15 april 2013

HEJ VMOD VÄSTERNORRLAND! HEJ EMMA OCH LOTTA!



Vad är är Världens Musik och Dans (VMoD)?
VMoD är ett utvecklingsprojekt med syfte att stärka och synliggöra Folkmusik – Världsmusik – Folkdans – Världsdans. VMoD slår ett slag för den levande folkkulturen och hjälper utövare att nå ny publik och publiken att uppleva dans och musik i alla möjliga former. Bakom projektet står Sveriges Spelmäns Riksförbund, Svenska Folkdansringen, Riksförbundet för Folkmusik och Dans samt Eric Sahlström Institutet i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet. Projektet startade i Skåne och Västra Götaland 2008 och har också drivits i Uppsala län och i Värmland. VMoD i Västernorrland har precis dragit igång och här drivs projektet med stöd från Landstinget Västernorrland. 

Vilka är ni?
Vi, Emma Ahlberg och Lotta Andersson, är frilansande folkmusiker och projektledare för VMoD i Västernorrland. Emma har den traditionella musiken med sig hemifrån medan Lottas intresse för folkmusik väcktes i tonåren. Vi träffades på folkmusiklägret TON och började spela tillsammans i gymnasiet. Sedan dess har vi strålat samman både på Malungs folkhögskola och nu senast på Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Efter några år runt om i Sverige känns det väldigt kul att kunna inspirera och utveckla verksamheter inom Världens Musik och Dans i hemlänet. Ett riktigt drömjobb!






















Hur ser folkmusiklivet ut i Västernorrland?
Det ser bra ut! Inom svensk folkmusik och folkdans finns det flera framgångsrika verksamheter, speciellt för ungdomar genom bland annat TON-lägren, Skönborgs folkdanslag och Mittfolk. När det gäller världsmusik och världsdans arbetar vi aktivt för att hitta fler referenspersoner med specialkompetens för att få koll på läget och hitta samarbetspartners. Det är ett ganska stort geografiskt område och förutsättningar och aktivitetsgrad varierar. I uppstartsfasen av projektet har vi inventerat läget och fått väldigt mycket peppande respons. Det finns många entusiaster, spännande verksamheter och fantastisk musik och dans i länet, så det kommer att bli en spännande tid för all Världens Musik och Dans i Västernorrland.

Vad är på gång?
Vårt första delprojekt är ett samarbete med Carin Funseth på interregprojektet Bygdene Dansar. Det blir en workshopserie för ungdomar i samarbete med Kulturskolan i Sollefteå. "Världens dans", 4 kvällar med nordisk, afrikansk, orientalisk och bollywooddans. Vi var också med under studieforbundet Kulturens bildningsverksamhets ledarutbildningsdag i Sundsvall. Nästa grej kommer att äga rum på Folk- & världsmusikgalan i Gävle. Det blir aktiviteter under fredag eftermiddag och kväll för folkhögskoleelever och organiserade ungdomsgrupper som kommer till galan. Workshops, häng, öppen scen och tillfälle att kolla in vilka andra som nördat in på folkmusik och dans. 

Hur ser framtiden ut?
Den ser ljus ut! Vi vill ta till vara så många utvecklingsinitiativ som möjligt inom olika organisationer, underlätta för att tänka nytt och stort och samtidigt ska vi ha ett långsiktigt perspektiv. Det vi sätter igång ska förhoppningsvis rulla på när projektet så småningom flyttar vidare till nästa region. Högt på vår önskelista står en naturlig mötesplats för Folkmusik – Världsmusik – Folkdans – Världsdans samt utveckling av verksamhet för riktigt unga utövare. Det ska finnas ett naturligt stopp på norrlandsturnén för olika akter inom genren här i Västernorrland. Med fördel på en plats dit även ny publik hittar. En satsning på de yngsta utövarna skulle kunna öka tillströmningen till låtverkstäder, läger och konserter samt stärka återväxten av professionella utövare. Framgångsrika förlagor finns det gott om och erfarenheter och inspiration att hämta på flera håll i landet. Framtida delprojekt och evenemang kommer att annonseras fortlöpande via hemsida och facebook. Har du tips på verksamheter som vill utvecklas eller helt nya initiativ inom Folkmusik – Världsmusik – Folkdans – Världsdans i Västernorrland? Eller vill du veta mer om projeket? Du är varmt välkommen att kontakta oss. Detta är en chans för idéer att förverkligas!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar