27 maj 2013

HEJ PRISADE FOLKKLUBB!!

Folkbloggen bad Lydia Ojala, en av arrangörerna bakom Göteborgs nya grej Folkklubb som tidigare i vår fick Folk You´s arrangörspris, att berätta mera. 

Folkklubb är ett klubbkoncept där vi vill blanda klubbfeelingen, (DJ:s och drinkar) med folkmusik och instrument-jam. Våra kvällar har varit späckade med ca tre folkmusikspelningar i början av kvällen och sen två DJ-akter. Mottagandet har varit asbra och många har varit väldigt positiva. Folk som aldrig skulle dansat till folkmusik har gjort det och haft kul!

Folk Yous pengar går enbart till gage för musikerna. Vi vann nog för att vi vill förnya och öppna upp scenen här i Göteborg. Vi kommer bidra till att fler och olika personer kommer tycka att folkmusik är en OK grej och inget som bara händer på logen eller om en kan dansa/spela som en gud. Vi vill åstadkomma fest och ett nytt sätt att utöva klubb och folkkultur på. Göteborg är bra som folkmusikstad. Med Allégården, folk-och världsmusiklinjen, internationella spelmansstämman och slottsskogen men vi saknade en riktig jävla brak-fest-scen där det inte behövs dansskor med klack. Framtiden är ljus men mycket gammalt kommer nog förändras, många nya influenser kommer hamna i folkmusiken och begreppet "världsmusik" som någon form av komplement till begreppet folkmusik kommer förhoppningsvis ifrågasättas mer. Ramarna kommer tänjas. Själv är jag bara lite delat oroad över alla utbildningar i folkmusik. Det kanske finns en risk att tappa bort lite av den hära lära låtar/danser av varandra-grejjen när det blir institution och kändis-lärare överallt. Men utbildning i sverige är ju gratis och grymt! Hejja folkklubb!
//Lydia


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar