26 juni 2012

Dega på degis är alltid en bra idé!


Hej på er. Det är Stinas spion i de södraste regionerna som talar…

Fredagen efter Ransäter hade spel-avhållsamheten fått härska länge nog… det var dags för Skånes största campingstämma - Degeberga!! Jag satte mig med full mundering på bussen till Degeberga. Med hela spelmanskitet på ryggen gick jag förväntansfull av bussen och sällskapades av en synnerligen trevlig man som liksom jag hade fiol och tält på ryggen och skulle i samma riktning som jag. Väl framme vid campingen möttes vi av en redan igångsatt stämma. Några av Skånes spelmansförbunds trognaste hade då redan varit i Degeberga sedan onsdagkvällen och förberett inför stämman. Nu hade även vänner från andra sidan sundet tagit sig hit och var i hög fart med glada medryckande tvåtaktare. Det är en ganska lagom paus att ta från varandra kan tyckas, de där dagarna mellan Ransäter och Degeberga - det tog i alla fall inte lång tid för mig innan spelmanshumöret var uppe.
Helgens program var späckat med trevligheter som skivreleaser, spel och dans i cirkustält och på utedansbana, spel vid bäcken, fiol-, durspel-, mungiga- och danskurser, intimkonserter och inte minst näckaspel. Det fanns många möjligheter att spela till dans för de som ville det och det var dans på två olika banor. Många tillbringade också stora delar av tiden på caféet på den mysiga innergården av en gammal skånsk gård som ligger inne på området. Här serverades det kaffe och våfflor och annan (medhavd) gottis och massor av buskspel förstås!




På fredagen släpptes skivan ”Näckalåtar”. Detta efter att två läckra spelemän spatserat spelandes genom campingen till bäcken iförda endast en rosa lurvig hatt och sina instrument. Väl vid bäcken bjöds på fin-sprit och salta pinnar samtidigt som vi fick höra smakprov av skivan från några av spelemännen - Åke Persson, Sven Midgren, Fredrik Pom-pom Bengtsson och Leif Carr. Nu är skivan fastsatt i marken med stål och därmed säkrad från Näcken. Kvällen fortsatte som sig bör med dans till spellista och sedan jam och larv inpå morgonkvisten. 
Lördagen började med kurser, barn och ungdomsstämma och sedan skivrelease för Kvara kvartetts nya skiva. Fin konsert avnjöts på innergården och avsmakades med sprit och godis förstås! Familjen Carr släppte sedan sin skiva och spelade frejdigt till dans på utedansbanan. Kvällen fortskred med jam och buskspel samt dans till ypperligt skickliga spelemän på dansbanorna.

Utedansbanan skymtar här i bakgrunden av min norrlandsöl. (När jag befinner mig i södraste Sverige kan jag inte annat än sakna kära malungs- och norrlandsvänner så här dricks en öl till deras ära. Skål!)

Höjdpunkten var förstås när de stiliga näckarna två hördes i bäcken vid midnatt . Det var stämningsfullt värre och strax efter näckaspelet började det duggregna. Ni vet så där lite lagom så att man ändå kunde dansa på den mysigt upplysta utedansbanan ett tag till. Detta innan det var dags för den traditionella fula visstugan kl 26.00. Hit går man om man har något att berätta och sjunga som man av någon anledning inte vågar yppa på andra ställen. Allt är tillåtet! Även 52 verser av oupphörligt snusk. Denna magiska afton avslutades så fint för min del - vad som hände på andra håll låter jag vara osagt. .
Söndagen var som de flesta söndagar på stämmor brukar vara med ihopaplock och hejdåkramar. Degebergas allspel är emellertid ett av få allspel jag brukar vara med på. Det är riktigt trevligt och så får man våffla (alla som känner mig vet precis hur lätt det är att muta mig, men jag lovar- jag hade spelat även utan våfflan)!
…..Spelmanskitet plockades så ostrukturerat ner, föstes in i närmsta bil och Degebergahelgen avslutades för min del med picknick i gott sällskap vid vackra Forsakar vattenfall.
Over and out, kära PalleStina! Glöm nu inte: Dega på Degis är alltid en bra idé så välkomna nästa år alla spel- och danskompisar!!!
/ Fröken Betson


24 juni 2012

Boktips!


Jag längtar till Bingsjö. Om nio dagar är jag där. När jag har sagt hejdå till folk som jag tycker om under året har jag ofta sagt "Vi ses i Bingsjö". För det är ju det man gör, man ses i Bingsjö. Kanske inte riktigt alla i världen, men ganska många iallafall. I den här boken kan man läsa om fenomenet Bingsjö. Om stämman, om gamla Bingsjöspelmän, och om nya. Intervjuer med Bingsjökunniga och intresserade människor. Mycket intressant bok! Köp den här t.ex. Och hörni, vi ses i Bingsjö!

21 juni 2012

Folkmusik, Boda, Epicentrum, Skaran!

Man skulle kanske kunna tro att folkmusik är stort i Boda. Och även om Bodamusiken är mitt folkmusikepicentrum, så har inte folkmusiken sitt epicentrum här, inte längre. MEN på sommaren är det rätt trevligt, ur folkmusikperspektiv, att befinna sig i Boda. Dom senaste 31 åren har det ordnats folkmusikprogram varje måndag på Boda Hembygdsgård under sommaren. Vilket alltså för mig betyder att jag kan gå på folkmusikkonsert en gång i veckan, och så är det dans varje fredag!

I måndags drog det igång för sommaren, och vi fick besök av fantastiska "Skaran". Skaran som består av Anna Roussel, Jonas Bleckman och Emilia Amper bjöd på en skitbra konsert och sen dans (med glada barn som tyckte att folkmusikkonsert är det bästa man kan gå på!) En underbar kväll. Och bara en av många! Nästa vecka kommer vi få höra Orsa Ungdomskör, Vikarbyns lilla spelmanslag och Too Much Fika. Om två veckor kommer Frigg och spelar powerfolk. Kom till Boda, här är det sommarskoj!

13 juni 2012

Vi äro gatumusikanter allt ifrån skaraborg.

Vår i Stockholm. Då kryper de fram! Gatumusikanterna står i varje hörn och spelar extra fint och extra mycket. Jag blir lika glad varje gång. För jag gillar musik, och de spelar musik för mig. Och så är de glada och snälla och tycker också om musik. Skänk en slant och skänk ett leende och lyssna en stund. 




12 juni 2012

Ransäter 2012



Solnedgång torsdag
Kära återseenden.

Skivsläpp.

Västgötajam.

Eftermiddagsjam.





mittinattenjam

mittinattendans

Rött jam.

Glad Emil och Maggis.

Bubbel och firmafest. Tack för i år!

Kort tagna av Ida Asp och mig.

1 juni 2012

Vad är Bingsjö utan Bingsjöstämman?

Jag gick upp tidigt en morgon för att åka till Bingsjö och spela med Hjärp Erik. 
När jag kom till Bingsjö var det Bingsjö precis som vanligt, med sol  och kända platser, men var var ni? 
Har ni varit i Bingsjö när det inte i Bingsjöstämman?
Här har jag hört att Hjort Anders bodde. 
Affären låg där den skulle. Det var ingen kö, inte slut på glass och extrapris på folköl!

Danielsgården  och Bystugan skymtas.

Bästa Bingsjö. Vi ses snart! 


Massa skivsläpp i Ransäter!

Skivsläpparnas stämma!
Det blir inte bara ett, inte bara två utan tre skivsläpp under Ransäterstämman i år (vad jag vet!)


Bandet Triller, bestående av Jens Linell, Erik Ronström, Kersti Johansson och Pontus Estling släpper sin andra skiva "Ryttaren" (21.00 på lördagen?)


Lyy, bestående av Martin Norberg, Anna Lindblad, Emma Björling och David Eriksson släpper sin andra skiva "två" klockan 20.00 på lördagen!



Ahlberg/Ek/Roswall (Emma, Daniel, Niklas) släpper skivan "Vintern" på Teknologen klockan 23.00 på fredagen!


MISSA INTE DETTA!
Vi ses om en vecka!