30 september 2012

MARIA BOJLUND I STIMS TIDNING

Stim är en organisation för Sveriges tonsättare som har en medlemstidning, och i nyaste numret var Maria Bojlund med i en fin intervju, vassego!






26 september 2012

SNAKKA SAN OCH SVER

Norsksvenska dunderbandet SVER har ett projekt tillsammans med dancehall-snubben Snakka San. När det gör musik blir det då helt logiskt FOLK HALL. Fint som snus. Här nedan är bandets nya video som är ett ihopklipp av massa olika dansdiggare, och nog är det väl spexigt!? Och svängigt!!!


25 september 2012

PRESSMEDDELANDE FRÅN RFOD



















REGERINGENS BUDGETFÖRSLAG 2013 EN FLIRT MED SVERIGEDEMOKRATERNA?!

Riksförbundet för Folkmusik och Dans, RFoD, är kritisk till regeringens bristande mångfaldspolitik.
På kort tid har Sveriges kulturpolitik svängt från att betona mångfald i Sverige till att nästan helt
negligera den breda och djupa kulturkompetens som finns här i landet.
– Man skulle kunna tro att det är Sverigedemokraterna som dikterar kulturpolitiken, säger ordföranden i Riksförbundet Thomas Tejle som också är en av initiativtagarna för Sveriges idag främsta världsmusikfestival, Urkult i Näsåker.
Kulturrådets stöd till mångkulturkonsulenter har minskat kraftigt de senaste åren och tjänsterna blir allt färre. Ämnet mångfald i kulturlivet i betydelsen att all världens musik som finns i Sverige skall höras mer och nå flera har försvunnit från resonemangen i regeringens kulturbudget.

 De senaste åren har begreppen växlat från invandrarkultur, etnisk kultur, världskultur, mångkultur till
dagens interkultur. Men oberoende av begrepp har de som ägnar sig åt musik och dans från andra kulturer, de som bidrar till en levande mångfald i Sverige, inte fått ett ökat utrymme i kulturpolitiken.

I Sverige finns en rikedom av kulturell mångfald. Utövarnas konstnärliga kompetens har ökat inte minst tack vare att allt fler konstnärliga högskolor öppnats för folkmusik, världsmusik, -dans.
När regeringen diskuterar ”interkultur” i årets budgetproposition handlar det om utbyte mellan Sverige och andra länder. Frågan om mångfald i Sverige anses som löst genom att man i alla myndigheters instruktioner skriver om vikten av ett interkulturellt perspektiv i verksamheten. Men verkligheten talar ett annat språk. Regeringens kulturpolitik har under de senast åren ökat utanförskapen och ökat arbetslösheten bland kulturarbetare med bakgrund i andra länder.

Genom projektet Samverkan för mångfald har RFoD tagit tempen på situationen för professionella artister inom folk- och världsmusik / folk- och världsdans med bakgrund utanför Sverige. Projektet visar att kulturpolitiken inte tar ansvar för att dessa artister ska höras och synas i kulturlivet. Invandrade musikers kompetens bör tas tillvara mycket mera. Och detta kräver särskilda resurser. Se projektrapport.

 – Låt mångfald bli en tillgång för många fler, säger Thomas Tejle. Vi blir rikare av konstnärliga upplevelser och genom nya kulturella kunskaper. Musik och dans kan bygga broar mellan individer och grupper – bidra till integration.

RFoD anser att riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att förbättra villkoren för kulturutövare med bakgrund utanför Sverige.

Stockholm den 23 september 2012

24 september 2012

FOLK PLUS POP BACK IN THE 80´s

För er som gillar när folkmusikaliska beats och tongångar smyger in i annan musik kommer nu ett tips med några år på nacken. Det är bandet Thirteen Moon som under åttiotalet och in lite på nittiotalet skapade fin och drömsk pop med stundtals feta folkinfluenser. Storspelmannen Thuva Härdelin finns också med på några spår dessutom! Vassego!

20 september 2012

VÄRLDENS FEST

Kära folkbloggen!

Jag heter Anna Möller och jag vill kort bjuda in er och berätta att just nu händer det grejer i Stockholm! För snart en vecka sedan samlades femton unga folkmusiker från Sverige, Indien, Frankrike, England, Skottland, Wales och Tanzania på Skeppsholmen. Under tre dagar och nätter gick vi in i den totala musikdimman, vi utbytte vi musik och spelade tills fingrarna blödde. Ut ur dimman kom ett folk- och världsmusikaliskt storband- "Världens Band".
Under veckan har vi gett skolkonserter och workshops runt om i Storstockholm, och tro´t eller ej: högstadiekids ÄLSKAR folkmusik! I kväll spelar vi vår näst sista konsert på Kulturhuset i Ytterjärna. Vår allra sista konsert dock! Den får ni inte missa.

Det är nämligen så att det finns en andra del i detta projekt. "Världens Band" vill nu i helgen, den 21-22 sept. bli femtio gånger så många med er! Vi ordnar en folk- och världsmusikfestival på Stallet i Stockholm- "Världens Festival". Det blir till att trycka på glädjepedalen, mina vänner.
Tjugo band med ett musikaliskt spann från spelmansmusik på duo till Fela Kuti-dansande elvamannaband. (Emma&Daniel, Ale Möller Band, Charu (Indien), Punsch, DJ Masaya för att nämna några.)
Ekologisk mat och bar, världens häng, världens jam, världens dans, världens fest.
Stallet och dess fina innergård blir vacker som aldrig förr och vi kommer ha det riktigt gött.
Ni spelande, dansande, lyssnande, hungriga, musikälskande vänner där ute- kom och var med!
Allt gott!
Världens Band genom Anna

18 september 2012

FANTASTISK KONST AV ULRIKA LINDER!

Kära Folkbloggenläsare. Nu har vi äran (utan den berördas vetskap) att presentera en så jävla bra konstnär. Ulrika Linder heter hon, och hon är ett folkloristiskt geni. Typ såhär känner jag "ÄNTLIGEN EN KONSTNÄR SOM TAR SIG AN DEN SVENSKA FOLKLOREN UTAN ATT FÖRLÖLJLIGA ELLER ROMANTISERA DEN! OCH SOM VET VAD DET HANDLAR OM!" Ungefär så. Dessutom är de väldigt roliga, pricksäkra och vackra. Titta nu! Ja gör det noga, innan hennes bilder blir avgiftsbelagda och fett åtråvärda! 
NÖRDFEMINISM
70-TALET

DEN ANDRA KVINNAN


DET VAR HANS IDÉ

SCENER UR EN SPELMANSSTÄMMA NR 1


ARVET

MÄSTAREN

SKEPPARSCHOTTIS

I SKUGGAN AV SVAMPEN

FOLKSJÄLEN

JAG FÖDER EN FOLKMUSIKER

16 september 2012

METHERA!

I fredags gästade den svensk-engelska stråkkvartetten Methera Stockholm och Stallet, och det var en sjukt magisk konsert! Bandet spelade mest musik från England men också en del svenska bitar och rätt mycket nyskrivet. Istället för att bandet satt på scen längst fram hade de byggt om rummet så att de satt i mitten och publiken satt runt i kring musikerna likt en cirkel. Musikerna flyttade sig under konserten i deras egna cirkel och det blev som en slags minikoreografi som var väldans fint.
Äsch hörrni, lyssna nu på detta band. Enormt fint!

 

14 september 2012

TIPS TILL STOCKHOLM!

Susanne Rosenberg kommer framföra sitt verk "Getens horn" på Teater Pero den 20 och 21 september, och nog kommer det bli fedt maffigt. Susanne är mästare på att sammanföra ljud med scen med mystik med tanke med folk med flow, och det bör en inte missa. Hej hej /Sara PS! vill ni synas på Folkbloggen, antingen tipsa om något eller berätta, visa eller skrika högt? Mejla till sara@spelmansforbund.se Allt välkommet!

10 september 2012

FJEDUR!



















Appropå gårdagens post där sånggruppen Fjedur nämndes kort, så är det ju läge att posta lite filmer och annat göttigt med denna grupp från Malung som var aktiva under 70 och 80-talet. Fjedur var pionjärer när det kommer till det där med att mixa och trixa med olika folkmusikstilar- speciellt musik från Sydafrika tog Fjedur till Sverige. Om ni nån gång sjungit folkmusik i kör är det rätt troligt att det är ett arrangemang som kommit till av Fjedur, i alla fall bitar av det gamla körgardet.

 Här sjunger de i TV! Folkmusik i TV! 80-tal! Fäbodromantik! Svängigt!

Fjedur finns också med en jättefin skiva på Spotify! Lyssna!

 Puss hej /Sara

9 september 2012

VEM KAN SPELA?

Idag gick jag förbi en kyrka i Stockholm och såg att det pågick en mässa inne i kyrkan. Mässan heter "Himlen inom" och är skriven av Anders Nyberg, en av de föredetta medlemmarna i Fjedur. Jag kunde inte låta bli att smita in och lyssna, och framme i koret stod en stor kör iklädd folkdräkt och sjöng tillsammans med ett gäng musiker. Det var fint och Vårvindar friska klingade stort i kyrkan. Fast en sak stack en smula i ögonen, och det var att det var uppenbart att inga av de fyra musikerna var folkmusiker. Det både hördes och syntes. De spelade jättefint, men det märktes att deras genre inte var folkmusik. Ja, alla har rätt att spela. Det som blir lite trist är när det finns hur många duktiga folkmusiker som helst som går arbetslösa, och så anställs klassiska musiker för att spela folkmusik. Det motsatta skulle aldrig hända- att tre folkmusiker ska spela Händel i en kyrka på Östermalm (om det skulle hända, skulle det vara ett litet happening- typ "folkmusiker tolkar Händel, vad händer då?!")

Jag minns också kläddesignern Gudrun Sjödéns sommarprat, som mest bestod av snack om hennes ö i skärgården och hur härligt det var på 60-talet. Hennes musikval var katastrofalt mainstream och intetsägande, och samma sak hände här. Hon valde två folkvisor, som sjöngs av... MALENA ERNMAN! Jättefint, fast tja. Det finns ju asmånga folksångerskor/sångare som kanske gör det lite bättre. Som vet vad hur det går till.
Nog har alla rätt att sjunga och spela vad som helst, men detta blir lite som ett tecken på den hierarki som råder mellan de olika genrerna. Folk kanske tänker "Äsch, vem som helst kan spela en polska!" Men så är det ju inte.
När det är så att de mesta av de statliga bidragen går till konstmusik och de fasta anställningar som finns för musiker är i orkesterdiken, vore det väl på sin plats att de potentiella arbeten som finns går till personer som är grymma folkmusiker?

Eller är jag en småvrång surtant? Vad tycker ni?

7 september 2012

RIKSDAGEN KOM TILL STALLET



Det här är Gunilla Carlsson. Hon är ordförande för riksdagens kulturutskott, det vill säga- hon har en del makt.
Förra veckan besökte hon Stallet, scenen för folk och världsmusik i Stockholm, för att möta en mäng olika musiker, arrangörer och annat folk som kan ett och annat om gernen. En hel eftermiddag spenderade hon i den lilla trånga logen på Stallet för att humma, nicka, lyssna och ställa frågor gällande folk och världsmusiken i Sverige idag. Det talades om villkoren för professionella musiker, vikten av att låta musiken och dansen finnas tillgänglig överallt, om folkbildning, jämställdhet, olika gruppers olika förutsättningar inom genren och så vidare och så vidare. Kaffe dracks också.

Och det var fint, för nog verkade hon intresserad! Sen vet ju en aldrig- politiker kan ju göra sig kända för att vara bra på att snacka, men mindre bra på handling. Men hon var där och antecknade.

Och jag tror vi kan fortsätta göra henne intresserad! Så känner du att du vill berätta något om folk och världsmusik som en politiker borde veta- tveka ej! Mejla Gunilla på gunilla.c.carlsson@riksdagen.se

 Hej hej
//Sara

3 september 2012

SARA ÄR TILLBAKA!

HEJ HEJ HEJ IGEN!

Nu har jag, Sara Parkman, kommit tillbaka från avbytarbänken och är nu således den som ror Folkbloggenbåten in i hösten. Det blir fint vill jag lova! Tusen miljarder tack till Stina Brandin som gjort våren och sommaren!
Tills vi hörs igen (typ i morgon) unnar Folkbloggen er en fin video om en mycket intressant föreställning av bland annat folkmusikern Anders Peev: