28 maj 2012

Jonnykursens uppvärmning - Bildspel


Uppvärmning! Fokus genom hela programmet, för bästa resultat!

Knyt handen och spreta med fingrarna.


Prassla med fingrarna, spreta och rör dom i ytterlägen.

 

Tag ett köttigt grepp om knogarna och skaka handen som en våffla. Be en bön.


Vrid handflatan utåt och stretcha handen.


Börja med att lyfta ett finger i taget, 1234. Lyft sen på fingrarna två och två. 1&3, 2&4. Med energi och fingertopparna pekar mot landningsplatsen. Vissla gärna på en melodi som liknar ”hemma på vår gård står en gammal ford” Fokus på fingrarna!

Dra fingrarna fram och tillbaka på låren i 1&3 2&4. Känn hur det känns. Gå en promenad med fingrarna två och två. Från låren ner till fötterna och tillbaka.

”Upp stiga orden tanken stilla stå, ord utan tanke aldrig himlen når” William Shakespeare. Byt gärna ut ordet tanke mot ton. Titta åt ett hål och håll en arm upp och en ner.

Tryck neråt på armbågen fyra gånger/arm. Dra sen armarna neråt bakåt.

The spine! Höger hand på vänster ben. Vrid åt vänster och andas ut. Sen åt andra hållet!

Axlar upp och ner. Framåt och bakåt, en fram en bak. 

Simma framåt och simma hem igen (då får du sand i badbyxorna)

Robin McKenzie. Dra in hakan, släpp ut. Dra in släpp ut. Dra in, titta åt sidan tillbaka, släpp ut. Upprepa flera gånger.

Dra in hakan, luta huvudet åt sidan och sen tillbaka. Upprepa. Dra in hakan titta uppåt och sen tillbaka. Upprepa. Dra in hakan och titta neråt, tillbaka och upprepa mången gång.

Svanka och krumma ryggen. Gör detta sittande och stående.


Dra in hakan. Tryck dig uppåt och svanka på armbågarna. Och sen ner. Tryck uppåt med raka armar och svanka. Upp och ner upp och ner.

Stå i plankan i 1x2 minuter. Berätta gärna en rolig historia. Stå på fötter eller knän. För att få höftpartiet i rätt vinkel kan du göra minijuck.

Armhävningar! Rakade armar! Cirkulera, böj sakta, slicka golvet och upp snabbt.

Sittups och Solings special! Solings special= fötter åt höger armar åt vänster, balansera på gumpen och byt sen snabbt sida på kroppsdelarna.

Ta fram träfiolerna! Tack för oss!

22 maj 2012

Turné = Träningsvärk

SMIF
Stockholms Musikers Idrottsförening
Klubben som anordnar de mest osannolika man kan tänka sig; idrottstävlingar för musiker.

Det hela började med att några musiker började prata ihop sig om att ordna en triathlontävling för musiker. Varför är en väldigt bra fråga men den ställde vi oss inte. Istället bestämde vi oss bara för att testa. Stockholm Musikertriathlon anordnas för tredje årets denna sommar.

Första året 2010 var det 11 personer som ställde upp i tävlingen och andra året 2011 var det 38. Stockholm Musikertriathlon kommer gå av stapeln 2 sep 2012. Tävlingen avgörs i Blackeberg precis som tidigare år.

Vi fick sedan lust att ordna mindre evenemang under året med minimal planering - SMIF-joggar.

Joggen utgår från Kärrtorps IP (elljuspåret) 5km, gratis och alla får pris.
För att alla ska få pris så måste alla ta med pris. Otroligt enkelt och kul.

Nästa SMIFjogg avgörs tisdag 22 maj. Alltså ikväll!
KÄRRTORPS IP kl 18

Vad man kan göra i Hovra en lördagskväll.

"Om det snöar i Sveg och regnar i Järvsö, kom till Hovra! Här är det varmt!"
Leif Elving, Bertil Skeri och Hanna Tibell

Zara Helje och Martin Coudroy vinner Hovra 2012 (höll ut längst alltså)

En danspaviljong.

Hovra

Erik Ronström, Anders Hall, Johan Ronström, Anders Moberg, Martin Coudroy.

Nu regnade det lite denna lördag i Hovra, men det var ganska varmt! I Hovra i lördags kunde man lyssna på konserter med band som "Kolonien"och "Punsch" och som alltid lyssna till finlir med Björn Ståbi och Per Gudmundson. Eller så kunde man slå sig ner med ett gäng hälsingar som spelade rullstråkspolskor så att det brann i stråkarna, dansa finnskogspols spelad av fantastiska värmlänningar, eller gömma sig i ett hörn och spela Bodapolska. Hovra=  Lika fantastiskt som alltid!

Och på vägen hem stannade vi för lunch på Lill-Babs caffär i Järvsö! Hett tips!

15 maj 2012

Ingesundsgänget avlägger rapport från FiN-festivalen!

27-28 April 2012
FiN-Festivalen I Norrköping

Vi for till Norrköping samma helg som träden fick löv. Norrköping är nog fint annars också men det var otroligt fint just då!
Ingesunds folkmusiker fick äran att spela på den nystartade festivalen, och givetvis tog vi chansen och stack iväg på en liten klassresa.
   FiN-Festivalen var en mysig liten festival som kändes som en bra mjukstart innan sommarens alla stämmor har kommit igång.
Den ägde rum i bra lokaler som kändes mysiga både när det var mer och mindre folk på plats.     Det var trevligt att komma så nära den dansande publiken som vi gjorde på våran timslånga dansspelning, samtidigt som vi fick hjälp med proffsigt ljud och ljus.

Det fanns flera scener vilket gjorde att det var ett stort utbud av konsert och dansmöjligheter. Kul blandning av tillresta artister som spelade och vi fick fint bemötande av artistvärdarna påväg till logen där det fanns gott om kaffe, vatten och tilltugg.

Vi fick bo på hotell och ta del av något som vi alla såg fram emot med stor förtjusning: Hotellfrukosten! Mums vad gott det var!

Att det var första året festivalen ägde rum märktes inte av alls på arrangörerna. Det var välorganiserat och väldigt trevligt!
   Det var en gôr go’ stämning med störtskön service och man kände sig verkligen välkommen! :)
Tyvärr så kom det inte fasligt mycket folk, men de som kom dansade, spelade och diggade järnet i lokalerna.
Så ni som inte var där - Ni missade verkligen något!

Vem vet, kanske slutar Norrköpings folkmusikfestival som en av landets största om några år?

-       FiN-Festivalen, hoppas vi ses nästa år! =)


Ingesundsensemblen
Hanna Kull, Moa Ledenstam, Marika Appelholm, Sara Karlsson, Maria Andersson, Agnes Casimir-Lindholm, Elin Jonsson.





9 maj 2012

KMH FOLK PÅ TURNÈ- ANNA W OM GLASGOW

Glasgow, jag säger bara HEJJA! En väldigt trevlig stad!
 Efter att vi varit i Glasgow med hela KMH Folk så stannade jag kvar några dagar extra och blev guidad i staden av inte mindre än 3 härliga Glasgowbor.
Jag bodde hos min svenska vän Jonna. Vi firade Valborg med ett helt gäng svenskar som bodde och pluggade i Glasgow. De sa att Glasgow kändes som Göteborg… well…! Hon visade mig den mäktiga katedralen och bjöd in mig på bluesjam på en av stadens pubar. Sjukt trevligt. Den äkta skotten Peter Quinn bjöd mig på fish´n chips, visade mig Glasgow University (vilket kändes som att vara med i Harry Potter) samt tog mig till Brew Dog, en fantastiskt bra pub för de som gillar god öl!
Slutligen fick jag några bagpipetunes från amerikanen Will samt en fin tur på Ashton Lane, en väldigt fin och pittoresk gata med en massa…gissa - pubar.
Allt detta är väl värt att besöka om DU åker till Glasgow!
//Anna W

6 maj 2012

Fler fötter i taket än på golvet - Dans på distans!

Jag har precis avslutat en helgs danskurs! Eller egentligen är det så att jag har avslutat den tredje och sista helgen i kursen "dans på distans 25%" med Anna Öberg på Malungs folkhögskola. Det har varit fantastiska helger och vi har lärt oss alla trick i att dansa slängpolska, polska, vals och halling! Med ledord som svikt, släpp, kraft, rum, tid, sväng, gung, frasering och så vidare har vi dansat oss igenom tre fantastiska helger. Vi har fått dansa till och med musik spelad av Patrik Andersson, Jonas Hjalmarsson och Anders Löfberg. Om ni får chansen, gå en danskurs med Anna Öberg. Det är lärorikt både som dansare, musiker och människa! 
Tips på ställen att dansa!

Halling by day
Halling by night

2 maj 2012

KMH FOLK PÅ TURNÈ - SARA P OM SKILLNADER

England och Skottland. Så mycket som gränsar till Sverige, både geografiskt och musikaliskt. Men skit samma, jag orkar inte mer We shall overcome och "ohh we also have this tune in Sweden"
Jag har istället gjort en lista på saker som finns i England och Skottland men inte i Sverige, som visar på hur olika vi är. Att vi är olika sorters människor, inte kommer från samma planet, har helt olika kulturer, inte förstår varandra och varför vi inte behöver blanda oss:

1. England är Harry Potterland. Här är det fullkomligt naturligt att göra Harry Potterreferenser minst fem gånger per dan. Typ "oj, heter du Angus? Det är ju som han i Harry Potter..." eller "WOW! Lågstadieskolan ser ut som Hogwarts!" Lika så går det att se hur alla människor i detta land skulle se ut i en Jane Austenfilm- lockar vid tinningarna, empirskurna klänningar och stora oskuldsfulla ögon som egentligen bara vill ligga med greven vid godset nästgårds.



2. Här äts det onyttigt! Matlådekulturen existerar ej utan det är dubbelmacka och chipskulturen som regerar.

3. När folk firar högtidsdagar dansar dom med engelska flaggor och hoppar lustigt och sjunger visor som handlar om hur synd det var om engelsmännen i Indien (LOL).

 4. England gör oss sjuka. Minst tio i truppen har legat till sängs med hosta inspirerad från tyfusens guldålder och sprungit på toa alldeles för många gånger.



 5. På toaletterna kan man köpa parfym under rubriken "Feromonexplosion". Bra om man ska ragga, men i realiteten - äcklig doft nå så jävulskt.

6. Toner i miljoner är ett koncept musikerna tagit på allvar. Vi har gjort kvantitativa forskningar vid varje jamsessions vi medverkat i och antalet toner som producerats under kvällen är väldigt många. Väldigt.

7. Det är viktigt med den nationella identiteten - minns viftandet med flaggorna. Minns också vikten av att skämta om skottar om du är engelsman och vice versa.



8. Jag erkänner- Höga Kusten har svårt att mäta sig i coolhet med Skottlands berg.

9. När som helst förväntar man sig att en riddare på en vit springare ska komma och ropa att typ orcherna eller ondska i trupp ska komma, samtidigt som en ensam ledsen thin wistle spelar en vals i valfri kyrkotonart, men som sen blir avbruten av en kaxig men brutal säckpipa som indikerar på kommande battle.



10. Vattenkranarna. Alltså hello Great Britain, men i Sverige har vi faktiskt vattenblandare. Det har ni inte här. Antingen kallt eller varmt vatten. Så otroligt primitivt och tecken på svart/vitt tänk.




Med dessa argument i bakhuvudet är det lätt att förstå varför England inte valde att släppa in oss alla i detta land. Vi är för olika helt enkelt. SKÄMT ÅSIDO. Men skeva är i alla fall dessa gränser som särskiljer på folk och fä.
MEN_ _ _ _ _ _ _ Vi älskar att få vara här. Det är fett - både i ordets rätta bemärkelse och sinnets upplevelse. Att möta grymma musiker, springa runt mellan olika sessions, spana på gamla slott och dylikt är en ynnest som jag tackar skattebetalarna för. Jättemycket. För att få resa med en fiol i bagaget och rätt lite pengar på fickan är en förmån som reder till fett många nya upplevelser. Som att hänga med Skottlands grymmaste dragspelare som dessutom älskar hundar och ugglor, smaka ingefärsöl, åka med en taxigubbe som smygövar på reels, träffa en excentrisk körledare som överanvänder ordet "LOVELY", eller gå på disko på en färja mellan Rotterdam och New Castle.

XOXO /Sara

Tillsist:






1 maj 2012

Ahlberg Ek & Roswall

Ett relativt nytt band med tre välkända musiker. Ett litet smakprov i väntan på en kommande skiva som släpps på Ransäter. Något att se fram emot! Det är bara 37 dagar kvar till Ransäter!


Nordic på topp!

Det blir mycket om Nordic nu, med dom är ju bra, och det är roligt för oss alla att det går så bra för ett folkmusikband! Nordic ligger på topplistan på bengans.se. Samma lista som t.ex Kent, Soundtrack of our lives och Adrian Lux.
Samtidigt; på sajten kritiker.se (en sida som samlar recensioner) får Nordic inte vara med på topplistan, trots att dom har fått toppbetyg och har ett snitt som skulle ge dom en plats högt upp på listan. Detta på grund av att folkmusik "får  oförtjänt höga betyg". Detsamma gäller för jazz. Vad gillar vi det va?
Så vi dissar kritiker.se och hyllar Nordic! Glad första maj!


KMH FOLK PÅ TURNÈ- PREFEKTEN SKRIVER

Att resa med tåg från Glasgow till Stockholm verkade ganska smidigt– i förhand. Tågförbindelser och nattåg som länkar i varann och som skulle ta oss bekvämt och snabbt genom Europas järnvägsknutpunkter.

Ett inställt tåg i England mellan Lancaster och London gjorde att vår hemresa föll ihop som ett korthus - vi fick boka om, hitta ny övernattning och nya resvägar.

Om man tänkt sig att det ska vara lätt och enkelt att färdas genom olika järnvägssystem i Europa så – knappast. Den alltmer frustrerade resenären finner sig offer för inställda tåg - efter avgångstid (England) fallerande datasystem (Belgien), inkompatibla bokningssystem i olika (EU-)länder (Tyskland - Belgien) samt oförstående tågpersonal som i bästa fall vänligt försöker hjälpa till på olika språk och i sämsta fall rycker på axlarna (alla av ovanstående)

Tur att är resesällskapet är det yppersta tänker resenären då – med ett aldrig sviktande humör och tålamod

Tur att Anna Lundberg är med och med auktoritet och på fläckfri brittiska jonglerar med bokningsnummer och tågtider.

Tur att Moshti är med så vi kan beställa mat på den turkiska restaurangen när vi är helt tokvimsiga av hunger och sömnbrist.

Tur att vi har Davide som på franska med afrikansk brytning förhandlar om priset med de belgiska taxichaufförerna.

Tur att Hanna, Mats, Linnea, Samantha, Rickard, Kalle, Isak, Caroline och Johanna fortsätter att skratta skämta och tålmodigt vänta– trots växande hemlängtan, hunger och trötthet.

Och - tur att Jalle kan boka om tågen på en knackig internetlinje från pubsessionen i Edinburgh…

Något som jag tar med mig från resan är upplevelsen av hur vi hänger ihop – människor i olika länder, med musiken och berättelserna som en gemensamt minne och kommunikationsnät som löper över länder och nationsgränser.

Några exempel:

-Phil Cunningham spelman, artistisk ledaren för Scottish music utbildningen i Glasgow och – trollkarl. Han ber oss spela ”O Store Gud” - den vackraste melodi han vet… Han är spelkompis med Björn Ståbi och många andra nordiska spelmän och musiker.

- Rua och Tom – fiol och gitarrspelmän från Glasgow med många gemensamma spelkompisar i Sverige och Norge…

- Marianne Svasek på CODARTS i Rotterdam – den fantastiska indiska sångläraren - som gått i lära hos samma familj som Ellikas och min lärare i sydindiskt fiolspel Shivakumar lärt sig från.

- Anne Nielson – balladsångaren i Glasgow som delar med sig av sånger, berättelser och sedvänjor som är nära besläktade för att inte säga identiska med månghundraåriga traditioner från Sverige och Norden.

- när publiken under KMH Folks konserter i Newcastle självklart sjunger med i bekanta melodier från sjömansvisorna från ”Sång under Segel”.

- Mosthis daf-solo under KMH-FOLKs konsert på The Piping Centre i Glasgow – som direkt anknyter till skotskt snaredrumspel..

Överallt där vi kommer finns musiken som ett gemensamt språk – en sätt att umgås, lära, och dela ögonblick. Kanske är det särskilt enkelt för folkmusiker - som Phil Cunningham säger –”we really dont need anything – we can just start to play together”

Och spelas gör det – på puben, tåget, på båten, i lobbyn, på gatan, på hotell och barer – i konsertsalar, lunchrum, på sessions, föreläsningssalar och konserthallar och kajutor…

Och längtan att mötas, lära och dela ögonblicken fortsätter att växa…

//Olof