22 april 2013

PRESSMEDDELANDE: VI VANN PÅ GALAN!Ralf Novak Rosengren, småländsk och framför allt romsk sångare och estradör var galans mest hyllade pristagare. Ralf fick förutom pris som Årets Traditionsbärare också pris som Årets Arrangör för den första upplagan av Nordic Romani Festival som han arrangerade i höstas i samarbete med bl a Marie Länne Persson och Anita Santesson. ”Pionjär, murbräcka, gränsöverskridare, ambassadör, förmedlare, samlare – årets traditionsbärare har många skepnader” menade juryn om Ralfs insatser och ” Årets Arrangör är en nykomling som med ett brett och ambitiöst program satt en obekant men i högsta grad levande kultur i drivbänken” om den nya festivalen.

 Årets Hederspris för en exceptionell livsgärning gick i år till dansaren Bert Persson, sörmlänning, lektor i folkdans vid danshögskolan, dansledare och dansupptecknare och mannen som lärt upp praktiskt taget alla som sysslar med folklig dans på högre nivå idag. ”En person som både förmedlar och ifrågasätter. En som kan mer än de flesta inom sitt område men också gärna bryter mot alla regler om det behövs. Ständigt i rörelse, såväl pedagogiskt som sceniskt” sade juryn i sin motivering.

Dansen fick också pris som Årets Tvärspel, den kategori som hyllar gränsöverskridande projekt av alla slag. Här vann projektet RESiDANS som sedan tre år förenar folklig dans och moderna koreografer. Projektet drivs i Gävleborg, Dalarna och Uppland och dess tredje föreställning visades också under galadagarna i Gävle. ” Årets pristagare går på tvärs mot det förväntade och utmanar vår fantasi, utmanar allt. Stor talang och nyfikenhet förenat med mod, sväng och framkant” var juryns motivering.

Priset som Årets Artist gick till nyckelharpsmästarinnan Emilia Amper (bilden). Hon spelade också under galan med sin trio ODE. ”En mångsidig musikant och en strålande kompositör, ständigt på jakt efter det nya och svängiga - och hyllad av mer eller mindre nyväckta recensenter och åhörare. Eldfängd och gnistrande, färgstark – och djävligt bra!” menade juryn. Även Årets Grupp återfanns till stora delar på galans scen i år – priset gick till turnégruppen Jul i Folkton som sedan sju år tillbaka fyller landets konserthus med folklig julmusik varje år. Galakonferencieren Lena Willemark ingår i gruppen liksom Ale Möller och Olle Linder som också spelade på galan denna kväll plus Lisa Rydberg, Esbjörn Hazelius och Roger Tallroth liksom turnégeneralen Hilda Sandgren. Varmt, genuint, stor musikalitet, och humor var några av juryns omdömen.

Årets Nykomling blev i år Kolonien från Stockholm och Järna. Fyra unga musiker som spelar sin egen blandning av folk och visa där texterna verkligen betyder något. ”De skapar en egen värld på folkmusikkartan. En generös värld av nu och då, av lek och allvar. De vill mer med sin musik än att bara berätta en historia” menade juryn.

Den algeriska sångerskan, skådespelaren och dansaren Karima Nayt har börjat lägga Europa för sina fötter. Hennes första egna skiva – ”Quoi d’autre?” (Vad annars?) - spelades in med svenska musiker och i samarbete med den svenske slagverkaren Fredrik Gille. Nu vann den pris som Årets Utgåva. ”En varmt och känsligt producerad skiva med ett starkt rytmiskt driv. Bakom den står en artist vars berättarkraft trotsar alla språkbarriärer” ansåg juryn. Folk & Världsmusikgalan arrangerades nu för fjärde året av en lång rad organisationer och institutioner inom folk- och världsmusiken med syfte att höja genrens status och vara en mötesplats för dess aktörer.

Pressmeddelandet är hämtat från Folk och världsmusikgalans hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar