1 juni 2013

SIMON STÅLSPETS OCH HORNSTÄMMAN I DUNKER!

Hej Simon Stålspets - arrangör för Hornstämman i Dunker som gick av stapeln förra helgen. Hur blev arrangemanget? Vad hände? Blev det gött?

Hornstämman blev hellyckad. Skön blandning på besökarna. Från 1-91 åringar, både nyfikna grannar, spelmän och inbitna hornblåsare. Vi åt lokala, grillade vildsvin med rotsaker eller hemrörd linsgryta med couscous o turkisk youghurt. Självklart kaffe med brödfat också. Kohornlegenden Bernt Lindström från Ockelbo höll tillsammans med mig i kohornskursen där vi hjälpte deltagarna att såga, borra och fila så att var och en fick ett spelbart kohorn med sig från kursen. Karin Ericsson-Back ledde en fullsatt kulningskurs och Patrik Andersson höll i fiolkurs med sörmlandslåtar. Det blev dans till Malmabygdens spelmän och Sörmländska låtverkstan under ledning av Patrik Andersson. Därefter följde dans till öppen scen. Då kunde man höra Sérgio Crisóstomo fiol, Torkel Johansson trumpet och delar av Sörmländska låtverkstans ungdomar jamma polskor, valser mazurkor och schottisar. Jag var också med och spelade mandola. Framåt natten flyttade vi stämman från församlingshemmet 200 meter till klockargården där det blev mer jam, vickning och fest. Förhoppningsvis blir denna hornstämma en tradition. Det är så det känns nu i alla fall. Folk har hört av sig och vill ha fortsättning nästa år så det blir nog så. Lokalpressen och lokalradion har varit väldigt alerta och villiga att puffa för denna händelse. Flens kommun sponsrade hornstämman i Dunker med tre granhorn byggda av Jan Nordkvist, Tällberg, samt hyra av församlingshemmet.

Vem är Simon Stålspets? 

Förtiplussare uppvuxen i Stockholm, numera månskensbonde i Sörmland. Frilansmusikant inom främst svensk folkmusik men även country i bred bemärkelse. Kompositör/arrangör. Har precis arrangerat musik för Ale Möller Band som tillsammans med kammarkvintett från Scenkonst Sörmland och två invandrade solister genomför ett fantastiskt integrationsprojekt i konsertform. Jag gillar att paddla kajak, åka längdåkning och springa i skogen. Idag har jag fått lagrad koskit från grannen och hällt det i odlingslådorna i växthuset. Nu ska jag plantera tomater där. Utbildad 10 år på Kungl. Musikhögskolan. Först i elgitarr och sen klassisk komposition. Huvudsakligt arbete har dock alltid varit att turnera i Sverige/Europa och sprida svensk folkmusik i olika blandningar. Grupper: Kalabra (jazz/folk), Svart Kaffe (fransk-svensk folkmusik), Stockholm Lisboa Project (portugisisk-svensk folkmusik), Marsipan (Quebec-svensk folkmusik), Country Pie (americana), Rut (country på svenska) mfl. I Sörmland finns många fina spelkvinnor/män, vackra slott att spela på och sjöar att bada i. Vad jag saknat och som borde finnas i framtiden är ett center för kohornsspel. Eller förresten, det finns nog redan? Mer om mig finns här!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar