också vara en svår värld att komma in i. Sara Parkman talade fint om det här i Bingsjö i somras: http://www.folkmusikenshus.se/bingsjo/tal2011.html
Jag håller med om varenda punkt på listan "What's hot in Folkmusikvärlden" ;)

Det här är kanske något för en egen tråd egentligen. För att hålla sig lite mer till ämnet, här är en annan intressant länk som tål att läsas igen:http://www.newsmill.se/node/29340. Lite kul att rubriken är "Folkmusikeliten", den har de inte valt själva antar jag...

En parentes: Nu säger min kille ang. Saras lista (själv uppfyller han punkt 1,2,3 på listan och i viss mån även 6,7 och 8), att om man har gubbkeps och linneskjorta så är man inte "patriotisk med sin hembygd", då är man "ironiskt patriotisk med sin hembygd". Är man på riktigt patriotisk med sin hembygd så har man vanlig keps och flanellskjorta.
Ja är det sådana koder man ska knäcka för att komma in i folkmusikens innersta kretsar så är det inte så konstigt om en pianospelande stockholmare kan känna sig utanför ibland!

Kram på er!
Annika Hammer

Esmeralda sa...

Mycket bra påpekande Annika!
Var har folkmusikens lobbyism varit? Var har all uppvaktning, brevskrivande till politiker, tråkminglande, nätverkande och dokumentskrivande om folkmusikens viktighet varit?
Nej alla har suttit i en buske och spelat. Svårt för "etablissemanget" att ta notis då.
Det är en av de fina tonerna i kråksången -att vi kommit ut ur den röda lilla stugan och börjat formulera oss.

Måste läsa Saras lista! gubbkepsen med linneskjortan är nog inte IRONISKT patriotisk med sin hembygd, nej jag tror han är patriotisk med DRÖMMEN om sin hembygd! Och de som har vanlig keps och flanellskjorta är antingen patrioter på hemmaplan eller hip hopare. ;-)

Oj det känns faktiskt riktigt skönt med lite smalltalk här! Lite mer personligt och gemytligt.

/E

Esmeralda sa...

Hej Kristian!
Nej bilden är en av många som togs till min duoplatta Skuggpoeten.
Fotografen heter Rikard Laving.

Så rigorösa förberedelser gjordes inte inför denna gästbloggning, men det hade ju varit fantastiskt om det vore så! Kul om du tycker att den passar!

Esmeralda sa...

Passerade just 1500.. Tänk om alla dessa skrev ett litet litet brev!
Företrädelsevis till riksdagen där alla politiker har svarsplikt!
jimmie.akesson@riksdagen.se
mattias.karlsson@riksdagen.se

Anonym sa...

Esmeralda, may I get your personal opinion about this?

Är det inte något charmigt över sedbrukskulturer, likt den Taube levde i, där lobbyism inte förespråkas eller politiska propagandakampanjer ej drivs av poeter?

/Kristian

«Äldst ‹Äldre   1 – 200 av 217   Nyare› Senaste»

Skicka en kommentar